Vostalpetr - diskuze

Re: Vostalpetr - diskuze

Příspěvekod Nic » stř 28. led 2026 14:49:25

Trini píše:
Nic píše:Nemám s Vostalpetrem absolutně žádný konflikt.

Kdybys neměla s Vostalpetrem konflikt, tak ho tady nebudeš rozebírat.

Když jeden křičí a vulgárně nadává, protože se děsí hada, a druhý se mu snaží vysvětlit, že to, co považuje za nebezpečného tvora, je jen neškodný provaz – vidíš v tom nějaký skutečný konflikt?

To, co při konfrontaci s Pravdou utrpí úraz, je ego. Ego ve skutečnosti není ničím reálným, je to jen mylné ztotožnění se s představou, že jsme něco jiného, než je Celek. Proto je jiným názvem pro ego iluze oddělenosti.

Dokud se s touto iluzí ztotožňujeme, zůstáváme zranitelní a smrtelní. Jsme tím, kdo při setkání s Pravdou trpí, protože vize jednoty Bytí ego ze své podstaty ohrožuje. Ego totiž nemůže prožívat jednotu s někým, koho považuje za idiota, ani s tím, co nesnáší, nenávidí nebo k čemu cítí odpor.

Proto je touha po osvobození, jednotě Bytí, Nirváně či věčné blaženosti – pokud je doprovázena projekcemi ega – nutně provázena bolestí a odporem. Skrz rezistentní mysl, která pořád posuzuje, co je na kom špatně, to zkrátka nejde.

Je však možné se na to celé dívat neosobně, jako na pouhý pohyb energie.

Nejsme ničím, co by mohlo být v moci jakékoliv vnější síly. V samotném uvědomění skutečnosti neexistuje prostor pro prožívání osobního konfliktu. Je to spíš fascinující podívaná, v níž lze nalézt humor i hluboký soucit. Je to radost z pozorování, jak se každá bytost postupně poznává ve své dokonalé celistvosti, kterou ve své podstatě už dávno je.

Ať jsou všechny bytosti šťastné.

:happy:
Nic

Poděkoval: 81
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Trini » stř 28. led 2026 15:08:57

Nic píše:
Trini píše:

Když jeden křičí a vulgárně nadává, protože se děsí hada,

Nic takového se neděje. To jsou představy tvého ega, které se cítí být ohrožené.
Trini

Poděkoval: 376
Poděkováno: 142-krát v 130 příspěvcích

Příspěvekod Trini » stř 28. led 2026 15:16:03

Nic píše:
Proto je dobré být pravdiví v otázce: "Kdo jsi?"

Jestli jsi ego, tak prosím, to, co píšu, nečti.

:srdce:

Když tvoje ego si přeje, aby to, co píše, nečetla jiná ega, tak je jediné logické řešení - přestan tady psát. ;)
Trini

Příspěvekod Trini » stř 28. led 2026 15:22:29

Nic píše:
Trini píše:

Když jeden křičí a vulgárně nadává,

Tady nikdo nenadává - akorát ty sem taháš příspěvky s vulgaritami z jiného fora, které tady chceš řešit. :roll:
Trini

Příspěvekod Nic » stř 28. led 2026 18:06:02

Trini píše:Tady nikdo nenadává - akorát ty sem taháš příspěvky s vulgaritami z jiného fora, které tady chceš řešit. :roll:

Máš pravdu, Petro, atmosféra tohoto vlákna je klidná a mým záměrem není ji narušovat řešením nějakých osobních sporů. Pokud jsem sem vložila i odvrácenou stranu projevů citovaného autora, nebylo to proto, abych někoho soudila, ale pro doplnění celkového obrazu. U každého učení je totiž cenné vnímat nejen slova, ale i plody, které v životě přinášejí – tedy jestli vedou k připoutanosti a hněvu, nebo ke skutečnému míru.

Respektuji Tvé přání vulgarity tady nerozebírat. Nemám zájem je "řešit", mým jediným zájmem bylo poukázat na možnost, jak najít vnitřní svobodu i uprostřed bouřlivých emocí. Tedy upozornit na to, že emoce je možné vnímat bez připoutanosti jen jako pohyb energie.

Mým přáním není mít pravdu, ale aby Vostalpetrovi – i nám všem – bylo v našem nitru skutečně dobře. Aby ta realizace Bráhmanu, o které on sám píše, nebyla jen intelektuálním konceptem, ale živým klidem v nás, který osvobozuje od utrpení.

Tímto toto téma z mé strany uzavírám a přeji nám všem inspirativní prostor plný pravdivosti.

Nic

Poděkoval: 81
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Trini » čtv 29. led 2026 1:59:03

Nic píše:Tímto toto téma z mé strany uzavírám

Už jsi naházela na Vostalpetra dost hnoje, takže to opravdu stačilo. ;)
Trini

Příspěvekod Trini » čtv 29. led 2026 2:08:29

:)

Naštěstí existuje nejvyšší síla, která vidí každéme do srdce a pomáhá všem bez rozdílu svou léčivou rukou - karmou. Co jsou proti tomu naše omezené lidské posudky....Bud vůle Tvá.
Trini

Příspěvekod Trini » čtv 29. led 2026 8:54:38

Trini píše:
Dobře to posal Eduard Tomáš v Pamětech mystika. Popisuje tam, co se stalo, když si přečetl Bruntonovou Tajnou stezku. Pod silou té energie, kterou při čtení vnímal, došlo u něho k prvnímu velmi významnému "záblesku" Poznaní - k nirvikalpa samadhi. Přitom si později uvědomill, že slova v knize byla o něčem trochu jiném.

Zde na to vzpomíná:

O nejhlubších duchovnich zkušenostech :: Eduard Tomáš, Paměti mystika 15/15

https://www.youtube.com/watch?v=KCLp_DanXBQ

2:49

.....Musíš provést sebeodevzdání. A já jsem si vzpomněl - a možná si na to vzpomenete - jak jsem poprvé četl Tajnou stezku, jak došlo to automaticky k sebeodevzdání, ačkoliv jsem o tom neveděl. Prostě taková to byla úžasná síla z té knihy na mne přišla, že jsem to skutečně udělal.....

Trini

Příspěvekod Trini » čtv 29. led 2026 9:19:58

vostalpetr píše:
O poznání :: Eduard Tomáš, Paměti mystika 04/15

Říká úplně to samý co jsem napsal,

Celou noc se koncentroval na knihu

A s tou koncentraci přešel do meditace

A tam je ještě uvolnil - buď vůle tvá

Takto to funguje

Proto na druhu činnosti nezáleží, záleží jen na tom, jestliže je ta koncentrace spontánní

A pak přejde v meditaci a uvolnění...

Je to jednoduchý, jen to pochopit ...

Došlo mi, co máme jinak. Ty to stále škatulkuješ - na koncetraci, meditaci, uvolnění. Džogchen má také tendence škatulkovat. Proto mne nezaujal. Mně moc škatulkování nevyhovuje.

Míla Tomášová o tom řekla, že každý má svou vlastní cestu - např. někdo potřebuje právě to škatulkování. To je v pořádku. Ale moje cesta to není.

Myslím, že i Jiří Vacek dost škatulkoval. Četla jsem od něho jednu knihu kdysi dávno - v době, kdy jsem také ještě ráda škatulkovala, a proto jsem v ní našla dost přínosného. Ale ani tenkrát jsem J. Vacka nepovažovala za nějak zvlášt osvíceného. Ale zřejmě byl dobrý učitel - uměl předávat ze své úrovně velmi dobré rady.

Podle mne to škatulkování brání ve spontanitě: Aha, nejdříve se tedy musím koncentrovat - ale spontánně :D - pak uvolnit. - Velmi pochybuji, že to někomu podle tohoto návodu bude fungovat. :?

Trini

Příspěvekod armin » čtv 29. led 2026 13:51:33

vostalpetr píše:
Říká úplně to samý co jsem napsal,

Celou noc se koncentroval na knihu

A s tou koncentraci přešel do meditace

A tam je ještě uvolnil - buď vůle tvá

Takto to funguje

Proto na druhu činnosti nezáleží, záleží jen na tom, jestliže je ta koncentrace spontánní

A pak přejde v meditaci a uvolnění...

Je to jednoduchý, jen to pochopit ...

[/quote]

Tohle je moc pěkné vysvětlení.

To nebylo u pana Tomáše nějaké záměrné soustředění, ale jak ho to "chytlo" tak se na to přirozeně soustředil, pozornost a tedy vnímavost se na to soustředila až to přešlo v meditaci a uvolnění ve kterém se mysl přirozeně zastavila a otevřela samdi.
To není nějaký návod co dělat aby... ale popis toho jak to probíhá - když je mysl k tomu jinak už dostatečne klidná, vnímavá a neřeší pořád sebe atd. a setká se se silnou inspirativní četbou nebo Mistrem.
armin

Poděkoval: 46
Poděkováno: 94-krát v 90 příspěvcích

Předchozí

Zpět na Úvahy a zamyšlení