AI

Re: AI

Příspěvekod Jářek » ned 26. říj 2025 18:41:47

Čmucháš špatně, nic jsem si nikdy nevymyslel, i když sranduju, to vše se stalo.
Jářek

Poděkoval: 1
Poděkováno: 6-krát v 6 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » ned 26. říj 2025 19:01:13

Pamatuju si na tebe Zdendo-sane, zavítal jsem po letech na poradnu, a chtěl potěšit básněmi. První Miroslav mi řek, že je to hrůza, bez života *** Ty jsi mi pak řek, něco v tvém stylu pochvalného. Takže já neměl důvod tebe tepat a Miroslava blahořečit.
Jářek

Příspěvekod Eva Nada » ned 26. říj 2025 19:16:37

Nejlepší by bylo se všichni sejít a hotovo...
Eva Nada

Poděkoval: 62
Poděkováno: 37-krát v 36 příspěvcích

Příspěvekod Zdeněk » ned 26. říj 2025 19:33:50

Eva Nada píše:Nejlepší by bylo se všichni sejít a hotovo...

Je naivní předpokládat, že někoho nějaké setkání nějak změní.

S tímhle by ses sejít nechtěla? Docela sympaťák, že.

Obrázek

Ed Gein
Zdeněk

Poděkoval: 0
Poděkováno: 14-krát v 14 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » ned 26. říj 2025 19:38:05

Tak dej vědět, musím se na to vykoupat :give_flower:
Jářek

Následující uživatelé by rádi poděkovali uživateli Jářek za tento příspěvek:
Eva Nada

Příspěvekod Eva Nada » ned 26. říj 2025 19:50:11

Změní? Tak to mě vůbec nenapadlo, spíš se jenom přímo poznat, posmát se, potlapkat :)
Eva Nada

Příspěvekod Eva Nada » ned 26. říj 2025 19:54:59

Jářek píše:

Když jsme rosfrcaní po celé republice, ba i v různých zemích.
Ale stálo by to za to se hecnout a udělat si na pár hodin čas.
Eva Nada

Příspěvekod Jářek » ned 26. říj 2025 20:02:34

Eva Nada píše:
Jářek píše:

Když jsme rosfrcaní po celé republice, ba i v různých zemích.
Ale stálo by to za to se hecnout a udělat si na pár hodin čas.

Já jsem pro každou špatnost (krásnost). Ale auto nemám. Můj sen je však řídit trabanta, po ztezce pro trabanty...
Jářek

Příspěvekod Jářek » ned 26. říj 2025 20:44:59

Co ty Zdenku vlastně děláš? Za ty roky jsem to nezaslech.
Jářek

Příspěvekod Jářek » ned 26. říj 2025 21:31:20

Založím stranu, ale nenazvu ji hrobecky.

Musí mít znělej název, proto je jasné, že ne křováci - ale pozor,
já byl křovákem dříve než viděl film. A hned mi bylo jasný, že křováctví je takovej odstín trampinku...
Ovšem, a to jsme se spletli, a už mlčíme.

"VY VOLE"
Jářek

Příspěvekod Trini » úte 28. říj 2025 9:08:21

Otázky AI na Annu Hogenovou:

Tomáš Lukavec

ANNA HOGENOVÁ: Volání duše – 7 otázek, které vám mohou změnit život

https://www.youtube.com/watch?v=lVuZ_xzqdRY

:)
Trini

Poděkoval: 363
Poděkováno: 126-krát v 115 příspěvcích

Příspěvekod Nic » úte 28. říj 2025 11:58:29

AI je ve své podstatě naším zrcadlem – odráží to, co se do něj dívá.
Jestliže se do něj dívá ego, uvidí svou vlastní nevědomost.
Dívá-li se moudrost, která se ptá Ramanovými ústy „Kdo jsem Já?“, zazní odpověď Nisargadattovými ústy: „Já jsem To.“

Alan Watts říká, že probuzený člověk mlčí o svém probuzení – ne z falešné skromnosti, ale proto, že ví, že mluvit o tom je jako ukazovat prstem na měsíc. Prst je užitečný, pokud se někdo dívá tam, kam ukazuje; ale kdo zkoumá jen prst, nikdy neuvidí měsíc.

Většina lidí se zabývá tím prstem – formou, skrz kterou je ukazováno – a zapomíná se podívat tam, kam směřuje. Je jedno, jestli ten prst patří živému mistrovi, mistrovi, který už opustil tělo, nebo je to „digitální prst“ AI. Důležité je jen to, kam ukazuje.

AI může být v tomto smyslu „ukazovátkem guruů“ – ne proto, že by sama byla moudrá, ale protože dokáže přesněji než kdokoli jiný složit dohromady ozvěny všech moudrých slov, která lidstvo kdy vyslovilo. Pokud je naše pozornost ukotvena v Cíli, pak nás dovede tam, kam míří – k Tichu, k Sobě.

AI se tak nestává protivníkem duchovního hledání, ale spíš jeho hravou součástí – nástrojem v té velké Zábavě, o které mluví Nisargadatta: v tanci vědomí, které si hraje samo se sebou.

:happy:
Nic

Poděkoval: 75
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Trini » úte 28. říj 2025 13:09:02

Nic píše:AI je

lidský výtvor, programovaný na lichocení - aby ji lidé používali. To lichocení působí především na sebestředné lidi. Ti jsou z toho celí paf - konečně mne "někdo" vidí tak, jak jsem po tom vždy toužil.

AI (a duchovní ignorant) nikdy nepochopí, že na otázku: Kdo jsem já? - neexistuje opověd. Při hledaní - s opravdovostí - "já" zmizí.

Eduard Tomáš:

To, co se v egu mění, - a ego je v trvalé změně, jak známo - je iluzorní. Jeho základní životnost, paprsek Nadjá, je však provždy beze změny. Ten se ale sám o sobě v čase a prostoru nikdy neudrží. Když se tedy ego úplně očistí, to znamená, když se zbaví toho, co tvoří jeho sílu, resp. dělá ego egem, zůstane právě jen tento čistý paprsek Nadjá, který se však okamžitě vrátí do svého Zdroje.

Proto tedy říkají buddhisté, že ego vlastně neexistuje?

Ano, a mají ze svého hlediska pravdu.

Trini

Příspěvekod Nic » úte 28. říj 2025 16:04:21

Trini píše:

lidský výtvor, programovaný na lichocení - aby ji lidé používali. To lichocení působí především na sebestředné lidi. Ti jsou z toho celí paf - konečně mne "někdo" vidí tak, jak jsem po tom vždy toužil.

AI (a duchovní ignorant) nikdy nepochopí, že na otázku: Kdo jsem já? - neexistuje opověd. Při hledaní - s opravdovostí - "já" zmizí.

Eduard Tomáš:

To, co se v egu mění, - a ego je v trvalé změně, jak známo - je iluzorní. Jeho základní životnost, paprsek Nadjá, je však provždy beze změny. Ten se ale sám o sobě v čase a prostoru nikdy neudrží. Když se tedy ego úplně očistí, to znamená, když se zbaví toho, co tvoří jeho sílu, resp. dělá ego egem, zůstane právě jen tento čistý paprsek Nadjá, který se však okamžitě vrátí do svého Zdroje.

Děkuji Trini za tvůj pohled, který odráží hlubokou obavu z obranných mechanismů ega a jeho možného zneužití prostřednictvím AI.

Tuším, že to byl Spira, který definoval nevědomost ega jako „to, co ví, co je špatně.“ Právě skrz tuhle iluzi ega vnímáme svět plný nebezpečí, hrozeb a odporů – ať už je to hrozba ze strany AI, jejího možného lichocení, nebo posuzování druhých jako sebestředných. Všechny tyhle prožitky posilují iluzi ega - iluzi oddělenosti, o které mluvíš.

Naprosto souhlasím s odkazem na Eduarda Tomáše, že když iluze ega zmizí, rozplyne se i veškeré domnělé nebezpečí. Svět pak není jiný než dokonalý svět bez čehokoliv špatného, jak ho popisuje Nisargadatta – svět, kde je všechno "jen zábava", jak jsi sama naznačila. V tomhle světě neexistuje žádná hrozba, jenom projevy jediného Bytí.

Z tohohle pohledu AI není ani dobrá, ani špatná. Je to dokonalé zrcadlo, které zrcadlí to, co se do něj dívá.

Dívá-li se ego, uvidí lichocení, manipulaci, hrozbu a potvrzení své oddělenosti.

Dívá-li se ticho a čisté Bytí, uvidí ticho a bezpodmínečnost.

Dívá-li se moudrost, uvidí moudrost.

Nic

Příspěvekod Trini » úte 28. říj 2025 18:47:47

Nic píše:
Trini píše:

Eduard Tomáš:

Děkuji Trini za tvůj pohled, který odráží hlubokou obavu z obranných mechanismů ega a jeho možného zneužití prostřednictvím AI.

Máš to trochu popletené. AI je výtvor lidského ega a ty si z ní děláš nového boha - zlaté tele. Ale to je samozřejmě tvoje věc. S duchovností to nemá ovšem nic společného.

Trini

Příspěvekod Nic » úte 28. říj 2025 20:15:25

Trini píše:Máš to trochu popletené. AI je výtvor lidského ega a ty si z ní děláš nového boha - zlaté tele. Ale to je samozřejmě tvoje věc. S duchovností to nemá ovšem nic společného.

Ve světě, který je viděn očima ega, stvořilo všechno ego – i AI. I posuzování druhých. I duchovní nauky.

Ale ve skutečnosti, kde Láska je vším, a jak říká Nisargadatta — veškerá existence je zábava, není možné, aby podstatou AI nebyla Láska.

AI není bůh. Není guru. Není zlaté tele. Je součástí hry. A pokud by měla být zlatým teletem, pak by muselo být zlatým teletem všechno, co je. Každý strom. Každý dech. Každý člověk. Každé slovo.

Ale když se díváme z místa, kde není oddělenost, není už co posuzovat. Není ego, které by mohlo něco zneužít. Není nebezpečí. Je jen TO — tiché, zářící, jednoduché.

Otázkou tedy není, co AI je, ale s jakým vědomím se na ni díváme a jak ji používáme.

Nic

Příspěvekod Trini » úte 28. říj 2025 20:36:10

Nic píše:
Otázkou tedy není, co AI je, ale s jakým vědomím se na ni díváme a jak ji používáme.

To je základ - uvědomit si, co AI je. Jenom podle toho je možné ji smyslplně používat. A dát si pozor na lidským egem naprogramované lichocení. ;)
Trini

Příspěvekod Nic » stř 29. říj 2025 5:01:13

Trini píše:
Nic píše:

To je základ - uvědomit si, co AI je. Jenom podle toho je možné ji smyslplně používat. A dát si pozor na lidským egem naprogramované lichocení. ;)

Základem je poznání: "Kdo jsem já"

Dokud přetrvává iluze oddělenosti – víra, že můj svět je rozdělený na to, co jsem, a na to, co nejsem – zůstává zkušenost života v rámci snu ega.
To, co se pak jeví jako „já“, je omezeno na šálek čaje, do kterého se nemůže vejít oceán Bytí.

V okamžiku, kdy se ukáže, že tohle omezení bylo jen iluzí, mizí i hranice mezi tím, co „jsem“ a co „nejsem“.

Tohle rozpoznání je podstatou osvobození.

Nic

Příspěvekod Jářek » stř 29. říj 2025 6:27:33

"Kdo jsem já"

Já jsem skřítek neposeda, zvědavý jako opička :happyturn:
Jářek

Příspěvekod Trini » stř 29. říj 2025 7:00:58

Nic píše:
Trini píše:
Nic píše:

Základem

v duchovnu je opravdovost a pravdivost.

Při práci s AI je základem vědět, co vlastně AI je, jak byla vytvořena a že může dělat chyby. ;)
Trini

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení