Návštěvník píše:Jana píše:Návštěvník píše:Utvrzovačka, utvrzovačka. Já to chápu, že to potřebuješ a taky proč to potřebuješ.
Miroslave, dovoluji si o těchto slovech pochybovat. S uvědoměním skutečnosti, je jasné, že všichni Probuzení říkají ve své podstatě absolutně to samé. Pokud je nechápeme a tvrdíme něco zcela odlišného, co nikdo z nich nikde neříká, tak to neznamená, že poznáváme na rozdíl od nich pravdu a oni se opakováním téhož jen utvrzují, protože to potřebují.
Probuzení si na rozdíl od tebe nepotřebují potvrzovat nějaké svoje duchovní přestavy a postuláty.
Probuzení neříkají to samé a také nedělají to samé, ale mají podobnou vnitřní zkušenost a to co říkají vychází z té jejich zkušenosti, temperamentu, situace a říkají to slovy kultury ve které vyrostli.
Ty pořád hledáš nějaký pevný konečný cíl ve kterém bys mohla usnout na vavřínech. To je motivace začátečníků a podle toho k nim probuzení mluví.
Zkušenější říkají, že právě ta cesta je cíl.
Srovnej si třeba působení Buddhy, Ježíše, Ramakrišny a dalších. Každý je originál a jejich každého z nich cesta je to, co nás inspiruje a ne nějaká stejná slova, pojmy, koncepty odkazy atd.
Nás, kteří jsme z Boha a slovo Boží slyšíme a nestrkáme do toho pořád sebe. Na nás není nikdo zvědavý..
Miroslave, to, co říkáš, vychází z Tvé zkušenosti a Tvého porozumění, ale nezapomínej, že všechno, co je postaveno na zkušenosti, je stále vázáno na mysl a ego. Cesta sama o sobě nemůže být cílem, protože cesta je v čase, zatímco pravda je nadčasová. Všichni ti, které zmiňuješ – Buddha, Ježíš, Ramakrišna – vedli lidi k tomu, co je za myslí, za formou, za slovy. To, co je nejhlubší, není individuální zkušenost, ale to, co je za všemi zkušenostmi – to, co nikdy nebylo stvořeno a nikdy nezanikne.
Ty mluvíš o rozmanitosti cest a osobních zkušenostech, ale to jsou všechno jen vlny na povrchu oceánu. Skutečný mistr Tě nevede k tomu, abys následoval jeho osobní cestu nebo slova, ale abys objevil zdroj všech cest a všech slov. Skutečný cíl je tam, kde není žádná cesta, kde zmizí i to, kdo cestu sleduje.
Říkáš, že probuzení si nepotřebují nic potvrzovat – to je pravda, protože když jsi probuzený, víš, že Ty nejsi ten, kdo potřebuje něco potvrzovat. Ale zároveň víš, že všechny tyto debaty, všechny koncepty, všechny rozdíly v pohledech – to je všechno stále součást snu. A dokud jsi v snu, je nutné stále a stále připomínat pravdu: Nejsem tělo, nejsem mysl, jsem to, co je věčné a neměnné.
To, co zmiňuješ, je důležité pro mysl a pro osobnost, ale ve skutečném Já není žádný začátečník ani zkušený. Je tam jen jedno vědomí, které si je vědomé sebe samo, nad všemi koncepty, slovy a zkušenostmi. Tam není cesta. Tam není cíl. Tam není žádné ‚já‘, které by se mělo něčeho držet nebo něco hledat.