hezká diskuze, takže se nebudu vměšovat. mám velmi podobné životní zkušenosti jako Lída, takže souhlasím a chci také potvrdit, že z mého vlastního pozorování toho "cvrkotu kolem" vyplývá též jednozačně, že právě to vědomí je na tom to nejdůležitější. no je to logické, je to ta šňůrka, za kterou tu visíme, je to to, čím jsme a čeho si část uvědomujeme - jak kdo různě velkou

takže pokud se někdo zaměří na nějaké to naplňování svých vlastních tužeb, jak je to teď módní, a náhodou mu to nevychází, protože prostě neví, jak to funguje (jako každá věc i tohle chce praxi), tak opravdu <b>"stačí"</b> vykašlat se na veškeré své chtění a věnovat se "pouze" práci na zvyšování svého vědomí - to samo o sobě "stačí" a všechno ostatní pak přichází a začíná fungovat automaticky. je to logické, protože vědomí je totéž co poznání, a uvědomování si je brána k tomuhle poznání. a to se dostávám k další věci, na kterou chci reagovat:
Petr píše:watta píše:s tema otazkama za sebe musim rict, ze je moc prijemne nekdy uz nehledat

to beru taky jako mozny dukaz poznani - uz nemusis hledat. .....
No tot otazka.. existuje takovy trvaly stav, kdy uz nic nehledas? kdy poznani je KONECNE? nebo jak jsi to myslela?

jasně, že je poznání KONEČNÉ, ve smyslu CELKOVÉ. to JE (respektive lepší je říct DĚJE SE, protože to není nic statického a součástí toho je právě permanentní změna, kterou i samo je) ta absolutní maximální suma daného okamžiku, které si lidstvo zvyklo také (mj.) říkat BŮH (ono se bůh říká vpravdě ledasčemu). a my z toho usrkáváme, co uskrnout můžeme. takže trvalý stav, kdy už nic nehledám, je, když jsem tím vším, jsem nejvyšším vědomím, bohem. tím ale nikdy nejsem sama o sobě. a nestanu se jím dokonce ani po smrti - sama o sobě, na to potřebuju tohle všechno, co JE ještě kromě mě. monoteistický člověk si zvykl nedělat rozdíl mezi duchovní bytostí a bohem, protože na onom světě je prostě jenom bůh a lidi. na jedné straně bůh a na druhé straně my hříšníci či hodní. ale těch vrstev je docela dost. a ta největší koule ze všech těch soustředných koulí, to je to finální poznání - a asi, podle všeho, stále roste

- což ale na jeho konečnosti nic nemění, jestli si rozumíme. no a na zemi nehledám, když je mi něco z toho už jasné. celou kopu dalších věcí chápat nemusím a mohu na ně mít jenom nějaký názor. ale jakmile je mi něco opravdu jasné, tak hluboce, že tím jsem, že ono a já jsme neoddělitelnou skutečností, zkrátka ten pocit jistě znáte

, tak pak už to přece hledat nemusím

pak už to mám

a to je dílčí, můj podíl na celém tom finálním poznání, odkrytý poodhalený kousek, který už nikdy nemůžu nevidět