Trini píše:že když něco řekne probuzený/realizovaný že je to absolutní pravda. Ale třeba řekl probuzený něco, o čem ví, že by to hledající mohl pochopit a že mu to v jeho "stadiu" pomůže dál. Mooji prý rozděluje hledající do skupin podle pokročilosti (podle Rosady), tedy jiste bude každé skupině říkat něco jiného a jiným způsobem.
Navíc může být duchovní učitel pokročilý žák (podle E. Tomáše), to znamená, že i on se bude vyvíjet dál a tedy časem říkat něco nového nebo jinak.

mně to přijde naprosto samozřejmý, že každý hovoří z úrovně své schopnosti uvědomění ...
když se mnou nebo s někým z mých přátel hovořil realizovaný člověk - tak to bylo vždy ke konkrétnímu dotazu či ke konkrétnímu problému se kterým jsme za ním přišli a k našim konkrétním momentálním stupni uvědomění a vždy s námi pracoval tak, aby to bylo šité na míru pro nás a bylo to z jeho absolutní úrovně vědomí, ne z nějakého mezistupně částečně překrytého převzatými vzorci, které by zkreslovaly jeho vnímání a reakce, tak jako u mne
někomu to ale může přijít, že k jednomu a tomu samému dotazu řekl rozporuplná tvrzení. to je vidět i v rozhovorech například Maharišiho, Maharadže, s lidmi, které jsou zaznamenány a zveřejněny
často jsou dávány realizovanými lidmi i všeobecné sdělení o tom co a jak funguje - hovoří o faktech a tam nehovoří rozporuplně a dokonce se v těch věcech shodují

no dokonce že jo

samozřejmě se v tom shodují ... mohou použít třeba jiná slova nebo výraz, ale ten kontext sdělení je shodný
ale posluchači si to pak mohou různě vykládat nebo si z toho vytrhnout jen kousek a ostatní kontext pominout, to se děje často ...
tak když člověk pojme nějakou nejasnost z textů nebo z jejich promluv - je podle mne rozumné se sebrat a zajít za nimi osobně nebo je kontaktovat s prosbou o pomoc s ujasněním

osobně se mi nikdy nestalo, když jsem je o to požádala, aby mne odmítli a ani jsem se nesetkala u nikoho z mých přátel, že by jim pomoc byla odepřena

zato jsem ale byla několikrát svědkem, že pár lidí odešlo znechuceno, pobouřeno nebo unuděno. a velmi výjimečně jsem byla přítomná i u toho, že se někdo z takhle odchodivších vrátil
myslím že pro dost lidí, včetně mně, je osobní styk s realizovaným člověkem nezastupitelnou pomocí, kterou nemůže nahradit kniha a proto že to tak i funguje, že oni jsou ochotni veřejně vystupovat a s lidmi pracovat - za což jim za mne náleží ten nejsrdečnější dík

a vděk

a i u mých přátel vidím v tomto ohledu shodný postoj