Vidět ve druhém nejvyšší pravdu, kterou jsi sám

Re: Vidět ve druhém nejvyšší pravdu, kterou jsi sám

Příspěvekod Jářek » stř 29. říj 2025 8:50:12

armin píše:
Jářek píše:Když se s Janou osobně bavím, je úplně v pohodě. Žádná potřeba moudrých textů. A došlo mi, že je to o tlaku na ní.

Bez toho tlačení na pilu by hádám vše šlo jinak.

Tady řece nejde o to, kdo je probuzen víc nebo míň.

Je to úplná blbost se o tohle přít.

Zajímavé je, že zřejmě ztratila schopnost se na netu bavit normálně - třeba sem na inspiruj vstoupila nedávno zase jen s těmi svými obehranými neoadvaitovými moudry a argumenty.

Když se mě teď na to ptala, proč nesouhlasím s její prezentací duchovna
řek jsem jí, že Michelangelo je génius svého řemesla, ale že je na mě moc dokonalý,
v tom smyslu že být dvě výstavy vedle sebe zvolil bych raděj Moneta či Googha...
Jářek

Poděkoval: 1
Poděkováno: 6-krát v 6 příspěvcích

Příspěvekod Nic » stř 29. říj 2025 9:47:04

armin píše:Zajímavé je, že zřejmě ztratila schopnost se na netu bavit normálně - třeba sem na inspiruj vstoupila nedávno zase jen s těmi svými obehranými neoadvaitovými moudry a argumenty.

Spíš se objevila schopnost rozeznat, co v člověku posiluje iluzi oddělenosti a co ji rozpouští.
Takže vidím, jak snadno se člověk zaplétá do pastí ega – ať už v podobě neustálého hodnocení, komentování politické situace, řešení světových problémů, nebo posuzování a kritizování druhých.

Stejně tak ale vidím, že i tohle všechno může být prostředkem k poznání, pokud se na to díváme z prostoru vědomí, které všechno přijímá bez odporu.

Nejde o ztrátu schopnosti „bavit se normálně“, ale o ztrátu potřeby přidávat názory tam, kde stačí ticho nebo obyčejné bytí.

Co doopravdy vede k poznání jednoty Bytí, je přímý prožitek, ve kterém mizí oddělenost mezi Tebou a mnou, mizí iluze oddělenosti mezi subjektem a objektem, pozorovatelem a pozorovaným.
Nic

Poděkoval: 75
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » stř 29. říj 2025 9:56:26

Čili není v tom osobní zášť, a nemůže být, byla to zpětně hrozná zkušenost, že jsem do toho zabřeh.

To přebíjení názorů, jak "já" tomu rozumí, nikam nikdy nevede. Bez lehkosti. Nesoulas je v pohodě, ale postavit si na něm stan, postulát, je naprosto kontraproduktivní.
Jářek

Příspěvekod Trini » stř 29. říj 2025 10:11:55

Nic píše:
Trini píše:
Prostě nevíš, o čem mluví probuzení, a máš holt velkou potřebu psát o svých představách. ...

To se nedá přehlédnout, že tobě jde jen o osobní představy.

A co říkají probuzení:

Eduard Tomáš:

Když se dostaví blažený klid, necháš ho prostě být, zůstaneš uctivě a odevzdaně potichu, nebudeš si ho vůbec všímat, budeš jedině mlčet. To znamená, že si nebudeš přitom všímat ani pozorovatele ani Pánaboha. Znamená to prostě jen B Ý T. A hlavně si na tom nezakládat, zůstat maličká od začátku až do konce.

Co je nejvyšší Skutečností?

Rovnováha mezi rozumem a láskou, Osvícení. (Krišnamurti)

:)

Trini, rozumím ti,

Nerozumíš.
Trini

Poděkoval: 363
Poděkováno: 126-krát v 115 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » stř 29. říj 2025 11:06:50

Ono ani to tělo Jano není tak individuální jak se zdá, to je pocit, a ne nutný.

Jestli panimaješ?
Jářek

Příspěvekod Nic » stř 29. říj 2025 11:11:57

Jářek píše:

Ono ani to tělo Jano není tak individuální jak se zdá, to je pocit, a ne nutný.

Jestli panimaješ?

Jasně, proto si to neprotiřečí. Podstata ničeho není individuální.

:happy:
Nic

Příspěvekod Jářek » stř 29. říj 2025 12:21:15

Není to jako "něco". Sounáležitost - "toho" :-)

Jak mi včera pravil Dara - v celé šíři.

Jinak musím něco vysvětlit.

Vzpomenout akt, od kterého se rád předvádím. Ale je to čistě komediální. Učitelka mi v sedmé třídě zabavila sešit básniček. A pak mě vyslala na dny Modety. Měl jsem šílenou trému a koktavě začal recitovat... A tu vidím, jak se ženy smějí :book2:
Jářek

Příspěvekod Nic » stř 29. říj 2025 12:48:50

Jářek píše:Není to jako "něco". Sounáležitost - "toho" :-)

:thumb: Jasně, skvělý postřeh. :thumb:

Je jenom TO: "Já jsem TO, Ty jsi TO a TO je všechno, co JE."

:D
Nic

Příspěvekod Jářek » stř 29. říj 2025 13:14:08

Loučím se, jsem rád že jsem se smířil s většinou lidiček, se kterými mezi námi vznik rozpor.

"Zavřete oči, odcházím."

:ahoj2:
Jářek

Příspěvekod armin » stř 29. říj 2025 20:08:17

Nic píše:
Osobně jsem mluvila s Mílou Tomášovou. Byla velmi příjemná. Bylo to zhruba před třiatřiceti lety.
Napadla mě tehdy otázka, co je na duchovní cestě nejdůležitější, a odpověděla bez zaváhání: „Pravdivost.“

Konečně něco jiného než stále dokola tvoje obehrané úsudky o neexistenci iluze, oddělenosti atd.

Můžeš k tomu napsat více?
Kde jste se setkali? V Jílovém, nebo na nějaké besedě?
A jak jsi ten pojem "Pravdivost" pochopila.
armin

Poděkoval: 37
Poděkováno: 89-krát v 85 příspěvcích

Příspěvekod Nic » čtv 30. říj 2025 5:43:48

armin píše:
Nic píše:
Osobně jsem mluvila s Mílou Tomášovou. Byla velmi příjemná. Bylo to zhruba před třiatřiceti lety.
Napadla mě tehdy otázka, co je na duchovní cestě nejdůležitější, a odpověděla bez zaváhání: „Pravdivost.“

Konečně něco jiného než stále dokola tvoje obehrané úsudky o neexistenci iluze, oddělenosti atd.

Díky, Miroslave. Tehdy to na mě působilo jako něco zázračného. Bylo to v Praze, v nějaké větší místnosti. S mojí sestrou jsme přišly pozdě, už po začátku setkání. Stály jsme vzadu u dveří. Míla Tomášová se na nás podívala a kývla, ať jdeme dopředu. Přímo před ní byly dvě volné židle v první řadě uprostřed, tak jsme si tam sedly.
Po chvíli se Míla zeptala, jestli má někdo nějakou otázku. Bylo ticho. Tu otázku, co je na duchovní cestě nejdůležitější, jsem nevyslovila – a ona se na mě podívala a odpověděla.

Vnímala jsem, že ona je vědomá toho, co je Pravda – a pravdivost je to, co tomu nezaclání. Je to otevřenost vůči tomu, co sama poznává. V podstatě je to dokonalé spojení s ní – s tím vědomím – kdy se dívám na to, co je, stejným pohledem, jakým se dívá ona.
Pravdivost je vlastně úplná otevřenost poznání Pravdy – sjednocení s uvědoměním toho, co poznává Probuzený.

Znamená to nenechat se rozptylovat myšlenkami nevědomého ega, dovolit světlu poznání, aby prozářilo vlastní bytí, a nebát se toho osvětlení skutečnosti – i kdyby se v něm mělo objevit cokoliv.

To, co v nás brání poznávat Pravdu, je strach pustit to osobní, co ji zaclání. Ale z Míly vyzařoval klid, ve kterém bylo zřejmé, že se není čeho bát.

Bylo to, jako by se člověk ocitl v laskavé náruči milosti, která zve k poznání Pravdy.

Tohle vlastně slyším ve všech promluvách Probuzených. Mluví z toho místa ve mně, které je pravdivé. A tak následovalo období, kdy jsem četla všechno možné, co který Probuzený říkal, a nechávala tu energii, která z těch slov vycházela, prozářit své nitro.
A pak jako by se všechno spojilo, vyjasnilo – a už nebylo možné číst dál. Kupovala jsem si knihy, ale když jsem je otevřela, dýchlo z nich jen to, co už bylo jasné. Číst dál bylo zbytečné.

Míla řekla, co je nejdůležitější. A totéž řekl i Ježíš. Jenže tehdy to pro mě bylo ještě mnohem hlubší – jako přikázání bdělosti.

To, co spojuje s poznáním Probuzených, je láska. A tak se tehdy probudila i realizace Ježíšova největšího přikázání:
„Miluj Hospodina, Boha svého, z celého svého srdce, celou svou duší, celou svou silou a celou svou myslí…“

Byla to bdělost, která udržovala pozornost lásky k Bohu v mysli, srdci i duši – v celém bytí. Zpočátku mi to připadalo, jako bych si něco takového ani nemohla dovolit, protože všechnu lásku, kterou bych dřív dávala světu a blízkým, jsem obrátila dovnitř – do srdce, mysli, duše.
Trvalo to několik týdnů, a pak se vyjasnilo, že Bůh je milující milovanou Láskou, ve které zmizelo všechno, co zaclánělo Pravdě. Zůstala jen Pravda Boží přítomnosti.

Najednou bylo jasné, že Pravdou je Boží království, ve kterém neexistuje žádný stín ega, žádný stín osobní mysli, žádná nevědomost, která by „věděla“, co není Boží – co není láskou.

A s tím se probudila i druhá část Božího přikázání: „Miluj svého bližního jako sám sebe.“

A zrodila se radost a ochota sdílet to s každou bytostí, která o to projeví opravdový zájem.

Proto od té doby sbírám slova Probuzených a dávám je na web, aby byla zdarma dostupná komukoliv, kdo o to stojí.
Z toho vznikla i Poradna zdarma, která se postupně proměnila v Duchovní web – místo, kde je možné se tiše otevírat téhle Pravdě.
Nic

Příspěvekod Zdeněk » čtv 30. říj 2025 8:14:21

Nic píše:
armin píše:
Nic píše:

Díky, Miroslave. Tehdy to na mě působilo jako něco zázračného. Bylo to v Praze, v nějaké větší místnosti. S mojí sestrou jsme přišly pozdě, už po začátku setkání. Stály jsme vzadu u dveří. Míla Tomášová se na nás podívala a kývla, ať jdeme dopředu. Přímo před ní byly dvě volné židle v první řadě uprostřed, tak jsme si tam sedly.
Po chvíli se Míla zeptala, jestli má někdo nějakou otázku. Bylo ticho. Tu otázku, co je na duchovní cestě nejdůležitější, jsem nevyslovila – a ona se na mě podívala a odpověděla.

Vnímala jsem, že ona je vědomá toho, co je Pravda – a pravdivost je to, co tomu nezaclání. Je to otevřenost vůči tomu, co sama poznává. V podstatě je to dokonalé spojení s ní – s tím vědomím – kdy se dívám na to, co je, stejným pohledem, jakým se dívá ona.
Pravdivost je vlastně úplná otevřenost poznání Pravdy – sjednocení s uvědoměním toho, co poznává Probuzený.

Znamená to nenechat se rozptylovat myšlenkami nevědomého ega, dovolit světlu poznání, aby prozářilo vlastní bytí, a nebát se toho osvětlení skutečnosti – i kdyby se v něm mělo objevit cokoliv.

To, co v nás brání poznávat Pravdu, je strach pustit to osobní, co ji zaclání. Ale z Míly vyzařoval klid, ve kterém bylo zřejmé, že se není čeho bát.

Bylo to, jako by se člověk ocitl v laskavé náruči milosti, která zve k poznání Pravdy.

Tohle vlastně slyším ve všech promluvách Probuzených. Mluví z toho místa ve mně, které je pravdivé. A tak následovalo období, kdy jsem četla všechno možné, co který Probuzený říkal, a nechávala tu energii, která z těch slov vycházela, prozářit své nitro.
A pak jako by se všechno spojilo, vyjasnilo – a už nebylo možné číst dál. Kupovala jsem si knihy, ale když jsem je otevřela, dýchlo z nich jen to, co už bylo jasné. Číst dál bylo zbytečné.

Míla řekla, co je nejdůležitější. A totéž řekl i Ježíš. Jenže tehdy to pro mě bylo ještě mnohem hlubší – jako přikázání bdělosti.

To, co spojuje s poznáním Probuzených, je láska. A tak se tehdy probudila i realizace Ježíšova největšího přikázání:
„Miluj Hospodina, Boha svého, z celého svého srdce, celou svou duší, celou svou silou a celou svou myslí…“

Byla to bdělost, která udržovala pozornost lásky k Bohu v mysli, srdci i duši – v celém bytí. Zpočátku mi to připadalo, jako bych si něco takového ani nemohla dovolit, protože všechnu lásku, kterou bych dřív dávala světu a blízkým, jsem obrátila dovnitř – do srdce, mysli, duše.
Trvalo to několik týdnů, a pak se vyjasnilo, že Bůh je milující milovanou Láskou, ve které zmizelo všechno, co zaclánělo Pravdě. Zůstala jen Pravda Boží přítomnosti.

Najednou bylo jasné, že Pravdou je Boží království, ve kterém neexistuje žádný stín ega, žádný stín osobní mysli, žádná nevědomost, která by „věděla“, co není Boží – co není láskou.

A s tím se probudila i druhá část Božího přikázání: „Miluj svého bližního jako sám sebe.“

A zrodila se radost a ochota sdílet to s každou bytostí, která o to projeví opravdový zájem.

Proto od té doby sbírám slova Probuzených a dávám je na web, aby byla zdarma dostupná komukoliv, kdo o to stojí.
Z toho vznikla i Poradna zdarma, která se postupně proměnila v Duchovní web – místo, kde je možné se tiše otevírat téhle Pravdě.

Tak já si matně vybavuji Tvoji odměřenou reakci k osobě paní Tomášové, když jsem onehdy argumentoval její citací. Protože mě to zaujalo, překvapilo. Asi se moc rády neměly, říkal jsem si v duchu.

Vypadá to Jano, že se z tebe postupem času stává úplný blázen.
Zdeněk

Poděkoval: 0
Poděkováno: 14-krát v 14 příspěvcích

Příspěvekod Nic » čtv 30. říj 2025 9:38:18

Zdeněk píše:Tak já si matně vybavuji Tvoji odměřenou reakci k osobě paní Tomášové, když jsem onehdy argumentoval její citací. Protože mě to zaujalo, překvapilo. Asi se moc rády neměly, říkal jsem si v duchu.

Bylo období, kdy jsem si o sobě opravdu myslela, že jsem blázen. Bylo to v době, kdy se mi zjevovala Panenka Marie a vedla mě v prvních duchovních krůčcích – k tomu, co je „za“.
Díky Míle Tomášové a jejím popisům podobných zkušeností, třeba když mluvila s duchy, jsem tehdy pochopila, že to k probouzení patří.

V probuzeném stavu už nic takového není – proto také Nisargadatta říká, že hovory o inkarnacích patří do mateřské školky, tam obrazně řečeno patří všechno, co je omezeno jakoukoliv i sebeprůzračnější formou, tudíž to ještě patří do sféry mysli.
V době, kdy jsem to potřebovala, mi Míla nesmírně pomohla, a cítím vůči ní velkou vděčnost.

To, o čem mluví Nisargadatta, vede do nesrovnatelně čistší a pravdivější úrovně poznání.
Tady už je skutečně dokonalý svět, Boží království...

:happy:
Nic

Příspěvekod Trini » čtv 30. říj 2025 10:01:41

Míla Tomášová a Nisargadatta mluvili o tom samém. Jako osoby byly holt rozdílného nastavení. Proto neprobuzenému může připadat, že Nisargadatta mluvil z jakési "pravdivější" úrovně. ;)
Trini

Příspěvekod armin » čtv 30. říj 2025 10:09:32

Zdeněk píše:

Ač nerad, v tomhle s tebou musím souhlasit. A je pravda, že i na těch fotkách je už vidět ta inklinace k fanatickému prožívání svých "dokonalých" představ a hluchota ke všemu, co by je narušovalo.
Třeba ta Peková mi přijde podobně konstituovaná, jak se třeba nechala zbláznit do představy, že lidstvo přechází do páté dimenze, a když to nenastalo, tak se k těm svým předchozím projevům nehlásila a vymlouvala se na umělou inteligenci.
Jana naštěstí není "slavná" takže na rozdíl od Pekové je v pohodě, neškodná a milá holka. Takové roztomilé spící děťatko, které se ještě neprobudilo.
:srdce:
armin

Poděkoval: 37
Poděkováno: 89-krát v 85 příspěvcích

Příspěvekod Trini » čtv 30. říj 2025 10:12:12

Zdeněk píše:

Je čím dál víc vyšinutá.

Chudák Míla neřekla, že v jejím světě neprší, a hned tím u Jany propadla. ;)

No, jo, Tomášovi se vzchopili akorát na to říct, že každý den je svátek. Ale to pro neprobuzeného není ten dokonalý svět, po kterém tolik touží.
Trini

Příspěvekod Trini » čtv 30. říj 2025 10:42:24

armin píše:vymlouvala se na umělou inteligenci.

To byla AI. A to ještě velmi velmi špatná, protože vytvořila S. Pekovou jen jakousi nemocnou = neodpovídající tomu, jak se normalně projevuje.

Pokud vím, tak S. Peková o tom, co u covidu předpovídala a nenastalo to, netvrdila, že to neřekla.

Je to vědkyně, u které se začíná hlásit duchovno - zatím na ezoterické úrovni, což je běžné. Uvidí se, jak to bude pokračovat dál. S. Peková mi není nějak zvlášt sympatická, ale ten hon na čarodějnice, který se na ni pořádá - a kterého se s nadšením zúčastnuješ - je nedobrý.

Právě jsem se dívala na youtube, jak poznat AI. Časem už to zřejmě nepůjde rozlišit.

https://www.youtube.com/watch?v=qMqpkW0b_v0
Kannst Du reale Videos von KI Fakes unterscheiden? AI Film und Video
Trini

Příspěvekod Nic » čtv 30. říj 2025 10:50:26

Trini píše:Míla Tomášová a Nisargadatta mluvili o tom samém. Jako osoby byly holt rozdílného nastavení. Proto neprobuzenému může připadat, že Nisargadatta mluvil z jakési "pravdivější" úrovně. ;)

Určitě mluvili všichni o směřování k tomu samému. Když Papaji jako žák vykládal Ramanovi, že si chodí hrát s malým Krišnou, tak Ramana proti tomu nic nenamítal. Ale s probuzením i tenhle jemnohmotný svět splyne v jedno jediné Bytí. Tím netvrdím, že by Míla nebo Papaji dosáhli nižší úrovně poznání, než Nisargadatta.
Nic

Příspěvekod Zdeněk » čtv 30. říj 2025 11:00:14

Nic píše:Nisargadatta říká, že hovory o inkarnacích patří do mateřské školky, tam obrazně řečeno patří všechno, co je omezeno jakoukoliv i sebeprůzračnější formou

Ale kdepak. V podstatě bylo jedno, na co se Alexander ptal, Nisargadatta reagoval na stav jeho vědomí. Dotaz na inkarnaci mu sloužil jen jako záminka, aby deset minut klel v jazyce Marati. Tato jeho metoda totiž donutila Alexandra - podle jeho vlastních slov - "být neuvěřitelně bdělým".

Tvůj důraz na význam slov je úplně mimoňskej. Slova ukazují na něco (zkušenost) a pokud to něco (zkušenost) je nové, nemohou na to poukazovat. Takové poukazování by byla fikce.
Žiješ ve fiktivním světě z textových slov utkaným. Tvoje oči až děsivě připomínají jakousi panenku, robota s umělou inteligencí.
Zdeněk

Příspěvekod Zdeněk » čtv 30. říj 2025 11:02:14

armin píše:Jana naštěstí není "slavná" takže na rozdíl od Pekové je v pohodě, neškodná a milá holka. Takové roztomilé spící děťatko, které se ještě neprobudilo.

Jo, právě že čím dál více usíná. Byly časy, kdy s ní byla sranda a diskuze zajímavá, dnes je to uměleinteligenční zombie.
Zdeněk

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení