Petr píše:Ještě přidám takovou malou, ale velmi mocnou nadstavbu:
Když máme volbu, zda mít pravdu a nebo být laskaví, vždy si vyberme být laskaví.
Pamatujme si, že vždy máme tuto volbu ve všech našich všedních věcech. A tato jediná věc, být laskavým raději než mít pravdu v jakékoli věci v našem životě, dokáže pro naši transformaci mnohem víc než jakýkoli kurz, který kdy absolvujete nebo kniha, kterou kdy přečtete.
Nechme klidně druhé, ať si na určité věci dojdou sami, nemusíme je vždy přesvědčovat o své pravdě.
Buďme laskaví a vzdejme se naší potřeby (resp. potřeby našeho ega) mít pravdu.
Paradoxy píše:Ano , vzdejme se potřeby mít pravdu. Ale někdy musí být člověk i ,,zlý", protože po dobrém to prostě nejde. Někdy je jedna dobře mířená rána lepší než tisíc slov.
Trini píše:Paradoxy píše:Ano , vzdejme se potřeby mít pravdu. Ale někdy musí být člověk i ,,zlý", protože po dobrém to prostě nejde. Někdy je jedna dobře mířená rána lepší než tisíc slov.
V debatování má každý právo na svůj názor a opravdu není potřeba mu vnucovat ten svůj. Pro ránu moc nejsem, násilí se mi nelíbí.
Debatovat je možné tak dlouho, dokud nedojde ke konsensu.
Jářek píše:Je to dobře vyjádřené ve svém poselství, to od Petra.
---
V sangze jsem nikdy neviděl se někoho s někým hádat,
takže on s tou volbou se tam ani člověk nesetkal.
V běžném společenském životě to ale takhle nefunguje,
a den bez viděné hádky mezi někým, samozřejmě o prosazení
toho svého názoru, je spíš vyjímkou.
Pak je laskavost, tedy ustoupení od trumfování protinázoru, bezpochyby lepší volbou...
Jenže co když se evidentně někdo přít chce a nedá pokoj?
No... Je to škola života.
Paradoxy píše:Trini píše:Paradoxy píše:Ano , vzdejme se potřeby mít pravdu. Ale někdy musí být člověk i ,,zlý", protože po dobrém to prostě nejde. Někdy je jedna dobře mířená rána lepší než tisíc slov.
V debatování má každý právo na svůj názor a opravdu není potřeba mu vnucovat ten svůj. Pro ránu moc nejsem, násilí se mi nelíbí.
Debatovat je možné tak dlouho, dokud nedojde ke konsensu.
V debatě je správné, abysme měli své názory třeba i nesouhlasné. A je fajn dojít ke stejným závěrům . Jenomže v životě to tak vždy nejde. Nemyslím vyloženě násilí, taky nejsem zastánce. Známá mi nedávno vyprávěla příběh, kdy jedna facka toho zfackovaného změnila. Došlo mu, jak se choval zle, prostě šoková terapie. Nebo třeba když člověk furt dokola vysvětluje dítěti, že něco nemá dělat, teď mě nenapadá žádný příklad, tak prostě jedna přes zadek vydá za tisíc slov. Ode mě vlastní děti nikdy nedostaly snad ani přes ruku, dokázaly pochopit vysvětlení. Ale ta nejmladší to má jinak, můžu vysvětlovat do nekonečna a není mi to nic platné. Takže občas prostě přes tu ruku dostane.
Paradoxy píše:Myslíš moji dceru, chápu to dobře? Většinou jo, nejsem ale dokonalá máma a dělám chyby, takže někdy jí přes ruku plácnu bez přemýšlení a řeknu tak maximálně už toho mám dost. Prostě mi občas rupnou nervy. Ona je odmala jiná než ti dva starší a je fakt, že někdy nevím, jak se mám vlastně zachovat.
Paradoxy píše:No teda místo radosti tě spráskali . Nedá se svítit, musím jít ven, kolo nepočká .
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků