Frustrace z (ne)diskuze

Re: Frustrace z (ne)diskuze

Příspěvekod Skutečnost » úte 08. dub 2025 11:56:06

elo píše:
Skutečnost píše:
elo píše:[
Má smysl se bavit o otázkách/tématech v mentálně-emocionálně-tělesné rovině, i když je tato rovina nestálá, neustále proměnlivá, tedy podobná snu, a absolutně nepatrná vůči Skutečnosti a nijak Skutečnost neovlivňující.

Ano, má.

Když už pro nic jiného, tak pro to, aby se rozvíjel a upřesňoval popisný potenciál.

Ale správně cítíš, že to má své ale...

To "ale" je v tom, co ti tady ukazujeme ve své nahotě a zcela fanaticky - mysl má tendenci si přivlastňovat "všechna slova", dodávat jim životní energii a tak je zaměňovat za skutečnost. S tou životní energií se ale mysl stane na těch slovech závislou a v mnoha případech i fanaticky se s těmi slovy ztotožňující...

Aby to nenastalo, je velmi důležité pravidelně své mysli vnutit "pauzu" - pokud to dodržíš, mysl svému fanatismu nepropadne...

Rozumím, co píšeš.
To ALE je dobré stále opakovat.
Pro mě je důležité, to vymezení, že téma je v mentálně-emocionálně-tělesné rovině, při plném vědomí existence Skutečnosti.

Uvidíme, zda to "důležité" u tebe zůstane jen v těch slovech, anebo se to promění ve tvou zkušenost.
Skutečnost

Poděkoval: 0
Poděkováno: 5-krát v 5 příspěvcích

Příspěvekod elo » úte 08. dub 2025 12:03:52

Nic píše:Všechna slova, modely a mapy vědomí — včetně čaker, paprsků a nauk o egu — jsou užitečné jenom při směrování k Pravdě, ale nejsou spočinutím v ní.

Do cizích hovorů se nechci plést, ale je tu odpoveď (aspoň já to tak klasifikuju).
Je to užitežné "jenom" při směřování k Pravdě. Já bych si to "jenom" dovolil zaměnit za definici, že se pohybujeme v mentálně-emocionálně-tělesné rovině, a to "ale" za vědomí si Skutečnosti, tedy vědomí možnosti spočinutí v Pravdě.

Otázka číslo 2:
Je důležité (v mentálně-emocionálně-tělesné rovině, a to "ale" za vědomí si Skutečnosti, tedy vědomí možnosti spočinutí v Pravdě.), směřovat k Pravdě?
elo

Poděkoval: 10
Poděkováno: 3-krát v 3 příspěvcích

Příspěvekod elo » úte 08. dub 2025 12:06:21

nic píše:A skutečná duchovní zralost není v tom, kolik úrovní vědomí pojmenujeme, ale jak tichou a laskavou máme mysl....

Takže pokud tohle má být poslední slovo na tomhle vlákně, pak ať je to ticho.

Ticho, ve kterém není třeba mít pravdu.
Ticho, kde není vítěz ani poražený.
Ticho, ve kterém JEDNO je vším, co kdy bylo.

V Lásce

:srdce:

Jsem rád za tvá poslední slova na tomtu vlákně.
:srdce: :poklona: :srdce:
elo

Příspěvekod armin » úte 08. dub 2025 12:12:45

Skutečnost píše:
elo píše:Kam jsem to vlezl, tady je to jen o duchovnu? Co to je?

Teoreticky by měla být o skutečném životě.

To se bohužel stává, že "duchovno" je pro mnoho lidí útěkem od skutečného života.
Nebo alespoň berličkou.

Opradový cestovatel životem dříve či později objevuje duchovní stránku života a jeho cesta se stává i duchovní cestou ke skutečné vnitřní změně, osvobození, poznání.
armin

Poděkoval: 34
Poděkováno: 80-krát v 76 příspěvcích

Příspěvekod elo » úte 08. dub 2025 12:19:30

Skutečnost píše:
elo píše:Mám technický dotaz: dá se to tu nějak uspořádat, aby se diskuze k původnímu tématu, nepletla s diskuzí o duchovnu?

Zajímavé - jak si to představuješ?

Nevím, ale rozhodně jinak, než jak je to teď.
Možná budu muset já změnit svůj styl, jak tu odpovídám.
Zatím procházím vlákno postupně a reaguji na to, co se mě týká, a co je pro mě zajímavé rozvinout, ale znamená to přeskakovat z tématu na téma.
Rád bych rozvinul původní téma, což se stalo jen díky příspěvku od Zdeňka.

Pak je tu téma otázky, ale to už se asi brzo uzavře.
A pak spousta příspěvků, které ukazují vztahy, které tu diskutující mají mezi sebou. - To de mimo mě, ale toho času jen to přečíst. :roll:
elo

Re: Já tedy zírám

Příspěvekod elo » úte 08. dub 2025 12:26:20

Skutečnost píše:Připadám si jako hrdinka ve hře "System Shock", kde se setkaly všechny virové báze s cílem zachránit svět tím, že ho úplně anihilují...

No - ldu si pro další popkorn a kolu, tohle bude asi dlouhé, protože si nikdo nevšiml té zásadní věci, že jste už Elo několikrát odpověděli na jeho dotaz:

Frustrace z diskuze může být, a velmi často i bývá, mnohem horší, než frustrace z nediskuze....

Díky za odlehčení.
Ale to, že se tu míjím v diskuzi, mi (zatím) frustraci nepůsobí. Nejde tu o tu blízkost a tak zklamání z nepochopení se nedostavuje.
Je to i o absenci té představy. Nečekal, jsem, že bych tu byl pochopen. Co se tu strhlo jsem taky nečekal. A že budu trpělivě reagovat to taky ne.
Kde není očekávání tam není zklamání.
A zatím nikdo z přítomných nevyjádřil svou touhu někam se posunout - takže nemohlo dojít ke zklamání, že to nenásleduje. :D

:kvetina: :kvetina: :kvetina:
elo

Příspěvekod elo » úte 08. dub 2025 12:33:07

armin píše:
Skutečnost píše:
Frustrace z diskuze může být, a velmi často i bývá, mnohem horší, než frustrace z nediskuze....

V tom případě je dobré si položit konstruktivní otázku, "co je ve mně frustrováno a proč?".

Účinější než některými přeskakovateli doporučované "kdo je frustrován?".

Nebo jsi jiného názoru?

Můžeš osvětlit rozdíl v těch dvou otázkách?
Je to to dodatečné "proč?".
A nebo to "ve mně" - tohle mi přijde zásadní. I když, když jsem začal psát tento dotaz, viděl jsem jen rozdím v "proč", protože to "ve mě" automaticky předjímám i ve druhé otázce, kde to explicitně není. Nedovedu si představit případ, kdy to někdo může pojmout jinak. Jak?
elo

Příspěvekod elo » úte 08. dub 2025 12:35:19

Skutečnost píše:
elo píše:
Rozumím, co píšeš.
Pro mě je důležité, to vymezení, že téma je v mentálně-emocionálně-tělesné rovině, při plném vědomí existence Skutečnosti.

Uvidíme, zda to "důležité" u tebe zůstane jen v těch slovech, anebo se to promění ve tvou zkušenost.

Nerozumím.
Kam tím míříš?
elo

Příspěvekod Skutečnost » úte 08. dub 2025 12:39:42

elo píše:
Skutečnost píše:
elo píše:
Rozumím, co píšeš.

Nerozumím.
Kam tím míříš?

Je to myšleno tak, že tvá slova zatím vnímám jen jako úlevu z pochopení.
Skutečnost

Příspěvekod armin » úte 08. dub 2025 13:46:27

elo píše:
armin píše:
Skutečnost píše:

V tom případě je dobré si položit konstruktivní otázku, "co je ve mně frustrováno a proč?".

Nebo jsi jiného názoru?

A nebo to "ve mně" - tohle mi přijde zásadní. I když, když jsem začal psát tento dotaz, viděl jsem jen rozdím v "proč", protože to "ve mě" automaticky předjímám i ve druhé otázce, kde to explicitně není. Nedovedu si představit případ, kdy to někdo může pojmout jinak. Jak?

Ano, je to postupný proces poznávání sebe, rozpouštění toho, co brání poznávat a žít to poslední - "kdo". Když nevidíš napřed ty příčiny (to "co" a "proč"), nemůžeš ani skutečně poznat kdo, neboť pozornost je vázána v té frustraci, sebelítosti, představách, touhách očekáváních, zklamání, negaci, ignoraci, otupělosti atd. a domnělém já, komu se to děje - egu. Jednoduše řečeno je vázána různými formami sebestřednosti. A to "proč" (protože) je vzájemně spojuje - jsem frustrovaný protože mi něco vadí. Vadí mi to protože ,,, atd.
armin

Poděkoval: 34
Poděkováno: 80-krát v 76 příspěvcích

Příspěvekod Zdeněk » úte 08. dub 2025 13:51:10

elo píše:Má smysl se bavit o otázkách/tématech v mentálně-emocionálně-tělesné rovině, i když je tato rovina nestálá, neustále proměnlivá, tedy podobná snu, a absolutně nepatrná vůči Skutečnosti a nijak Skutečnost neovlivňující?

Základem tvého dotazu je tedy Skutečnost. Stavíš však na základě pevném?

K tomu viz známý koan: Jaký zvuk vydává strom v opuštěném lese, kde nikdo není?

Rád bych se duchovňáckým záležitostem vyhnul, ale asi to nejde - pokud podkládá tvůj dotaz fikce, nemůžeš dostat správnou odpověď.

elo píše:V každé entitě je úplnost jako potenciál. V projevu však může převažovat některá polarita. To že to takto vnímám, může vést k nalezení obou polarit v mém vlastním potenciálu.

Potenciál chápu jako např. možnost dítěte hrát na klavír. Využít tento potenciál (polarizovat se - doufám, že tento Ra termín chápu správně) ale není zrovna snadné.

V mé interpretaci to znamená přenastavit se tak, aby ony záměrně vyvolané pocity byly autentické (což může být leckdy docela těžké). Tím se však zároveň zrelativizuje původní postoj (což může vést k objevení nového, oběma postojům společného prostoru).

Podle mě podstata Ježíšova "milujte své nepřátele" je právě taková, přímou silou přetlačovat nenávist láskou považuji za nemoudré a nebezpečné.
Zdeněk

Poděkováno: 4-krát v 4 příspěvcích

Příspěvekod elo » úte 08. dub 2025 15:10:30

elo píše:Pro mě je důležité, to vymezení, že téma je v mentálně-emocionálně-tělesné rovině, při plném vědomí existence Skutečnosti.

Skutečnost píše:Uvidíme, zda to "důležité" u tebe zůstane jen v těch slovech, anebo se to promění ve tvou zkušenost.

elo píše:Nerozumím.
Kam tím míříš?

Skutečnost píše:[Je to myšleno tak, že tvá slova zatím vnímám jen jako úlevu z pochopení.

Aha. Díky
A která konkrétně slova?
Myslíš to, co jsem psal k tématu nebo něco z toho okolo?
elo

Příspěvekod elo » úte 08. dub 2025 15:15:16

armin píše:V tom případě je dobré si položit konstruktivní otázku, "co je ve mně frustrováno a proč?".

Nebo jsi jiného názoru?

Ano, je to postupný proces poznávání sebe, rozpouštění toho, co brání poznávat a žít to poslední - "kdo". Když nevidíš napřed ty příčiny (to "co" a "proč"), nemůžeš ani skutečně poznat kdo, neboť pozornost je vázána v té frustraci, sebelítosti, představách, touhách očekáváních, zklamání, negaci, ignoraci, otupělosti atd. a domnělém já, komu se to děje - egu. Jednoduše řečeno je vázána různými formami sebestřednosti. A to "proč" (protože) je vzájemně spojuje - jsem frustrovaný protože mi něco vadí. Vadí mi to protože ,,, atd.

Tedy vlastně mi potvrzuješ, že má smysl pracovat s tím, co náleží osobě (frustrace, její motivace), je to tak?
elo

Příspěvekod elo » úte 08. dub 2025 15:18:44

Zdeněk píše:
elo píše:Má smysl se bavit o otázkách/tématech v mentálně-emocionálně-tělesné rovině, i když je tato rovina nestálá, neustále proměnlivá, tedy podobná snu, a absolutně nepatrná vůči Skutečnosti a nijak Skutečnost neovlivňující?

Rád bych se duchovňáckým záležitostem vyhnul, ale asi to nejde - pokud podkládá tvůj dotaz fikce, nemůžeš dostat správnou odpověď.

Z této části odpovědí jsem zmatený. Taky jsem se chtěl duchoňáckým záležitostem vyhnot. Proto jsem je dal za to "i když". Bylo to kvuli jiným reakcím tady než té tvé. Tak, jestli tě to nějakým způsobem provokuje, tak si to prosím odmysli.
elo

Příspěvekod elo » úte 08. dub 2025 15:25:31

Zdeněk píše:
elo píše:V každé entitě je úplnost jako potenciál. V projevu však může převažovat některá polarita. To že to takto vnímám, může vést k nalezení obou polarit v mém vlastním potenciálu.

Potenciál chápu jako např. možnost dítěte hrát na klavír. Využít tento potenciál (polarizovat se - doufám, že tento Ra termín chápu správně) ale není zrovna snadné.

V mé interpretaci to znamená přenastavit se tak, aby ony záměrně vyvolané pocity byly autentické (což může být leckdy docela těžké). Tím se však zároveň zrelativizuje původní postoj (což může vést k objevení nového, oběma postojům společného prostoru).

Co máš namysli těmi záměrně vyvolanými pocity? Máš na mysli to, co naleznu díky popsanému mentálnímu cvičení?
A tím vyvolané máš na mysli v sobě prořité nebo projevené vně?
To v závorce je nejnosnější. ;)

Zdeněk píše:Podle mě podstata Ježíšova "milujte své nepřátele" je právě taková, přímou silou přetlačovat nenávist láskou považuji za nemoudré a nebezpečné.

Jakože vybízí k autentickému hledání pocitu "miluji tě" a ne k potlačení pocitu "nenávidím tě"?
elo

Příspěvekod Jářek » úte 08. dub 2025 15:44:11

Můj dojem je, že ti jde o rekapitulaci těch "vasán", ale znáš to, dojmy pojmy...
Tzn. negace a vůle se jimi zabývat. Na to je ale člověk musí vidět, zavnímat, že hle tady mám problem, třeba žárlivost, k někomu nějakou zášť, zkrátla něco, co způsobuje tlak v hlavě.
Tak to tedy zavnímáš a chceš řešit.
Má to velký smysl.
Jářek

Příspěvekod Zdeněk » úte 08. dub 2025 16:29:20

elo píše:
Zdeněk píše:

Z této části odpovědí jsem zmatený. Taky jsem se chtěl duchoňáckým záležitostem vyhnot. Proto jsem je dal za to "i když". Bylo to kvuli jiným reakcím tady než té tvé. Tak, jestli tě to nějakým způsobem provokuje, tak si to prosím odmysli.

Vůbec mě to neprovokuje, my duchovňáci se v těchto situacích vyžíváme, cítíme se pak pokročilejší, dělá nám dobře, blahosklonně radit, obdivuhodně protože málo srozumitelně. :-)
Zdeněk

Příspěvekod Zdeněk » úte 08. dub 2025 16:39:16

elo píše:Co máš namysli těmi záměrně vyvolanými pocity?

Podle mě je to jako když se dokonalý herec vžije do role. Že ji vlastně ani nehraje.
Že se prostě vžiješ do toho člověka, jak jsi psal v úvodním příspěvku, u kterého "snahy o pomoc nebo poukázání na realitu jsou ignorovány nebo odmítány".

Tak tomu člověku pak můžeš i maximálně pomoci. Třeba jen tím, že s ním budeš, a on pozná, že mu rozumíš. A zároveň v tobě vidět i naději, protože ty jsi tu jeho situaci zvládnul (vyvažováním ala Ra).

elo píše:To v závorce je nejnosnější. ;)
Jo. ;)

elo píše:
Zdeněk píše:Podle mě podstata Ježíšova "milujte své nepřátele" je právě taková, přímou silou přetlačovat nenávist láskou považuji za nemoudré a nebezpečné.

Jakože vybízí k autentickému hledání pocitu "miluji tě" a ne k potlačení pocitu "nenávidím tě"?

Podle Ra to tak je. Ale já nemám takovou zkušenost (milovat nepřítele), maximálně tak soucit, leda (a to ještě ztuha). Ale jsem s těmi vyvažovacími cvičeními začal teprve nedávno (kvůli své lásce Kristýnce), asi mě čeká ještě mnoho práce. :-)

(Teoreticky milovat Stvořitele znamená milovat i stvoření, protože je nenechává za sebou.)
Zdeněk

Následující uživatelé by rádi poděkovali uživateli Zdeněk za tento příspěvek:
elo

Příspěvekod Jářek » úte 08. dub 2025 16:48:12

my duchovňáci se v těchto situacích vyžíváme

Já už jsem tak vyžitej.. že už ani nevím z čeho jsem se vyžíval...

Pojď na posez, dáme řeč. On ti tam nikdo Kristýnku hanět nebude. No tak nás budeš lískat, od tebe je to ok.
Jářek

Příspěvekod Zdeněk » úte 08. dub 2025 16:59:39

Jářek píše:
my duchovňáci se v těchto situacích vyžíváme

Já už jsem tak vyžitej.. že už ani nevím z čeho jsem se vyžíval...

Pojď na posez, dáme řeč. On ti tam nikdo Kristýnku hanět nebude. No tak nás budeš lískat, od tebe je to ok.

Jo, někdy jo, ale dneska už jsem těch diskuzí přejedenej.
Zdeněk

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení