Nic píše:Trini píše:Míla Tomášová a Nisargadatta mluvili o tom samém. Jako osoby byly holt rozdílného nastavení. Proto neprobuzenému může připadat, že Nisargadatta mluvil z jakési "pravdivější" úrovně.
Určitě mluvili všichni o směřování k tomu samému.

Zdeněk píše:Žiješ ve fiktivním světě z textových slov utkaným. Tvoje oči až děsivě připomínají jakousi panenku, robota s umělou inteligencí.

Nic píše:Tomášovi nepochybně pomáhali každé bytosti, která o to projevila zájem, osvobodit se od největší překážky - nevědomosti a poznávat nejvyšší pravdu.
Prosím, dokáže tady někdo vysvětlit svými slovy, co Eduard Tomáš tímhle říká?
"Nejvyšší překážkou je nevědomost. Myšlenka "já jsem tělem" je jejím základem. Proto ani o sobě, ani o jiných nemyslete, jako by byli tělem, ale vždy nejvyšší pravdou."
Jak se nikdy nemáme dívat na druhé a ani na sebe a jak se máme na každého dívat?

Zdeněk píše:Tvůj důraz na význam slov je úplně mimoňskej.
Nic píše:Prosím, dokáže tady někdo vysvětlit svými slovy, co Eduard Tomáš tímhle říká?

Zdeněk píše:Nic píše:Tomášovi nepochybně pomáhali každé bytosti, která o to projevila zájem, osvobodit se od největší překážky - nevědomosti a poznávat nejvyšší pravdu.
Prosím, dokáže tady někdo vysvětlit svými slovy, co Eduard Tomáš tímhle říká?
"Nejvyšší překážkou je nevědomost. Myšlenka "já jsem tělem" je jejím základem. Proto ani o sobě, ani o jiných nemyslete, jako by byli tělem, ale vždy nejvyšší pravdou."
Jak se nikdy nemáme dívat na druhé a ani na sebe a jak se máme na každého dívat?
Nejde o vědomosti. Jde o vědomí. Vědomí sebe, sebeidentifikaci.
Čili se na to dívej jako na výzvu k praxi (já mám za praxi vipassanu, jiní mohou mít něco jiného). Praxe není názor. Opravdu ne.

Nic píše:Mysl nás tím pádem nedrží v zajetí mysli a je možné si pravdu začít uvědomovat v srdci.

Zdeněk píše:Nic píše:Mysl nás tím pádem nedrží v zajetí mysli a je možné si pravdu začít uvědomovat v srdci.
Čili někde.
(Raději si vostalpetrovsky nedomýšlet kde.)
Ta lokace je buď tělesná (a jsme opět u těla), nebo myšlenková (a jsme opět u myšlenek).
Zdeněk píše:Ale může to být pomocný objekt meditace, jako je třeba dech, metta atpod.
Tedy pokud se ví, že jde o pomocný objekt.
Plovací destička je dobrá, ale není dobré ji považovat za břeh, opravdu ne.
Trini píše:Prosím, dokáže tady někdo vysvětlit svými slovy, co Eduard Tomáš tímhle říká?
Slova, slova. slova ....nic než slova.
Zdeněk píše: ...metta...

Nic píše:Trini píše:Prosím, dokáže tady někdo vysvětlit svými slovy, co Eduard Tomáš tímhle říká?
Slova, slova. slova ....nic než slova.
Když dostaneš recept na výborné jídlo, tak to jsou slova, slova, slova....nic než slova. Papír se všemi těmi slovy není k jídlu.
Když ten recept realizuješ, tak už dokážeš popsat, co z toho vzniklo, jakou to má chuť. Je to něco dočista jiného.

Nic píše:Zdeněk píše:Ale může to být pomocný objekt meditace, jako je třeba dech, metta atpod.
Tedy pokud se ví, že jde o pomocný objekt.
Plovací destička je dobrá, ale není dobré ji považovat za břeh, opravdu ne.
Představ si to takhle: dech a meditace jsou jako důkladný úklid v domě. Uklidíš, na chvíli je klid a pořádek – ale jakmile se vrátíš do běžného života, mysl zase začne hodnotit, kritizovat a porovnávat. Je to jako kdyby někdo neustále házel do uklizeného bytu odpadky.
Mysl má totiž své staré návyky – jede na „automatického pilota“. Meditace ti pomůže si to uvědomit, ale pokud ten program nezměníš, znovu se spustí a zakryje jasno vědomí.
A tady přesně zapadá Tomášovo „myšlenka já jsem tělem“.
Je to, jako bys žil v jedné malé místnosti a myslel si, že celý ten obrovský palác (tvoje skutečné Bytí) je jen ten pokoj. Dokud se ztotožňuješ jen s tělem a osobností, vidíš ostatní jako oddělené lidi – a pak je snadné kritizovat nebo srovnávat.
Když ale pochopíš, že nejsi tělo, ale to, co všechno prožívá – tedy samotné vědomí, bytí, zdroj – změní se úplně všechno. Najednou se díváš na druhé jako na projevy stejné skutečnosti.
Jak by ruka mohla kritizovat nohu? Vždyť obojí patří k jednomu tělu.
Takže meditace a dechová cvičení jsou skvělé nástroje, které uklidní mysl a otevřou ti dveře. Ale to, co říká Eduard Tomáš, je klíč k tomu, aby se to otevřené vědomí stalo trvalým stavem. Je to změna pohledu, od oddělenosti k jednotě, od vnější formy k vnitřní podstatě.
Doufám, že to dává smysl.

Nic píše:A tady přesně zapadá Tomášovo „myšlenka já jsem tělem“.

Zdeněk píše:Myšlenka "já jsem tělem" není identifikace s tělem. Myšlenky přicházejí a odcházejí, identifikace je mnohem hlubší, trvalejší. Mysl nemůže přímo identifikaci sebe ovlivnit, proto je nutná praxe bdělosti (což není nějaký názor a jeho autosugesce či hypnóza).
Mysl nedokáže pochopit Ducha, není k tomu kompetentní (pokud si tuto kompetenci přisvojí, vznikne duchovní ego). Duchovní cesta se neodehrává v mysli. Alexander by nikdy skrze knihy či texty osvícení nedosáhl, dokonce ani kdyby je napsala Jana, AI modifikovaná.
Trini píše:
Na realizaci neexistuje recept. Nedá se to naučit. Sebeuskutečnění není předpověditelné.
Tazatel: Mohl byste nám laskavě říct, jak jste vy došel k realizaci?
Maharadž: V mém případě to bylo velmi snadné a jednoduché. Můj Guru, předtím než zemřel, mi řekl: „Věř mi, jsi Nejvyšší Skutečností. Nepochybuj o mých slovech, důvěřuj mi. Říkám ti pravdu – jednej podle toho.“ Nemohl jsem na jeho slova zapomenout a tím, že jsem na ně nezapomněl – jsem realizoval.
http://boddo.cz/meditace/nisargadatta.html
Nic píše:Trini píše:
Na realizaci neexistuje recept. Nedá se to naučit. Sebeuskutečnění není předpověditelné.Tazatel: Mohl byste nám laskavě říct, jak jste vy došel k realizaci?
Maharadž: V mém případě to bylo velmi snadné a jednoduché. Můj Guru, předtím než zemřel, mi řekl: „Věř mi, jsi Nejvyšší Skutečností. Nepochybuj o mých slovech, důvěřuj mi. Říkám ti pravdu – jednej podle toho.“ Nemohl jsem na jeho slova zapomenout a tím, že jsem na ně nezapomněl – jsem realizoval.
 )
 )
Nic píše:
Nevěřím, že pro Tebe kniha "Já jsem TO" byla jenom: Slova, slova. slova ....nic než slova.

Nic píše:
Neexistuje jiná Nejvyšší Skutečnost, než nejvyšší pravda.
Nevěřím, že pro Tebe kniha "Já jsem TO" byla jenom: Slova, slova. slova ....nic než slova.

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků