Vím, že jsem Existence, Tak proč je mi tak blbě

Vím, že jsem Existence, Tak proč je mi tak blbě

Příspěvekod Trini » úte 12. kvě 2026 9:45:59

;)
Jan Zahradník Havelka

426. Vím, že jsem Existence, tak proč je mi tak blbě? (:-)

https://www.youtube.com/watch?v=tuBfTQqYul4

???

Velmi dobrá rada:

O metodě sebedotazováni :: Eduard Tomáš, Paměti mystika 06/15

https://www.youtube.com/watch?v=FjwYhxdlm9s&t=947s

Atmavičara

17:54

...A ještě jednu to má výhodu. Že totiž - a to říká Mahariši - že totiž normální cestou, normální džnanou se sice dá jakoby utlumit - a skoro úplně - ten mentální proces, ale vždycky se ještě jakoby oživí a vždycky se znovu vrátí ta nevědomost. Při atmavičaře, když se udělá dokonale a akorát opravdu, jak má být, tak se už nevrátí. A to je velká výhoda.

A ještě jednu to má výhodu. Ta je plná výhod tadleta... tahleta atmavičara. A sice v tom, když váš něo zlobí, když vás něco mrzí, nebo prostě jste v nenaládě, tak si dáte dovnitř otázku, kdo to je - kdo si uvědomuje to, že tady mě něco mrzí? Kdo jsem ten já? Kdo má todleto, ten nepříjemnej pocit nějakého zármutku nebo strachu nebo bolesti a tak dále.? Kdo jsem já? A ono to z vás to mrzení, ten zármutek odpadne doslova jako vody z kachny, A jste zas v pořádku.

Přátelé, nemyslete si, že mystika nebo jogína nikdy nic netrápí, nebolí, nesouží - tak to není. Za svého dlouhého života jsem měl možnost tuto Maharišiho krásnou cestu a radu použít mnohokrát. A tak vám taky přeju, aby se vám osvědčila tak jako mně.

:srdce: :)
Trini

Poděkoval: 379
Poděkováno: 145-krát v 133 příspěvcích

Následující uživatelé by rádi poděkovali uživateli Trini za tento příspěvek:
armin

Re: Vím, že jsem Existence, Tak proč je mi tak blbě

Příspěvekod Zdeněk » úte 12. kvě 2026 11:05:14

Trini píše:tahleta atmavičara. A sice v tom, když váš něo zlobí, když vás něco mrzí, nebo prostě jste v nenaládě, tak si dáte dovnitř otázku, kdo to je - kdo si uvědomuje to, že tady mě něco mrzí? Kdo jsem ten já? Kdo má todleto, ten nepříjemnej pocit nějakého zármutku nebo strachu nebo bolesti a tak dále.? Kdo jsem já? A ono to z vás to mrzení, ten zármutek odpadne doslova jako vody z kachny, A jste zas v pořádku.

Podstata učení Rámany Mahárišiho je Skutečné, Věčné „já“. Kde není sebemenší stopa ega, tam je Já.
Což je eternalizmus, který buddhizmus odmítá.

Ten zármutek odpadne jak vody z kachny, a člověk je zas v pořádku, ale než zase zaprší. Jak dosvědčuje Havelka a ztrápený obličej Eduarda Tomáše.
Zdeněk

Poděkoval: 3
Poděkováno: 21-krát v 21 příspěvcích

Příspěvekod Trini » úte 12. kvě 2026 13:21:18

Zdeněk píše:Ten zármutek odpadne jak vody z kachny, a člověk je zas v pořádku, ale než zase zaprší. Jak dosvědčuje Havelka a ztrápený obličej Eduarda Tomáše.

A proto říká Eduard Tomáš:

Přátelé, nemyslete si, že mystika nebo jogína nikdy nic netrápí, nebolí, nesouží - tak to není. Za svého dlouhého života jsem měl možnost tuto Maharišiho krásnou cestu a radu použít mnohokrát. A tak vám taky přeju, aby se vám osvědčila tak jako mně.

:)
Trini

Poděkoval: 379
Poděkováno: 145-krát v 133 příspěvcích

Příspěvekod Salmo1cz » stř 13. kvě 2026 0:52:16

No vidite a já jsem mu vždy rozuměl...odpadne jako voda z kachlí... kachličky, obkladačky.
Naštěstí to na funkci nemá vliv... není myšlena funkce živočicháře. :-)
Salmo1cz

Poděkoval: 2
Poděkováno: 9-krát v 9 příspěvcích

Zpět na Úvahy a zamyšlení