Trini píše:Nic píše:Trini píše::)
Nisargadatta: Džnanín má soucit s těmi, kteří trpí.
Že by mě soucit s něčím neskutečným?
Trpí džíva (osoba - individualita), protože se ztotožňuje s tím, čím není.
A to se s tím ztotožňuje skutečně nebo neskutečně? A ta osoba, která se ztotožnuje s tím, čím není, je skutečná nebo neskutečná?
Nebo chceš snad tvrdit, že skutečné se ztotožnuje s neskutečným? A kde se to neskutečné bere, když obvykle tvrdíš, že neskutečné neexistuje? Jak je možné se ztotožnovat s něčím, co neexistuje?

Kdo se ptá na to, jestli je ztotožnění skutečné nebo neskutečné? A kdo je ta osoba, která se ztotožňuje? Je tahle osoba skutečná?
Ty jsi TO, co tu bylo před narozením těla. Ty jsi TO skutečné, co se ztotožnilo s představou, že jsi někdo, oddělený od Bytí. Ta džíva (individualita, osoba), je sama jen koncept. Jeví se jako skutečná, když se ztotožňuješ s tělem, s myslí, s pocity, s myšlenkami. Jenže tyhle věci přicházejí a odcházejí, jsou proměnlivé. Jsou pomíjivé. Může být pomíjivé skutečné? Může být skutečné něco, co se ukáže jako něco, co už není? Může být provaz hadem, jen proto, že se chvíli jevil jako provaz?
To, co je skutečné, nemůže být dotčeno ztotožněním nebo neztotožněním. To, co je skutečné, je věčné, neměnné. Ty jsi TO.
Když se ptáš, jestli se skutečné ztotožňuje s neskutečným, děláš chybu. Neexistuje žádné skutečné, které by se ztotožňovalo s neskutečným. Existuješ jenom Ty, která jsi TO - všechno, co je. Jsi to vědomí, ve kterém se objevuje iluze osobního já a iluze světa. To osobní já, ta džíva, je ta iluze, která se domnívá, že se ztotožňuje, ale to ve skutečnosti nejsi.
Neskutečné neexistuje samo o sobě. Neskutečné je jenom absence vidění skutečného. Je to jako tma. Tma neexistuje jako entita. Tma je jen absence světla. Stejně tak je iluze osobního já jen absencí poznání sebe sama jako TO, které je vším skutečným, co je.
Jak je možné se ztotožňovat s něčím, co neexistuje? Právě proto, že to neexistuje, to je iluze. Kdyby to skutečně existovalo, nemohlo by dojít k ztotožnění, protože by to bylo něco jiného než Ty. Protože to neexistuje, je možné se s tím ztotožňovat ve snu, v iluzi.
Ale probuď se. Pochop, že ten, kdo se ztotožňuje, je sám iluze.
Uvědom si své skutečné Já, které je za veškerým ztotožněním, za všemi koncepty, za všemi otázkami.
Jsi TO, kde nejsou žádné otázky.