honzam píše:Myslím si, že to bylo smazáno ze strachu, kam by diskuze zpochybňující obecně uznávané duchovní teorie dál vedla. Z mé strany to není nadsázka ani fantazie. Opice se nemůže osvobodit, protože je neoddělitelnou součástí šesti říší. Naopak samotný Trungpa součástí šesti říší není a šest říší i se stěnami je jeho autorským projevem. Nemusí se stěny učit přijímat a rozpouštět, protože je sám vytvořil podle svých potřeb.
armin píše:honzam píše:Myslím si, že to bylo smazáno ze strachu, kam by diskuze zpochybňující obecně uznávané duchovní teorie dál vedla. Z mé strany to není nadsázka ani fantazie. Opice se nemůže osvobodit, protože je neoddělitelnou součástí šesti říší. Naopak samotný Trungpa součástí šesti říší není a šest říší i se stěnami je jeho autorským projevem. Nemusí se stěny učit přijímat a rozpouštět, protože je sám vytvořil podle svých potřeb.
Ne ne. Tyhle říše si Trungpa nevymyslel, to je součást starodávné tibetsko-indické tradice (poznání), kterou on pouze přibližuje současným posluchačům ovlivněným současnou západní kulturou.
On žádné potřeby vytvářet někomu druhému nějaké stěny jistě neměl. To si vytváříme každý sám.
Co to prosím tě s tebou je, myslíš-li to, co píšeš, vážně?
armin píše:honzam píše:Myslím si, že to bylo smazáno ze strachu, kam by diskuze zpochybňující obecně uznávané duchovní teorie dál vedla. Z mé strany to není nadsázka ani fantazie. Opice se nemůže osvobodit, protože je neoddělitelnou součástí šesti říší. Naopak samotný Trungpa součástí šesti říší není a šest říší i se stěnami je jeho autorským projevem. Nemusí se stěny učit přijímat a rozpouštět, protože je sám vytvořil podle svých potřeb.
Ne ne. Tyhle říše si Trungpa nevymyslel, to je součást starodávné tibetsko-indické tradice (poznání), kterou on pouze přibližuje současným posluchačům ovlivněným současnou západní kulturou.
On žádné potřeby vytvářet někomu druhému nějaké stěny jistě neměl. To si vytváříme každý sám.
Co to prosím tě s tebou je, myslíš-li to, co píšeš, vážně?
Symbolem opičky tady charakterizuje Trungpa chování osobního já, které samo sebe vnímá jako oddělené od všeho ostatního. Když dochází k probouzení z iluze a k prohlubování transcendentního poznávání = ke sjednocování s podstatou všeho existujícího, pak nastává to, co Trungpa popisuje následovně:
"Panoramatické uvědomění jí umožní vidět prostor, ve kterém se boj odehrává a díky tomu může vidět i jeho ironické a humorné kvality. Místo aby jen bojovala, začíná boj zkoumat a vidí jeho marnost. Své halucinace a přeludy bere se smíchem. Objeví, že když se stěnami nebojuje, nejsou tvrdé a chladné, ale jsou ve skutečnosti teplé, měkké a prostupné. Zjistí, že se nemusí snažit vyskakovat z pěti oken, nemusí stěny bourat nebo se jimi nějak více zabývat. Může jimi v kterémkoliv místě projít. Proto se soucit neboli karuná označuje jako „něžné a vznešené srdce“. Je to komunikační proces, který je otevřený, něžný a vřelý.
Jasnost a přesnost transcendentálního poznání umožňuje opici vidět stěny odlišným způsobem. Začíná si uvědomovat, že svět nebyl vzhledem k ní nikdy vně, ale to, co vytvářelo celý problém, byl její vlastní dualistický postoj, rozdělení na „já“ a to „ostatní“. Začíná chápat, že ona samotná vytváří pevné stěny, že ji vězní vlastní touha a ctižádostivé úsilí. A tak si začíná uvědomovat, že chce-li se osvobodit ze svého vězení, musí se vzdát své touhy uniknout a musí přijmout stěny takové, jaké jsou."
honzam píše:Je to boj ...
adiuv píše:honzam píše:Je to boj ...
Je to přijetí toho, co právě je, protože to JE.
adiuv píše:honzam píše:Je to boj ...
Je to přijetí toho, co právě je, protože to JE.
Alaja píše:armin píše:Překvapilo mne, jak ten popis šesti sansarických říší v nichž zákonitě cykluje ego Honzam dokonce ani Alaja naprosto nepochopili (o Trini ani nemluvím, ta to nejspíš ani nečetla).
Mně ten text naopak přijde geniálně vystižný a odpovídá to mým zkušenostem a niterným poznatkům o psychologii ega.
Co na to říci...snad jen přidat obrázek z FB....
Trini píše:Alaja píše:armin píše:Překvapilo mne, jak ten popis šesti sansarických říší v nichž zákonitě cykluje ego Honzam dokonce ani Alaja naprosto nepochopili (o Trini ani nemluvím, ta to nejspíš ani nečetla).
Mně ten text naopak přijde geniálně vystižný a odpovídá to mým zkušenostem a niterným poznatkům o psychologii ega.
Co na to říci...snad jen přidat obrázek z FB....
Armin byl zvyklý vést skupinu duchovnáků a tak by to chtěl mít zřejmě i tady. Zatím pořád nepochopil, že ti, co tady píšou jsou osamělí vlci a že mají za sebou mnohé, co si on zatím nedokáže představit, natož pochopit.
Nebo jsi snad byla kdy v duchovní skupině, kterou někdo vedl, Alajo? Společně jste meditovali, byly vám předkládány texty, které jste měli prostudovat? Byli jste chváleni a kritizováni od někoho, kdo si myslel, že je dál než vy?Tohle se tady snaží armin praktikovat.
Zřejmě vůbec nečte většinu toho, co o sobě píšeme. Jde mu jen o to prosadit svou.
Nikdy jsem nebyla skupinový člověk, vždy jsem si razila vlastní cestu. Podle mne to máš, Alajo, obdobně, stejně tak Petr a Honzam, i když naše cesty jsou rozdílné. Nádherná různorodost. Právě proto je tak zajímavé číst o vašich zkušenostech, jak to vidíte, co vám na cestě životem pomáhalo, co prožíváte... Díky, že jste tady.![]()
Trini píše:Armin byl zvyklý vést skupinu duchovnáků a tak by to chtěl mít zřejmě i tady. Zatím pořád nepochopil, že ti, co tady píšou jsou osamělí vlci a že mají za sebou mnohé, co si on zatím nedokáže představit, natož pochopit.
armin píše:Trini píše:Armin byl zvyklý vést skupinu duchovnáků a tak by to chtěl mít zřejmě i tady. Zatím pořád nepochopil, že ti, co tady píšou jsou osamělí vlci a že mají za sebou mnohé, co si on zatím nedokáže představit, natož pochopit.
Je to naopak a ještě trochu jinak. Já tady ani jinde nikoho vést nechci, z toho už jsem dávno vyrostl.
Tady se učím tanec s osamělými vlky, zajímají mne jejich světy, jejich povaha, příčiny toho jak se vyvinuli tak jak se vyvinuli atd.
Zkrátka mám rád přírodu, nejen vlky ale i rostliny, tygry, slony v porcelánu, dokonce i slepice
Zkrátka mám rád přírodu, nejen vlky ale i rostliny, tygry, slony v porcelánu, dokonce i slepice
Alaja píše:
Teprve se tomu učíš? A co jsi dělal celé ty roky předtím?
armin píše:Alaja píše:
Teprve se tomu učíš? A co jsi dělal celé ty roky předtím?
Věnoval jsem se například taky těm světlům, savikala, nirvikalpa, sahaža samadhi, dále hlavně velké lásce a teď navíc se učím tancovat s osamělými vlky. Na to předtím nebyl čas.
Trini píše:Podle mne nemají místní "osamělí vlci" mezi sebou vztah, ale něco jako uvolněné souznění.
armin píše:Docela zajímavý pořad z toho pohledu, jak to mají lidé, je v televizi "Nebezpečné vztahy". Někdy je až neuvěřitelné, kam lidé mohou zabloudit - z pohledu normálních vztahů.
A duchovní vztah je také jeden z normálních vztahů, liší se jen v hloubce tedy mezi kým je ten vztah.
Třeba slepice s kohouty mají vztah, medvědi s medvědicemi mají vztah a duchovně zaměření lidé mohou mít spolu duchovní přátelství a mohou mít (a nemusí) dokonce i ten duchovní vztah.
armin píše:Docela zajímavý pořad z toho pohledu, jak to mají lidé, je v televizi "Nebezpečné vztahy". Někdy je až neuvěřitelné, kam lidé mohou zabloudit - z pohledu normálních vztahů.
A duchovní vztah je také jeden z normálních vztahů, liší se jen v hloubce tedy mezi kým je ten vztah.
Třeba slepice s kohouty mají vztah, medvědi s medvědicemi mají vztah a duchovně zaměření lidé mohou mít spolu duchovní přátelství a mohou mít (a nemusí) dokonce i ten duchovní vztah.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 55 návštevníků