Zdeněk píše:Nic píše:Ozývat se jako pozitivní entita a druhého označovat za negativní je vlastně elegantní způsob, jak si prokázat vlastní nevědomost.
Přesně to dělá Ra.
Prokazuješ nevědomost svou, nikoli Ra či mojí.
Zdeňku, chápu, že používáš terminologii Ra. On skutečně popisuje pozitivní a negativní cestu – ale popisuje je jako funkční orientace vědomí, ne jako nálepky pro posuzování lidí.
A právě tady je ten rozdíl, na který upozorňuji.
Rozlišování znamená vidět, že určitý způsob jednání vede k větší jednotě a jiný k větší separaci.
Posuzování znamená použít toto rozlišení k vytvoření identity, k projekci ega:
"Já jsem pozitivní entita" - tedy jsem ten lepší
"Ty jsi negativní entita" - tedy jsi ten horší
V okamžiku, kdy někoho označím za "negativní entitu" způsobem, který potvrdí, že jsem lepší, dělám přesně to, co definuje negativní polaritu – vytvářím oddělenost. To není výklad Ra, to je jen ego, které používá duchovní terminologii k potvrzení sebe sama.
Ra také říká, že v 6. hustotě se obě polarity sjednocují jako ekvivalentní (rovnocenný, stejný).
A pokud jsou skutečně stejní, pak označení "negativní" nemá žádný hodnotící náboj. Je to jenom technický popis orientace energie – bez pocitu nadřazenosti.
Pokud tam ale stále je tón "já jsem lepší, ty jsi horší", pak to není 6. čakra, ale jen nevědomé ego, které si obléklo duchovní slovník.
A o tom byla moje poznámka o "elegantní nevědomosti" – ne o tom, že bys byl špatně, ale o tom, že jazyk Jednoty se dá velmi snadno použít k udržování oddělenosti. A to je přesně ta iluze, která se rozplyne, když se podíváme hlouběji: v podstatě jsme všichni tou samou Skutečností, která si jen hraje různé role.
Ra (jakožto kolektivní vědomí 6. hustoty) o sobě mluví jako o „pokorném poslu Zákona Jednoty“. Čím vyšší vědomí, tím méně elitářství. Pokud se někdo cítí být „pozitivní entitou“ a používá to jako titul, je to v přímém rozporu s principem pokory a rozplynutí ega, o kterém Ra mluví.