armin píše:Nic píše:
Slovo "přikázání" samo o sobě pro mě neznamená manipulaci oveček, ale spíš popis nejhlubšího zákona bytí: že bez lásky vzniká utrpení a v lásce je svoboda.
Vždyť jsem ti to vysvětlil. Není to žádná manipulace, stejně jako matka nemanipuluje děti ani pastýř své ovečky. Prostě je vychovává slovy a nejen slovy, kterým oni rozumí a která korespondují s jejich dosavadními zkušenostmi a schopností pochopení. Některé popisy jsou určeny začátečníkům jiné pokročilejším. Dnes většina nové produkce textů a přednášek na netu jsou bohužel nekvalifikovanými komplilacemi a recykláty slov probuzených. A ta jsou spíše matoucí než nápomocné na duchovní cestě. Příkladem jsou právě odpovědi AI a bez urážky i to tvoje věčné aktivistické "vysvětlování".
Rozumím tomu, že mluvíš o různých úrovních vyjadřování pro různé lidi. Jen se tedy zkusím zeptat jinak a stručně:
Je podle Tebe uvědomění jednoty bytí (sat-čit-ánanda) určené pro začátečníky, nebo pro pokročilé?
Je rozdělování lidí na "ty, co už vědí" a "ty ostatní" známkou pokročilosti – nebo spíš ještě pohledu z oddělenosti?
Z mého pohledu je skutečnost jedna, celistvá a neměnná – bez dělení na úrovně, stupně a role. Láska, která je podstatou bytí, se na začátečnickou a pokročilou dělit nedá. Co se ale dělit dá, je míra připoutanosti k představě, že jsem někdo zvlášť pokročilý oproti druhým.
A právě tam pak často odchází pozornost od toho podstatného – od samotného bytí a lásky – k hodnocení lidí, jejich chyb, názorů a politiky. To už ale není hlubší poznání, to je pořád ještě pohyb mysli v oblasti jmen a tvarů.