Vasány

Re: Vasány

Příspěvekod Jářek » pát 01. kvě 2026 17:31:09

Nic píše:
Jářek píše:No říkala jsi přece dycky, "vše je láska". Tak jak by mohla nebýt, a být tedy něco špatně.. natož všechno?

Viď? :D

Ano, v probuzeném poznání je jasno, že láska je absolutně všechno, co JE, protože to JE = Bytí (sat-čit-ánanda). Je ve skutečnosti tím jediným skutečným, co je, proto je také vším, co je. Ve snovém egostavu se však může jevit jako skutečnost, že víme, co je špatně, co není láska. S připoutaností k téhle nevědomosti je potom všechno špatně.

Z tvého hlediska je přece vše láska. Tedy i to, co se jeví, že není... Tak mi uniká, proč to zmiňovat, že když někomu někdo usekne hlavu, tak to není láska. (Ona i kudlanka nábožná si naporcuje svýho oplodnitele.) Ale to ne dle mne. Vidím to trochu jinak. Ne vše vysvětlit advaitou. To není látka k vysvětlování sebestředných tužeb.
Jářek

Poděkoval: 2
Poděkováno: 6-krát v 6 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » pát 01. kvě 2026 17:51:22

Nic píše:
Jářek píše:
Sice Mistři říkají, že jedinou skutečnou vasánou je připoutanost k představě, že jsme tělo (individualita), ale řekla bych, že to, co udržuje připoutanost při životě, je myšlenka: "Vím, co je špatně."

Ono jaksi nejde vědět, co je špatně, bez toho, co je dobře, očima té které entity, jak by řek Zdeněk. A naopak. Prostě to není možné. Je možné jít nad obé, ale tehdy vyšuměly a nejde o nich koumat. Koumá osoba, co to řeší pro vlastní život. Podstata nekoumá ;)

Skrzevá mysl samo sebou je tady dualita - dělení na dobré a zlé. V uvědomění celistvosti Bůh stvořil všechno dobré. Tedy jinými slovy bez toho, aby naše nevědomé ego hodnotilo, co se mu nehodí do krámu jako špatné, je tady jen ono naddobro, jak říkal Eduard Tomáš. Svět Probuzených je dokonalý. Absolutně.

Bez mysli, v nebuddhistickém pojetí, tedy něčeho jako špatném, by nevznik nikdy pojem jako je dobré a zlé. To co, je takto bráno, je aktivita mozku, nervové soustavy. Ok, záleží na poučenosti. I z véd pojem mysl je určitá naučenost. A jakákoliv nauka v tomto smyslu není než naučenost mysli.
Jářek

Příspěvekod Jářek » pát 01. kvě 2026 17:58:48

Nic píše:
Jářek píše:Nejsme už sice na poradně, ale dám ti radu, zbav se závislosti na tom, co kdo řek, a na umělé. A použij zdravý selský rozum. To vždy je dobré, i pro probuzené.

Tím chceš jako říct, že tohle, tak jak to je, je špatně? :D
Všechno si to dělá to svoje.

Někdo čte a píše básničky jako ódu na formu a projev, jiný čte a píše texty jako oslavu bezforemnosti.

Vadí Ti to nějak?

A proč, má mě vadit, že tě Petr stále posílá tam atd? Vždyť přece na tom není nic špatně. Tak to je. Láska.
Jářek

Příspěvekod Jářek » pát 01. kvě 2026 18:45:49

Mám snad vidět chybu a být blažen nad tím, že někdo utýral holčičku a že bomby mocných berou životy těm, co chtěj jen žít, a když ne životy tak končetiny, či traumata ze znásilnění a mučení... Snad přitom nezapomněli na Boha... Myslíš že ta holčička by se nemohla duchovně probudit, nebýt rozřezána. Že asi láska naznala, že je to marné?
Jářek

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 19:23:33

Jářek píše:Z tvého hlediska je přece vše láska. Tedy i to, co se jeví, že není... Tak mi uniká, proč to zmiňovat, že když někomu někdo usekne hlavu, tak to není láska. ....

Díky, je skvělé, že tohle připomínáš, zrovna shodou okolností se objevilo nádherné video s Ashinem, kde mluví o otevření duchovní dimenze v srdci. Tady jsi dokonalý, věčný, neměnný, časoprostorem neomezený, ničím nedotknutelný, absolutně celistvý, vším, co je. Je tady Skutečnost, ve které nemáš šanci přijít o hlavu, v téhle celistvosti Bytí nelze o nic přijít.

Je to láska, která nás probouzí. Láska, která je ve všech Probuzených stejná, je tím, čím je i probouzející se nebo snící spáč. Nejde o dokazování, kdo má pravdu. Něha té lásky může mírnit strach z pádu do jejích hlubin.
Nic

Poděkoval: 81
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » pát 01. kvě 2026 19:42:05

Nic píše:
Jářek píše:Z tvého hlediska je přece vše láska. Tedy i to, co se jeví, že není... Tak mi uniká, proč to zmiňovat, že když někomu někdo usekne hlavu, tak to není láska. ....

Díky, je skvělé, že tohle připomínáš, zrovna shodou okolností se objevilo nádherné video s Ashinem, kde mluví o otevření duchovní dimenze v srdci. Tady jsi dokonalý, věčný, neměnný, časoprostorem neomezený, ničím nedotknutelný, absolutně celistvý, vším, co je. Je tady Skutečnost, ve které nemáš šanci přijít o hlavu, v téhle celistvosti Bytí nelze o nic přijít.

Je to láska, která nás probouzí. Láska, která je ve všech Probuzených stejná, je tím, čím je i probouzející se nebo snící spáč. Nejde o dokazování, kdo má pravdu. Něha té lásky může mírnit strach z pádu do jejích hlubin.

No, tolik slov o dokázání pravdy myslím nikdo tolik nenapsal než Jana... A to už posuzuješ, že někdo má strach, a globálně (krom sebe), je to velmi dobře postřehnutelné, dokonce i pro začátečníky. Pokud přesto všechno se všichni pletem, v tý rezonanci s tebou, měla bys změnit styl, známka soucitu. Ale pravda Jano, je silou beze slov. A nikdo se tu jimi neodívá v jeho prospěch. Nedělej to ani ty. Dík.
Jářek

Příspěvekod Jářek » pát 01. kvě 2026 20:30:54

Tady jsi dokonalý, věčný, neměnný, časoprostorem neomezený, ničím nedotknutelný, absolutně celistvý, vším, co je.

Mamma mia, kdo? Janička písnička?
Jářek

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 20:58:43

Jářek píše:No, tolik slov o dokázání pravdy myslím nikdo tolik nenapsal než Jana...

Zas mi tolik nemusíš fandit, většina toho jsou jenom překlady promluv Probuzených a komentáře AI. :D

A to už posuzuješ, že někdo má strach, a globálně (krom sebe), je to velmi dobře postřehnutelné, dokonce i pro začátečníky.

Strach je to, co se nedovoluje pustit formy, odtud se: "Ví, že přijít o hlavičku, natož o ztotožnění s tělem, je špatně" .

A chápu, že pustit se téhle připoutanosti se může jevit jako brutální.
Na druhé straně je možné poznávat, že jsi tou Láskou, která je vším, co je, nezávisle na stavu nebo existenci Tvého těla. Prosím, neber si to ale osobně.

Pokud přesto všechno se všichni pletem, v tý rezonanci s tebou, měla bys změnit styl, známka soucitu. Ale pravda Jano, je silou beze slov. A nikdo se tu jimi neodívá v jeho prospěch. Nedělej to ani ty. Dík.

Ty jsi tou nejvyšší Pravdou, kterou je možné poznávat. Plete se jen ten, kdo věří, že nejsi láska a že je na Tobě něco špatně.

A ten kdo se neplete, poznává, že Tvá existence je stejnou blažeností, jako jeho vlastní existence, tedy že všechno, co je, je sat-čit-ánanda.

A tahle rezonance je tím nejdokonalejším soucitem, který můžeme žádat jen sami od sebe, ne od někoho druhého.
Naposledy upravil Nic dne pát 01. kvě 2026 21:04:15, celkově upraveno 1
Nic

Příspěvekod Jářek » pát 01. kvě 2026 21:00:13

Nejde o dokazování, kdo má pravdu.

Tak proč to děláš, a s umělou po boku nanovo? To jen tak konzultuje spolu tvé otázky, v kterých už jsi od nezrození světa byla kazatel, nebylo Jany ještě ani internetu, natož šedých buňek, nebylo hrobů dávno, ani hrobařů...
Jářek

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 21:19:57

Jářek píše:

Tak proč to děláš, a s umělou po boku nanovo? To jen tak konzultuje spolu tvé otázky, v kterých už jsi od nezrození světa byla kazatel, nebylo Jany ještě ani internetu, natož šedých buňek, nebylo hrobů dávno, ani hrobařů...

Všechny promluvy Probuzených i s komentáři jsou jen volně k dispozici zdarma, nikdo Tě nenutí je číst, bavit se o nich.

Něco jiného je, jestli Tě to zajímá, potom si ten důkaz pravdivosti toho, co čteš, musíš ověřit sám v sobě.

Kdysi mi známá přivezla vibhuti od Sai Baby, že prý mi přinese štěstí. Vysypala jsem ho tehdy z okna, ať přinese štěstí i ostatním.

Stalo se to, že větší štěstí, než poznávám, si ani neumím představit. S tím Duchovním webem je to jako s tím vibhuti.

Dá se tomu říkat rozhazovačnost z jackpotu Boží lásky. To štěstí nemá ani majitele a ani adresáta.

Ale pokud se to nevnímá s láskou, tak to není k ničemu.

Jak říká Nisargadatta: "Bez lásky je všechno špatně."

:D
Naposledy upravil Nic dne pát 01. kvě 2026 21:22:14, celkově upraveno 1
Nic

Příspěvekod Jářek » pát 01. kvě 2026 21:20:52

Nic píše:
Jářek píše:No, tolik slov o dokázání pravdy myslím nikdo tolik nenapsal než Jana...

Zas mi tolik nemusíš fandit, většina toho jsou jenom překlady promluv Probuzených a komentáře AI. :D

A to už posuzuješ, že někdo má strach, a globálně (krom sebe), je to velmi dobře postřehnutelné, dokonce i pro začátečníky.

Strach je to, co se nedovoluje pustit formy, odtud se: "Ví, že přijít o hlavičku, natož o ztotožnění s tělem je špatně" .

A chápu, že pustit se téhle připoutanosti se může jevit jako brutální.
Na druhé straně je možné poznávat, že jsi tou Láskou, která je vším, co je, nezávisle na stavu nebo existenci Tvého těla. Prosím, neber si to ale osobně.

Pokud přesto všechno se všichni pletem, v tý rezonanci s tebou, měla bys změnit styl, známka soucitu. Ale pravda Jano, je silou beze slov. A nikdo se tu jimi neodívá v jeho prospěch. Nedělej to ani ty. Dík.

Ty jsi tou nejvyšší Pravdou, kterou je možné poznávat. Plete se jen ten, kdo věří, že nejsi láska a že je na Tobě něco špatně.

A ten kdo se neplete, poznává, že Tvá existence je stejnou blažeností, jako jeho vlastní existence, tedy že všechno, co je, je sat-čit-ánanda.

A tahle rezonance je tím nejdokonalejším soucitem, který můžeme žádat jen sami od sebe, ne od někoho druhého.

No tak se na strach vyprdni, když ho nebudeš mít v bedně, tak z bedny nebude padat.

A to, co už řečeno. Pokud se oddáváš krédu, že vše (bez podmínky) je rychtik, jakékoliv řeči kolem to zničí. Ne jiných, kteří to nehlásaj, ale tvoje. A je to nesmysl. A že máš tak ráda citace,

"V přítomnosti Boha i myšlenka na Boha je hříchem"..

A ty citace nejsou o tom, se spolu mlátit, že mě zní líp... Hned se jimi drcat, já já já vím, že vím. Který že já? Jany, čápa, bohouše...

Obrázek
Naposledy upravil Jářek dne pát 01. kvě 2026 21:29:24, celkově upraveno 2
Jářek

Příspěvekod Nic » pát 01. kvě 2026 21:23:28

:srdce:

Dobrou noc.
Nic

Příspěvekod Zdeněk » pát 01. kvě 2026 22:20:39

Ony ty učitelky jsou kolikrát fakt na hlavu. :)

Vasány, no.
Zdeněk

Poděkoval: 3
Poděkováno: 20-krát v 20 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » pát 01. kvě 2026 23:56:25

Nic píše:
Jářek píše:

Všechny promluvy Probuzených i s komentáři jsou jen volně k dispozici zdarma, nikdo Tě nenutí je číst, bavit se o nich.

Něco jiného je, jestli Tě to zajímá, potom si ten důkaz pravdivosti toho, co čteš, musíš ověřit sám v sobě.

Kdysi mi známá přivezla vibhuti od Sai Baby, že prý mi přinese štěstí. Vysypala jsem ho tehdy z okna, ať přinese štěstí i ostatním.

Stalo se to, že větší štěstí, než poznávám, si ani neumím představit. S tím Duchovním webem je to jako s tím vibhuti.

Dá se tomu říkat rozhazovačnost z jackpotu Boží lásky. To štěstí nemá ani majitele a ani adresáta.

Ale pokud se to nevnímá s láskou, tak to není k ničemu.

Jak říká Nisargadatta: "Bez lásky je všechno špatně."

Všechny promluvy probuzených jsou pro neprobuzené, a to jen pro ty, kteří k nim pojmou důvěru. A najdou si je původní, půjdou ke kořenům, ne k umělé.

Ověřit, znamená pro hledače cítit to na vlastní kůži, či morku kostí. Jestli ne, měl by nad tím mávnout rukou a třeba někdy. Touha se ho nedotkla a jen chce duchovno využít k sebeúspěchu.

Saibaba byl dobrej interpretátor starých pravd, ale to může bejt každej, kdo si dà tu ambici. A u kouzelníků se můžeš i naučit, jak z ničeho vytočit zlato. Ono se ti to vrátí.

Jackop je to, že tu jsi. Pač kdyby jsi tu nebyla, tak bych tohle psal do větru.

Vítr tu však byl dřív než Jana, a bude až ona a nebude. Oheň a voda taky, vzduch, zem. A éter.
Nepotřebují tě. Neboj, mě taky ne.
Jářek

Příspěvekod Nic » sob 02. kvě 2026 4:54:11

Jářek píše:
Všechny promluvy probuzených jsou pro neprobuzené, a to jen pro ty, kteří k nim pojmou důvěru. A najdou si je původní, půjdou ke kořenům, ne k umělé.

Vadilo by Ti, kdybych byla i neprobuzená? Kdyby probuzená láska, která je vším, co je, promlouvala k lásce, která se teprve probouzí a poznává, že na ní není nic špatně, ať bdí, spí, či sní? Vadilo by Ti, kdyby tou láskou bylo skutečně absolutně všechno, algoritmy nevyjímaje?

Ověřit, znamená pro hledače cítit to na vlastní kůži, či morku kostí. Jestli ne, měl by nad tím mávnout rukou a třeba někdy. Touha se ho nedotkla a jen chce duchovno využít k sebeúspěchu.

To je nádherná myšlenka.

Mrkni na tuhle větu, kterou stvořila AI, pod kterou by se každý Probuzený podepsal:

Osvobození nepřichází z toho, že víš, co je špatně, ale z toho, že vidíš, že nic špatně není.

Jak to v Tobě rezonuje? Cítíš tu dokonalost Bytí bez příměsi nevědomosti ega v hlubinách srdce? Nebo se jí staví do cesty připoutanost ke kůži a kostem, které ví, co je špatně?

Nebo:

Uvolnění od vasán tedy není výsledkem toho, že je „opravíte“, ale toho, že je přestanete definovat jako problém.

Tohle je naprosto skvělé vyjádření. Problém lze nalézat jen v mysli, bez připoutanosti k mysli žádný problém neexistuje.

Saibaba byl dobrej interpretátor starých pravd, ale to může bejt každej, kdo si dà tu ambici. A u kouzelníků se můžeš i naučit, jak z ničeho vytočit zlato. Ono se ti to vrátí.

Jeho kouzla mě neokouzlila, nicméně spoustu věcí říkal naprosto skvěle a rezonovalo to dokonale. S láskou a štěstím je to naprosto stejné, čím víc se to rozdává, tím víc toho je.

Jackop je to, že tu jsi. Pač kdyby jsi tu nebyla, tak bych tohle psal do větru.

Díky, ano, jackop je to, že tu jsi, jsem, jsme, že je to, co JE. To je dokonalé. A ta hra se může v tomhle, co JE, jevit rozmanitě, i to je dokonalé. Bez vasán a chtění toho, co není, se až tají dech z té krásy v každém stéblu trávy, záchvěvu listu na stromě...

Vítr tu však byl dřív než Jana, a bude až ona a nebude. Oheň a voda taky, vzduch, zem. A éter.
Nepotřebují tě. Neboj, mě taky ne.

S tím větrem je to obráceně, to, co jsi, jsem, jsme, je tady před každou myšlenkou, tvarem, formou zachycenými smyslovými vjemy. Nenarodilo se to, neumírá to, v tichu srdce je možné zakoušet tu neomezenost prostorem a časem.

Je to tak dokonale celistvé, že tu není nikdo a nic, kdo by co potřeboval víc.

A díky.
Nic

Příspěvekod Jářek » sob 02. kvě 2026 5:35:18

Taky jste hrály tu hru - vadí, nevadí? Člověče nezlob se, je taky super.
No to jsme pokročili, už věříš na Máju, algoritmy, fyzickou povahu vesmíru...

Co máš furt s tím špatně? Jako bys nevěděla, že když furt něco mysl dokola opakuje, uvěří v to a stane se to pro ní realitou. No a pak může kolemjdocí jen konstatovat, co vidí.

Jo.. a jak to ta láska dělá, že promlouvá k lásce, že to zní hlasem a uchu? Že by tělem, jeho prsty, ústy..? Ale to je přece iluze, sotva se napapá, vykaká, zplodí potomka, splní plán, už aby si rakev stlalo... ***
Jářek

Příspěvekod Jářek » sob 02. kvě 2026 5:45:44

Zdeněk píše:Ony ty učitelky jsou kolikrát fakt na hlavu. :)

Vasány, no.

Nj, kdo nejsme občas cvok.. jinak by byla asi ve vesmíru nuda a ticho jak v kostele..
Jářek

Příspěvekod Jářek » sob 02. kvě 2026 7:12:47

S tím větrem je to obráceně, to, co jsi, jsem, jsme, je tady před každou myšlenkou, tvarem, formou zachycenými smyslovými vjemy. Nenarodilo se to, neumírá to, v tichu srdce je možné zakoušet tu neomezenost prostorem a časem.

Je to tak dokonale celistvé, že tu není nikdo a nic, kdo by co potřeboval víc.

Vítr vane, a slunko svítí, i když na jiné straně, pohyb bytí.

Co se nenarodilo a neumírá se nejmenuje pedro ani Jana (ová)

Nelze to v osobu svou vzíti, tak uvadá v jejím oku kvítí.

Ač samo neví, že tu je, já ho miluje.

Snad ono to ví jen, proč noc je a proč den.

"A možná to neví ani on sám."
Jářek

Příspěvekod Jářek » sob 02. kvě 2026 7:54:48

A že i temné síly jsou, kde venek
to vidí jářek i Zdeněk.
Já, které žádá víc než sebe
v těle se stává zhoubou nebe.
Jak černá díra v nebesích
co pohltit třpyt v očích tvých
chce denno denně.
A plná hlásá o Kráse
ta ale nikdy nedá se.
Jářek

Příspěvekod Zdeněk » sob 02. kvě 2026 7:59:06

Jářek píše:"A možná to neví ani on sám."

Jo, dobro je nevědomý objekt subjektu. Dobrý člověk protože se o svůj subjekt nestará, tak se nestará ani o jeho objekty.

A tak se kolem dobrého člověka dějí zázraky tak nějak přirozeně, z podstaty věci. Stačí už jen to, že je.

Dobrý člověk nesere lidi jako Jana. Kravinama svýma.
Zdeněk

Poděkoval: 3
Poděkováno: 20-krát v 20 příspěvcích

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení