Díky Petře za tohle načaté téma

. Dovolím si k tomu také něco připsat.
V poslední době mi přijde, že démonizace ega a jeho zatracování, jako takového, vede akorát k dalšímu prohlubování negativity, sebe-odmítání, vnitřnímu boji, pocitům viny, nedostatečnosti a projevům ne-lásky k sobě a dokonce se nebojím napsat i vůči Bohu. Je to, jako bychom Bohu vyčítali, že připustil v tvorbě cosi něco závadného, co je nutné z ní vyloučit, jako nežádoucí jev. Musel by tedy udělat někde chybu, což mi přijde absurdní. Hodně lidí říká, že "ego" není výtvorem Božím, ale odpadlých entit včetně lidských, které zneužívají tvůrčích sil ke svým vlastním ambicím, proti Boží vůli. S čím lze souhlasit, je tu tedy daná tato možnost a jako taková - je využívána. Trvání na tom, že došlo k nežádoucímu odchýlení od původního záměru, které my musíme "opravovat", je popíráním dokolanosti božího díla. Proto mi připadá poněkud podivné se k tomu takto vyhraněně a nesouhlasně stavět a říkám si, že jestliže ego vnímám pouze v "negativním kontextu", že asi bude spíše v mém přístupu někde chyba. Jsem totiž naprosto přesvědčená o tom, že Bůh se žádné chyby nikdy nedopouští a že tvorba je naprosto dokonalá i s těmi "nedokonalostmi". Navíc jsem poznala sama u sebe velmi dobře, že tlak odporu proti čemusi způsobuje odpovídající protitlak a kam je zaměřená pozornost, to se velmi posiluje.
Vychází mi, že je třeba nejprve pochopit mechanismus a funkčnost tohoto "nástroje - ega" a projevu mnoho-ličnosti vesmírné tvorby a postupně se vyjasňuje, že zakopaný pes je v tom, že se "ega" pevně držíme jako jakési jediné jistoty, která nám umožňuje existovat, respektive - která nám umožňuje potvrzení o naší existenci v originalitě projevu a nabýváme dojmu, že bez tohoto jsme naprosto vedle, ztracení a vykořenění, že jen ve ztotožnění s ním je existence možná ... a tak se držíme této domnělé JISTOTY i za cenu utrpení a velké bolesti a přes tuto naší zaujatost nevnímáme, že je to nástroj, který nám byl svěřen k poznávání a ošahání si tvorby i skrze smyslové vnímání a mysl. Nějak se pořád bojíme pustit to naše osobní prožívání a hlavně kontrolu nad tím co probíhá a co se děje, protože co by se pak stalo? tam naše představa opravdu nedosáhne. Snažíme se neustále zabezpečit v jistotě poznaného a bojíme se změn a odevzdání proudu života bez uchopování žádoucích a libých stavů a eliminace toho co našim představám nevyhovuje.
Přijde mi to, jako bychom se upnuli na nůž, kterým krájíme chléb a drželi se ho obouma rukama ze strachu, že když ho ztratíme, tak si ten kus chleba neukrojíme a umřeme hlady. Nůž se tak pro nás stává důležitější než samotný chleba. A my tušíc, že něco je nějak divně, nabýváme dojmu, že nůž je špatný a že problém vyřešíme, že se ho zbavíme, případně popřeme a vyhlásímu mu válku. Zlobíme se na něj, místo abychom se snažili pochopit co vlastně nůž obnáší a k čemu je, místo abychom se zajímali o to jak ho správně, v rámci toho k čemu byl původně určen, používat. Teprve potom nůž je možno vnímat jako pouhý nástroj jimž lze krájet chléb nebo také ho použít jako zbraň. Nůž nemůže za to zda vůbec, případně jakým způsobem je používán, on je jen nástrojem co je tu k dispozici. Zacházíme s ním úměrně dle naší vědomosti či ne-vědomosti.
V žádném případě tímto nechci tvrdit, že egoistický způsob žití je třeba dále rozvíjet a podporovat, chci jen upozornit na to, že pouhým odmítnutím a jeho popřením, se ne-vědomost nerozplyne.