Eva Nada píše:Atman vnímám jako "něco". Jako vydělenost. Resp. PROJEVENO. Řekněme v řeči Trini - bytost.
Brahman vnímám jako Bytí. Celek. Jednotu. Žití.
Alaja píše:Já hinduismus nějak nemusím...takže tu ani nehodlám rozebírat co je atma nebo brahma.....prostě jsem ani krišnovcům dosud nepřišla na chuť...
Trini píše:763.
Tazatel: Říkáte, že každý člověk má v sobě toto absolutní Já. Dobrá, ale pak by to znamenalo, že Já musí mít nějaký tvar, když je jich tolik?
E. Tomáš: Nikoli, absolutní Já je bez tvaru a je jak jedno, tak mnohé.
Tazatel: Není to paradox?
E. Tomáš: Ano, je to paradox. Ale duchovní nauky se hemží paradoxy, na to si musíš zvyknout.
Tazatel: Proč je tomu tak?
E. Tomáš: Pro různost úrovní, o kterých se jedná.
.......................................................................................................................................................................................................
V tomto rozhovoru je výraz "absolutní Já" pro co? - Atmana, Brahmana, Ramanovo The Self, Nadjá, Absolutno, duši, individualitu, bytost.....?
E. Tomáš: Ztotožnění s Nadjá je univerzální, to znamená, že v něm končí pocit duality, a proto je zažíván jen pocit Jednoty. Pojem individuality je tu úplně likvidován...
Lída píše:PS. Ztotožnění s Nadjá v tomhle podobenství znamená, že vlna sebe samu vnímá jako aspekt oceánu, ne jako něco, co existuje samostatně a odděleně od ostatních vln.E. Tomáš: Ztotožnění s Nadjá je univerzální, to znamená, že v něm končí pocit duality, a proto je zažíván jen pocit Jednoty. Pojem individuality je tu úplně likvidován...
Trini píše: Koncem individuality podle mne končí i pocit sebe jako vlny. ¨
Lída píše:Trini píše: Koncem individuality podle mne končí i pocit sebe jako vlny.
Ano, pocit sebe coby vlny zmizel, vnímá se pak cokoliv, co se děje, tedy i vlastní pohyb jako aspekt - pohyb Oceánu.
Je to opravdu pozoruhodná zkušenost (říká domnělá vlna domnělé vlně )
Pan Tomáš šel po své cestě stále dál do posledního dechu, i když by se mnohým zdálo, že už není kam dál jít.
Trini píše:že jeho Jáství je Jástvím celého světa.
armin píše:Individualita může zažívat různé pocity a vnímat realitu z různých stanovisek. Může mít dokonce pocit, že sama neexistuje, že neexistují druhé bytosti, že vše je naprogramované
armin píše:že má svoji svobodnou vůli, že nemá žádnou svoji vůli atd.
Mysl je mocná čarodějka.
Je dobré si uvědomovat, že mysl má tuto tendenci a to je možné si uvědomovat jen pokud na žádném z konceptů, na žádném stavu, na žádném poznání neulpíme tj. nic z toho nepovažujeme za jediné skutečné.
armin píše:Pan Tomáš šel po své cestě stále dál do posledního dechu
Vostalpetr píše:
Paradoxní logika neslouží k popisování nějakých úrovní,
ale právě proto aby se toto nedělalo,
a aby se tedy vůbec nic nepopisovalo
a to nejen to "neposatelné Tao" ale ani "duchovní cesta"
Paradox slouží především k tomu, aby se neblblo a ne k tomu aby se svatě blblo,
páč někdo "ví" jak na to...
Trini píše:V upevnění Poznání absolutně vynikal Ramana a pochybuji, že to kdy kdo na zemi ještě dosáhne. Při zavřených očích nirvikalpa, při otevřených savikalpa. Duchovní velikán.
Alaja píše:Ale to tvrzení, že při zavřených očích je to nirvikalpa a při otevřených očích savikalpa, je prostě naprosté nepochopení, omyl.....přímo blábol.
Trini píše:Alaja píše:Ale to tvrzení, že při zavřených očích je to nirvikalpa a při otevřených očích savikalpa, je prostě naprosté nepochopení, omyl.....přímo blábol.
Kdepak, Ramana tak přesně popisuje svůj stav. A tohle nesmírné prohloubení, upevění, hluboce obdivuji. To těžko kdo ještě na zemi dosáhne.
Alaja píše:Trini píše:Alaja píše:Ale to tvrzení, že při zavřených očích je to nirvikalpa a při otevřených očích savikalpa, je prostě naprosté nepochopení, omyl.....přímo blábol.
Kdepak, Ramana tak přesně popisuje svůj stav. A tohle nesmírné prohloubení, upevění, hluboce obdivuji. To těžko kdo ještě na zemi dosáhne.
Jak jsem si všimla, tak třeba i p. Vacek učí meditovat...savikalpu pouze při otevřených očích... takže je mu asi savikalpa při zavřených očích neznámá...
Pak se nelze divit, že je savikalpa při zavřených očích považována za nirvikalpu...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků