No já myslím, že to je opravdu hodně zajímavé téma!
I v obecné rovině – dobré zamyšlení:
k čemu to může vést, když se člověk opravdu individualizuje? Když si začne vybírat tak důsledně, jak říká Abraham - jít si opravdu za SVÝM štěstím, které se rozrůzňuje od štěstí druhého člověka tím víc, čím roste počet možností na tomto světě... ?
Změníme kmeny, klany, rodiny a komunity za nespolupracující, oddělené, ale naprosto šťastné jednotlivé solitéry? Vyrobíme si armádu otroků, kteří budou zajišťovat naše nejen "biologické" potřeby, případně vymyslíme úplně jiný způsob, jak si tyto potřeby uspokojovat, aniž bychom k tomu potřebovali jiné lidi? Staneme se samostatnými bublinami překypujícími štěstím, které bude jen a jen naše a nikdo jiný v něm to své maximální štěstí nenalezne? Rozhodně na tom už pěknou řádku let pracujeme

Abraham hodně mluví (alespoň mám ten dojem z toho, co znám - toho je málo, uznávám) právě o onom počtu těch možností, o tom, jak moc je důležité nenechat se ovlivňovat názory druhých, jak jenom naše štěstí může být opravdovým (naším) štěstím, jak vlastně všechno vnímáme jenom skrz nás pocit, který osciluje ve škále úžasná radost/zoufalé prokletí, a jak jsou právě toto ony dvě otěže, s nimiž my a nikdo jiný řídíme své koně. Tomu se nedá nic vytknout - všichni to známe z vlastních zkušeností. Ale v tom se jeden člověk s druhým NIKDY neshodne docela. Je tohle tedy prozatímní budoucnost pozemského světa, kterou tvoříme? Musíme dojít až tam, že se staneme sami sebou až takhle doslovně, abychom pochopili, co je štěstí? Fakt je ten, že cokoli stojí PROTI tomuto prožívání, je falešné - i když se leckteré systémy víry, náboženství i společenství snažili vychovat lidi tak, aby se tolerovali, milovali, ctili, měli k sobě soucit atd, jediný efekt, který to mělo, byl ten, že si to někteří lidé o sobě opravdu myslí - že tolerují, mají soucit atd. Celá tahle hra je tak dlouhodobě rozehraná, že dnes je čistý pocit (a je opravdu jedno jestli "zlý" nebo "dobrý") to nejvzácnější, co lze na zemi naleznout. (I v tom by bylo možné nalézt účel - právě ty čisté pocity tvoří nejvíc a nejdřív - možná že kdyby jich bylo příliš mnoho, muselo by být minimálně méně jednotlivých lidí...

ale to je samozřejmě bohapustá spekulace.) Ve skutečnosti se tito tolerantní "humánní" lidé jen více či méně zřekli plnění svých vlastních přání a začali plnit přání jiných - právě to je totiž to, co tvoří společnost - a je to proto velmi podporované záhodné konání. Takže se zdá, ač to zní dost odpudivě a strašidelně, že by ona lidská individualizace, která se jeví jako protipól, opravdu mohla být mnohem přímější cestou k vlastnímu pocitu štěstí a jeho plnému prožívání v celém životě. Ale jak říkám, mě to zní strašidelně i proto, že v přírodě nic takového nevidím - spolupracují spolu celé planety, o přírodě na zemi ani nemluvě.
Moc by mě zajímalo, jaké má s tímto kdo konkrétní zkušenosti!