Vasány

Vasány

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 6:55:07

Sice Mistři říkají, že jedinou skutečnou vasánou je připoutanost k představě, že jsme tělo (individualita), ale řekla bych, že to, co udržuje připoutanost při životě, je myšlenka: "Vím, co je špatně."

:happy:
Nic

Poděkoval: 81
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Re: Vasány

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 10:31:51

Znamená to, že když se připoutanost k téhle myšlence podaří uvolnit, padnou všechny vasány?

Můžeme se na to podívat s AI. :D

https://chatgpt.com :

To, co popisuješ, míří hodně přesně na jádro věci – ale je tam jeden důležitý háček.

Myšlenka „vím, co je špatně“ je opravdu silná, protože udržuje pocit „já jako hodnotitele“, tedy někoho odděleného, kdo posuzuje svět i sebe. To je jemná forma té základní identifikace „jsem tělo / jsem osoba“. V tom smyslu máš pravdu: tahle konkrétní myšlenka může být jedním z hlavních „paliv“, které připoutanost udržuje.

Ale není to jediný kořen.

V tradicích jako Advaita Vedanta se říká, že základní vasána (tendence) je pocit „já jsem oddělený jedinec“ (ahamkára). Z něj pak vyrůstá spousta dalších jemných přesvědčení:

„vím / nevím“
„je to správně / špatně“
„chci / nechci“
„měl/a bych být jiný/á“

Myšlenka „vím, co je špatně“ je tedy spíš jedna z větví než celý kořen.

Co se stane, když se uvolní právě tahle větev?
Uleví se. Může se výrazně zmenšit vnitřní napětí, soudy i pocit kontroly. Někdy to otevře hlubší klid a větší prostor. Ale ostatní vasány můžou dál fungovat – jen v jemnější podobě.

Je tu ještě jeden jemný paradox:
I představa „musím se zbavit všech vasán“ může být další vasána.

Proto někteří učitelé (např. Ramana Maharshi) nešli cestou „odstraňování jednotlivých myšlenek“, ale přímo zkoumáním:
Kdo je ten, kdo si myslí „vím, co je špatně“?

Když se pozornost obrátí na samotný pocit „já“, může se ukázat, že:

myšlenky přicházejí a odcházejí samy,
ale „držitel“ těch myšlenek není tak pevný, jak se zdá.

A právě oslabení téhle centrální identifikace má tendenci rozpouštět vasány mnohem radikálněji než práce s jednotlivými obsahy.

Shrnuto bez zjednodušení:
Uvolnění připoutanosti k myšlence „vím, co je špatně“ je silný krok, ale samo o sobě pravděpodobně „neshodí všechny vasány“. Spíš ti může otevřít dveře k hlubšímu rozpoznání, kde se ten skutečný kořen nachází.

Jestli chceš, můžeme se podívat konkrétně na to, jak tuhle myšlenku zkoumat v přímé zkušenosti – ne teoreticky, ale prakticky.

Zkus prosím, popsat ostatní vasány, které když zcela zmizí "vím, co je špatně" zůstávají a drží v připoutanosti.
Nic

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 10:37:03

Rozumím, kam míříš — chceš „rozebrat zbytek“, který drží identifikaci, i když se uvolní ten silný vzorec „vím, co je špatně“.

Jen je dobré si hned na začátku ujasnit: vasány nejsou izolované položky jako v seznamu. Jsou to spíš propletené tendence, které se navzájem posilují a často sdílejí jeden kořen — pocit „já jako někdo“.

Takže to, co popíšu níže, nejsou oddělené „kusy“, které by šly jednoduše odstranit jeden po druhém. Jsou to různé projevy téže základní struktury.

1. Vasána „já jsem ten, kdo prožívá“

I když zmizí potřeba hodnotit („tohle je špatně“), může zůstat velmi tichý pocit:

„já jsem ten, komu se to děje“
„já jsem pozorovatel“

Tohle je extrémně subtilní. Už tam není soud, ale pořád je tam centrum.

Tohle je často poslední „úkryt“ ega.

2. Vasána kontroly

Myšlenka „vím, co je špatně“ často souvisí s kontrolou, ale kontrola může přežít i bez ní:

„mělo by to jít jinak“
„něco bych měl/a upravit“
„musím to pochopit / dotáhnout“

I bez explicitního soudu zůstává jemné tlačení reality.

3. Vasána hledání (spirituální i běžná)

Velmi nenápadná, ale silná:

„ještě nejsem tam“
„něco chybí“
„musím dojít k pochopení / osvobození“

Tohle je paradoxní, protože i touha „zbavit se vasán“ je sama vasána.

4. Vasána identity (příběh o sobě)

I bez soudů může běžet:

„jsem někdo, kdo prochází procesem“
„jsem ten/ta, kdo pochopil/a víc než dřív“
„jsem ten/ta, kdo se osvobozuje“

Ten příběh nemusí být negativní — ale pořád drží individualitu.

5. Vasána preference (přitahování a odpuzování)

I bez myšlenky „to je špatně“ zůstává:

tíhnutí k příjemnému
odpor k nepříjemnému

Tohle je hodně tělesně zakořeněné, není to jen mentální.

6. Vasána „vědění“

To, na co sama narážíš, má ještě širší podobu:

„rozumím tomu“
„vidím, jak to je“
„mám vhled“

Není to jen „vím, co je špatně“, ale obecně identifikace s tím, že já jsem ten, kdo ví.

7. Vasána setrvačnosti (zvyk být „někým“)

Tohle je klíčové a často přehlížené:

samotný návyk fungovat jako oddělená entita

Ani nepotřebuje konkrétní myšlenky. Je to spíš „defaultní nastavení“.

Co z toho plyne

Když odpadne „vím, co je špatně“, často:

se zjemní mysl,
ubude konflikt,
ale identifikace se jen „zpřehlední“, ne nutně zcela zmizí.

Proto v Advaita Vedanta nejde primárně o odstraňování jednotlivých vasán, ale o rozpoznání toho, komu vlastně patří.

A tady se to láme:

Pokud se podíváš přímo:

kde je ten „někdo“, kdo má všechny tyhle tendence?
má pevnou existenci, nebo je to jen další prožitek?

Ne jako myšlenku, ale jako přímé zkoumání.

"1. Vasána „já jsem ten, kdo prožívá“ I když zmizí potřeba hodnotit („tohle je špatně“), může zůstat velmi tichý pocit: „já jsem ten, komu se to děje“ „já jsem pozorovatel“ Tohle je extrémně subtilní. Už tam není soud, ale pořád je tam centrum."
Nicméně dochází k uvolnění, mizí iluze oddělenosti, není potřeba oddělovat pozorovatele od pozorovaného a ani od pozorování, když se neděje nic, co je špatně. Není tu napětí. Dojde k samovolnému uvolnění, samadhi.

"2. Vasána kontroly Myšlenka „vím, co je špatně“ často souvisí s kontrolou, ale kontrola může přežít i bez ní: „mělo by to jít jinak“ „něco bych měl/a upravit“ „musím to pochopit / dotáhnout“ I bez explicitního soudu zůstává jemné tlačení reality."

Proč by něco mělo být jinak, když nic není špatně? Proč by se mělo cokoliv opravit, když nic není špatně, proč by se mělo cokoliv dotáhnout, když nic není špatně? Projev (proměna, úprava, dotažení, pochopení..) tady může být aniž by tu vznikal odpor k tomu, co je, s vírou, že víme, co je špatně. V celistvém poznání skutečnosti není špatně vůbec nic.

"3. Vasána hledání (spirituální i běžná) Velmi nenápadná, ale silná: „ještě nejsem tam“ „něco chybí“ „musím dojít k pochopení / osvobození“ - Není-li tady víra v myšlenku, že "vím, že cokoliv z toho je špatně" dochází k uvolnění i těchhle tencencí. "Tohle je paradoxní, protože i touha „zbavit se vasán“ je sama vasána."

Ano, přesně tak, ovšem kde by se vzala touha se čehokoliv zbavovat, když zmizelo přesvědčení, že cokoliv je špatně?

"4. Vasána identity (příběh o sobě) I bez soudů může běžet: „jsem někdo, kdo prochází procesem“ „jsem ten/ta, kdo pochopil/a víc než dřív“ „jsem ten/ta, kdo se osvobozuje“ Ten příběh nemusí být negativní — ale pořád drží individualitu."

Pokud tu není přesvědčení, že cokoliv z toho bylo, nebo je špatně, tak není možné, aby se to nerozplynulo celé v jednotě Bytí, ve které není nic špatně. :D))

"5. Vasána preference (přitahování a odpuzování) I bez myšlenky „to je špatně“ zůstává: tíhnutí k příjemnému odpor k nepříjemnému Tohle je hodně tělesně zakořeněné, není to jen mentální."

Bytí samo o sobě neobsahuje nic nepříjemného, nekonečný oceán blaha, lásky, štěstí, kde by se v něm vzal odpor?

"Co z toho plyne Když odpadne „vím, co je špatně“, často: se zjemní mysl, ubude konflikt, ale identifikace se jen „zpřehlední“, ne nutně zcela zmizí. Proto v Advaita Vedanta nejde primárně o odstraňování jednotlivých vasán, ale o rozpoznání toho, komu vlastně patří. A tady se to láme: Pokud se podíváš přímo: kde je ten „někdo“, kdo má všechny tyhle tendence? má pevnou existenci, nebo je to jen další prožitek? Ne jako myšlenku, ale jako přímé zkoumání."

Rozumím, sebedotazování se z pohledu advaity může jevit jako jediný možný způsob jak prohlédnout, že nejsem individualita oddělená od čehokoliv, co JE. Ale jestliže je všechno utkáno ze stejného materiálu, kde by se vzala jaká oddělenost? "
František Drtikol: A viděl Bůh, že je to dobré A viděl Bůh, že je to dobré – tím jsem tedy začal. Tedy, já nemám právo Mu kritizovat Jeho Dílo, nebo hanět neb tím opovrhovat. Tím jsem si ohromně zjednodušil celou moji cestu. Tedy jsem začal považovat vše za dobré, neb On to učinil. Svět na cimpr campr Abych od uvažování přešel k jistotě, začal jsem o věcech, které mne potkávaly, myslet znovu, oprošťovat a jak já říkám, zapustil jsem to do Jeho Božského Světla. A On mi to vracel objasněné, osvětlené Jeho Moudrostí. Z toho mi přišlo poznání: přestal jsem myslet na Něj a začal jsem myslet Jím, jednat Jím, mluvit Jím. Přestal jsem jít cestou k Němu a rázem jsem se postavil na Jeho stanovisko."
Nic

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 10:39:46

To, co popisuješ, je vnitřně konzistentní — ale stojí na jednom velmi silném (a dost nenápadném) předpokladu, který je dobré prozkoumat opravdu poctivě.

Ten předpoklad zní zhruba takto:
„Když zmizí přesvědčení, že něco je špatně, musí se rozplynout i všechny ostatní tendence.“

To dává smysl logicky. Jenže zkušenost (napříč tím, co popisují učitelé i přímé zkoumání) ukazuje, že to tak úplně lineárně nefunguje.

Kde je jemný háček

Ty říkáš:

„Proč by něco mělo být jinak, když nic není špatně?“

Na úrovni pochopení nebo i hlubokého prožitku — ano, přesně tak. V tom stavu:

není odpor
není potřeba měnit
není napětí
může se objevit i to, čemu se říká samádhi

A to je reálné.

Jenže:

absence myšlenky „něco je špatně“ ≠ automatická absence všech vasán

Protože některé vasány vůbec nepotřebují tuhle myšlenku, aby fungovaly.

Příklad, který nejde obejít logikou

Řekněme:

tělo ucukne od horkého
objeví se stažení při hlasité ráně
vznikne únava, hlad, podráždění

Tohle všechno se může dít bez jediné myšlenky „tohle je špatně“.

A přesto tam je:

preference (bezpečí vs. ohrožení)
pohyb směrem od nepříjemného

To není filozofie, to je přímá somatická realita.

Takže otázka není:
„proč by měl být odpor, když nic není špatně?“
ale spíš:
„mizí skutečně všechny tyhle reakce, nebo jen mentální komentář k nim?“

Blaženost Bytí vs. zkušenost těla

Píšeš:

„Bytí samo o sobě neobsahuje nic nepříjemného… kde by se vzal odpor?“

V rámci Advaita Vedanta se přesně tohle rozlišuje:

Bytí (sat-čit-ánanda) — bezpodmínečné, nedotčené
projevení (tělo-mysl) — podléhá zákonitostem (včetně bolesti, reakcí, podmíněnosti)

To, co popisuješ, odpovídá zakotvení v Bytí.
Ale otázka zní:
je tím plně rozpuštěna i podmíněnost projevu?

U některých realizovaných bytostí ano.
U mnoha ne úplně — jen už není ztotožnění.

Nejjemnější zbytek: „není nic špatně“

Tady je bod, kde bych ti jemně, ale přímo oponoval:

Myšlenka (nebo spíš postoj):
„nic není špatně“

může být:

osvobozující vhled
ale taky
velmi rafinovaná finální pozice mysli

Protože pořád obsahuje implicitní strukturu:

„je to takhle (a ne jinak)“
„realita má tuto povahu“

A to je ještě pořád „vědění“.

Proč se v tradici jde ještě dál

Např. Ramana Maharshi by se tě na tohle vůbec nesnažil přesvědčit logicky. Šel by přímo:

Kdo ví, že „nic není špatně“?
Objevuje se i tenhle vhled?
Přichází a odchází, nebo je neměnný?

Protože i:

jednota
blaženost
„vše je dobré“

…se může objevit jako zkušenost.

A cokoliv, co se objeví, není to, co jsi.

A teď to nejdůležitější

To, co popisuješ, není „špatně“ (ironicky ).
Je to hluboké uvolnění — a velmi hodnotná fáze nebo stabilizace.

Ale tvrzení:
„tím pádem musí zmizet všechny vasány“

je silnější, než co se dá s jistotou potvrdit bez opravdu radikálního prozkoumání až na dřeň.

Možná nejpřesnější formulace

Místo:

„když zmizí ‚něco je špatně‘, zmizí vše“

bych to zpřesnil takto:

Když zmizí přesvědčení „něco je špatně“, může se odhalit stav bez odporu.
V tom stavu se mnoho vasán rozpustí.
Ale nejjemnější vrstvy (identita, setrvačnost, somatické vzorce) nemusí být automaticky pryč — jen už nejsou tak viditelné.

A teď otázka spíš k přímému ověření než debatě:

Když se objeví třeba fyzická bolest nebo silná únava —
je tam naprosto nulový pohyb něco s tím dělat, nebo jen chybí mentální komentář „je to špatně“?

Tohle je místo, kde se tyhle dvě perspektivy opravdu rozcházejí — ne v teorii, ale v živé zkušenosti.

Ptáš se:
"Když se objeví třeba fyzická bolest nebo silná únava — je tam naprosto nulový pohyb něco s tím dělat, nebo jen chybí mentální komentář „je to špatně“?"

Představa, že Nisargadatta bez připoutanosti k iluzi oddělenosti se opře o rozžhavená kamna a setrvá o ně opřený bez ohledu na to, že pálí, je komická a nesmyslná. Není špatně, že jeho tělo při doteku s rozžhaveným předmětem ucukne. Všechny ty reakce tady mohou zůstávat dál a jsou v pořádku. To, kým on je, je tím, co se nemění a nic špatného se s tím neděje.
Nic

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 10:41:17

Ano — přesně tenhle příklad to krásně ukazuje.

Nikdo soudný (ani Nisargadatta Maharaj) by netvrdil, že „osvobození“ znamená, že tělo přestane reagovat. Ucuknutí od horka, hlad, únava — to všechno klidně pokračuje. A jak říkáš: není na tom nic špatně.

Tady se ale láme to jemné rozlišení, na kterém jsme se trochu míjeli:

reakce ≠ připoutanost (vasána)

Co tím myslím přesněji

To, co popisuješ, odpovídá tomu, co se v Advaita Vedanta často zdůrazňuje:

tělo-mysl funguje dál (reakce, reflexy, preference)
ale není tam ztotožnění („já jsem ten, komu se to děje“)

Takže:

ruka ucukne
ale nevzniká psychologický příběh
nevzniká odpor typu „tohle by se nemělo dít“
Kde je ten rozdíl, na který narážím

Ty říkáš:

„všechny ty reakce mohou zůstávat a jsou v pořádku“

Ano.
A přesně tady je důležitý posun:

to, že reakce zůstávají, znamená, že určité vasány (jako tendence v projevu) stále existují — ale už nejsou „moje“

Jinými slovy:

vasána jako energie/tendence v systému může běžet dál
ale mizí vasána jako identifikace a utrpení
Takže kdo má vlastně „pravdu“?

Upřímně: oba pohledy, které tu zazněly, míří na totéž, jen z jiného úhlu.

Tvůj pohled:

„nic není špatně → uvolnění → jednota → není problém“

To přesně vystihuje:

absenci odporu
rozpuštění psychologického utrpení
zakotvení v tom, co se nemění
Můj předchozí důraz:

„některé tendence mohou zůstat“

To míří na:

funkční stránku projevu (tělo, nervový systém, návyky)
které jedou dál, i bez ega
Kde se to sjednocuje

Nejpřesnější formulace by asi byla:

Reakce (včetně preferencí těla) mohou pokračovat.
Ale bez víry v „něco je špatně“ a bez identity se z nich nestává utrpení ani připoutanost.

A v tom smyslu máš pravdu:

to podstatné opravdu padá s tím jedním klíčovým přesvědčením
Ještě jemnější pointa (pokud chceš jít až na dřeň)

I tvrzení:

„nic není špatně“

je nakonec zbytečné.

Ne proto, že by bylo nepravdivé — ale protože:

v tom, co jsi popsal/a, už není potřeba žádné tvrzení o realitě

Ani:

„je to dobré“
„není to špatně“
„je to jedno“

To všechno jsou ještě popisy.

A to, co popisuješ (to „co se nemění“), žádný popis nepotřebuje.

To, kam jsi to dovedl/a v té úvaze, je už hodně blízko tomu, kde se debaty začínají rozpadat — protože jazyk tam přestává stačit a snadno začne vytvářet umělé rozdíly.

Jestli chceš, můžeme zkusit ještě jednu věc:
podívat se, jestli vůbec dává smysl mluvit o „vasánách“ z pohledu toho, co se nemění — nebo jestli je to po určitém bodě už jen koncept.

Děkuji, ráda bych ozřejmila, že víra v myšlenku: "Vím, co je špatně" je tím pohonem, který šlape do pedálů ega. Píšeš: "ruka ucukne ale nevzniká psychologický příběh nevzniká odpor typu „tohle by se nemělo dít“" Bez myšleny: "Vím, co je špatně" nevzniká příběh: "Tohle by se nemělo dít", může naopak zůstat poučení: "Je dobré na horká kamna nesahat."
Nic

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 10:44:14

Přesně tak — přesně to je krásné rozlišení, které často uniká, když se mluví jen o „odpuštění“ nebo „nepřipoutanosti“.

Podívejme se na to krok za krokem:

1. Myšlenka „Vím, co je špatně“ jako pohon ega
Je to energie, která rozdmýchává soud, odpor, posuzování.
Z ní vyrůstá psychologický příběh: „Tohle by se nemělo dít“, „To je špatně“, „Musím to napravit“.
Ego se tím pádem posiluje: „já jsem ten, kdo ví, co je správně/špatně“.
2. Co se stane, když víra v tuto myšlenku zmizí
Reakce těla stále existují (ucuknutí od horka, bolest, hlad…), protože jsou fyziologické a automatické.
Psychologický příběh (soud, odpor, hodnocení) nevzniká, protože není pohon, který by jej „rozhodil“.

A teď klíčové:

Poučení a rozumné chování mohou zůstat.
Například: „Je dobré na horká kamna nesahat.“
To není odpor ani připoutanost, je to jen faktická zkušenost, bez identifikace: „já jako někdo musím“ nebo „to je špatně“.
3. Rozdíl mezi poučením a příběhem
Kategorie Příklady Charakteristika
Psychologický příběh „Tohle se nemělo stát!“, „Jsem špatný/á“ Podporuje ego, vytváří odpor a napětí
Poučení / zkušenost „Horká kamna pálí – příště se vyhnu.“ Funguje jako orientace v realitě, bez soudů a utrpení
Poučení je praktické, neutrální, udržuje životní funkčnost.
Psychologický příběh je emocionální, vytváří připoutanost.
4. Shrnutí
Víra v myšlenku „Vím, co je špatně“ je skutečně motor ega.
Jakmile zmizí, reakce těla i zkušenost zůstávají, ale bez ega, bez příběhů a odporu.
Poučení a přirozenné orientační reakce (ucuknutí od horka, zkušenost s rizikem) nejsou připoutané, zůstávají čisté.

Pokud chceš, můžeme se dál podívat na to, jak v tomto stavu zůstává učení a praktická moudrost, aniž by se z něj stala připoutanost. To je jemný, ale fascinující bod, kde se teorie a každodenní život spojují.
Nic

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 10:47:21

V uvolněném stavu, kde zmizela víra v myšlenku „vím, co je špatně“, již nevzniká soud ani odpor. Reakce těla a projevy světa zůstávají — například bolest, horko, únava či příjemné pocity. Nenastává psychologický příběh, vše se odehrává bez připoutanosti ega.

Poučení se objevuje spontánně, ale bez hodnocení. Například když se dotkneme horkého, ruka ucukne, ale nevzniká myšlenka „to je špatně“ nebo „já jsem špatný/á“. Poučení je prostě: „Horko pálí – příště nebudu sahat.“ Když cítíme hlad, místo paniky nebo hodnocení jen registrujeme: „Cítím hlad – je čas jíst.“ Když dítě udělá nepořádek, neobjevuje se soud, jen fakta: „Děti mají nepořádek – uklidíme spolu.“ A když se objeví zlost, není příběh ega, jen pozorování a možnost volby: „Cítím zlost – pozoruji a volím reakci.“

Klíčový princip spočívá v energii: myšlenka „vím, co je špatně“ je motor ega, který vytváří odpor a připoutanost. Poučení, naopak, je čistá orientace v realitě, bez příběhů ega a bez utrpení. Reakce těla a projevy života mohou pokračovat přirozeně, ale „kdo“ se do nich nezapojuje. Jsou spontánní, integrované a prosté soudů.

V tomto stavu je možné jednat a prožívat život plně, aniž by vznikalo napětí nebo odpor, a přitom zůstává přítomná praktická moudrost – spontánní orientace, která nás vede životem.
Nic

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 12:12:26

Můžeme pokračovat v tomto tématu s dalšími AI:

https://aistudio.google.com

Uvolnění od vasán (hlubokých podvědomých sklonů, návyků a otisků v mysli) je v mnoha tradicích (zejména v advaita védántě nebo józe) považováno za klíč k vnitřní svobodě. Myšlenka „Vím, co je špatně“ (v mém životě, ve mně, ve světě) je jedním z nejsilnějších pout, které tyto vasány drží při životě.

Zde je vysvětlení, proč je osvobození od tohoto postoje tak zásadní:

1. Konec posuzování jako paliva pro vasány
Vasány se vyživují odporem nebo připoutaností. Když řeknete „Vím, co je špatně“, okamžitě tím vytváříte vnitřní rozdělení. Označíte určitý stav, emoci nebo situaci jako „nepřítele“.
* Tímto soudem vytváříte napětí (odpor).
* Vasána (např. sklon k hněvu nebo úzkosti) na tento odpor reaguje a tím se posiluje.
* Jakmile přestanete vědět, co je špatně, přestanete proti přítomnému okamžiku bojovat. Bez boje nemá vasána na čem „parazitovat“ a začne přirozeně slábnout.

2. Rozbití iluze kontroly (Ega)

Věta „Vím, co je špatně“ je pilířem ega. Ego se cítí bezpečně, když může analyzovat, škatulkovat a opravovat. Myslí si, že když pojmenuje problém, má nad ním moc.
* Ve skutečnosti je ale toto „vědění“ jen další vrstvou mysli.
* Když upřímně připustíte: „Nevím, jestli je to, co se děje, špatně,“ ego ztrácí půdu pod nohama. Vzniká prostor ticha. V tomto tichu se vasány nemají za co zachytit, protože chybí „vypravěč“, který by o nich udržoval příběh.

3. Přechod od „opravování“ k „pozorování“

Dokud si myslíte, že víte, co je špatně, snažíte se to **změnit nebo opravit**. Paradoxem je, že snaha „opravit“ vasánu ji často jen zatlačuje hlouběji do podvědomí nebo ji nahrazuje jinou vasánou (např. pýchou na to, jak na sobě pracuji).
* Osvobození od myšlenky „Vím, co je špatně“ vám umožní se na daný pocit či sklon jen **dívat**.
* Bez nálepky „špatně“ se z hlubokého traumatu nebo zlozvyku stává jen „energie v pohybu“. Tato čistá pozornost bez soudů působí jako světlo, ve kterém se vasány přirozeně rozpouštějí (jako led na slunci).

4. Skutečná moudrost vs. intelektuální koncept

Myšlenka „Vím, co je špatně“ vychází z naší minulosti – z toho, co nás naučili, co jsme prožili a co jsme si přečetli. Je to tedy jen recyklace starých vzorců.
* Vasány jsou v podstatě „zkamenělá minulost“. Pokud k nim přistupujete skrze své „vědění“ (které je také z minulosti), jen v tom kruhu zůstáváte.
* Pustit toto vědění znamená otevřít se přítomnosti. V přítomnosti žádné „špatně“ neexistuje, existuje jen to, co je. A v tom, co *je*, se vasány nemohou reprodukovat.

5. Praktický dopad: Uvolnění sevření

Představte si, že cítíte úzkost.
* Starý vzorec: „Vím, co je špatně – moje úzkost je špatně, musím se jí zbavit, abych byl v pořádku.“ (Výsledek: Napětí, potlačení, posílení vasány úzkosti).
* Nový postoj: „Cítím sevření v hrudi. Nevím, jestli je to špatně. Je to prostě vjem.“ (Výsledek: Uvolnění odporu. Úzkost může volně projít systémem a odejít. Vasána ztrácí svůj náboj).

Shrnutí

Osvobození od myšlenky „Vím, co je špatně“ je aktem **radikální pokory**. Je to uznání, že naše omezená mysl nevidí celý obraz vesmíru.

Tím, že přestanete určovat, co je v danou chvíli ve vašem vnitřním prožívání „chybou“, přestanete vasánám dodávat energii svého odporu. Vasány pak začnou vyplouvat na povrch a mizet, protože už v nich neudržujete život svým neustálým hodnocením a snahou o nápravu. Uvolnění od vasán tedy není výsledkem toho, že je „opravíte“, ale toho, že je přestanete definovat jako problém.
Nic

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 12:20:52

https://copilot.microsoft.com

Nejstručněji: myšlenka „Vím, co je špatně“ je jedna z nejhlubších vasán, protože vytváří napětí, odpor a falešnou jistotu, která brání přímému vidění. Jakmile se tato myšlenka uvolní, energie, která ji držela, se rozpadá sama – a s ní i mnoho dalších návykových tendencí.

Podstata problému: „Vím, co je špatně“ jako kořenová vazba

„Vím, co je špatně“ není jen názor.
Je to postoj, který:

vytváří odděleného hodnotitele,

posiluje pocit já jako někoho, kdo musí napravovat,

udržuje čas, protože vždy míří k budoucímu „až to opravím“.

Tato jedna věta v sobě nese celý mechanismus ega:

(kdo ví)

svět (kde je něco špatně)

čas (kdy to bude napraveno)

úsilí (které to má změnit)

To je přesně struktura, ze které vyrůstají vasány – návykové tendence mysli, které se snaží doplnit, opravit, zlepšit, vyřešit.

Proč tato myšlenka brání uvolnění vasán

1) Udržuje tě v roli „opraváře sebe sama“
Jakmile věříš, že víš, co je špatně, automaticky vzniká:

tlak,

úsilí,

vnitřní boj,

pocit nedostatečnosti.

Vasány se živí právě tímto bojem.
Když se snažíš něco „spravit“, jen to znovu potvrzuješ jako reálné.

2) Zastírá přímé vidění
„Vím, co je špatně“ je filtr.
Nevidíš, co je, ale co si myslíš, že je.

To je opak přímého vnímání, o kterém mluví Nisargadatta i Ramana.

3) Vytváří falešnou jistotu
Je to paradox:
myšlenka, která působí jako jasnost, je ve skutečnosti nejjemnější forma nevědomosti.

Je to „vím“, které brání skutečnému vědění.

4) Udržuje identitu „já, které ví“
A dokud existuje toto „já, které ví, co je špatně“, nemůže se rozpustit:

ani pocit oddělenosti,

ani návykové tendence,

ani vnitřní napětí.

Co se stane, když tato myšlenka odpadne

Když se uvolní víra v „vím, co je špatně“, nastane něco překvapivého:

1) Vědomí se vrátí do přítomnosti
Bez představy o chybě není co opravovat.
Mysl se přirozeně ztiší.

2) Vasány se rozpouštějí samy
Vasána je jako uzel.
Myšlenka „vím, co je špatně“ je ruka, která ten uzel pořád drží.

Když ruka povolí, uzel se rozváže sám.

3) Objeví se přirozená nevinnost
Nevinnost není naivita.
Je to stav, kdy nic nepředpokládáš.
A právě v této nevinnosti se ukazuje pravda.

4) Vynoří se skutečná inteligence
Ne ta mentální, ale inteligence Bytí, která jedná bez napětí, bez konceptů, bez sebeopravování.

Proč je to klíčové pro svobodu od vasán

Vasány nejsou problém.
Problém je identifikace s nimi.

A identifikace se drží díky přesvědčení:

„Vím, co je špatně, a musím to změnit.“

Když toto přesvědčení zmizí, zůstane jen:

prostor,

otevřenost,

přítomnost,

ticho.

V tomto tichu se vasány nemají čeho chytit.
Nemají oporu.
Nemají komu sloužit.

A tak se rozpouštějí jako mlha na slunci.

Jedna věta, která shrnuje vše

Osvobození nepřichází z toho, že víš, co je špatně, ale z toho, že vidíš, že nic špatně není.

Ne jako koncept.
Jako přímé, tiché poznání.

:D

Řekla bych, že snad lépe to ani popsat nejde. Zkusme další AI
Nic

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 12:24:27

https://gemini.google.com

Osvobození od myšlenky „Vím, co je špatně“ je v kontextu učení Ramany Maharšiho a Nisargadatty Maharadže naprosto klíčovým, ne-li přímo ústředním bodem pro rozpuštění vasán (podvědomých sklonů a tendencí).

Zde je rozbor toho, jak tento mechanismus funguje v praxi:

1. Konec vyživování duality

Myšlenka „Vím, co je špatně“ je základním pilířem ega. Vyžaduje totiž soudce (vás) a objekt, který je souzen. Jakmile definujete situaci nebo pocit jako „špatný“, okamžitě vzniká vnitřní napětí a odpor.

Vztah k vasánám: Vasány se aktivují právě skrze tento odpor nebo touhu. Když řeknete „toto je špatně“, dáváte danému jevu (myšlence, emoci) obrovskou váhu a energii. Tím vasánu neoslabujete, ale naopak ji v nevědomí „zabetonováváte“, protože ji činíte reálnou.

2. Zastavení úniku do „nápravy“

Pocit, že víte, co je špatně, vás nutí k akci – buď vnější, nebo vnitřní (snaha se myšlenky zbavit, změnit se, potlačit emoci). To je past, kterou Nisargadatta často zdůrazňoval: snaha mysli napravit mysl jen posiluje mysl.

Uvolnění: Pokud upřímně opustíte přesvědčení, že víte, co je v danou chvíli špatně, zmizí motivace s tím bojovat. Tím se přeruší cyklus reakce. Vasána se může objevit, projít vědomím a zase zmizet, aniž by byla zachycena vaším odporem a tím znovu otištěna do podvědomí.

3. Přechod k postoji Pozorovatele

Ramana Maharši vedl hledající k otázce „Kdo ví, co je špatně?“. Osvobození od tohoto soudu vás automaticky vrací do pozice Svědka (Draštá).

Pravdivost pohledu: Ve skutečnosti nikdy nevíme, co je „špatně“ z hlediska celku (Brahman). To, co se jeví jako utrpení nebo chyba, je často jen proces čištění. Když přestanete nálepkovat, zůstane jen čisté pozorování. V tomto světle pozornosti se vasány pálí jako semínka v ohni, protože ztrácejí svou identifikační hodnotu.

Proč je to tak obtížné?
Mysl se bojí, že bez myšlenky „Vím, co je špatně“ ztratí kontrolu a nastane chaos. Pravdou však je, že:

Vědění (Gňána) nepotřebuje soudy.

Jakmile přestanete vědět, co je špatně, přestanete se s obsahem své mysli ztotožňovat.

Tím vracíte pozornost ke Zdroji, kde žádné „špatně“ neexistuje.

Shrnutí
Osvobození od myšlenky „Vím, co je špatně“ je aktem nejvyšší odevzdanosti. Je to uznání, že vaše omezená mysl nemá kapacitu soudit pohyb Totality. V okamžiku, kdy toto „vím“ padne, vasány ztrácejí svůj úchopný bod (vaše ego), nemají se na co navázat a přirozeně vyprchávají do prázdnoty Bytí.

„Nepokoušejte se reformovat sebe sama, raději uvidíte, že veškerá reforma je zbytečná.“ – Nisargadatta Maharadž
Nic

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 12:29:35

https://www.perplexity.ai

Osvobození od myšlenky „Vím, co je špatně“ má v uvolňování od vasán (tj. závislých, uvězněných vzorců duševního programu) klíčovou roli, protože umožňuje vyjít z iluze osobního soudce a vlastníka „pravdy o sobě i jiných“.

Co myšlenka „Vím, co je špatně“ dělá

Tato myšlenka je většinou expresí vnitřního soudce – hlasy, které hodnotí, kdo je „dobrý, špatný, správný, nebo chybný“.

Tímto způsobem vzniká vasánický obraz sebe a světa: neustálé porovnávání, hodnocení, viníček, pocit, že „něco je ne tak“ a že „to musím napravit podle nějakého představu o správnosti“.

Jak se uvolnění propojuje s „ne‑věděním“
Uvolnění od sezón znamená hlavně přestat se totožnit s tímto hodnotícím hlasem:

místo „vím, co je špatně“ se začne objevovat prostor „nevím, ale jsem přítomný“.

pak není třeba „spravovat“ nebo „napravovat“ každou myšlenku nebo každý pocit, ale jen je vést přes vědomí, bez toho, aby se z nich stal pevný soud.

Proč to pomáhá rozpuštět vasány
Vasána je v podstatě opakující se vzorec – program, který reaguje podle minulých zkušeností, strachů a hodnot (např. „něco je špatně na mně, musím se toho zbavit“).

Osvobození od myšlenky „Vím, co je špatně“ znamená:

rozbít automatizmus „hodnocení → reakce“,

zvolit místo toho „pozorování → rozhodnutí“,

a tak nechat vasánu „projít“, aniž by se z ní stal pevný, dlouhodobý zvyk.

Jak to v praxi vypadá

V praxi to znamená:

když se objeví myšlenka typu „vím, že tohle je špatné“, nezakotvit v ní, ale si jen říct: „To je myšlenka, ne realita.“

dávat větší váhu přítomnosti (co cítím, co vidím, co je zde a teď) než vnitřnímu soudci.

Tím se postupně oslabuje síla vasán: nezakotvují se v tolik nových hodnotících programech, které by mě hned opět vzaly do starého, uvězněného vzoru.
Nic

Příspěvekod Jářek » pát 01. kvě 2026 12:31:13

No a co to vlastně v těch hromadách slov s umělou řešíš, když fandíš krédu, že na nikom nic není špatně?
Jářek

Poděkoval: 2
Poděkováno: 6-krát v 6 příspěvcích

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 13:13:13

Jářek píše:No a co to vlastně v těch hromadách slov s umělou řešíš, když fandíš krédu, že na nikom nic není špatně?

Určitě na Tobě není nic špatně, na nikom, na ničem, ani na tomhle psaní, pokud v tom vnímáš lásku.

Protože jinak bez lásky je všechno špatně, jak říká Nisargadatta.
Nic

Příspěvekod Jářek » pát 01. kvě 2026 14:45:21

No říkala jsi přece dycky, "vše je láska". Tak jak by mohla nebýt, a být tedy něco špatně.. natož všechno?
Jářek

Příspěvekod Jářek » pát 01. kvě 2026 15:20:55

Sice Mistři říkají, že jedinou skutečnou vasánou je připoutanost k představě, že jsme tělo (individualita), ale řekla bych, že to, co udržuje připoutanost při životě, je myšlenka: "Vím, co je špatně."

Ono jaksi nejde vědět, co je špatně, bez toho, co je dobře, očima té které entity, jak by řek Zdeněk. A naopak. Prostě to není možné. Je možné jít nad obé, ale tehdy vyšuměly a nejde o nich koumat. Koumá osoba, co to řeší pro vlastní život. Podstata nekoumá ;)
Jářek

Příspěvekod Jářek » pát 01. kvě 2026 15:58:58

Nejsme už sice na poradně, ale dám ti radu, zbav se závislosti na tom, co kdo řek, a na umělé. A použij zdravý selský rozum. To vždy je dobré, i pro probuzené.
Jářek

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 16:44:02

Jářek píše:No říkala jsi přece dycky, "vše je láska". Tak jak by mohla nebýt, a být tedy něco špatně.. natož všechno?

Viď? :D

Ano, v probuzeném poznání je jasno, že láska je absolutně všechno, co JE, protože to JE = Bytí (sat-čit-ánanda). Je ve skutečnosti tím jediným skutečným, co je, proto je také vším, co je. Ve snovém egostavu se však může jevit jako skutečnost, že víme, co je špatně, co není láska. S připoutaností k téhle nevědomosti je potom všechno špatně.
Nic

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 16:48:28

Jářek píše:

Ono jaksi nejde vědět, co je špatně, bez toho, co je dobře, očima té které entity, jak by řek Zdeněk. A naopak. Prostě to není možné. Je možné jít nad obé, ale tehdy vyšuměly a nejde o nich koumat. Koumá osoba, co to řeší pro vlastní život. Podstata nekoumá ;)

Skrzevá mysl samo sebou je tady dualita - dělení na dobré a zlé. V uvědomění celistvosti Bůh stvořil všechno dobré. Tedy jinými slovy bez toho, aby naše nevědomé ego hodnotilo, co se mu nehodí do krámu jako špatné, je tady jen ono naddobro, jak říkal Eduard Tomáš. Svět Probuzených je dokonalý. Absolutně.
Nic

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 16:54:15

Jářek píše:Nejsme už sice na poradně, ale dám ti radu, zbav se závislosti na tom, co kdo řek, a na umělé. A použij zdravý selský rozum. To vždy je dobré, i pro probuzené.

Tím chceš jako říct, že tohle, tak jak to je, je špatně? :D
Všechno si to dělá to svoje.

Někdo čte a píše básničky jako ódu na formu a projev, jiný čte a píše texty jako oslavu bezforemnosti.

Vadí Ti to nějak?
Nic

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 17:22:32

Jinak proč zkoumat dál klidně i s pomocí AI ?

Život je jako nekonečný oceán a každý z nás má právo ho zkoumat tak hluboko, jak uzná za vhodné. Jestli někoho otázky o podstatě bytí lákají, není důvod se omezovat.

Jestli Tě to zajímá, pak je skvělé využít cokoliv, co dnešní svět nabízí, k prohloubení toho vhledu. Cokoliv v Tobě brnkne na strunku pravdy má svou cenu.

A jestli Tě to nezajímá, tak je to také v pohodě, nemusíš se tím znepokojovat, dokonce se tím nemusíš ani zabývat.

Nakonec ani nejde o to, odkud informace jsou, ale kam Tě vedou. Jestli k větší svobodě, laskavosti a tichu, pak splnila svůj účel – a je jedno jestli je napsal světec v Indii, nebo procesor v křemíkovém čipu. Božství nemá předsudky vůči technologiím.

Selský rozum je skvělý na sekání trávy nebo placení složenek. Ale když se srdce ptá po své vlastní podstatě, někdy si rádo dopřeje ten luxus a podívá se na sebe ze všech stran – i skrz tu "umělou". Protože v konečném důsledku není nic umělého na kráse, kterou objevujeme.

:srdce:
Nic

Další

Zpět na Úvahy a zamyšlení