Petr píše:mozna mi jen chybi dostatecna definice cloveka zaslepeneho mamonem... co je to mamon a proc je ZAKONITE limitovan strachem? ten strach mi prijde uz jako zcela volitelny...
jestli Jana nemá na mysli spíš lidi, co si kvůli materiálním hodnotám dělají starosti... to je takový ten klišé obrázek bohatého podnikatele, který celý život spí jak princezna na hrášku, protože se strachuje, jestli jeho akcie na burze náhodou druhý den nespadnou

tenhle obrázek je (povětšinou z ne-vortexových příčin jako je závist, nepochopení, snaha srovnávat a podobně) docela rozšířenou představou o světě velkých peněz. já tedy osobně žádný obrázek o tomhle světě velkých bohatých mágů

nemám, protože si myslím, že každý bohatý člověk žije úplně jinak než zase jiný bohatý člověk a nemám vůbec dojem, že by měli jenom kvůli tomu, že mají na většinové poměry velké peníze, všichni stejné hodnoty, stejné soukromí, stejné záliby ... a tak dále. ale taková Představa žije, protože ji někdo vdechl existenci, a stále ji vdechuje existenci hodně lidí. proto žije. možná má jana na mysli ovšem něco jiného, to jenom mě napadlo, že se hodně pro tento obrázek používá to slovo mamon

jinak mě osobně připadá schopnost vydělat si na živobytí velice dobrá schopnost, mezi řadou ostatních schopností, které člověk má. nejsem zastáncem teorie, že to je "na úkor" něčeho jiného, vždyť přece každý má to, co chce... tak třeba fakt bytostně nemám ráda fastfoody typu McDonald, vydělávat si tímto způsobem, to bych se unudila k smrti

(mám na mysli přijít s tou ideou založit síť fastfoodů, vymýšlet, co do nich atd. atd. atd.). mám proti němu spoustu osobních výhrad (které samozřejmě nikomu nenutím

), ale nejsem slepá a vidím, jak velikou škálu možností takovéhle podnikání do světa přinese. ten tučný hnus, ten přepálený olej, ta nešťastná logistika, to plýtvání potenciálem, ta absence estetična a duchovní ušlechtilosti - z mého hlediska - je velice širokou platformou pro vznik velké řady rozličných přístupů a názorů, včetně toho mého.