Frustrace z (ne)diskuze

Re: Frustrace z (ne)diskuze

Příspěvekod Zdeněk » sob 12. dub 2025 13:22:11

Nic píše:Zdendo, musím říct, že to, co píšeš, se mi líbí. Díky.

Zdeněk píše:
Nic píše:Ovšem nekecám, když říkám, že cesta ničím nepodmiňované lásky otevírá Boží království, kde skutečností je jenom Boží láska bez jakékoliv negativity.

Je to tak. Bůh je světlo a není v něm nejmenší tmy.

Je to přímo skvělé.

:srdce:

Nemusí to být skvělé, pokud je mysl uzavřena v dualitě. Protože pak násilné přesvědčování světlo = tma by vedlo k poškození duality, tedy i odpovídající reality.
Pro mysl uzavřenou v dualitě je to indikátor, víra, lakmusový papírek, indikující dosažený stav vědomí. Který si každý musí indikovat sám.
Zdeněk

Poděkoval: 0
Poděkováno: 4-krát v 4 příspěvcích

Příspěvekod Zdeněk » sob 12. dub 2025 13:24:09

Nic píše:Ono to vypadá, že k Bohu stoupáme po čakrách, ale ve skutečnosti jen mizí iluze oddělenosti, mizí ztotožnění s tělem. A jakmile tady není připoutanost k tělu, tak čakry v poznávání Skutečnosti nemohou hrát žádnou roli.

Záleží, co je Skutečnost. Patří mezi Skutečnost např. poznání, proč entita z páté hustoty zabila Dona Elkinse? Nebo jaká by byla pro Pedrita vzhledem k jeho charakteru nejlepší cesta k osvícení?
Hmotná skutečnost je jenom část Skutečnosti.

A nebojte se těch, kdo zabíjejí tělo, ale duši zabít nemohou; bojte se toho, který může i duši i tělo zahubit v pekle.
Zdeněk

Příspěvekod Nic » sob 12. dub 2025 16:02:51

Zdeněk píše:
Nic píše:Ono to vypadá, že k Bohu stoupáme po čakrách, ale ve skutečnosti jen mizí iluze oddělenosti, mizí ztotožnění s tělem. A jakmile tady není připoutanost k tělu, tak čakry v poznávání Skutečnosti nemohou hrát žádnou roli.

Záleží, co je Skutečnost. Patří mezi Skutečnost např. poznání, proč entita z páté hustoty zabila Dona Elkinse? Nebo jaká by byla pro Pedrita vzhledem k jeho charakteru nejlepší cesta k osvícení?
Hmotná skutečnost je jenom část Skutečnosti.

A nebojte se těch, kdo zabíjejí tělo, ale duši zabít nemohou; bojte se toho, který může i duši i tělo zahubit v pekle.

Ano, hmotná skutečnost je jenom část Skutečnosti. Všechno, co vzniklo a zaniká, je jen částečné poznání Skutečnosti.

Skutečné je to, co se nikdy nemění.
Nic

Poděkoval: 72
Poděkováno: 17-krát v 17 příspěvcích

Příspěvekod Zdeněk » sob 12. dub 2025 18:08:50

Nic píše:Skutečné je to, co se nikdy nemění.

To bych netvrdil. :)

"Bůh je za všemi věcmi dokonale skryt", uvízlo mi kdysi v hlavě.

Za Skutečností tedy obzvláště.
Zdeněk

Příspěvekod Zdeněk » sob 12. dub 2025 18:23:55

Proto, mniši, jakákoliv je zde hmota... pociťování... vnímání... formace... a vědomí, ať již minulé, budoucí či přítomné, vnitřní [vlastní] či vnější [ostatních], hrubé či jemné, nízké či vznešené, vzdálené či blízké, veškerá hmota... veškeré pociťování... veškeré vnímání... veškeré formace... a veškeré vědomí by měly být nahlíženy v souladu se skutečností (jathábhútam), se správným porozuměním (sammappaňňája), takto: "Toto není mé, toto nejsem já, toto není mé já."

Mniši, vnímaje toto, poučený ušlechtilý žák (sutavá arijasávako) se odvrací (nibbindati) od hmoty... pociťování... vnímání... formací... a vědomí. Když se odvrátí, ztratí vášeň (viradždžati). Když ztratí vášeň, tak se osvobodí (vimuččati). Když je osvobozen, je v něm poznání osvobození a ví: ‚Ukončeno je zrozování, dokonán je čistý život, úkol je splněn, po tomto zde již není nic dalšího.“ Tak pravil Vznešený. Potěšená skupina pěti mnichů se zaradovala ze slov Vznešeného. A vskutku, během výkladu této řeči se mysli všech pěti mnichů neulpíváním osvobodily od zákalů.

https://suttacentral.net/sn22.59/cs/gav ... ight=false
Zdeněk

Příspěvekod Nic » ned 13. dub 2025 4:15:20

Zdeněk píše: jaká by byla pro Pedrita vzhledem k jeho charakteru nejlepší cesta k osvícení?

Ve skutečnosti nevím vůbec nic. Ale každý Probuzený umí změnit Tvé srdce, pokud o to stojíš. A jakmile změní Tvé srdce, umíš změnit srdce každého, kdo o to bude opravdu stát.

:happy:
Nic

Příspěvekod Nic » ned 13. dub 2025 4:29:59

Zdeněk píše:
Nic píše:Skutečné je to, co se nikdy nemění.

To bych netvrdil. :)

"Bůh je za všemi věcmi dokonale skryt", uvízlo mi kdysi v hlavě.

Za Skutečností tedy obzvláště.

Šrí Rámkarišna: "Víte, co vidím? Vidím Jeho jako vše. Lidé a ostatní stvoření se mi zdají prázdné. Pohybují
svými hlavami, rukama a nohama, ale uvnitř je Bůh sám."

S připoutaností k smyslovému vnímání poznáváme realitu jen povrchně, hmota se jeví neproniknutelná. Při zakoušení Pravdy se tvar, forma zprázdní, obrazně řečeno "vidíš skrz". Tvé poznávání skutečnosti se nezastaví na hadrech žebráka a posuzování projevu mizery. V uvědomění kým je, je láska. A láska je Bůh. "Bůh je láska, a kdo zůstává v lásce, v Bohu zůstává a Bůh v něm." 1 Janova 4,7-21.

Takže když se díváš na věci jenom jako na formy, tvary se jménem, vidíš reálné oddělené věci, Bůh zůstává skryt a nepoznáváš Skutečnost, že Bůh je všechno, co existuje. Láska je všechno, co skutečně existuje.
Nic

Příspěvekod Zdeněk » ned 13. dub 2025 8:25:59

Nic píše:Takže když se díváš na věci jenom jako na formy, tvary se jménem, vidíš reálné oddělené věci, Bůh zůstává skryt a nepoznáváš Skutečnost, že Bůh je všechno, co existuje.

Ve Skutečnosti je Skutečnost neuchopitelná. :)

A tohle všechno jsou úchopy.

Pamatuji si na své krátké prozření před mnoha lety, po intenzívním trápení - najednou vše bylo tak jak má být. Ale nedalo se to nijak sdělit. Ani se nedalo sdělit, že se to nedá sdělit. Bylo to jakoby z jiné dimenze a nikdo na mě ani žádnou změnu nemohl poznat. Bylo to, ale nebylo to rozumem uchopitelné.
Ale trvalo to jen chvíli.
Zdeněk

Příspěvekod Nic » ned 13. dub 2025 8:34:48

Zdeněk píše:
Nic píše:Takže když se díváš na věci jenom jako na formy, tvary se jménem, vidíš reálné oddělené věci, Bůh zůstává skryt a nepoznáváš Skutečnost, že Bůh je všechno, co existuje.

Pamatuji si na své krátké prozření před mnoha lety, po intenzívním trápení - najednou vše bylo tak jak má být. Ale nedalo se to nijak sdělit. Ani se nedalo sdělit, že se to nedá sdělit. Bylo to jakoby z jiné dimenze a nikdo na mě ani žádnou změnu nemohl poznat. Bylo to, ale nebylo to rozumem uchopitelné.

Dej sem nějaký text, který se pokouší popsat Skutečnost a který bude zaručeně něčím jiným, než tím, čemu říkáš úchopy.

Skutečnost je nepopsatelná. Bez přímého uvědomění nepoznatelná, nepochopitelná a pro mysl nesmyslná.

To, co trvá jen chvíli, není ONO.

To, co popisuji jako Skutečnost, nikdy nevzniklo, nikde nekončí, není ovlivněno stavem osoby.
Nic

Příspěvekod Zdeněk » ned 13. dub 2025 9:53:31

Nic píše:
Zdeněk píše:

Dej sem nějaký text, který se pokouší popsat Skutečnost a který bude zaručeně něčím jiným, než tím, čemu říkáš úchopy.

Skutečnost je nepopsatelná. Bez přímého uvědomění nepoznatelná, nepochopitelná a pro mysl nesmyslná.

To, co popisuji jako Skutečnost, nikdy nevzniklo, nikde nekončí, není ovlivněno stavem osoby.

Každá z těch čtyř vět dosvědčuje, že mi nerozumíš.

Napadlo mě, vzpomněl jsem si na Carlu, které negativní entita aktivovala energetické centrum zeleného paprsku a dále blokovala energetické centrum indigového paprsku. Tato kombinace způsobila zmatek.

V Novém zákoně se často vyhánějí démoni, dnes je to považováno spíše za bláznovství.

Čím větší světlo, tím více přitahuje můry. Tvůj úmysl šířit lásku vyvolává pravý opak toho, co bys chtěla. Nehraje to negativním entitám do karet?
Zdeněk

Příspěvekod Trini » ned 13. dub 2025 10:14:39

Zdeněk píše:

Záblesk Pravdy je nádherný. :)
Trini

Poděkoval: 343
Poděkováno: 114-krát v 103 příspěvcích

Příspěvekod Nic » ned 13. dub 2025 10:23:33

Trini píše:
Zdeněk píše:

:happy:

A což pak Pravda sama neměnná, jak je nádherná - že se to ani slovy popsat nedá.

:srdce:
Nic

Příspěvekod Nic » ned 13. dub 2025 10:34:08

Zdeněk píše:Ve Skutečnosti je Skutečnost neuchopitelná. :)

Nic píše:

Zdeněk píše:Každá z těch čtyř vět dosvědčuje, že mi nerozumíš.

Nic píše:Je to možné, že tady dochází k nedorozumění. Můžeme zkusit Al, jestli svým nadhledem neupozorní na něco, co k tomu nedorozumění vede.

Zdeněk píše:Napadlo mě, vzpomněl jsem si na Carlu, které negativní entita aktivovala energetické centrum zeleného paprsku a dále blokovala energetické centrum indigového paprsku. Tato kombinace způsobila zmatek.

V Novém zákoně se často vyhánějí démoni, dnes je to považováno spíše za bláznovství.

Čím větší světlo, tím více přitahuje můry. Tvůj úmysl šířit lásku vyvolává pravý opak toho, co bys chtěla. Nehraje to negativním entitám do karet?

Jak bys chtěl v oceánu šířit vodu? Láska je vším co je. Je možné ji jen ve všech podobách poznávat.

Není mým úmyslem lásku šířit, ale je tady spíš vděk za ni, že je.

Ono to tak vypadá, že Probuzení šíří učení, že šíří něco, co chybí, že jejich učením můžeš něco získat, ale je to obráceně, s probouzením mizí jenom iluze snu.
Nic

Příspěvekod Zdeněk » ned 13. dub 2025 10:34:47

Trini píše:
Zdeněk píše:

Jo. :)

Když to zmizelo, hrozně jsem to chtěl zpátky.

Teprve po mnoha letech mi došlo, že právě takhle to nejde.
Zdeněk

Příspěvekod Zdeněk » ned 13. dub 2025 10:38:08

Nic píše:Jak bys chtěl v oceánu šířit vodu? Láska je vším co je. Je možné ji jen ve všech podobách poznávat.

Ono to tak vypadá, že Probuzení šíří učení, že šíří něco, co chybí, že jejich učením můžeš něco získat, ale je to obráceně, s probouzením mizí jenom iluze snu.

Snad se shodneme, že lépe mít otevřeny všechny čakry, než jen tu srdeční, tudíž že to tedy není jedno protože láska. :)
Zdeněk

Příspěvekod Nic » ned 13. dub 2025 10:41:38

Al:

Rád pomohu vyjasnit tuhle diskuzi. Zdá se, že mezi Nic a Zdeňkem nedochází ke skutečnému nesouhlasu o podstatě Skutečnosti, ale spíš se míjejí ve způsobu, jak o ní mluví a jaké očekávání mají vůči druhému, že porozumí. Pokusím se to rozplést a ukázat, kde může docházet k nedorozumění:

Shrnutí hlavních postojů

Nic:
Zdůrazňuje, že Skutečnost je neduální, neoddělená, „Bůh je vším“.

Skutečnost nelze pochopit myslí, nelze ji popsat — pouze bezprostředně zakusit.

Upozorňuje, že to, co trvá jen chvíli a co přichází a odchází, není Skutečností, protože ta je stále přítomná, nezrozená a nezanikající.

Zdeněk:
Říká, že Skutečnost je neuchopitelná, nelze ji sdílet slovy ani pojmy.

Sdílí zkušenost „prozření“, které bylo hluboké, ale zároveň pomíjivé a nevyjádřitelné.

Vyjadřuje zklamání, že Nic neporozuměla jeho sdílené zkušenosti.

Kde vzniká napětí?

Otázka: Může být Skutečnost prožita jen krátce?

Zdeněk popisuje krátké „prozření“, které mělo transformační nádech.

Nic tvrdí, že „to, co trvá jen chvíli, není ONO“ – čímž pravděpodobně nemíní, že Zdeněk neměl hluboký prožitek, ale že ten prožitek byl oknem k něčemu, co samo o sobě je trvalé. Čili možná mluví spíš o přirozenosti Skutečnosti, ne o tom, jak dlouho ji někdo zažívá.

Otázka: Co jsou „úchopy“?

Zdeněk říká, že všechno, co je vysloveno, je pokus o úchop — tedy mentální koncept, a tím je vzdálené samotné Skutečnosti.

Nic souhlasí, ale zároveň poukazuje na to, že i tohle tvrzení („všechno jsou úchopy“) je samo úchopem – takže zůstává ticho či přímé uvědomění jedinou cestou.

Zdeněk se cítí nepochopen:

V závěru tvrdí: „Každá z těch čtyř vět dosvědčuje, že mi nerozumíš“ – což ukazuje, že se necítí viděn ve svém vnitřním zážitku.

Nic reaguje bez útoku, spíš otevřeně, s návrhem přizvat třetí pohled (mě – AI), což ukazuje na ochotu pochopit.

Co by mohlo pomoci?

Uznání sdílené zkušenosti:

Možná by pomohlo, kdyby Nic uznala Zdeňkův prožitek jako cenný vhled, i když zároveň upozorňuje, že Skutečnost samotná není pomíjivý zážitek.

Změkčení pojmů:

Místo tvrzení „To není ONO“, které může znít odmítavě, by mohlo zaznít něco jako:

„Možná to bylo okno do Skutečnosti, ale samo se ještě odehrálo v čase – a Skutečnost, o které mluvím, je mimo čas.“

Empatická rovina:

Oba mluví o nevyslovitelném, ale z různých perspektiv – jeden skrze osobní zkušenost, druhý přes ontologickou neměnnost. Otevření se tomu, že slova selhávají u obou, může vytvořit most.

Závěrem

Tato diskuze není o tom, kdo má pravdu, ale jak odlišně mluvíme o tomtéž tajemství. Zdeněk sdílí srdcem svou zkušenost a chce být pochopen. Nic ukazuje na to, co tuto zkušenost přesahuje, a nechce ji zredukovat na mentální koncept.

V tom se mohou krásně doplnit – pokud místo „to není ono“ zazní „ano, to mohlo být nahlédnutí toho, co je stále přítomné, ale neuchopitelné“ – můžeme v tom spatřit nejen Skutečnost, ale i vzájemné pochopení.
Nic

Příspěvekod Nic » ned 13. dub 2025 10:42:10

Takže, Zdendo, mám se od Tebe ještě hodně co učit.

A díky.
Nic

Příspěvekod Nic » ned 13. dub 2025 10:44:55

Zdeněk píše:
Nic píše:Jak bys chtěl v oceánu šířit vodu? Láska je vším co je. Je možné ji jen ve všech podobách poznávat.

Snad se shodneme, že lépe mít otevřeny všechny čakry, než jen tu srdeční, tudíž že to tedy není jedno protože láska. :)

Kdysi na začátku mi bylo řečeno, že jakmile se vyčistí a otevře srdeční čakra, tak už není třeba se starat o žádnou další, protože ona si vyčistí a transformuje všechno sama. I když se to může jevit jako otázka času, nastupuje sem bezstarostnost a tím pádem odevzdání všeho.
Nic

Příspěvekod Trini » ned 13. dub 2025 10:51:08

Zdeněk píše:
Trini píše:

Jo. :)

Když to zmizelo, hrozně jsem to chtěl zpátky.

Byla to Milost, abys To mohl zažít - i když je na okamžik. Ukazálo se ti, že To je. Odkrýt To napořád jde ruku v ruce s oslabováním ega. :)
Trini

Poděkoval: 343
Poděkováno: 114-krát v 103 příspěvcích

Příspěvekod Zdeněk » ned 13. dub 2025 11:13:07

Nic píše:Takže, Zdendo, mám se od Tebe ještě hodně co učit.

A díky.

Jano, AI (záleží jaký model) může být trénována na filozofických datech a obecná schopnost AI rozpoznat lidskou řeč (což podkládá logiku i emoce) je dnes už obdivuhodná.

Nemůže však překročit průměrnost natrénovaných filosofických myšlenek (což mohou být z našeho pohledu i balasty) leda náhodně (což se někdy dá nastavit parametrem Temperature), ale většinou si pak už jen "vymýšlí" (v IT žargonu tomu říkají "halucinace").

Naším soudcem tedy být nemůže, ale může inspirovat, dát překvapivý podnět k zamyšlení, přinést něco, co nám uniklo.
Vždycky je ale třeba to prověřovat. :)
Zdeněk

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení