Kde je duše

Kde je duše

Příspěvekod Nic » čtv 25. zář 2025 5:41:03

Někteří mistři myslili,

Že duše je jenom v srdci.

Tak to není a v tom se i velcí mistři mýlili.

Duše je celá a nerozdělená úplně v noze a úplně v oku a úplně v každém údu ...

Mou zkušeností je, že, když je v nás strach, je v nás malá dušička, když je v nás láska, duše roste, stává se větší, jakmile se láska stane bezpodmínečnou, splývá naše duše s Božím vědomím, jsou jedním.

A ta duše, která je Božím vědomím není jen v našem těle, ale je ve stromech, ve zpěvu ptáků, ve svitu hvězd, v úsměvu milované bytosti, je náručí, která rozpouští strach... A vstup do téhle dimenze jednoty bytí je tichem srdce, kde jsi Já.
Nic

Poděkoval: 75
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Re: Kde je duše

Příspěvekod armin » čtv 25. zář 2025 10:17:51

Duši můžeme najít například v pneumatice

Obrázek

A pak jsou bezdušové pneumatiky - to je například AI, která duši nemá.

Obrázek
armin

Poděkoval: 37
Poděkováno: 85-krát v 81 příspěvcích

Příspěvekod Nic » pát 26. zář 2025 4:18:00

A kdo tedy vlastně jsi? Jsi pneumatika s duší, nebo spíš bezdušový?

Jak se díváš na uvědomění, že to, co skutečně jsi, je ničím nerozdělené pravé Já, tedy absolutně všechno, co je?

Jsi část sebe sama (ego), nebo celistvý (pravé Já, absolutno) ?

Máš nebo nemáš duši?

:happy:
Nic

Příspěvekod Trini » pát 26. zář 2025 8:44:23

Nic píše:A kdo tedy vlastně jsi?

Začni u sebe a ptej se : "Kdo tedy vlastně jsem?" :)
Trini

Poděkoval: 357
Poděkováno: 124-krát v 113 příspěvcích

Příspěvekod Nic » pát 26. zář 2025 8:46:45

Trini píše:

Ano, začněme u sebe.

:D

Nemá to chybu, když se v tom nemotá ego, které "ví", co je na tom druhém špatně, viď?

Nic

Příspěvekod Trini » pát 26. zář 2025 9:40:20

Nic píše:
Trini píše:

Ano, začněme u sebe.

Nemá to chybu, když se v tom nemotá ego, které "ví", co je na tom druhém špatně, viď?

Hádáš se ráda, vid? Ještě radši banuješ, což tady ale nemůžeš.
Trini

Příspěvekod Nic » pát 26. zář 2025 12:18:37

Trini píše:

Je radostí, že je to, co JE. Skrz mysl je možné v tom všem vidět rozpor a něco, co by mělo být jinak, nebo nemělo být. V samotném uvědomění skutečnosti žádný rozpor není.

Nic

Příspěvekod Trini » pát 26. zář 2025 13:12:14

Nic píše:
Trini píše:

Je radostí, že je to, co JE. Skrz mysl je možné v tom všem vidět rozpor a něco, co by mělo být jinak, nebo nemělo být.

I to, že na Poradně banuješ, protože tvoje mysl to chce mít jinak, než to je, patří do toho všeho, co je. Karma - - léčivá ruka Boží - všechno srovná: Na Poradně už nikdo nepíše a ty chodíš sem, kde nemůžeš mazat a banovat. :)
Trini

Příspěvekod Nic » pát 26. zář 2025 15:08:53

Trini píše:
Nic píše:
Trini píše:

Je radostí, že je to, co JE. Skrz mysl je možné v tom všem vidět rozpor a něco, co by mělo být jinak, nebo nemělo být.

I to, že na Poradně banuješ, protože tvoje mysl to chce mít jinak, než to je, patří do toho všeho, co je. Karma - - léčivá ruka Boží - všechno srovná: Na Poradně už nikdo nepíše a ty chodíš sem, kde nemůžeš mazat a banovat. :)

Je radostí, že je to, co JE. A stejně tak je radostí, že Duchovní web je v současnosti prostorem kontemplace srdce, nikoliv konzultace mysli. Proto tady hádky a polemiky nemají své místo. Tenhle prostor je jako prostřený stůl na duchovním banketu – každý si může vzít to, co mu chutná, a to, co mu nechutná, jednoduše nechat být.

Je skvělé, že každý má možnost vytvořit si svůj vlastní web, stejně jako to udělali Petr Nestro nebo Petr Marťán, a nastavit si tam svá pravidla. Může tam zabanovat kohokoliv, kdo nepíše v souladu s jeho vizí. A stejně tak je skvělé, že i Vostalpetr, který byl zde zabanován, má svou subdoménu, kde může psát každý přihlášený nezabanovaný – a kde může kdokoliv zabanovat kohokoliv, bez ohledu na to, co si o tom myslí skutečný majitel subdomény.

Nakonec se všechno děje přesně tak, jak má. A zároveň – jak říkal Nisargadatta Maharaj – se ve své podstatě nic neděje. Protože „ve skutečnosti tady není nikdo, kdo by mluvil“.

Nic

Příspěvekod Trini » pát 26. zář 2025 15:33:28

Nic píše:
Trini píše:
Nic píše:

Je radostí, že je to, co JE.

Je opravdu fajn, že tady nemůžeš mazat a banovat. :)
Trini

Příspěvekod Nic » pát 26. zář 2025 16:44:52

A je opravdu fajn, že můžeš psát na web, který Ti vyhovuje.

Případně můžeš podobně jako Pedrito vytvořit i svůj web podle svých představ.
Jenže ono je obvykle jednodušší kritizovat něco, co udělal pro nás někdo druhý, než udělat pro druhé něco sami. ;)
Nic

Příspěvekod Trini » pát 26. zář 2025 18:18:50

Nic píše:Jenže ono je obvykle jednodušší kritizovat něco, co udělal pro nás někdo druhý, než udělat pro druhé něco sami. ;)

Tohle forum nikdo nekritizoval a nekritizuje, je to forum, které je opravdu udělané pro druhé. Honzam brzy odhadl, že si chceš udělat z Poradny ašrám kolem své "osvícené" osoby. Takže jsi chtěla použít nás a ne opačně. No, nevyšlo ti to. Mazala jsi a banovala, až všichni odešli. Nikdo neměl zájem se tebou nechat používat.
Trini

Příspěvekod Jozef » pát 26. zář 2025 23:15:47

Trini píše:
Tohle forum nikdo nekritizoval a nekritizuje, je to forum, které je opravdu udělané pro druhé. Honzam brzy odhadl, že si chceš udělat z Poradny ašrám kolem své "osvícené" osoby. Takže jsi chtěla použít nás a ne opačně. No, nevyšlo ti to. Mazala jsi a banovala, až všichni odešli. Nikdo neměl zájem se tebou nechat používat.

Trini píše:

Trini píše:
I to, že na Poradně banuješ, protože ...

Sa pokúšaš moralizovať o tom, že bolo od Jany nesprávne keď začala banovať tých, ktorí jej a aj iným diskutujúcim na Poradni, bezdôvodne často vulgárne nadávali, čo trvalo celé roky a celkom zjavne s tým nechceli prestať ?
Odhliadnúc od ustavičného porušovania pravidiel fóra takýmto konaním, máš akosi divne nastavené „parametre správnosti". ;)
Nebude to tým, že si priam ukážkovo proti Jane zaujatá ?
Jozef

Poděkoval: 0
Poděkováno: 0-krát v 0 příspěvku

Příspěvekod Trini » sob 27. zář 2025 0:58:58

Jozef píše:
Sa pokúšaš...

O nic se nepokouším a rozhodně nemám zájem to s tebou diskutovat.
Trini

Příspěvekod Nic » sob 27. zář 2025 5:15:04

Jozef píše:Nebude to tým, že si priam ukážkovo proti Jane zaujatá ?

Děkuju. Ono, když jsme přímo ukázkově zaujati iluzí oddělenosti, tak se nám nedaří ponořit se do hlubšího uvědomění skutečnosti. V tom okamžiku nevíme, netušíme a ani nechceme vědět, že to je iluze.

Řekla bych, že to není ničí chyba, že připoutaností k povrchnímu poznávání z prostoru mysli zmizí schopnost poznání, kým skutečně jsme. V mysli "víme" jak je druhý jiný, co je na tom druhém špatně, co chceme, nechceme.

Těžko se to "vědění" pouští, když věříme, že je v mysli nějaké řešení. A ono řešení je v neřešení. Všechny myšlenky se pustí.

A v hlubinách Pravdy je jen nesmírné štěstí, že jsi Já. Tak dokonalé, že to ani nejde popsat. Neexistují slova, která by tu dokonalost, že Ty jsi To, které je Já, popsala.

Tady je jasné, proč Ramana mluví o štěstím pravého Já, Eduard o trvalém štěstí, Nisargadatta o skutečném dokonalém světě, Buddha o Nirváně, Ježíš o Božím království, Jim Newman o ráji, svatá písma o sat-čit-ánandě, o Brahmanovo blaženosti.

Nejnádhernější je na tom to, že tady nemá mysl absolutně žádnou šanci vytvářet iluzi oddělenosti. Ta je tady prohlédnuta.

Není tady žádné rozdělení, žádná omezenost v čase a prostoru.

A dokonale tohle rezonuje s tím, že tenhle Duchovní web přestal být místem k povrchnímu dohadování a držení se myšlenek, co víme o tom druhém, je jen pozvánkou k poznávání hlubin nitra, kde je radost, že jsi.

Ve skutečnosti nic takového ani nepotřebujeme. Nemůžeme být ničím jiným, než tou dokonalostí ničím nerozděleného bezčasého Bytí.

Takže víc než co jiného je tenhle web projevem vděčnosti za to, že JE TO, co JE.

Nic

Příspěvekod Nic » sob 27. zář 2025 6:44:33

Je nádherné, jak popisy Mistrů dokonale zapadají do skutečného poznání, kým jsme.

V hlubinách nekonečného uvědomění, že jsi Já, jsi Láskou, která je absolutně vším, co je. A v téhle moudrosti všechna rozdělení a rozlišení zmizela, iluze oddělenosti je rozpoznána jako pouhá iluze, proto moudrost říká: "Nejsem nic".

Obrázek

Nic

Příspěvekod Trini » sob 27. zář 2025 6:46:32

armin píše:Místo pochopení opět spustíš obranný flašinet nahraných písniček. Jako to dělá vycvičená umělá inteligence.

K tomu není co dodat.

Snad ještě jen:

Zdeněk píše:
Ovšemže je tohle pro tvoje ego nepřijatelné. A pro mě je už nepřijatelná ta ztráta času s tebou. :)

Trini píše:
Jistěže je možné poznat ze způsobu argumentace, že je to u dotyčného zcela zablokované a že žádné vysvětlování nepomůže.

To bohužel vede k tomu, že někteří se uchýlí i k sprostému nadávání.
Trini

Příspěvekod Trini » sob 27. zář 2025 6:55:12

armin píše:A pak jsou bezdušové pneumatiky - to je například AI, která duši nemá.

A proto je nejlepší Janinou kamarádkou. Je nastavena na chválení a pochlebování - prostě na slabosti ega ;)
Trini

Příspěvekod Zdeněk » sob 27. zář 2025 7:54:05

Trini píše:
armin píše:Místo pochopení opět spustíš obranný flašinet nahraných písniček. Jako to dělá vycvičená umělá inteligence.

K tomu není co dodat.

Chybí tam odstup ode slov, Jana je v nich zcela ponořena.
Ten odstup mysl z počátku nepostřehne (tedy alespoň moje ne), leda až sekundárně z účinků.
Ten odstup pochopitelně nejde skrze hledání významu slov dosáhnout. Tedy je nutná nějaká forma duchovního cvičení.

Trini píše:To bohužel vede k tomu, že někteří se uchýlí i k sprostému nadávání.

Nebo i k bití dřevěnou tyčí v zenové hale, zlomení nohy, uříznutí prstu, atpod. :)
Zdeněk

Poděkoval: 0
Poděkováno: 13-krát v 13 příspěvcích

Příspěvekod Nic » sob 27. zář 2025 8:34:48

Trini píše:Je nastavena na chválení a pochlebování ...

A v hlubinách Pravdy je jen nesmírné štěstí, že jsi Já. Tak dokonalé, že to ani nejde popsat. Neexistují slova, která by tu dokonalost, že Ty jsi To, které je Já, popsala.

Tady je jasné, proč Ramana mluví o štěstí pravého Já, Eduard o trvalém štěstí, Nisargadatta o skutečném dokonalém světě, Buddha o Nirváně, Ježíš o Božím království, Jim Newman o ráji, svatá písma o sat-čit-ánandě, o Brahmanovo blaženosti.

Tohle není pochlebování, je to skutečnost. Líbí se mi, že Nisargadatta připouští dvojí svět. Ten skutečný dokonalý svět pravého Já s uvědoměním "Já jsem TO" a imaginární svět ega - život v iluzi oddělenosti, svět plný válek, nepravostí a toho, co není a nemůže být láskou. Připouští dvojí svět a zároveň k tomu dodává: "...ani na okamžik nezapomenu, že váš svět neexistuje, že sníte".

:D :hugs: :D
Nic

Další

Zpět na Úvahy a zamyšlení