O tichu v uvnitř: antar mauna - ještě jednou a jinak

O tichu v uvnitř: antar mauna - ještě jednou a jinak

Příspěvekod JitkaSt » pon 12. říj 2009 1:23:33

Úvodem citát svámího Sátjanandy"
"Jsou tři druhy mlčení. První je mlčení slovem. Druhé je mlčení žádosti a třetí je mlčení myšlenkami. první je dokonalé, druhé je dokonalejší a třetí je nejdokonalejší. První utichnutím, utichnutím slova, získáváme sílu, druhým, utichnutím žádostí, získáváme klid, a třetím, mlčením myšlenek, dospějeme k vnitřnímu soustředění."

V těchto slovech nacházíme popis celé metody, jejíž název antar mauna znamená vnitřní ticho, vnitřní mlčení: vědomě omezujeme komunikaci s vnějším okolím a nahrazujeme jí komunikací s vlastním nitrem.

Polohy, ve kterých můžeme nacvičovat:
a) leh
b) pohodlný sed
c) pomalý pohyb (chůze) v přírodě

1. fáze cvičení - vědomé nemluvení
Tato fáze antar mauny představuje jakéhosi modifikovaného a zpřísněného bobříka mlčení. Slovní komunikaci v tomto případě nenahrazujeme žádnou jinou jako je například psaní zpráv. Jde vlastně o ztišení mysli a v důsledku toho o vymizení potřeby hovořit. Slova jsou většinou reakcí na vnější podněty, které k nám přicházejí prostřednictvím smyslů. Ve stavu vnějšího mlčení s i tyto vjemy uvědomujeme a současně zůstáváme v pozici svědka viděného, slyšeného atd. Vjemy se necháváme vstoupit, ale nereagujeme na ně. Pozornost je bdělá, smysly jsou pod vědomou kontrolou.

2. fáze - obrácení pozornosti od z venku přicházejících vjemů k vlastní mysli
V této fázi pozorujeme činnost mysli, přicházejících a odcházehících myšlenek, vznikajících asociací z pozice nezaujetého pozorovatele. Myšlenky se nesnažíme zastavovat, pouze je sledujeme. Vše se odehrává jako důsledek pozorování obsahů mysli.

3. fáze - nácvik vyprázdnění obsahu mysli
Po předchozí fázi, kdy jsem sledovali obsah mysli, přistoupíme k tomu, že si vybíráme jeden z řetězců asociací, ten chvíli sledujeme a nakonec zastavíme. Tím se učíme regulovat svůj myšlenkový proces. To nám umožňuje zachovávat odstup pozorovatele.
V další fázi si již myšlenkový řetězec nevybíráme, ale pracujeme s takovým, který se samovolně zvírazní. Tato část postupu vde k tomu, že z mysli postupně odstraňujeme nejvýraznější myšlenkové řetězce, mysl se ztišuje, nové myšlenky vznikajé pomleji. Svou mysl postupně vyprazdňujeme.

4. fáze - prázdnota mysli
Zpočátku se jedná jen o záblestky stavu, kdy mysl jse zcela klidná a plná míru, a bývá rychle narušován myšlenkou (např. Už se mi to povedlo!) Nová přicházející myšlenka však má stále menší vliv, protože už není podporována pozorností. To dovoluje návrat do stavu klidu a míru. Dosažený stav může přejít ve stav meditační. :give_flower:
Uživatelský avatar
JitkaSt
 
Příspěvky: 21
Registrován: čtv 10. zář 2009 16:54:20
Bydliště: Svitavy
Poděkoval: 2
Poděkováno: 0-krát v 0 příspěvku

Zpět na Články

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron