vostalpetr píše:Toto je ten bod,
o němž se chci bavit,
a jelikož je to v budhismu vcelku dobře popsaný,
předpokládám, že i ty mně budeš schopen to svými slovy popsat,
tedy co to znamená, že ti sundaj clonu z očí (jakože už uvidím dobře i bez brýlí

)
a co to je ta svoboda (jako že můžu po EU cestovat bez pasu

)?
Můžu mluvit pouze ze své zkušenosti. Jak to vidím já, co se stalo mě. Takže... . Když k tomu dojde, najednou vidíš, že všechno co jsi doposud považoval za sebe neexistuje. Zároveň vidíš, jak svazující to všechno bylo. Je velmi těžké to vysvětlit. Použiju tedy příměr.
Je herec Vigo Mortensen (snad se to tak píše), jedna z jeho rolí byla Aragorn (v pánu prstenů). Vigo dostal scénář a měl za úkol naučit se vše o postavě, kterou bude hrát. Řekněme, že ve scénáři byl popis, jaký Aragorn je. Byla tam spousta věcí, jak je odvážný, jak se nesměje blbejm vtipům, jak chodí, mluví, jak nesnáší příkoří, jak v kterých situacích reaguje, při jakých příležitostech se naštve, do koho se zamiluje.
Vigo si to všechno nastudoval. Pak se pustila kamera, režisér řekl akce! a Vigo začal hrát jak o život. Hrál v mnoho situacích, ve kterých se vždy choval, jak by se choval Aragorn. Vigo by se asi choval jinak, možná ani Aragorna nemá rád, nebo si říká, že je pěkně otravnej. Každopádně to trvalo dlouho a bylo to náročný, takže se Vigo těšil, až bude konec. Když konečně zaznělo Konec!, byla to pro Viga velká úleva. Už sebou nemusel tahat meč a chovat se jako Aragorn. Nemusel už skřetům sekat hlavy a táhnout s sebou společenstvo prstenu. Prostě šel do šatny a byl rád, že je zase Vigo. Mohl jít domů a dát si oraz.
A s náma je to dost podobné. Akorát ta postava v tom scénáři se nejmenuje Aragorn, ale třeba Honza Novák. A popis té postavy nepíše scénárista, ale herec sám. Do toho popisu, kterému říká "Já" si píše všechno, co si o sobě myslí, co zaslechne, že si o něm myslí ostatní, čeho se bojí, co se mu líbí a jak se chová v jakých situacích. Tenhle popis se pořád mění, jak se do něj zapisují nové a nové věci a některé staré se škrtají. Když překonáte strach z pavouků, prostě ho škrtnete a napíšete tam - hrdina co dokáže překonat strach z pavouků. Všechno to probíhá více méně podvědomě, ale občas se snažíme psát tam taky vědomě. Zvyšovat si sebevědomí, nebo naopak ze sebe dělat chudinku. Když skočíte bungee z mostu, zvednete si své vnímání sebe jako nebojácného apod. Velmi důležité pro udržování tohohle popisu je také neustálé porovnávání s ostatními. Každopádně se dle tohoto popisu snažíte celý život chovat.
To o čem mluvím, je prohlédnutí jedné základní pravdy, a to že já neexistuje. Není to nic reálného. Je to jen popis role, který stále upravujeme. V tu chvíli ta role odpadá. Představte si chudáka Viga jak je po 6ti hodinách natáčení utahanej a rád, když může skončit a být zase Vigem. A teď si představte, jaké to je moci skončit s rolí Honzi Nováka po třiceti letech. Doufám, že ten příměr se povedl

Jana píše:Pravda, kterou vidíš jen Ty a druhý nikoliv, je jen částečkou celé Pravdy.
Neříkám, že tu pravdu vidím jen já. Je víc lidí, kteří ji vidí. Pravda je ale pravda vždy, ať jí vidí všichni, nebo jeden, nebo nikdo. Když v minulosti nikdo nevěděl, že země je kulatá, byla pravda že země je kulatá? Samozřejmě.
Jana píše:Pravda se nedá vidět, ta se dá jen vědomě žít. A v té žité Pravdě je jasné uvědomění, že myšlenka na to, že je tu ještě někdo druhý, který je od Pravdy nějak oddělený, je jen iluze, sen, mája.
Ne tak to není. Pravda se dá vidět. Když vidíš modré auto a někdo ti aniž by ho viděl říká, že je zelené. Vidíš pravdu?
Když říkáš "pravda se dá jen vědomě žít", promiň, ale tohle jsou prostě řeči, cos někde četla. Já se tu nechci bavit o teorii, o tom kdo se líp vyjadřuje a kdo hezčeji co popisuje. Na to si můžu otevřít nějaký satsang, nebo jednu asi z miliónů knih o duchovnu. Když říkáš, že se dá pravda jen vědomě žít. Nelze než se ptát: Co tím sakra myslíš? Jak ty vědomě žiješ pravdu? Vidíš, to o čem tu mluvím? Kde je tvoje já? Ale bez citací nějaké knihy. Řekni mi prostě to jak to vidíš ty. Když říkáš, Já jsem smutná, o kom mluvíš?
Prosím aspoň na chvíli, aspoň v tomhle topicu, opusťme to, co kde kdo psal a pojďme se bavit o našich konkrétních zážitcích. Pojďme se o tom bavit česky a jednoduše. Hlavní problém, proč je tak málo "osvícených" je proto, že veškeré dosavadní návody, jak tuto pravdu vidět se utápí právě v takových abstraktních "kydech". Vím, že všechno cos napsala je pravda. Ale sakra, kdybych pravdu neviděl, tak mi to neřekne absolutně nic. Všechno to dává smysl, až když pravdu vidíš. Do té doby jsou to jen abstraktní žvásty.