Petr píše:Zname prece pripady, kdy ne vzdy se genetika projevi, kdy ne vzdy zdedime presne ty nemoci..je to mnohem variabilnejsi..takze to nemusi byt exaktne tak geneticky dano, ale spise geneticky nabidnuto a pak je otazka jestli to v nas najde tu rezonanci nebo ne.
tak teď nevím, jestli se nemíjíme v tom, co chceme vyjádřit. tohle je přece jasné. ale o to nejde, tedy alespoň mě. jde o to, že jsou dané genetické dispozice, které lze nebo nelze rozvinout. některé se spustí samy od sebe, protože jsou "naprogramované" tak, aby se spustili, bez ohledu na chování člověka, v určitém věku. jiné se spouští s dosažením určité hormonální struktury, tedy také
např. s věkem. to jsou ty, které člověk nemůže příliš ovlivnit, ba vůbec. další se spouští pouze za určitých okolností, které člověk může ovlivnit ve svém aktuálním živote svým přístupem k životu atd. ale to přece všichni víme, tak nač o tom diskutovat. jde o to, že to, zda se genetické dispozice projeví či nikoli, nepopírá, že tu genetické dispozice jsou. a jak jsem psala, genetika je jenom střípek z toho, jak se dá celkově popsat člověk, či řekněme tato forma života, jsou i další dispozice. ty najdou nějaké "vědecké" vyjádření třeba v příštích generacích. ale jsou to prostě dispozice. o tom to je. a ty jsou dány.
člověk, který má opravdu špatný hudební sluch zkrátka nikdy nebude dobrým muzikantem.
jak to může ve svém životě ovlivnit? jestliže bude hudba jeho velkou vášní, docela dost. stane se však vždy maximálně průměrným muzikantem.
je jasné, co tím chci říct?
a teď zpět k té další věci, kterou se snažím tímto zviditelnit:
dejme tomu, že člověk má geneticky (a jinak) danou
fyzickou dispozici, která se v jeho
fyzickém, tedy zdejším těle, o němž celou dobu mluvím, projeví třeba v šesti letech downovým syndromem. tak to je podle tebe, petře, mrzák, který je zkrátka v tak znatelném rozporu se svým "vnitřním já", se svým vortexem, s Vortexem vesmírným, blablabla, s čímkoli, že tedy reaguje takto? to si opravdu myslíš? pak by to bylo dost jednoduché, nemyslíš? pak by si přeci každé takto postižené děcko mohlo jen nastavit do většího souladu s těmi "veselými" vibracemi, které zde jsou upřednosťňovány, a druhý den se probudí a bude zdravý. není-liž pravda?