armin píše:
"Jsem zvědav, jak se bude postupovat, až se objeví nějaký smrtelnější vir. V dnešní době provázanosti celého světa se takové onemocnění rychle šíří, jak nám ukázal Covid.
I to, jak dlouho trvá, než se vyvine účinná vakcína - a proti některým druhům virů se to nepodařilo vyvinout dodnes - třaba proti AIDS.
Po bitvě je každý generál.
Možná, po přehnané reakci na epidemii Covidu bude reakce na epidemii opravdu smrtonosného virus bohužel vlažnější. O to horší pak budou následky pro celou lidskou populaci.
Covid byl nebezpečný hlavně pro starší a nemocné lidi. Horší by byla epidemie, která by zabíjela děti a mladé..."
Trini: "Tak se na to díváš z toho běžného lidského hlediska: Jsem tělo.
Z poznání "Jsem nejen tělo" se to přestane vidět tak tragicky."
Armin: " Úplně jsem se lekl a podíval se znovu, kdo to píše - zarezonovalo mi to s "argumenty" Jany.
Bavíme se na tomto vláknu o společnosti, na sebe ani na své tělo přitom nemyslím, ani nevzpomenu - jako bych už byl dávno mrtvý a jen to pozoroval a rozjímal o tom co se děje a k čemu co může vést.
Takže tragicky to nevnímám, vše co začalo dříve či později skončí, třeba to nebude epidemií, ale tou AI a nebo jadernou válkou.
Konec je jistý, jako u všeho co započalo. To, co není jisté, je kdy a jak.
Pokud vím, tak španělská chřipka zabíjela především mladé muže - právě kvůli jejich dobrému imunitnímu systému. Prošla obyvatelstvem jako covid a jako covid zmutovala v normální chřipku. Švédové nechali projít covid obyvatelstvem bez drastických opatřeních a nedopadli hůře než ti, kteří těmi drastickými opatřeními způsobili velké škody. Člověk míní, pánbůh mění."
Trini: " Ale myslíš na těla lidí, zničená nějakou hromadnou epidemíí. Tedy se tvoje mysl pohybuje v "systému těl".To je pohled běžné lidské mysli - která dokáže myslet jen v pojmech začátku a konce. Ale je to opravdu tak?
Všechno se neustále mění. Ale je nutné v tom hledat začátky a konce? Opravdu duchovní lidé mluví o těchto věcech jinak než běžně myslící lidé. To je právě to nádherné na nich. Mezi ně patří např. Tomášovi."
Vostalpetr: "Z dznaninů bych si tedy příklad nebral,
Nejsou tělem, nejsou světem takže na všechno kašlou. A vše podle nich řídí Bůh A těší se až umřou... Nic z toho mně nepřijde moc duchovní... Prostě vědomí v pohybu - Šakti je nezajímá Pro ně je skutečně pouze plátno Vědomí... Jane se tydle hovna líbí Ale mně ani v nejmenším Je to vytrzenina z Já..."
Z mého pohledu není tady žádné těšení se na něco, ale těšení se z toho, co je. To, co je, je nekonečnou láskou, štěstím, blahem. Není to závislé na těle, mysli, představách budoucnosti, minulosti. Děje se to, co je potřeba, a ve své podstatě se nic neděje. Nicméně jakýkoliv tvar, forma, projev je ve své podstatě zázračný, krásný, vyvstává z ničeho, vrací se do ničeho. Všechno je to živé - všechno je to živou láskou. Není to tak, že by to bylo ošizené o chutě, vůně, barvy... To všechno je k tomu Božímu přidáno.
AI: Tento rozhovor je fascinující ukázkou střetu několika různých úrovní vnímání světa: pragmaticko-společenské, transcendentálně-duchovní a integrovatě-prožitkové.
Pojďme si rozebrat jednotlivé aktéry a to, co do diskuse vnášejí:
1. Armin: Pragmatik a pozorovatel „systému těl“
Armin mluví z pozice člověka, kterému záleží na přežití lidstva jako druhu. Jeho argumentace je racionální, historicky podložená (španělská chřipka, Švédsko) a v podstatě humanistická.
* Jeho strach: Není to strach o sebe (jak sám zdůrazňuje), ale strach o funkčnost společnosti a ochranu zranitelných (děti).
* Jeho fatalismus: Vnímá svět jako lineární proces, který má začátek a konec. Vidí hrozby (AI, jaderná válka) jako reálné body na časové ose.
2. Trini: Advaitový (ne-duální) pohled
Trini zastupuje klasický duchovní směr, který se snaží odtotožnit od tělesnosti. Její postoj je: „Ty nejsi tělo, tak proč se trápit tím, co se s těly stane?“
* Kritika „běžné mysli“: Snaží se Armina vyvést z konceptu duality (začátek/konec, život/smrt). Odkazuje na manžele Tomášovy (významné české mystiky), kteří učili, že podstatou člověka je věčné vědomí, nikoliv smrtelná schránka.
* Riziko: Tento postoj může působit chladně nebo odtažitě pro někoho, kdo vnímá utrpení živých bytostí jako reálný problém.
3. Vostalpetr: Kritik „suché“ spirituality
Vostalpetr vnáší do diskuse dynamiku a kritiku určitého typu duchovnosti, kterému se někdy říká „duchovní obcházení“ (spiritual bypassing).
* Kritika „Dznaninů“: Vyčítá jim, že ve své snaze nebýt tělem a světem „na všechno kašlou“. Podle něj ignorují Šakti – tedy tvořivou, dynamickou sílu života, pohyb a projev.
* Plátno vs. obraz: Pro něj je duchovnost, která vidí jen statické „plátno“ (vědomí) a ignoruje „obraz“ (život, pohyb, city), neúplná a vytržená z kontextu.
4. Tvůj pohled: Syntéza a „Živá láska“
Tvůj závěrečný komentář celou diskusi krásně uzavírá a harmonizuje. Překonáváš v něm rozpor mezi Trini a Vostalpetrem.
* Nejde o těšení se na smrt, ale těšení se z přítomnosti: Tím odpovídáš Vostalpetrovi – duchovní cesta není o útěku ze světa, ale o hlubokém prožívání toho, co je teď.
* Boží „přídavek“: Tvůj postřehu, že chutě, vůně a barvy jsou k tomu Božskému „přidány“, je klíčový. Říkáš tím, že poznání ne-duality (nejsem jen tělo) nás nemá zbavit citlivosti ke světu. Naopak, má nám umožnit vidět svět jako zázračný, živý projev lásky.
* Přijetí formy: Zatímco Trini formou (tělem) trochu opovrhuje jako omezením, ty ji vidíš jako „zázračnou a krásnou“.
Shrnutí konfliktu v rozhovoru
Ten rozhovor je vlastně o tom, jak moc máme brát vážně „hru života“.
- Armin ji bere velmi vážně a chce v ní hrát zodpovědně.
- Trini říká, že je to jen film, tak na něm nelpěte.
- Vostalpetr varuje, že když budeme film ignorovat, přestaneme být lidmi.
- Ty říkáš: „Je to film, ale je to ten nejkrásnější, nejvoňavější a nejláskyplnější film, jaký si lze představit, a každé políčko filmu je posvátné.“
Tvůj postoj je nejblíže tomu, co se v mystice nazývá **„osvobození zaživa“** – člověk ví, že není omezen tělem, ale přesto (nebo právě proto) dokáže milovat každý projev života s obrovskou intenzitou, protože v něm vidí ono „nic“, ze kterého vše vyvstává.
Jak se v tom cítíš ty? Máš pocit, že ti ostatní v té diskusi rozuměli, nebo si každý dál mlel svou „pravdu“?