O manželce a synovi :: Eduard Tomáš, Paměti mystika 12/15
https://www.youtube.com/watch?v=jWqplzCOV44&t=605s13:50
....Já jsem ale nechtěl a nemohl jsem zůstat u jednoho mistra v tělě. Vždycky jsem se snažil pochopit víc než tomu, co může podat jeden. rúzné druhy jogy, různé druhy duchovního zkoumání, právě tak, jak to dělal Drtikol. To neznamená, že bych se byl vzdal svého největšího učitele doktora Pavla Bruntona. Naopak a on to dobře věděl, jak se ukázalo. O tom vám ještě budu vypravovat. To je totiž tak: Když poznáte, že nejste tělem, když to poznáte na vlastní zkušenost, tak už nepotřebujete Mistra v těle. Můžeme teda říct, že jsou ve skutečnosti dva druhy Mistrů. Jednak v těle živí lidé, kteří něco poznali a učí, a jednak je to nejvyšší Mistr všech, ten, kdo je tady v nás - ta úžasná síla a Pravda. Ten živý Mistr, ten vám může poradit, pochopitelně, to, co zná, to, co ví, to, co zažil. Může vám poradit, abyste zo dělali lepší, než děláte, nebo jinak a podobně. Jestliže dosáhl nejvyšší Pravdy - to znamená pravé vnitřní Skutečnosti a jestliže Ji žije a nebylo to jen náhodné a okamžité - záblesk, tak vám může dokonce zprostředkovat lepší soustředění na vnitřním Jáství. To je jeho moc a síla, která se dělá spontánně. Ale vnitřní Mistr, to pravé Božství, to vás nejen přitahuje k Sobě, ale může vás úplně proměnit v Sebe. Ono zruší vaše ego, Ono je - jak bych tak řekl - spolkne do Sebe a vy se stanete Jím. To je velký rozdíl těch dvou mistrů. My jsme vždycky s Mílou, protože jsme oba poznali, že nejsme tělem na vlastní zkušenosti, jsme vždycky propagovali hlavně toho nejvyššího Mistra, tu nejvyšší skrytou Pravdu. A děláme to dál...