Odevzdáš-li i radost, jsi v Jednotě.

Příspěvekod Trini » úte 08. říj 2024 7:01:16

:!:

Rozhovory s Eduardem Tomášem:

509.

Jak se zbavit ega?

Nač se ho nějak záměrně zbavovat? Ego je ve skutečnosti nereálné, stan se Jednotou a ono zmizí.

Jak se stanu Jednotou?

Tím, že se zřekneš dualismu, mnohosti, členitosti a pokud jde o ego i představy oddělenosti. To se ostatně uskuteční i pouhým vhledem, jehož základem je nový správný názor. Co zůstane je čisté Bytí.

Potíž je v tom, že mne ego někdy také přináší radost. Proto se ho nerad vzdávám.

Jaké je to být v Jednotě, blažené?

Těžko říci blažené. O n o - t o - j e , a to náhle z ničeho nic, bez dlouhé přípravy. Ale předchozí dlouhý boj, který byl bohužel nutný. Potom je k smíchu.

:)
Trini

Poděkoval: 331
Poděkováno: 113-krát v 102 příspěvcích

Re: Odevzdáš-li i radost, jsi v Jednotě.

Příspěvekod Trini » úte 08. říj 2024 7:10:53

https://www.magiemysli.cz/pdf/20_Tom%C3%A1%C5%A1ovi.pdf

Míla Tomášová

Také žáci mystické cesty lásky k Bohu, nazývané bhakti, kteří praktikují soustředění zbožné, láskyplné mysli, obrácené k Bohu do svého nitra, mají naurčitém stupni vývoje – přiblížení se k Bohu – tato znamení spíše citelná než viditelná, nebo viditelná jen nenápadně.

Žijí v normálním světě, mezi normálními lidmi, a všudypřítomný Pán jim dává milost své lásky i účastenství na svém utrpení jako důkaz jejich přiblížení a spojování s Ním – sjednocování duše s její božskou všudypřítomnou podstatou – Bohem, bez zevních okázalostí.

Je to vyrovnání blaženosti a bolesti, lásky a utrpení, protikladů spojených do Jednoty Bytí, do jejího přirozeného stavu.

Křesťanští svatí byli ve své době zářnými příklady pro ostatní nejen svou láskou ke Kristu, navenek vyjádřenou a potvrzenou mystickým utrpením krvácejících ran Kristových, ale i zároveň svou obětavou činností pro jiné trpící. Utrpení těchto nešťastných bylo mnohem krutější, čím méně Boha poznávali a neměli tedy v Něm útěchu. Proto svatí zároveň obraceli trpící na víru v Boha, aby i tak bylo jejich utrpení zmírněno.

Pro ty, kteří zažívají účastenství na bolestech Syna Božího, je ztotožnění s Bohem pociťováno jako veliká blaženost, neboť boží láska i utrpení se spojují v boží přítomnosti v Jednotu. Není tu rozpor oddělenosti.
Trini

Re: Odevzdáš-li i radost, jsi v Jednotě.

Příspěvekod Trini » úte 08. říj 2024 8:39:28

I Am That:

Otázka: Prosím, budte tak milý a vyprávějte nám, jak jste uskutečnil.

Nisargadatta: Svého Gurua jsem potkal, když mi bylo 34 let, a uskutečnil jsem v 37 letech.

Otázka: Co se stalo, co se změnilo?

Nisargadatta: Radost a utrpení ztratily nade mnou moc. Byl jsem osvobozen od tužeb a strachů. Poznal jsem se jako úplný, protože mi nic nechybělo. Viděl jsem, že v oceánu čistého Vědomí, na povrchu univerzálního Vědomí, nespočetné vlny jevového světa vznikají a zanikají, bez začátku a bez konce. Na úrovni Vědomí jsem všechny tyto vlny. Na urovni událostí patří všechny mně. Stará se o ně tajemná síla. Tato síla je Vědomí, Jáství, Život, Bůh, nebo jak to chcete pojmenovat. Je základem, absolutní bází všeho, co je, tak, jako je zlato bází každého zlatého šperku, a je nám jako taková dokonale důvěrná! Abstrahujte jméno a formu šperku, a zlato se ozřejmí. Osvobodte se od jmen a forem - a od přání a strachů, které z nich vznikají - co pak zbyde?

.
Trini

Zpět na Úvahy a zamyšlení