Motýlek píše:Je mi po tom sice houby, každý ať se má jak chce: ale nedá mi to nezeptat se Tě, Goro: Tebe ty rádoby intelektuální plky ještě baví???
Gorodeckyj píše:Motýlek píše:Je mi po tom sice houby, každý ať se má jak chce: ale nedá mi to nezeptat se Tě, Goro: Tebe ty rádoby intelektuální plky ještě baví???
Mě to baví. Tebe to očividně taky baví číst, jinak bys to přeci nečetl, ne?
Motýlek píše:Gorodeckyj píše:Motýlek píše:Je mi po tom sice houby, každý ať se má jak chce: ale nedá mi to nezeptat se Tě, Goro: Tebe ty rádoby intelektuální plky ještě baví???
Mě to baví. Tebe to očividně taky baví číst, jinak bys to přeci nečetl, ne?
Ne mě to nebaví. Proč by taky mělo? Jsou to všecko splácaniny, které nikam nevedou. Možná kdysi, dřív, bych se do dišputací zapletl, ale teď už na to dlabu. Jediné, oč mi jde, je být šťastným. Tahle a jiné plkačk\ mě nikdy nedovedly ani o píď dál na cestě srdce, akorát mi to motalo mozkové závity a já si myslel, kdoví co tím vyřeším. Prd jsem vyřešil, akorát jsem marnil čas...
Gorodeckyj píše:
Majitelé pravd? Můžeš pravdu vlastnit? Máš na pravdu zajímavé názory. Pravda je prostě pravda. Není ničí. Takže znovu:
JÁ NEEXISTUJE. TO JE ABSOLUTNÍ PRAVDA.
Jestli nesouhlasíš, proč mi nedokážeš opak?
Mrakoplaš píše:JÁ NEEXISTUJE. TO JE RELATIVNÍ PRAVDA.
Že není absolutní ti klidně dokážu: Podívej, píšu si tu s tebou, projevuju tím nějaké touhy, názory, záměry, libosti a nelibost atd. To všechno je přeci projev toho já. Kdyby neexistovalo, tak se tu nemá co projevit. Pro mě tedy Já existuje.
A teď mi dokaž opak
Monika píše:řeči se vedou a voda teče ... díky tomu neexistujícímu já
" ... oči sledují počítač, prsty píší, to, co říkají myšlenky. Není v tom žádné já. Není potřeba pro žádnou činnost."
právě naopak ... veškerý pohyb pramenní z já ... kdyby nebylo já, žádná činnost by neprobíhala ...
alternativa českých stránek http://www.oslikuv.net
Gorodeckyj píše:Mrakoplaš píše:JÁ NEEXISTUJE. TO JE RELATIVNÍ PRAVDA.
Že není absolutní ti klidně dokážu: Podívej, píšu si tu s tebou, projevuju tím nějaké touhy, názory, záměry, libosti a nelibost atd. To všechno je přeci projev toho já. Kdyby neexistovalo, tak se tu nemá co projevit. Pro mě tedy Já existuje.
A teď mi dokaž opak
Touhy, záměry, libost a nelibost, to všechno existuje. Stejně jako myšlenky, pocity, emoce... to všechno je reálné, ale nejsou to TVOJE touhy, záměry atd. Existenci já to tedy nedokazuje. Proč předpokládáš, že když jsou myšlenky, pocity, emoce, atd. musí být něco, co je vlastní, nějaké já, kterému patří? Je to jako bys z pozorování psa, jak běhá, hraje si, atd. vyvozoval, že ho ovládá nějaká neviditelná bytost, která mu sedí na zádech. Tahle neviditelná bytost neovládá ani psa, ani tvoje touhy, názory, záměry atd. Nic takového není.
Existenci já nedokazuješ ani psaním sem. Proces psaní sem probíhá tak, že jsou myšlenky, které říkají co sem napsat, jak to napsat, oči sledují počítač, prsty píší, to, co říkají myšlenky. Není v tom žádné já. Není potřeba pro žádnou činnost.
Monika píše:řeči se vedou a voda teče ... díky tomu neexistujícímu já
" ... oči sledují počítač, prsty píší, to, co říkají myšlenky. Není v tom žádné já. Není potřeba pro žádnou činnost."
právě naopak ... veškerý pohyb pramenní z já ... kdyby nebylo já, žádná činnost by neprobíhala ...
Monika píše:směšuješ Gorodeckyj pocit, že je tu něco odděleného vůči něčemu - tedy že myšlenky, pocity, emoce atd někdo má a ztotožňuje se s nimi ... což je převzatá zvyklost (převzato od rodičů a všeobecného vzorce společnosti METRIX a to je skutečně iluze) ... a to lze přímým nahlédnutím prohlédnout a pochopit zkreslení vnímání skrze tento naimplemetovaný vzorec ... a fakt, že je tu "cosi" ve kterém se toto děje ... a že je tu "cosi" co ty pocity, emoce, myšlenky vnímá tj. uvědomuje, aniž by tu byla nutnost vztahovat si je k sobě samému tzn. přisvojovat si je !
proto zde lidé poukazují na to, že kdo tu teda píše ? a ty říkáš není žádné já, jen je tu probíhající děj ... a z toho odvozuješ neexistenci já ... jenže kdo nebo co je to ve kterém se to děje a kdo nebo co je to "cosi" co si to uvědomuje ? když není já, tak tu nemůže být ani nikdo skrze kterého je psáno, ani samotné psaní či jakýkoliv jiný děj by tu nemohl být, natož uvědomovaný děj když by tu nebylo vědomí - bytí - existence
takže zřejmě nalézáš (ale kdo teda že?) něco mimo já ... mimo existenci ... mimo samo vědomí ... ale co a kde ?
když není vědomí - existence - bytí, tak není nic a nikdo není ani žádná činnost například prsty píšící na klávesnici ...
povšimnutí tohoto vědomí je krokem ke svobodě nezávislé na probíhajících dějích ... spočívání v nekonečném, ničím nepodmíněném a neměnném "cosi" je lékem na frustraci, kterou lidé trpí ... když není přítomen uvědomovací činitel, tak akorát vědomí samo sebe neuvědomuje, jak je například vidět u malých miminek nebo když nastane u člověka porucha vědomí například v důsledku úrazu nebo prudkého šoku, drog, symptomů nemoci atd. ... no a je vymalováno - kdopak tu ale potom hovoří o neexistenci já, že ? koncept nebytí jako vyšitej
docela by mne zajímalo, zda na těch stránkách co tě vedli k poznání, že neexistuje já bylo zmíněno samo vědomí a zaměření pozornosti směrem k tomu co - kdo si uvědomuje ...
Motýlek píše:Nic proti, ale jak mám vědět, že jsem osvícený, když už nebudu? K čemu mi to snažení je?
Abych se rozplynul? Je vůbec možné, abych nebyl???
A proč bych se měl o něco tak šíleného, jako je sebedestrukce snažit? Není smysluplnější jednoduše být? Jen tak? Bez tlačení na pilu?
Tak nějak mě napadá, že o osvícení usilují především ti, kteří nejsou nebo neumí být šťastní: protože pokud by byli, kam by se za něčím honili?
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník