protože země (či vesmír) expanduje

proč by zatracoval jednu možnost existence, jednu možnost projevení vědomí (v opici) pro druhou (v člověku)?

jinak podle darwina se ptáci vyvinuli z plazů atd. atd., a ti všichni tu taky stále jsou, diverzita (počet druhů) vzrůstá stále, i přes vyhynutí několika pár druhů rukou člověka.
takže jako ne že by člověk nebyl schopen si na tuto otázku najít odpověď

jako na každou, že?

jinak ale je to otázka pěkná, ani podle slavné pozitivistické a ve 20. století běžné teorie falzifikace není možné označit darwinovu teorii za "vědeckou", protože nemůže být falfizikovatelná - tedy nemůže být prostřednictvím experimentů a důkazů vyvrácena. takže je to pohádka, náboženství, kterému můžeme nebo nemusíme věřit. některé důkazy doteď chybí - třeba spojení mezi plazy a ptáky ve zkamenělinách prostě neexistuje. to je samozřejmě voda na mlýn kreacionistů.
už když se jenom podíváme na tu evoluci člověka - tak ještě já jsem se na základní škole učila, jak šla ta evoluční sada opiček před námi

- tedy lidoopů, pardon

ramapithecus, australopithecus, homo africanus, homo ergaster, homo habilis - u všech těchto - dokonce už i včetně homo habilis, což bylo objeveno až někdy 2004 tuším, je dnes už jasné, že jejich DNA není DNA předky člověka, nejsme s nimi příbuzní, stejně tak jako třeba nejsme příbuzní s člověkem neandrtálským, to znamená, že jsme z nich nevznikli, nejde o POSLOUPNOST. jsou to opičky, které si prostě žijí sami pro sebe, až nakonec vymřou. bez ohledu na to, co se děje kolem nich s nějakými jinými opičkami. to, co mě samotnou dost překvapuje, je to, že je možné se o tom dočíst jen ve vědeckých pracech, ale dosud nikoli v učebnicích, nebo v těch tzv. "populárně-naučných" časopisech. asi to chce nějaký čas.
skvělou knížkou vyvracující mnoho mýtu na toto téma je Dawkinsův Příběh předka - je to bichle, ale doporučuji, kdo má tu možnost, si ji aspoň zapůjčit v knihovně a přečíst si prvních 50 stránek.
takže prostě ne - podle mě člověk opravdu z žádné opice nikdy nevznikl, i když je to teorie hezká

já si taky osobně myslím, že člověk se poprvé na zemi neobjevil v africe, a taky si myslím, že člověk jako HOMO nemusí být vůbec jeden rod