Zdeněk píše:
Nisargadatta: „Iluze, že jste tělo a mysl, je tu proto, že ji nezkoumáte. Nepřítomnost zkoumání je nití, na níž jsou navléknuty všechny stavy mysli. Je to jako s tmou v místnosti: tma je tam jen proto, že nebylo rozsvíceno světlo. Světlo je přítomností vědomí o sobě. Jakmile si uvědomíte, že nejste tím, co vnímáte, tma – tedy ztotožnění s objekty – zmizí.“
„Abyste poznali, co jste, musíte nejprve zkoumat a poznat, co nejste. Abyste poznali, co nejste, sledujte svou mysl, sledujte své představy o sobě. Metoda je prostá: odmítněte vše, co není vaše pravé Já.“
(Obojí z knihy „I Am That“ / Já jsem to)
To není z knihy Já jsem to. To je z AI.
https://www.scribd.com/document/1000903 ... -Jsem-to-1https://www.google.com/search?q=nisarga ... e&ie=UTF-8Ty jsi hrozná kráva.
Koukám, že Tě postihlo to, co Vostálpetra.
Z mého pohledu to vypadá neuvěřitelně, že to pozvání ke svobodě, ke štěstí trvalého pravého Já může být příčinou podobného odporu a nesnášenlivosti.
Včera jsem narazila na jedno
video, u kterého je moudrý komentář:
"Většina duchovních učení se snaží pomoci člověku uvnitř těla orientovat se ve světě. Šrí Nisargadatta Mahárádž jednoduše poukazuje na to, že nikdo není doma. V tomto videu zkoumáme hluboký dialog ze 13. kapitoly knihy Já Jsem To, kde hledač konfrontuje nekompromisní realitu své vlastní nepřítomnosti. Zkoumáme hluboké a nevyhnutelné tření mezi těžkými požadavky lidské zkušenosti a Mahárádžovým absolutním odmítnutím ega. Toto není průvodce k nalezení vnitřního klidu, manifestaci lepší reality ani ke zlepšení vašeho života. Je to drsná psychologická demontáž manažera, kterému říkáte „já“. Díváme se přímo na děsivé poznání, že vaše identita není pevná entita, ale pouze vlákna vzpomínek a zvyků, a na náhlý, absolutní konec hledače, který čeká na událost. Prohlášení: Tento kanál zkoumá radikální neduální filozofii a existenciální zkoumání založené na dialozích Šrí Nisargadatty Mahárádže. Poskytovaný obsah je určen výhradně k filozofickému rozjímání. Není určen jako psychologické poradenství, podpora duševního zdraví ani tradiční průvodce svépomocí. Diskutované koncepty zahrnují úplnou dekonstrukci osobní identity a ega, což může být pro běžný intelekt hluboce nepříjemné nebo dezorientující."
Takže tady je pak jasné, proč dochází k takovým nedorozuměním.
Ten, kdo hledá osvícení, blaženost, trvalé štěstí pro svou individualitu, ego, ten hledá zoufale marně.
Ten, kdo skutečně hledá pravdu, nalézá pravdu.