Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Knihy, které rozšiřují naše poznání o nás samých, podněcují nás a dávají nám návody k dalšímu rozvoji.

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod armin » ned 24. led 2016 22:16:46

Trini píše:Moc by mne zajímalo, jak vidíš ty jeho.

Máš přátele, kteří tě vidí jinak?
:)


Kdysi se naše cesty rozešly. Je velice poctivý a racionální hledač. Naše cesty se rozešly, když došel k závěru "legitimních požadavků ega". On u toho zůstal, já jsem šel dál cestou "nelegitimních" jakýchkoliv požadavků ega. A on to - mne teď vidí ze svého pohledu - poměřování se. Bohužel.

Vzhledem k mé náročnosti a nekompromisnosti na duchovní přátelství, mám opravdového přítele v současnosti akorát moji ženu. Jinak mám povrchních historických přátel více, se kterými se vídám jen občas a jejich či moji duchovnost s nimi neřeším ani o ní s nimi nemluvím. K ničemu dobrému by to nevedlo

A nevadilo by mi ani být úplně sám. I v okamžiku smrti je člověk sám.
Uživatelský avatar
armin
 
Příspěvky: 2004
Registrován: pát 11. zář 2015 10:58:43
Poděkoval: 33
Poděkováno: 70-krát v 66 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod Trini » ned 24. led 2016 22:25:55

armin píše:
Trini píše:Moc by mne zajímalo, jak vidíš ty jeho.

Máš přátele, kteří tě vidí jinak?
:)


Kdysi se naše cesty rozešly. Je velice poctivý a racionální hledač. Naše cesty se rozešly, když došel k závěru "legitimních požadavků ega". On u toho zůstal, já jsem šel dál cestou "nelegitimních" jakýchkoliv požadavků ega.


To vůbec neznám. Mohl bys vysvětlit, co jsou požadavky ega a jaké jsou legitimní a jaké nelegitimní?

armin píše: A on to - mne teď vidí ze svého pohledu - poměřování se. Bohužel.


Je poměřovaní legitimní požadavek ega?



armin píše:Vzhledem k mé náročnosti a nekompromisnosti na duchovní přátelství, mám opravdového přítele v současnosti akorát moji ženu. Jinak mám povrchních historických přátel více, se kterými se vídám jen občas a jejich či moji duchovnost s nimi neřeším ani o ní s nimi nemluvím. K ničemu dobrému by to nevedlo

A nevadilo by mi ani být úplně sám. I v okamžiku smrti je člověk sám.


To znám.
:)
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod armin » ned 24. led 2016 23:33:15

Trini píše:Mohl bys vysvětlit, co jsou požadavky ega a jaké jsou legitimní a jaké nelegitimní?


Zkrátka něco chtěl, čeho zjistil že není schopen se vzdát - aby byl šťastný - pěknou ženu, pěkný byt, uznání a já nevím co přesně tím myslel a myslí těmi legitimními požadavky ega.
Já akcepruji, že třeba něco chci - pozoruji to chtění, tu potřebu, ale uvědomuji si, že to není opravdu absolutně potřeba. Uvědomuji si, že tomu teď zrovna podléhám, že nejsem schopen se toho vzdát, poznat teď skutečně, že to není třeba. Tedy tomu nedávám "legitimitu", jako že to je to, co se musí respektovat. Žádné potřeby ega nejsou pro mne takto "legitimní", jsou to zkrátka slabosti a závislosti a apriori nejsou třeba i když teď zrovna mám pocit a nutkání, že bez toho teď nedokáži být.
Tedy dovedu se smířit s tím, že jsem teď zrovna špatně, nesprávně. Ale to vědomí, co je správně - tedy být bez jakékoliv osobní potřeby, mne z toho nakonec vyvede. Jaksi mi to vědomí slabosti a závislosti kazí to užívání si toho a tak tohle uvědomění pomáhá nakonec poznat, že to vůbec nepotřebuji. Že to jen omezuje a zotročuje.
Uživatelský avatar
armin
 
Příspěvky: 2004
Registrován: pát 11. zář 2015 10:58:43
Poděkoval: 33
Poděkováno: 70-krát v 66 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod armin » ned 24. led 2016 23:39:39

Trini píše:Je poměřovaní legitimní požadavek ega?



To je spíš důsledek zachovávání se ega. Je-li aktivní a "oprávněné" takové ego - sebestřednost, má tendenci se poměřovat a vidět v projevech druhých jen poměřování se.
A je pak diskuze s takovým pokřivením k něčemu dobrá?
Uživatelský avatar
armin
 
Příspěvky: 2004
Registrován: pát 11. zář 2015 10:58:43
Poděkoval: 33
Poděkováno: 70-krát v 66 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod Alaja » pon 25. led 2016 0:10:27

Legitimní požadavky ega....to je pro mne něco nového. Proto jsem tuhle větičku hodila do internetového vyhledávače, abych se o tom dozvěděla něco víc ..... :D

Tak třeba tato korespondence je zajímavá:


http://www.havelka.info/p_pepa.html


Na kouzelném kolovrátku pletu z hovna bič

Níže uveřejňuji dva dopisy. První je od mého dříve velmi blízkého kamaráda z mládí, druhý je moje odpověď. Oba jsou autentické. Nechť inspirace z těchto textů převáží nad případným pohoršením.

Dodatečně se z toho vyvíjí rozsáhlejší korespondence. Řadím jí „postaru“, tj. nové příspěvky přidávám dolů.


(26. 6. 2001)

Nazdar Honzo!

Po delší pauze jsem opět nahlédl do tvých spirituálních stránek, abych zjistil, co je s tebou nového a jak se ti pořád daří. Potěšilo mne, že máš už trochu rezervovanější pohled na výstupy z channelingu a Modré alfy. Zaujala mne tvoje silná slova, že chceš konečně začít s duchovností. Zdá se mi, že stále ještě hledáš něco, co „funguje“.

Skutečná duchovnost ale „nefunguje“. Fungují pouze duchovní síly – a jak říkával pan Tomáš: „Pod každou silou je ukrytý jedovatý had.“ (s oblbujícím jedem – poznámka citovatele). A dále také říkal: „My nehledáme žádné síly. My hledáme pouze Pravdu, nic než Pravdu. Ale pro Pravdu jsme ochotni nastoupit jakoukoliv cestu, ať přes nebe a nebo přes peklo!“ nebo známé: „Pravda je stav bez ega.“ Jinde se píše „Já konám – tento blud tě otravuje jako uštknutí velkého černého hada.“ a ještě jinde: „Nic nemít, nic nechtít, ničím nebýt.“

To všechno určitě dobře znáš, ty, který jsi opustil chrám zbudovaný na podobných pilířích, který jsi opustil cestu skutečné duchovnosti a vydal se za naplňováním legitimních požadavků ega. Nyní marníš čas a energii hledáním kouzelných kolovrátků, které by ti pomohly uplést z hovna bič. Napřed to vypadá, že už jsi konečně něco našel, ale pak to jaksi přestane „fungovat“. Takhle „funguje“ fantasmagorická složka mysli, která člověku vymodeluje cokoli podle jeho přání čemu je ochoten uvěřit. Tato složka mysli se barvitě rozvíjí nejlépe v prostředí utlumeného kritického rozumu, živena z jedné strany nenaplněnými ambicemi a z druhé strany strachem.

Vhodné podmínky pro rozvoj této složky mysli poskytují různé rádoby duchovní disciplíny jako je channeling, regresní terapie, magie, jasnovidectví, halucinogenní drogy, fanatická náboženská praxe a podobně. Matoucí je, že tyto disciplíny občas i „fungují“, že jsou schopny něco přechodně změnit, poskytují pocit vlastní důležitosti a určitou schopnost působit na druhé lidi. Ostatně to dokáže vše, do čeho člověk vloží dostatek víry a energie. Ale protože legitimní požadavky ega jsou v principu nenasytitelné, vždy se po čase každá taková disciplína vyčerpá a musí se zase hledat něco nového.

Je to jako když spíš, chce se ti čůrat a ve snu stále hledáš vhodné místo a způsob, jak by se tvoje potřeba mohla naplnit, ale stále to není ono. Ve snu to nikdy nemůže být ono.

Že by tě to hledání „fungujícího“ něčeho už přestávalo bavit? Nechceš se raději konečně probudit a jít se vyčůrat?

Zdraví Pepa


Tak jak?(25. 7. 2001)
Ahoj Pepo,

Máš pravdu, fakt bych čural, až bych brečel. A kdybych měl víru jenom jako zrnko hořčičné, že nekecáš, věř mi, že bych hrozně rád všeho nechal a ze všech sil se hleděl probudit, abych se už jednou KONEČNĚ VYČURAL POŘÁDNĚ.

Hezkých pár roků jsme se kdysi dávno oba dva snažili o totéž. Máš pravdu i v tom, že jsem nakonec onen chrám opustil, abych se vydal za naplňováním legitimních požadavků ega. Jsem rád, že jsi si zapamatoval i ten můj tehdejší pracovní termín („legitimní požadavky ega“), protože jsem dodnes na žádné lepší pojmenování svého usilování nepřišel. Také s Tebou souhlasím ve věci nenasytitelnosti a vůbec celkové strastiplnosti ega. Ano, ego je dosti fantasmagorický útvar, pohybuje se jakoby potmě, neví co chce, a nedá pokoj dokud toho nedosáhne. Troufám si tvrdit, že to znám dokonce mnohem lépe než Ty, protože já s tím svým egem naplno žiju, kdežto Ty (jak předpokládám) o egu už jenom teoretizuješ.

Tvůj naléhavý dopis mě přiměl znovu si ujasnit co dělám a proč. Ano, ještě stále se snažím o naplňování legitimních požadavků svého ega. Tím myslím především touhy po štěstí, po lásce, po kráse, po stříbrném větru, po povznesení ducha, po věcech které fungují, po schopnosti pomáhat bližním, po klidu mysli, po poznání pravdy, po harmonii, po hmotném dostatku, po penězích… Je toho opravdu strašně moc, co mé ego potřebuje k životu a už sám předchozí výčet tužeb jenom potvrzuje, že toto ego je opravdu nenasytitelné. Ty se mě mezi řádky ptáš, proč to dělám. A já Ti upřímně odpovídám: Dělám to proto, že jsem zatím nedokázal uskutečnit nic lepšího.

Argumentace proti egu není filosoficky obtížná. Nachytat ego na švestkách nedá zas tak velkou práci. To je podle mě obecná vlastnost rozumové argumentace – kritika je poměrně dobře splavná disciplína. A proto mi teď dovol, abych přešel do ofenzívy.

Tvoje kritika ega a jeho touhy po „fungujícím“ mi silně připomíná komunistickou kritiku kapitálu a touhy po bohatství. Ano, kapitalismus je zřízení v podstatě dost nelidské, jehož nevýhody bijí do očí. Jeho podstatou je nesvoboda, neboť všichni lidé v něm nějakým způsobem otročí kapitálu. Bohatí kapitál hromadí, chudí jsou pro kapitál vykořisťovaní, a nikomu v tom není dobře. A přitom je cesta ke svobodě tak jednoduchá: stačí osvobodit se od nadvlády kapitálu a vybudovat beztřídní společnost na principech společného vlastnictví výrobních prostředků.

Tato argumentace „sil skutečného pokroku“ je dobře srozumitelná pro miliardy lidí na světě. Ale jen část lidstva zažila na vlastní kůži vážně míněný pokus o osvobození člověka z nadvlády kapitálu – socialismus. K této části lidstva se počítám i já. Nikdy nikdo mi už nevezme syrovou osobní zkušenost, že aplikace tohoto „skutečného pokroku“ vedla především k ekonomickému úpadku, a že jediné, co se v té „době pokroku“ opravdu rozvíjelo, byla schopnost lhát.

Odpusť mi prosím, že půjdu v tomto nelichotivém srovnání dál. Také argumentace „skutečné duchovnosti“ je relativně dobře srozumitelná: cesta k duchovní svobodě je tak jednoduchá – stačí osvobodit se od nadvlády ega a fantasmagorické mysli, nic nemít, nic nechtít, ničím nebýt. Ale i tohle jsem bohužel zažil dost zblízka v onom „chrámu zbudovaný na pilířích Pravdy“, a už nikdy nikdo mi nevezme syrovou osobní zkušenost, že aplikace této „skutečné duchovnosti“ vede především k úpadku lidskosti, a že jediné, co se při ní opravdu rozvíjí, je schopnost lhát si do kapsy.

Tvoje bývalá žena, která se dala ke katolíkům, poté co jsi jí ze „skutečně duchovních důvodů“ nečekaně opustil, popisovala nečekanou úlevu, že konečně se nad ní nikdo duchovně nevytahuje. I já mám z Tvého dopisu nepříjemný pocit, že se ke mně skláníš odněkud ze svých duchovních výšin, abys mě informoval, jak uboze zde dole bloudím. Dáváš mi jasně najevo, jak vidíš poměr mezi Tvým a mým poznáním, a nikterak nepochybuješ o svém mandátu takový postoj zaujímat. Takhle vypadá realizace onoho „nic nemít, nic nechtít, ničím nebýt“ v Tvém podání? Jak to, že svou vlastní duchovní nadřazenost nevidíš? A nebo ji vidíš a připadá Ti oprávněná?

Smutnou skutečností zůstává, že píšeš-li o mně, máš v podstatě pravdu. Naplňování legitimních požadavků ega opravdu není nic moc a já se při tom opravdu každou chvíli trápím. Ostatně on kapitalismus také není nic moc, akorát ještě nikdy bohužel nebylo uskutečněno nic prokazatelně lepšího. Rezignace na ekonomický rozvoj – byť je to opravdu dost nízký cíl – ještě nikdy v historii nevedla ke zlepšení života. A podobně jsem přesvědčen, že ani rezignace na legitimní požadavky ega ještě nikdy ve skutečnosti nevedla ke zlepšení života. Nemyslím si, že touha po štěstí, po lásce, po kráse, po stříbrném větru… by byla něco úžasného. Ale jsem přesvědčen, že rezignace na ni kvalitu života rozhodně nezlepší. Odpusť Pepo – pro mě je jedním z dost pádných důkazů právě Tvůj život.

Umožnil jsi mi znovu naplno si uvědomit, že přeci jenom raději žiju v kapitalismu, než v reálném socialismu. A raději na kouzelném kolovrátku pletu z hovna bič – upřímně usiluji o naplňování legitimních požadavků ega – než abych si v „chrámu zbudovaném na pilířích Pravdy“ lhal do kapsy. Ale stejně tajně doufám, že jednou bude možno uskutečňovat něco lepšího.

Jsem hluboce přesvědčen, že nejúčinnější pomocí bližnímu je použitelný osobní příklad svého vlastního fungujícího harmonického života. V této věci máme oba dva hodně co dohánět.

Honza


Tak jak?(15. 8. 2001)
Nazdar Honzo!

Děkuji za odpověď. Už jsem se obával, že adresa na kterou jsem mail poslal k tobě nevede. Možná jsem to trochu přehnal, když jsem označil tvoje současné aktivity za marnění času. Co se mne týče, tvoje poctivé a perfektní publikování informací o dění v tobě a kolem tebe mi pomohlo pochopit některé jevy, aniž bych se jimi musel osobně do detailu zabývat a pravděpodobně pomohlo nejenom mně. Z tohoto pohledu je určitě dobré vše co nyní děláš. Ono všechno zlé je k něčemu dobré. Šlo mi spíše o tebe. Myslím, že máš na víc než je mapování slepých cest. To moje nadřazování se a vytahování se není míněno tak úplně vážně, je to jen trochu provokativní forma komunikace.

Zdravím a přeji hezký zbytek léta.

Pepa


Tak jak?(27. 9. 2001)
Milý Honzo !

Tak už jsi se také dožil 50-ti let. Ne že bych Tě nerad viděl nebo si s Tebou nerad povídal, naopak, ale to slavení s krájením dortu a ohňostrojem by k tomu byla asi ta nejhorší příležitost. Člověk než zestárne, měl by zmoudřet. Jinak se postupně stane nesnesitelný svému okolí i sám sobě a štěstí se v tomto životě nedobere.

Už jsi se někdy vážně zamyslel nejen nad tím, jaké má ego legitimní požadavky, ale také nad tím, co to naše ego vlastně je? Myslím, že to není něco co nad námi vládne, ani to nejsme my. Je to jen uzlíček omylů, komplexů a nenaplněných dětských chtění, kvůli kterým je v našem vědomí vytvořen a udržován pocit sebenejistoty a z něho pramenící potřeba sebepotvrzování. Channeling, Modrá alfa a podobné praktiky, jak pozoruji, vůbec nepřispívají k rozpletení této základní příčiny problémů, naopak vnášejí do našeho vědomí ještě větší chaos. Můžeš zde vidět stále stejnou motivaci - potřeba vymezovat se vůči druhým lidem, Bohu, nadvědomí, Mistrům, své budoucnosti, minulosti atd. Podle mé zkušenosti je východiskem z této nedospělosti duše nalezení základní, nepodmíněné naprostosti našeho bytí, ze které pak můžeme vidět nesmyslnost a dětinskost našich psychologických potřeb založených na potřebě sebepotvrzování a ty se pak postupně začnou rozplývat jako klamný sen. Pak teprve můžeme začít normálně žít. Žít ve štěstí, ve stříbrném větru, v kráse a lásce, které nám kvůli naší potřebě sebepotvrzování stále unikaly.

Zdraví a trochu toho zmoudření přeje

Pepa

(prolhané individuum, které si myslí, že snědlo všechnu moudrost a má tu drzost vytahovat se a shovívavě poučovat všechny kolem sebe - jak Ti asi napovídá Tvoje inteligence ve službách legitimních požadavků ega. )


Tak jak?(16. 01. 2001)
Ahoj Pepo,

dík za přání, omlouvám se za prodlení, nechtěl jsem odpovídat v chvatu, kterého teď mám nějak moc. Tvé moudro zní velmi moudře, akorát to není pravda. Také si vypůjčím cizí slova, která se mi teď na Tebe hodí:

Odnímání JÁ od toho, co člověk jakýmikoliv prostředky a v jakékoliv míře cítí, což znamená pokřivování a umrtvování citů, může být docela dobře považováno za souhrnné měřítko emocionální patologie a neurotičnosti člověka.

(Theodore Isaac Rubin)

Já netvrdím, že Tebou zmiňovaná „potřeba sebepotvrzování“ (i podle mě jedna z legitimních potřeb ega) je cosi posvátného a vznešeného. Ale vím, že její negování - byť z jakkoliv vznešených pohnutek - náš pozemský úděl určitě nezlepší ani trochu.

Také Ti přeju všechno dobré.

Honza


Tak jak?(16. 01. 2001)
Nazdar Honzo,

oceňuji, že jsi byl schopen celkem přívětivě odpovědět na moje provokativní a neuctivé přání k narozeninám, což mi dodalo trochu naděje a tak se pokusím trochu objasnit vzniklé nedorozumění. Určitě nepraktikuji nějaké odpírání si. Ani jinému bych nedoporučoval odpírat si legitimní požadavky ega, pokřivovat nebo umrtvovat city a podobně. Dobře vím, stejně jako ty, že by to byl naprostý nesmysl. Abychom toto dělali, museli bychom k tomu mít nějaký důvod, nějakou potřebu, která by byla silnější než potřeby, které si chceme odpírat. Pak bychom překrývali jednu potřebu jinou a vznikl by ještě větší propletenec potřeb a zmatení ducha než doposud. Byla by to cesta poněkud opačným směrem, než k duševnímu zdraví. Vedla by zřejmě opravdu k prohloubení stávající emocionální patologie a neurotičnosti, jak píše citovaný autor.

Rovněž tak potřebu "vymezování se" není dobré jakkoliv negovat. Je ale velkým požehnáním, když se nám podaří vidět kořeny této potřeby, její dětinskost, nepotřebnost a patologičnost pro náš životní pocit a směřování. Toto vidění samo nás od ní osvobodí, stejně jako nás osvobodí od strachu poznání provazu na místě, kde jsme před tím viděli nebezpečného hada (volně dle Maharišiho - necítím potřebu být originální ani potřebu nebýt originální, ale když Ti tak záleží na původnosti či nepůvodnosti slov, tak to zde raději uvádím). Osvobodí od potřeby vymezovat se - to znamená, že se můžeme vymezovat i můžeme nevymezovat. Můžeme se tím zabývat i nemusíme se tím zabývat. Když jsem od něčeho osvobozen, mohu více než předtím, když jsem nebyl osvobozen. To opakuji proto, že se mi zdá, že máš mylný pocit, že když se od něčeho osvobodíš, že to tím ztratíš, že to už nebudeš moci dělat, že to už nebudeš moci zažívat (věta s největším počtem "že"). Osvobozením na nás nepadne žádný závazek chovat se a myslet "správně". Svoboda je krásná a silná, na nesvobodě není nic k obdivování.

Nejspíš Tě napadá, že já tu píši o nějakém vidění a osvobození a přitom jsem nikdy nic takového nepoznal nebo že snad ani nic takového není, že se chci na tebe vytahovat, nebo v lepším případě, že si něco namlouvám, ani o tom nevím, že si ani neuvědomuji svoji neupřímnost sama k sobě a je Ti mě třeba i upřímně líto.

No, děkuji za soucit.

Zdraví a příjemné stáří přeje

Pepa.
Naposledy upravil Alaja dne pon 25. led 2016 1:00:34, celkově upraveno 2
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod Alaja » pon 25. led 2016 0:19:01

Další možnost vysvětlení termínu "Legitimní požadavky ega" ...:

http://www.terapie-nehou.cz/cl-phe2.php

Phoenix - Terapie něhou 2.

K předchozímu článku o Terapii Něhou došlo do redakce několik dopisů, které obsahovaly zajímavé otázky. Tlumočili jsme je ing. Janu Havelkovi.

Vaším zájmem se cítím potěšen, i když se obávám, že takto se ze mě za chvíli stane teoretik. Ještě více bych se cítil potěšen přímým zájmem potenciálních klientek.

Zájem čtenářek už jste vzbudil. Několik jejich dotazů se týká dosavadních výsledků Terapie něhou. Jak jste úspěšný?

Terapii něhou nabízím teprve od začátku roku 2003, proto dosavadní výsledky nemohu prezentovat jako statisticky prokazatelné. Jedna klientka se po dvou sezeních odmlčela a už se neozvala, což bych považoval za krajní neúspěch. Asi 30 % klientek navrhlo ukončit terapii z vlastní iniciativy, protože neměly pocit dostatečného zisku. Můj pocit byl většinou podobný, takže na ukončení jsme se shodli. To považuji za částečný neúspěch. Převážná většina klientek zisk pociťuje, což považuji za podstatné povzbuzení. Od své historicky první klientky TŇ jsem dostal po skončení terapie písemnou zpětnou vazbu tak krásnou, že jsem se nějakou dobu ostýchal ji uveřejnit. Dovolím si z ní ocitovat:

... „Při prvním sezení mi chvíli trvalo, než jsem se byla schopna uvolnit natolik, abych vůbec pociťovala tu obrovskou něhu a laskavost hladících rukou. Naštěstí to netrvalo ani půl hodiny, a když jsem zjistila, že se mohu zcela a plna důvěry otevřít, učinila jsem tak... Později se dostavil pocit úplného otevření srdeční čakry, pocit, že miluji i prach, po kterém kráčím, že chci objímat celý vesmír a sjednotit se s ním, každý člověk mi byl bytostně blízký, jako bych to byla já sama. Tento pocit přetrval po všechna sezení, ještě se prohloubil a trvá stále.“ ... (em.praha@post.cz).

Několik klientek pociťovalo po posledním šestém sezení lítost, že terapie končí. V jednom případě jsme se dohodli na pokračování a po sedmém sezení klientka sama sdělila, že už další TŇ nepotřebuje.

Všechny ostatní klientky, tj. přesvědčivá většina, si TŇ příjemně užívají.

To vám musí lichotit, když klientka nechce končit.

Víte, ono je to dvousečné. Na jednu stranu jsem rád, když se klientka v TŇ cítí prokazatelně dobře, na druhou stranu nechci, aby výsledkem byla závislost klientky na TŇ, nebo – ještě hůře – na mé osobě. Proto takováto přání na prodloužení terapie pokaždé zkoumám dost pečlivě.

Hodnotíte úspěch TŇ jenom podle subjektivního vyjádření klientek, nebo máte k dispozici i nějaká objektivnější data?

Jako měřím-li přírůstek objemu paliva v citových nádržích klientek nějakým kalibrovaným odměrným válcem? (smích) Snažím se o to. S klientkami si občas vizualizujeme měřák, který ukazuje, na kolik procent jsou jejich citové baterie nabité, protože nabíjení citových baterií je obvyklou náplní TŇ. I když takovýto „vizualizovaný mentální měřák“ bych u obchodní komory asi neobhájil, v procesu TŇ někdy funguje docela dobře. Pokud jede proces tak, jak má, měříme s klientkou nezávisle na sobě prakticky totožné hodnoty.

S jednou klientkou jsme nabíjeli její citové baterie postupně během několika sezení. Proces nabíjení je charakteristický určitým energetickým prouděním, které pociťujeme oba. Energie něhy vyšší při tom proudí skrze mne ke klientce. Někdy asi ve čtvrtém sezení se toto proudění nečekaně zastavilo a místo něj se v procesu rozhostil relaxovaný mír, čehož jsme si oba všimli a spolu jsme novou situaci ohledávali. Teprve po chvíli jsem na mentálním měřáku zaznamenal 100 % a klientka mi to potvrdila. Několikatýdenní nabíjení přineslo stoprocentní úspěch. Třeba právě takto mohou vypadat nádherné prožitky v TŇ.

I když si nemohu odpustit skeptický přípodotek – i toto může být jenom iluze, momentální euforie, bez prokazatelného trvalého terapeutického efektu.

Teď jste k sobě tvrdý.

To je možná někdy třeba. Skepse může sloužit jako kýl, který pomáhá udržovat stabilitu naší mořeplavné duše i při nejrůznějších poryvech všelijakých euforií a depresí. Je smutný pohled na blouznivce, zakládajícího svůj domnělý úspěch pouze na obrazech své vlastní spirituálně zjitřené obrazotvornosti, kterou považuje za Pravdu samu. Takový člověk se pak bojí vystřízlivění, což je z mého pohledu dosti smutný stav duše. Velmi mi záleží na tom, aby se Terapie něhou udržela střízlivá.

Ještě se podělím o jeden „objektivnější údaj“. Půl roku po skončení terapie jsem se opět setkal se svou první klientkou, která od té doby nepřehlédnutelně zkrásněla, zhubla a žensky se rozzářila. Když jsem jí to potěšeně zrcadlil, odpověděla, že tento proces obnovy u ní jednoznačně nastartovala absolvovaná Terapie něhou.

Ale třeba mi chtěla jenom zalichotit...

Proč o této klientce nehovoříte jménem?

O žádné klientce nehovořím jménem. Výjimku jsme udělali v té nepovedené televizní reportáži, kde se objevila dvě skutečná jména. I když k tomu došlo s výslovným souhlasem klientek, doteď z toho nemám dobrý pocit. Něco takového už nebudu nikdy opakovat. Terapie něhou bude navždy zcela diskrétní záležitostí, čili soukromí klientek budu stoprocentně chránit.

Ovšem tady může vzniknout podezření, že si své spokojené klientky vymýšlím. Proto jsem pro případný kontakt čtenářů s touto první klientkou připravil jednosměrnou e-mailovou „mrtvou schránku“ em.praha@post.cz, na kterou mohou vážní zájemci psát své dotazy. Schránka dotazy pouze přesměruje k této paní do jejího privátního e-mailu. Dohodli jsme se, že na slušné a zdvořilé dotazy bude odpovídat už sama za sebe, tj. neanonymně.

Mimopražská čtenářka se ptá, je-li možné absolvovat Terapii něhou i „přespolně“, čili nepravidelně.

Ano, několik současných mimopražských klientek se přijde nechat pohladit čas od času, při příležitosti jejich občasných návštěv v Praze. Pokaždé jsou to hezká setkání, těšíme se na sebe.

Píšete o sobě, že jste byl žákem Eduarda Tomáše.

To není úplně přesné, protože pan Tomáš často výslovně opakoval, že v tradičním slova smyslu jeho žáky nejsme. Jenže já ho stejně považoval za svého učitele celých těch patnáct let, co jsem za ním jezdil na chatu do Jílového.

Proč jste nakonec odešel?

Ta otázka mě dodnes trochu bolí, ještě teď je mi to trochu líto. Odešel jsem poté, co jsem definitivně uznal, že Tomášova cesta je pro mě neschůdná. Víte, z pozdějších Tomášových knih a kazet to jeho učení vypadá skoro jako procházka cukrárnou – ve srovnání s tím, co nás učil v sedmdesátých letech.

Co vás učil tak neschůdného?

Likvidaci ega, ale opravdovou, proto to bylo tak neschůdné. Pan Tomáš často říkal: „Ego musí jít proti egu tak dlouho, až chcípne.“ Bral jsem tento cíl smrtelně vážně, ztotožnil jsem se s ním a opravdu jsem se snažil svoje vlastní ego utrápit k smrti. Což v praxi ovšem znamenalo, že jsem se snažil utrápit k smrti sám sebe, a po mnoha letech takového úsilí jsem se opravdu dostával do stavu k smrti utrápeného nešťastníka.

Co na tom bylo tak zlého? Mnozí duchovní lidé o sobě říkají, že už své ego odložili.

No comment.

Likvidace ega bolí. Obzvlášť šíleně bolí pokusy o likvidaci ega nezralého, zeleného a kyselého – přesně takového, jaké jsem tehdy měl i já. Když jde takovému nezralému egu o život, začne prosit o milost a zpívat tesknou píseň o své dosud nenaplněné touze po zralosti a sladkosti. Mně se přihodilo, že jsem nakonec tuto píseň touhy shledal více autentickou, více božskou, než lidmi vymyšlené duchovní nauky, které mě nabádaly, ať tomu zpěvnému egu definitivně zatnu tipec.

Nazval jsem si tehdy tuto píseň „legitimními požadavky ega“ a rázem tak pozbyl před ostatními Tomášovými žáky poslední zbytky své spirituální důvěryhodnosti.

O jakých nenaplněných touhách zpívá ego?

Je s podivem, jak málo jsou si někteří lidé vědomi základní písně svého života a kolik úsilí musejí vynakládat, aby ji mohli neslyšet i nadále. Podle mě každá bytost zpívá na své nejhlubší úrovni o touze po štěstí, po radosti, po světle, po lásce, po uplatnění, po přijetí, po vzestupu, po očištění, ale především po něze.
Je-li ego nezralé, zelené a kyselé, touží především uzrát, zčervenat a vysládnout. Tak, jako nezralé jablíčko potřebuje k zrání sluneční světlo, nezralé ego potřebuje něhu. Platí to pro malé děti, ale stejně tak to platí i pro dospělé.

Kde berete tu jistotu?

Po ovoci pozná se strom. Podívejte se, jak vypadají lidé, kteří rádi a dobře rozdávají – jak jsou uvnitř zralí a sladcí. Především to je kvalifikuje upřímně přát zralost a sladkost i svým bližním a něco pro ně dělat.

Vnitřní píseň každé bytosti ukazuje až ke Stvořiteli, který ji do nás při stvoření s láskou vložil. Je nekonečně původnější a sladší, než písně pozemských duchovních nauk, které jsou přinejlepším pouhých pár tisíc let starým produktem lidí. Je nádherné naslouchat písni své přirozenosti a vyciťovat skrze ni lásku našeho Stvořitele teď a tady, ve svém egu, uprostřed svého pozemského života.

Myslíte, že zralé a sladké ego jednou odpadne samo, jako zralé jablíčko?

Myslím si to, i když sám tak daleko nejsem, ani nikoho takového „s upadlým egem“ osobně neznám.

Takže Terapií něhou podporujete u vašich klientek jejich ego?

Bingo! Terapií něhou se snažím podporovat klientky na jejich přirozené cestě směrem k zralosti a sladkosti. Že je tento způsob harmonický, se přesvědčujeme při téměř každém sezení TŇ, kdy cítíme zřetelnou podporu Vesmíru – takovou, jakou jsem při žádné jiné své spirituální či terapeutické aktivitě nikdy před tím necítil.

Jiří Hrubý
9. 10. 2003
Naposledy upravil Alaja dne pon 25. led 2016 1:04:50, celkově upraveno 1
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod Alaja » pon 25. led 2016 0:44:12

Víc jsem k tomu na internetu zatím nenašla... :donknow:
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod Trini » pon 25. led 2016 9:27:04

armin píše:Tedy dovedu se smířit s tím, že jsem teď zrovna špatně, nesprávně. Ale to vědomí, co je správně - tedy být bez jakékoliv osobní potřeby, mne z toho nakonec vyvede. Jaksi mi to vědomí slabosti a závislosti kazí to užívání si toho a tak tohle uvědomění pomáhá nakonec poznat, že to vůbec nepotřebuji. Že to jen omezuje a zotročuje.


Zbavuješ se pak toho, co nepotřebuješ nebo se zbavuješ toho pocitu, že to potřebuješ?

Ramana se jako 16letý zbavil všeho a zřejmě se zbavil i pocitu, že potřebuje tělo.

Když kolem něho hledající postavili ašrám, kde měl pohodlí, říkal, že to kdykoliv může opustit a vrátit se do osamělé jeskyně. Tedy v něm nevznikl pocit, že to potřebuje. Zřejmě si užíval pohodlí v ašrámu, ale asi by si stejně tak užíval jiné přednosti osamělé jeskyně.

Nebo si to neužíval? Je podle tebe si něco užívat slabost?

Mně připadá trochu lepší slovo "těšit se", i když i to může pojímat všelijaké nehezké stavy.

:)
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod Trini » pon 25. led 2016 10:19:53

@Armin

To téma mě zajímá a velmi cením, jakým otevřeným způsobem o tom píšeš. Pomáhá mi to si některé věci ujasnit.
:)
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod Trini » pon 25. led 2016 10:23:27

Alaja píše:Legitimní požadavky ega....to je pro mne něco nového. Proto jsem tuhle větičku hodila do internetového vyhledávače, abych se o tom dozvěděla něco víc ..... :D

Tak třeba tato korespondence je zajímavá:


http://www.havelka.info/p_pepa.html


Na kouzelném kolovrátku pletu z hovna bič



Je.
Prima, že jsi to našla.
:)
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod armin » pon 25. led 2016 13:12:09

Trini píše:Nebo si to neužíval? Je podle tebe si něco užívat slabost?

Mně připadá trochu lepší slovo "těšit se", i když i to může pojímat všelijaké nehezké stavy.

:)


Užívat si něco nebo těšit se z něčeho není podle mne slabost.
Může se člověk ale také těšit třeba z toho, že sousedovi chcípla koza. To není dobré těšení se, užívání si, protože to je jen naplňování potřeby závidět, někomu něco nepřát.
A když si tohle uvědomuje, proč má radost z neštěstí druhého, tak ta radost už není taková. Jaksi ji kalí vědomí, že to není správné, že je to přímo ošklivé a slabost - závidět, že je to vlastně vada jeho, kdo se takto raduje.
Nejlépe, když nechá průchod té radosti (nijak ji nepotlačuje) a zároveň si uvědomuje, co to vlastně doopravdy dělá.
A tohle uvědomění (v akci) vede k oslabení tohoto konkrétního návyku, potřeby, až třeba úplně zmizí a její místo pak může zaujmout přirozená radost z přátelství a porozumění se sousedem.
Popsal jsem to trochu čítankově, ale tak nějak to v různých oblastech praktikuji. :)
Uživatelský avatar
armin
 
Příspěvky: 2004
Registrován: pát 11. zář 2015 10:58:43
Poděkoval: 33
Poděkováno: 70-krát v 66 příspěvcích

Následující uživatelé by rádi poděkovali uživateli armin za tento příspěvek:
Monika

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod Monika » pon 25. led 2016 17:44:19

armin píše:
nechá průchod té radosti (nijak ji nepotlačuje) a zároveň si uvědomuje, co to vlastně doopravdy dělá.


A tohle uvědomění (v akci) vede k oslabení tohoto konkrétního návyku, potřeby, až třeba úplně zmizí a její místo pak může zaujmout přirozená radost z přátelství a porozumění se sousedem.
Popsal jsem to trochu čítankově, ale tak nějak to v různých oblastech praktikuji. :)


armin píše:
A tohle uvědomění (v akci) vede k oslabení tohoto konkrétního návyku, potřeby, až třeba úplně zmizí a její místo pak může zaujmout přirozená radost z přátelství a porozumění se sousedem.
:)


jj mám naprosto stejnou životní zkušenost ... popsal jsi to velice výstižně, jasně a srozumitelně - to teda všechna čest :thumb:

síla uvědomění to odstraní samovolně ... například Šrí Brahmám na toto klade velký důraz při svých promluvách k hledajícím

k tomu, aby si člověk byl schopen uvědomit co v něm skutečně probíhá a jaké to má důsledky - je třeba otevřenost a neustálá bdělost

aby se této očistě egoistických programů nestálo v cestě svými názory a naučenými postoji, které všechno co neodpovídá "představě o tom, jak by chtěl člověk být a jak se chce prezentovat sobě a světu" - potlačují nebo aspoň přebarvují na líbivější a přijatelnější masku
Uživatelský avatar
Monika
 
Příspěvky: 1132
Registrován: čtv 05. lis 2009 22:14:16
Poděkoval: 553
Poděkováno: 368-krát v 288 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod Monika » pon 25. led 2016 18:12:35

armin píše:
Gorodeckyj píše:Ano, jsi blízko. Je to celý soubor myšlenek, který o já referuje. A člověk se ztotožňuje s tímto já. Ale to nic nemění na tom, že se ztotožňuješ s něčím, co neexistuje. Pouze věříš, že něco takového existuje, ale vlastně o tom nemáš jediný důkaz.


Na tom je vidět, jak si někdo podle duchovních knih sestaví nesmyslný koncept neexistence já a připadá si hned, že snědl všechnu moudrost a vysvětluje druhým, jak to ve skutečnosti je.


nevím jestli na to přišel goro sám nebo to převzal od těch se kterými vedl rozhovory, ale v jednom má pravdu a v to v tom, že ego je soubor převzatých programů (myšlenek a postojů) ze kterých se odvozuje totožnost - to jsem já

ty máš ovšem pravdu v tom, že odmítnout tuto sebeidentifikace já jsem toto - na základě dalšího postoje, že já nejsem toto já, ale já jsem toto Já :lol: :lol: :lol: je dalším formou egocentrického vnímání sebe a ostatních ...

vzpomínám jak na jedné promluvě před pár lety položil Šrí Brahmám otázku do sálu Kdo je já ?

a dostalo se mu okamžité a nadšené odpovědi z mnoha a mnoha úst Self - svrchované duchovní světelné Já a on na to řekl - Tak odpovídá ego - já jsem Self, já jsem Bůh ...

podle mého čistě soukromého a osobního názoru, se hodně lidí chytlo toho, že prostě nejsou já, egy, ale že jsou Já, jak to řekl Ramana a hotovo ... a tak svou osobnost identifikují s božským svrchovaným Já Self :donknow: a že velmi málo lidí osobnostně zkolabovalo naprosto jasným a bezpochybným uvědomění, že žádná sebeidentifikace není možná :aha:
Uživatelský avatar
Monika
 
Příspěvky: 1132
Registrován: čtv 05. lis 2009 22:14:16
Poděkoval: 553
Poděkováno: 368-krát v 288 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod Trini » úte 26. led 2016 8:59:11

armin píše:
Gorodeckyj píše:Ano, jsi blízko. Je to celý soubor myšlenek, který o já referuje. A člověk se ztotožňuje s tímto já. Ale to nic nemění na tom, že se ztotožňuješ s něčím, co neexistuje. Pouze věříš, že něco takového existuje, ale vlastně o tom nemáš jediný důkaz.


V uvedeném citátu už neřeší, kdo je tím člověkem, který se ztotožňuje s "tímto já". Jinými slovy je to postoj : lidé se ztotožňují s iluzí - neexistujícím já, ale ne, jsem se z této iluze probudil, tak ti tady o tom vykládám. :svatozar:


A když byl na tyto nesrovnalosti upozorněn, tak začal sprostě nadávat.


armin píše:Já totiž už nejsem já, ale Já ! Abys věděl :starik:

:)


A ty jsi taky Já! Abys věděl. Ty nevíš, kdo jsi, ale to vím. Abys věděl :starik: (úroven mateřské školky :) )

Je to, co je. Děje se to. V této vyhraněné formě - kdy člověk říká nevyžádaně (nikdo se neptal) všem lidem okolo, co podle jeho mínění jsou - jsem se s tím setkala jen jednou.


Trungpa mi není sympatický, ale jestli to takto napsal, tak si u mne zabodoval:
" Praktický přístup spočívající v práci s energií dané situace je podle mého názoru jedinou možností.


:)
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod Trini » úte 26. led 2016 9:31:09

Monika píše:
nevím jestli na to přišel goro sám nebo to převzal od těch se kterými vedl rozhovory, ale v jednom má pravdu a v to v tom, že ego je soubor převzatých programů (myšlenek a postojů) ze kterých se odvozuje totožnost - to jsem já


Když píšeš, Moniko, "má pravdu" a "ty máš ovšem pravdu v tom" a nepřidáš k tomu "podle mne", tak se tím - podle mne :) - stavíš do pozice, že tvoje pravda rozhoduje, kdo má kde pravdu. Nejde spíš o to, že něco vidíš stejně a něco jinak?

Podle mne žádná definice ega neexistuje. Nebo je jich moc...Podle Balsekara není možné některé pojmy definovat samy o sobě (= co jsou), ale jen přes to, jak fungují, co dělají. S tím souhlasím.



Monika píše:vzpomínám jak na jedné promluvě před pár lety položil Šrí Brahmám otázku do sálu Kdo je já ?

a dostalo se mu okamžité a nadšené odpovědi z mnoha a mnoha úst Self - svrchované duchovní světelné Já a on na to řekl - Tak odpovídá ego - já jsem Self, já jsem Bůh ...


Jak na to dotyční reagovali?


podle mého čistě soukromého a osobního názoru, se hodně lidí chytlo toho, že prostě nejsou já, egy, ale že jsou Já, jak to řekl Ramana a hotovo ... a tak svou osobnost identifikují s božským svrchovaným Já Self :donknow: a že velmi málo lidí osobnostně zkolabovalo naprosto jasným a bezpochybným uvědomění, že žádná sebeidentifikace není možná :aha:


E. Tomáš a Nisargadatta ze začátku navrhují zaměnit přesvědčení "Jsem osoba, jsem tělo" za přesvědčení "Jsem Vědomí", "Jsem Božství", zřejmě aby se to původní přesvědčení začalo nabourávat, aby se začalo rozšiřovat. Podle mne je to taková ta první pomoc. Potom samozřejmě vedli hledajícího dál. Ale když si hledající vybere z jejich spisů jen toto a ulpí na tom, tak je na dlouho ztracen ve studánce.
:)
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod Trini » úte 26. led 2016 9:44:00

Monika píše:vzpomínám jak na jedné promluvě před pár lety položil Šrí Brahmám otázku do sálu Kdo je já ?

a dostalo se mu okamžité a nadšené odpovědi z mnoha a mnoha úst Self - svrchované duchovní světelné Já a on na to řekl - Tak odpovídá ego - já jsem Self, já jsem Bůh ...




M: Bez tohoto uvědomění se ztotožňujete s vnějšími věcmi jako je tělo, mysl, společnost, národ, lidstvo nebo dokonce Bůh a Absolutno. Ale to všechno jsou jen útěky od strachu.

:)
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod Trini » úte 26. led 2016 10:29:51

Trini píše:Trungpa mi není sympatický, ale jestli to takto napsal, tak si u mne zabodoval:


Můj jediný duchovní učitel - učitel praktické či praktikované duchovnosti v denním životě - by hned tak nikomu sympatický nebyl. :roll:
:)
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod armin » úte 26. led 2016 11:03:22

Trini píše:E. Tomáš a Nisargadatta ze začátku navrhují zaměnit přesvědčení "Jsem osoba, jsem tělo" za přesvědčení "Jsem Vědomí", "Jsem Božství", zřejmě aby se to původní přesvědčení začalo nabourávat, aby se začalo rozšiřovat. Podle mne je to taková ta první pomoc. Potom samozřejmě vedli hledajícího dál. Ale když si hledající vybere z jejich spisů jen toto a ulpí na tom, tak je na dlouho ztracen ve studánce.
:)



To je přesné ! (tedy podle mne :) )
Uživatelský avatar
armin
 
Příspěvky: 2004
Registrován: pát 11. zář 2015 10:58:43
Poděkoval: 33
Poděkováno: 70-krát v 66 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod Monika » úte 26. led 2016 12:40:06

:)
Trini píše:
Monika píše:
nevím jestli na to přišel goro sám nebo to převzal od těch se kterými vedl rozhovory, ale v jednom má pravdu a v to v tom, že ego je soubor převzatých programů (myšlenek a postojů) ze kterých se odvozuje totožnost - to jsem já


Když píšeš, Moniko, "má pravdu" a "ty máš ovšem pravdu v tom" a nepřidáš k tomu "podle mne", tak se tím - podle mne :) - stavíš do pozice, že tvoje pravda rozhoduje, kdo má kde pravdu. Nejde spíš o to, že něco vidíš stejně a něco jinak?

Podle mne žádná definice ega neexistuje. Nebo je jich moc...Podle Balsekara není možné některé pojmy definovat samy o sobě (= co jsou), ale jen přes to, jak fungují, co dělají. S tím souhlasím.





máš pravdu :)

když vycházím jen ze svého osobního přesvědčení, tak píšu podle mého čistě osobního názoru

když vycházím z toho co je výsledkem uvědomění realizovaných lidí, tak ať mám na to čistě osobní názor nebo nemám žádný nebo způsob mého osobního uvědomění odpovídá tomu co oni sdělují, tak to nepovažuji za čistě svůj osobní názor, ale za něco co funguje tak je to popisováno

tak prostě komunikuji, připadá mi poněkud ujeté neustále za vším co napíšu psát poznámku podle mne. možná je to tím, že jsem nikdy nezapadla do toho "pravého duchovňáckého žargónu" a jak už jsem několikrát psala, mne přivedlo k realizovaným lidem a k jejich odkazů hledání odpovědí na otázky týkající se reálného života, jak mého osobního, tak života vůbec ...

a opět máš pravdu :) v tom, že ego je definováno různě a máš pravdu i v tom, že realizovaní lidé ho popisují v jeho funkčnosti, důsledcích a dokonce jak dochází k jeho vzniku a že nemá svou samostatnou a nezávislou existenci. každý kdo o to stojí si to může vyhledat v tom co říkají a pak si to ověřit přímo v životě, jestli to tak je nebo ne ...
Uživatelský avatar
Monika
 
Příspěvky: 1132
Registrován: čtv 05. lis 2009 22:14:16
Poděkoval: 553
Poděkováno: 368-krát v 288 příspěvcích

Re: Práce, sex, peníze - Chögyam Trungpa

Příspěvekod Monika » úte 26. led 2016 12:43:05

Trini píše:
Monika píše:vzpomínám jak na jedné promluvě před pár lety položil Šrí Brahmám otázku do sálu Kdo je já ?

a dostalo se mu okamžité a nadšené odpovědi z mnoha a mnoha úst Self - svrchované duchovní světelné Já a on na to řekl - Tak odpovídá ego - já jsem Self, já jsem Bůh ...


Jak na to dotyční reagovali?



různě na to reagovali ... někteří mezi sebou začali okamžitě pološeptem diskutovat a poukazovat na to co například řekl Mahariši, někteří se oháněli Bruntonem, co jsem zaslechla atd.

a pár jedinců to zarazilo a vykolejilo na tolik, že zůstali doslova tiše a to doslova ...
Uživatelský avatar
Monika
 
Příspěvky: 1132
Registrován: čtv 05. lis 2009 22:14:16
Poděkoval: 553
Poděkováno: 368-krát v 288 příspěvcích

PředchozíDalší

Zpět na Knihy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků