MOTTO:
Lidé se často trápí tím, co bylo, nebo co bude, když je toho moc, tak je to doslova otravuje. Proto se zajímají, jak žít v přítomnosti. Já jim ukazuji, jak se jednoduše uvolnit do bytí a spočívání „tady a teď“ a hlavně ukazuji, že nejde o to, jak se sem dostat a udržovat se v tom úsilím, protože vždycky jsme tady a teď, jinak to opravdu nejde

Takže si jenom myslíme, že nejsme v přítomnosti?
Ano. Ale může to být i proto, že člověk někdy špatně pochopí to, co si přečetl v knize, nebo je to v knize z mého pohledu nešikovně popsané. Právě snaha dostat se do „tady a teď“ totiž přináší nový problém.
Jasně, protože je to zase o „snaze“! I když třeba meditujeme, abychom se dostali do „tady a teď“, vytváříme další činnost, takže nemůžeme být svou pozorností tam, kde jsme chtěli být – dá se to tak říci?
Ano, tato snaha vždycky vytváří místo hledaného uvolnění určité napětí. Také jsem to zažil, také jsem se „snažil“. Ale nakonec jsem zjistil, že jakákoli snaha být „tady a teď“ nebo spočívat ve svém bytí, je do jisté míry zbytečná, protože když se budu dvě hodiny snažit, tak to celé dvě hodiny odsouvám a „tlačím“ neustále před sebou. Jako když se pes točí neustále za svým ocasem. Pokud nás v určitém momentě trošku pošetile napadne, že chceme být tady a teď, tak stačí okamžitě být s tím, co tu právě je. Nemá valný smysl vstupovat do procesu s určeným cílem. To se pak zabýváme budoucností, která, jak jsme již zmiňovali, neexistuje

((Umění BÝT využijeme v každém okamžiku
7.04.2010, autor: joshi, rubrika: Joshi
Rozhovor s Joshim pro magazín Maitrea. Takový první nezkušený pokus o rozhovor

http://www.maitrea.cz/magazin/umeni-byt ... m-okamziku
Včera jsem si přečetl na Mozaice tento rozhovor s Joshim,
a opět jsem se přesvědčil o tom, na co mě před nedávnem upozornoval v indii můj kamarád z madarska:
že lidé vůbec nechápou o čem je řeč a nerozumí danému tématu, a jak je vidět, nerozumí tomu ani lidé co učí meditaci.
Celý problém je jako obvykle v tom, že se míchají různé úrovně existence dohromady,
že se smíchají různé aspekty různých úrovní dohromady a nakonec z toho vypadne hluboký omyl.
A tak se říká, že neustále žijeme v Přítomnosti Ted a Tady a že není třeba toho dosahovat,
ale pokud to říká osoba, tak je to hluboký omyl, protože osoba existuje pouze v čase a prostoru,
a nalhávat si, že já jako osoba jsem schopen žít v Přítomnosti je naprostá blbost.
Jediné, co je osoba schopná postihnout, a není to zase tak moc těžké, je přítomný okamžik ted a tady, což je samozřejmě čas a prostor, tedy úplně jiná úroven.
Protože celé téma koresponduje i s učením jiných mistrů, kteří nehovoří o čase a prostoru, ale hovoří o jiných apektech,
je dobré popsat celkovou situaci nejen z pohledu časoprostoru ale i z pohledu jiných aspektů,
nebot každá úroven je tvořena NEDÍLNOU JEDNOTOU (PROVÁZANOSTÍ) ASPEKTŮ,
V PODSTATĚ NEJDE O ROZDÍLNÉ "POJMY", ALE O SYNONYMA:
ABSOLUTNÍ ÚROVEN
........................
VĚDOMÍ.........................BYTÍ.....................BLAŽENOST (LÁSKA)...............PŘÍTOMNOST TED A TADY(VĚČNOST)

MEDITAČNÍ ÚROVEN
........................
POZORNOST (BDĚLOST)..PODSTATA BYTÍ (POCIT "JÁ JSEM")..BEZPŘEDMĚTNÁ RADOSTIVOST..PŘÍTOMNÝ OKAMŽIK T.a T.

OSOBNOSTNÍ ÚROVEN
..........................
POZOROVÁNÍ...............EGO(JSEM TĚLO A MYSL).............MYSL(ROZDĚLUJÍCÍ NA + A -).............ČAS A PROSTOR

Toto má být tabulka,
vodorovně jsou úrovně, svisle jsou pod sebou aspekty tak jak se jeví v různých úrovních
PS. Pokud by jste v meditační úrovni marně hledali takové pojmy jako klidná mysl, ticho, klid apd.
jsou tyto pojmy vyjádřeny pojmem "BEZPŘEDMĚTNÁ RADOSTIVOST" COŽ JINAK ŘEČENO ZAMENÁ "SATVICKOU MYSL"
což je mysl, která není překážkou k uvědomění si Boha