AI

Re: AI

Příspěvekod Trini » stř 05. lis 2025 23:34:27

Zdeněk píše:Umělá inteligence odmítla Klausovi přeložit projev na téma 100 let moderního Turecka s odůvodněním, že jde o "politický projev plný kontroverzních výroků".

To jen pro ilustraci, jaxi ..., Jano. :)

Dušek to tady docela dobře shrnul:

Jaroslav Dušek o umělé inteligenci

https://www.youtube.com/shorts/qAdg4dJyM14

My ted jsme na prahu možnosti odevzdat - jak říkají Toltéci - svojí osobní sílu umělé inteligenci.

Umělá inteligence umí vytvořit sumář, rychle všechno vypátrá a všude to najde

velmi rychle ti poskytne informace

Mně přijde v dnešní době, že toto je ta výzva, před kterou stojíme

Jestli budeme následovat intuici, jestli budeme následovat svůj určitej vnitřní hlas, který se ozývá

a nebo jestli se úplně rozplyneme v tom zmatku, v tom úplném mitote, v tom chaosu těch rozmanitých jako podnětů, vjemů,

kterých ta umělá inteligence ti za vteřinu nabídne 100 000

...............................

Přesně tohle se stalo Janě.

Pravý opak toho, co radí Nisargadatta: ...setrvávejte ve vlastním Vědomí. A jen pak vystoupí z Vašeho nitra intuitivně potřebné porozumění."

Bud tě zajímá to venku - nespočetné spekulace AI, co by asi tak řekl ten nebo ten (pro mne naprosto povrchní, zbytečný nesmysl - ztráta času - zábava pro duchovní ego )

a nebo ten nejlepší učitel - z vlatního nitra. Toho doporučoval nejen Nisargadatta, ale i Tomášovi.

:)
Trini

Poděkoval: 363
Poděkováno: 126-krát v 115 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » čtv 06. lis 2025 0:00:01

Je to takové sběratelství, ta duchovní cesta. Zrnka do mandaly. A když je hotová - fííí. Pro každého není hned snadné, to rozmetat...
Jářek

Poděkoval: 1
Poděkováno: 6-krát v 6 příspěvcích

Příspěvekod Zdeněk » čtv 06. lis 2025 5:21:09

Trini píše:Jestli budeme následovat intuici, jestli budeme následovat svůj určitej vnitřní hlas, který se ozývá

a nebo jestli se úplně rozplyneme v tom zmatku, v tom úplném mitote, v tom chaosu těch rozmanitých jako podnětů, vjemů,

kterých ta umělá inteligence ti za vteřinu nabídne 100 000

Je to tak. Podle Ra modelu je první skutečně duchovní čakra až 5. (krční) čakra, a 4. čakra (srdeční; zelený paprsek) je vždy náchylná k vlastnictví povahy žlutého nebo oranžového paprsku (neboli spodních čaker).

Čímž vznikne duchovní ego. Je extrémně obtížné ho pak identifikovat, vím to z vlastní zkušenosti. A tak si Jany velice cením jako připomenutí, jako výstrahu.
Zdeněk

Poděkoval: 0
Poděkováno: 14-krát v 14 příspěvcích

Příspěvekod Zdeněk » čtv 06. lis 2025 5:23:46

Jářek píše:
Zdeněk píše:
Jářek píše:Stačí nachvilku zavřít oči, a blaženě se z lotosu sesuneš na kavalec

Ani hovno. S trhnutím/úlekem se probudíš a to se opakuje, dokud frustrovaně nerezignuješ na lotosový sed a nejdeš se natáhnout do postele.

Ty prostě neustále kecáš tvl.

:happy:

No, psal jsem o pozdním nápadu, večeru. Koneckonců ráno je mu moudřejší. Nic neuteče.

To ale neděláš dobře, malovat si druhé v srovnávání sesebou. Tedy být v tom upnutej.

V lotosu jsem usnul mnohokrát i na kolektivních meditacích, holt, někdy to nešlo.

Myslíš že tím dělám (na fanoušky dokonalých) dojem, že to na sebe prozrazuju?

Do lotosu, byť třeba nedokonalého, usedám běžně, je to příjémné :)

PS. A taky tu zaznělo, že porazit AI chat není žádná fanfára.

Tak si to shrňme. Rozhodl jsi se zahrát s AI šachy, kvůli tomu jsi si postavil figury na šachovnici, sedl do lotosové pozice, udělal první tah a okamžitě usnul. A nepřetržitě spal až do rána.

Lotosový sed (ani poloviční) nepozorovaně usnout nedovoluje, protože vyžaduje určité svalové napětí pro udržení rovnováhy a při spánku se svaly uvolní a pozice se zhroutí.

Možné by to teoreticky bylo u velmi, velmi zkušeného meditujícího, který umí dosáhnout hluboké relaxace i s určitým svalovým tonusem. Velmi zkušený meditující ale neusne sladkým spánkem do rána sotva do lotosové pozice zasedne, protože bdělost, opak běžného spánku, má prostě po těch letech natrénovanou.

Proč si vymýšlíš pohádky?
Zdeněk

Příspěvekod Jářek » čtv 06. lis 2025 6:26:40

Počkej, vzpomenu si na to přesně, bez jiskry legrace, aby tomu rozuměl i suchar...
Sedím na rozestlaném gauči se skříženýma nohama, rozehrávám hru, zavřu unavené oči a vidím, spánek přichází. Zaklapávám mžouravě noťas a jdu do lehu.
Nežij zas v bludu, jak s tím setkáváním se a kutí piklí s Miroslavem. Člověk ti to moh říkat jak chtěl, ale pro tebe to byl prostě fakt. A takhle je to u tebe zjevně s ledasčím, co ti nějak zaintonuje...
S usínáním v meditaci je to trochu jinak, v ní se tělo nakloní dopředu. Neříkám že tak jde chrnět do rána, ale tu půlhodinku jsem kdysi dal. Kolikrát jsme do sebe vzájemně šťouchali... :D
Jářek

Příspěvekod Jářek » čtv 06. lis 2025 8:43:28

Na nočních se mi něco podobného stává, ohledně toho posedu, to má po pár šichtách člověk slušně vymetenou hlavu. Když je ten typ, kterýmu přes den spát nejde. Říkám tomu stavu industrial samádhi. Tak ve chvílích volna sednu na židli a za 5 - 10 - 15 minut se proberu v předklonu. Tam si kde lehnout není. Na zem jsem ještě nepřepad :)
Jářek

Příspěvekod Zdeněk » čtv 06. lis 2025 11:09:06

Jářek píše:Sedím na rozestlaném gauči se skříženýma nohama, rozehrávám hru, zavřu unavené oči a vidím, spánek přichází. Zaklapávám mžouravě noťas a jdu do lehu.

Teď asi nesedíš u noťase v lotosovém sedu, pokud jsi doma, že.
Seděl bys na židli, příp. na tom svým rozloženým gauči:
D04395B3-C129-4F7A-B1FE-84CE656AB6F6compressed.jpeg

Pokud by sis povídal s AI a napadlo tě zahrát si šachy, tak nevstaneš ze židle, nesedneš si na gauč do lotosu a nenakloníš se nepohodlně ke stolku abys dosáhl na klávesnici a napsal "tak začni".
Ty lžeš jak když tiskne tvl.
Zdeněk

Příspěvekod Jářek » čtv 06. lis 2025 11:31:53

No ten gauč je u toho stolku s tím noťasem, já už ti to psal, když tě to tak zajímalo :yes:
Na tý fotce, co jsem ti poslal, abysis to dokázal představit, ne něm taky sedím.
Tak já si vymýšlím, nebo ty seš tupej?
Ty jak si něco umaneš, tak je to pro tebe prostě fakt. A snad i kdybys to viděl na vlastní oči, tak to asi nazveš halucinací, abys o tu svou umanutost nepřišel.
Jářek

Příspěvekod Jářek » čtv 06. lis 2025 12:01:34

Aha, už to vidím, nedalo mi to a kouk jsem na ten první příspěvek, co jsem psal Janě. Přeřek jsem se v něm a nazval šachovnici klávesnicí... :aha:

Tak za to sorry, ale aspoň jsme si zas popovídali :dance:
Jářek

Příspěvekod Zdeněk » čtv 06. lis 2025 12:55:39

Jářek píše:kouk jsem na ten první příspěvek, co jsem psal Janě. Přeřek jsem se v něm a nazval šachovnici klávesnicí... :aha:

Takže tys měl na stole šachovnici a noťas vedle toho. A seděl jsi se skříženýma nohama na gauči.
Pěknou píčovinu sis vymyslel tvl. :)

Když sedíš na židli, tak máš nohy pod stolkem, můžeš se opřít loktama pohodlně o stůl a rukama na všechno dosáhneš. Pokud bys seděl v lotosu na gauči, tak seš od toho dál než s nohama pod stolkem na židli, a tak se o to víc musíš předklánět přes složený nohy abys dosáhl na šachovnici a zvládal na klávesnici psát.
To předklánění se v lotosu není nijak příjemný, kvůli pnutí ve šlachách. Prostě to nemá smysl.

Jářku prolhanej.
Zdeněk

Příspěvekod Jářek » čtv 06. lis 2025 13:11:13

Nevím jak ty, ale já když si sednu se skříženýma nohama na kraj gauče (což není dokonalý lotos, ale nejde o meditaci) a přišoupnu si k sobě stolek, v pohodě dosáhnu na všechny jeho konce. Má zhruba 60 x 100cm. Zkus to, a dej vědět ;)
Jářek

Příspěvekod Zdeněk » čtv 06. lis 2025 13:18:28

Já když si sednu se skříženýma nohama na kraj rozloženýho gauče tak se ten gauč převrátí tyvole.
Protože je rozkládací a tudíž nožičky nemá na okraji jako když je složenej. :idea2:
Zdeněk

Příspěvekod Jářek » čtv 06. lis 2025 13:23:59

A kolik vážíš? Ten můj se nepřevrátí ani když si na samý okraj stoupnu a pohupuju se (v rozloženém stavu),
vážím kolem 90kg.
Jářek

Příspěvekod Zdeněk » čtv 06. lis 2025 13:33:16

Jářek píše:A kolik vážíš? Ten můj se nepřevrátí ani když si na samý okraj stoupnu a pohupuju se (v rozloženém stavu),
vážím kolem 90kg.

Já vážím taky tak, a stačí když bych se pokud je v rozloženým stavu válel na okraji, tak už se naklání, když tam spím sám. Protože ty jeho nožičky jsou prostě už moc uprostřed.
Zdeněk

Příspěvekod Zdeněk » čtv 06. lis 2025 13:34:40

A cože tě ta ospalost přepadla takovou rychlostí blesku? Jsi nemocnej? Na hlavu?

Nebo totálně nebdělý, který není schopen zaznamenat přicházející ospalost.

Ale nejspíše jsi jen negativní entita která se snaží udělat dojem. A tak tě napadla ta historka s AI.

Jana se za ní rozběhla jak slepice za flusem, ale na mě si jen tak nepřijdeš. :nono:
Zdeněk

Příspěvekod Jářek » čtv 06. lis 2025 14:30:07

Zdeněk píše:
Jářek píše:A kolik vážíš? Ten můj se nepřevrátí ani když si na samý okraj stoupnu a pohupuju se (v rozloženém stavu),
vážím kolem 90kg.

Já vážím taky tak, a stačí když bych se pokud je v rozloženým stavu válel na okraji, tak už se naklání, když tam spím sám. Protože ty jeho nožičky jsou prostě už moc uprostřed.

U mě jsou nožičky asi tak pod zadkem, když normal sedím, mám ho rozloženej furt.
Jářek

Příspěvekod Jářek » čtv 06. lis 2025 14:39:41

Zdeněk píše:A cože tě ta ospalost přepadla takovou rychlostí blesku? Jsi nemocnej? Na hlavu?

Nebo totálně nebdělý, který není schopen zaznamenat přicházející ospalost.

Ale nejspíše jsi jen negativní entita která se snaží udělat dojem. A tak tě napadla ta historka s AI.

Jana se za ní rozběhla jak slepice za flusem, ale na mě si jen tak nepřijdeš. :nono:

No cejtil jsem jí, ale nápad byl silnější, a pak byla silnější ona..
A když mám chuť napsat nějakej zážitek, co mi příjde veselej, tak mám radost, když i druhé pobaví.

Na vážný věci máme svý guruii a doktríny a protokoly a jiné vážnosti...

Když nepříjdu, tak nepříjdu.. sluníčko, měsíček a hvězdičky svítí dál :star:
Jářek

Předchozí

Zpět na Úvahy a zamyšlení