přidávám typ na výbornou domácí kopřivovou limonádu

Čerstvé jarní kopřivy, propláchnout vodou a pěchovat do uzavíratelné sklenice (například od okurek), prokládat na plátky oloupaným citronem nebo pomerančem či limetkou. Lze přidat lístky meduňky, lístky pampelišek nebo kvítky sedmikrásek nebo přidat 5 hřebíčků či kousek skořice.
Zalít vroucí vodou, uzavřít a nechat vychladit do vlažna, pak přidat lžíci medu a promíchat a nechat louhovat cca 24 hodin.
Přelít do skleněného džbánu, dolít vodou a popíjet během dne


a nebo
jarní nápoj pro očistu krve
ingredience: 1 hrst kopřivy, 1 lžíce medu, 2 lžíce vody, 1 ks citronu
postup: Do mixéru nalijeme vodu, přidáme kopřivy a důkladně rozmixujeme. Přecedíme přes síto nebo gázu. Z celého citronu si vymačkáme šťávu. Vzniklou tekutinu z kopřiv dochutíme rozpuštěným medem a šťávou z citronu. Jarní nápoj pro očistu krve pijeme vychlazený, nejlépe hned čerstvý. Lze dochutit i malinovou nebo ananasovou šťávou.
nebo kopřivový sirup
na 1 litr kopřivového výluhu se šťávou 1 citronu (louhuje se 24 hodin) se dává 1 kg cukru - pozor uchovat v lednici, protože krom cukru, tam není žádný konzervant, obvykle se k tomu dají ještě 2 lžičky kyseliny citronové, ale my to doma nemusíme
účinky kopřivy
Kopřiva je močopudná, odhleňuje, zlepšuje krevní obraz, čistí krev, podporuje tvorbu červených krvinek, zlepšuje peristaltiku střev. Obsahuje vápník, železo, sodík, křemík, vitaminy K, E, D, B2 a C, kterého má 2x více než citrony. Dále obsahuje kyselinu mravenčí a kyselinu křemičitou, která zvyšuje elastičnost cév. Výčet nezahrnuje všechny látky obsažené v kopřivě, je jich mnohem více. Bylinu sbíráme v čistém prostředí a dbáme, aby nebyla napadena škůdci.