Jana píše:neříkám, že mysl jako taková nefunguje. Jen zmizí osobní mysl, zásobárna toho, co jsme si osobně vypřemítali, podědili a uchovávali v hlavě jako rodinné stříbro:
hm hm hm .... nevím, přemítám (přemýšlím

) a moc dobře opravdu nevím, jak to myšlíš

nicméně myslím, že z rodinného stříbra můžu vlastí myslí překovat v čtyřiadvacetikarátové zlato

asi budeme každá ukovaná z trochu jiného rodinného stříbra - ale to nám nevadí, viď že ne

já moc dobře nevím, co znamená, že je "mysl meditativní". jsem sprostý zápaďák a mám se slovem meditace problém - ne v tom smyslu, že by mi meditace nějak vadila - i když ji vědomě nepraktikuji, ale v tom smyslu, že nevím moc, co to je. to, co všichni říkají, že je meditace, tak jak to chápu já, mi připadá jako neskutečně nadbytečná činnost - ale buď je to prostě tím, že v ní osobně neshledávám žádné zalíbení, nebo je to tím, že moc dobře nechápu význam toho - nejenom - slova.
zastavila bych se u toho, že "
zkušenosti jsou cenné".to mě totiž takhle řečeno skoro přijde, jako kdyby cennost nějaké události spočívala pouze (nebo zejména) v tom, co nám přinese do dalšího života, jak se pro nás stane zkušeností, čili ponaučením. ano, to je samozřejmě velmi užitečné. ale myslím, že cennost každé události v životě spočívá prostě právě v tom, že se seběhne. myslím, že události, které se pro nás nestanou ponaučením, jsou také velmi cenné tím, že jsou. úplnou nutnost důvodu v životě samotném já moc nehledám.
a ještě se zpětně pozastavím u tohoto:
neříkám, že mysl jako taková nefunguje. Jen zmizí osobní mysl, zásobárna toho, co jsme si osobně vypřemítali, podědili a uchovávali v hlavě jako rodinné stříbro:zmizí kdy? když se znovu narodím... nebo až zemřu... do té doby to nepovažuju za nutné, ani nijak nápomocné, ani potřebné. proč by měla... já tu ráda přijmu kus něčeho, nějakou již hotovou zásobárničku, kterou si předem důkladně vyberu, a šup do toho - to je super, to jsou události, které chci

přece jinak bych si je nevybrala. nebo ano? proč bych to měla leštit do běla? čím mi to pomůže? proč se bez toho neobejdu? nebo proč mi s tím bude lépe? opravdu ráda se to dozvím (snad to nezní ironicky - viď že ne - nemyslím to ironicky ani zbla

)