armin píše:Já jsem se s ničím neztotožňoval a neztotožňuji.
Ty ano?
Formy se mění, vyvíjejí, podobně jako vlny na oceánu.
To neznamená, že nejsou, že nejsou prvňáčci, maturanti, začátečníci na duchovní cestě, pokročilí, Mistři. veverky, AI atd.
A tak i slova Mistrů jsou určena těm, ke kterým promlouvají. Všechno jsou to živé formy, které se řídí a vyvíjejí zákonitostmi na jejichž základě vznikly.
I to tvoje ulpívání na podstatě a potřeby mít pravdu je jednou z forem existence. To je u začátečníků na duchovní cestě běžné, je to jedna z fází vývoje poznání a vývoje bytosti. U tebe, tou tvojí extrémní potřebou mít pravdu, být správně a nemít chybu a o něco se opírat se to vyvinulo tak, jak se teď projevuješ (slušně řečeno).
Chováš se jako kuře, které se snaží poučovat slepici, jak se snášejí vajíčka.
Miroslave, dovolím si malé upřesnění.
Když mluvím o formě a podstatě, nejde mi o to „mít pravdu“. Jde o to, co učili Mistři – včetně Eduarda Tomáše: že všechno, co se mění, je jen forma (která je ve své podstatě prázdnotou), a skutečné Já je to, co se nemění.
Formy se vyvíjejí: prvňáček, maturant, začátečník, pokročilý, učitel. To je v pořádku. Ale všechny tyhle role jsou jen vlny na oceánu. Vlna se mění, oceán zůstává.
Pravda, o které mluvil Eduard Tomáš, není názor ani pozice.
Není rozmanitá podle úrovně bytostí.
Je jedna – a je stejná pro všechny. To znamená, že to co píšeš o sobě:
"jsem pořád to samé" - platí absolutně pro každého z nás, pro veškerou existenci - Bytí.
Ego naopak vždycky pracuje s porovnáváním:
kdo je výš, kdo níž, kdo ví víc, kdo méně, kdo je slepice a kdo kuře.
To je jeho přirozený způsob fungování – vytvářet rozdíly tam, kde ve skutečnosti žádné nejsou.
Když říkáš
„já se s ničím neztotožňuji“, pak to „já“, které to říká, není žádná role, žádná forma. Není to slepice ani kuře. Je to totéž vědomí, které je přítomné v každé bytosti – bez ohledu na stupeň vývoje formy.
A právě o to mi jde - rozlišit mezi tím, co je skutečné (neměnné vědomí),
a tím, co je jen projev mysli (role, hierarchie, soudy, potřeba mít pravdu).
Neptám se proto, abych poučovala.
Ptám se proto, že když se díváme z úrovně forem - mysli, vidíme rozdíly.
Když se díváme z úrovně podstaty - srdce, vidíme Jedno.
A to Jedno je to, co Mistři nazývali Pravdou.
Eduard Tomáš:
"Proto ani o sobě, ani o jiných nemyslete, jako by byli tělem, ale vždy nejvyšší pravdou.""Jenomže mnohý člověk by raději kopal jámu 35 m hlubokou, než aby se vydal na cestu z hlavy do Srdce."