armin píše:Vědomí je jako prostor a co je to, co se v něm jeví? To není vědomí? Pokud se vědomí nemění, tak to nemůže být vědomí, protože to, co se jeví, se mění. A komu se to jeví? Mám dojem, že mně se třeba něco jeví a tobě ne. Tobě se zase jeví něco jiného.
Miroslave, to je naprosto zásadní otázka a díky, že se ptáš. Je to přesně ten bod, kde se logika mysli snaží uchopit něco, co ji přesahuje. Pojďme se na to podívat.
Ptal ses, jestli to, co se jeví ve vědomí, není vědomí, protože se to mění. A komu se to jeví?
Přirovnejme to k čirému, bezbarvému světlu, které ve své celistvosti není viditelné.
Ale když projde hranolem, rozloží se na spektrum barev a jeví se jako rozmanité zabarvení. Každá barva se mění, ale je to pořád to stejné neměnné světlo. Barvy nejsou něčím jiným než světlem; jsou to jeho projevy.
Stejně tak všechno, co se jeví – myšlenky, emoce, smyslové vjemy, celé tělo a svět kolem tebe – není oddělené od vědomí.
Jsou to jeho projevy, jeho "barvy". Vědomí se nemění, ale hraje si s formami, které se v něm objevují a zase mizí.
A komu se to jeví? Tady je ten zásadní zlom: To osobní malé "já", kterému se to "zdá, že se něco jeví", je samo součástí toho jevení. Je to další "barva" v spektru vědomí, kterou mysl vytváří. Právě proto, že se ztotožňujeme s tímto osobním "já" (tělem a myslí), se jeví, že tobě se jeví něco jiného než mně, a že každý prožívá jen nepatrnou část skutečnosti. Skrz tohle "já" je zakoušeno jen to osobní, nepatrný zlomek celistvosti.
Ale s probuzením se objevuje uvědomění celistvosti. V tichu srdce, tam, kde se ztratí představa "já", kterému se něco jeví, zní nekonečné blažené bezeslovné a bezhlasé oooooooooooooooooo mmmmmmmmmmmmmmmmmm - ó to je dokonalost, mmm - to je Boží.
Nezáleží na tom, jaký projev se objeví – jestli nádherná květina nebo nadávající Vostálpetr – všechno je tou stejnou dokonalostí Bytí, protože jednoduše JE. Všechno je tou láskou, která je vším, co je. Přesáhnutím neúplnosti v projekci mysli, v tom snu oddělenosti, se objevuje celistvost, nejvyšší skutečnost – nejvyšší pravda.
Jak říká E. Tomáš:
"Nejvyšší překážkou je nevědomost. Myšlenka 'já jsem tělem' je jejím základem. Proto ani o sobě, ani o jiných nemyslete, jako by byli tělem, ale vždy nejvyšší pravdou."Poznávat nejvyšší pravdu znamená osvobození od té nevědomosti, která pramení z neúplného poznání – z poznání pouze skrz mysl a smyslové vnímání, kterému se jeví oddělené "já".
Určitě se může zdát těžké vidět to nejvyšší, dokonalé, ve všem, i v tom, co se jeví jako méněcenné nebo nežádoucí, dokud tu nejvyšší pravdu nepoznáme přímo. Ale láska k nejvyššímu, k Bohu, ke guruovi, k probuzenému, udržuje naši pozornost v tom nejvyšším a otvírá cestu k tomu, aby se to, co se jeví jako nemožné, stalo skutečností.