flpbb píše:malpan
popírání světských statků či radovánek je totéž jako jejich upřednostňování - dáváme význam jedné nebo druhé straně téže mince
Takže můžete žít světsky a paralelně i duchovně?
Ta otázka je podle mě klíčová, kladl jsem si ji x-let, téma se stávalo pro mě ožehavým zejména v dobách, kdy jsem zažíval výrazný duchovní vzestup: poprvé při konverzi ke křesťanství (tam je to dané v některých ohledech velmi vyhraněně - třeba otázka sexuality), podruhé po odstupu několika let poté, kdy jsem zjistil, že musím překročit hranice náboženství jako instituce, která mi brání v nalezení skutečného smyslu života - pravé spirituality spočívající v nalezení živého vztahu k Bohu. Tam jsem zase narazil na klasické vymezení dobro x zlo - pracoval jsem na čištění všech svých negativ (skutečných i smyšlených) několik měsíců, intenzivně - až do okamžiku, kdy jsem zjistil, že jsem se vnitřně vyluxoval tak, že jsem totálně ztratil chuť do čehokoliv. Naprosté vyprázdnění, očištění, které se bálo jít do života, protože v něm spatřovalo vždy špínu, kterou se spanilý světec nechce (a možná ani neumí) pošpinit. Čili taky extrém.
Při čtení Hicksových (asi 1,5 roku zpět); mimojiné, čítával jsem toho mnohem víc; jsem poznal naproto jednoduchý a praktický návod na život, který přesně zapadl do všech jiných zjištění, která se týkala klíčového poznání, které bych shrnul do věty: "Duch předchází hmotu". Takto se tvoří vše a všude. Přijmout toto učení ve stavu úplného vnitřního pročištění nebylo jednoduché - právě kvůli bloku, který spočíval v obavě z ušpinění sebe sama v "nečistém" světě. Trvalo to opět několik měsíců, než mi tyto a s tím spojené (a tím vyvolané) otázky, usedly v poznání a později v jistotu přesvědčení, že:
1) Jsem v této časoprostové realitě a ať už 21.12.2012 vyvanu do jiné dimenze nebo ne, budu vždy odsouzen ke tvoření, jedno v jaké realitě. Tak to prostě je: vesmír je trvale expandující Bytost, Jejíž jsme součástí - nemůže netvořit, protože jinak bychom nemohli existovat. Jenže my existujeme.
2) Mám-li tvořit a mám-li svobodu volby, je jen na mně, co získám, co se mi promítne jako obraz mne sama. Čeho se tedy bát? Jedině sebe sama. Nikoho jiného, žádných čertů a bubáků. Jsem Boží dítě a nemám se čeho bát.
3) Není nic špatného na tom, být šťastný a mít se skvěle. Mám-li se skvěle, pak události, lidé a věci, které k sobě přitáhnu, do svého vortexu, nemůžou být špatné, zlé. Čili nemůžu tvořit zlo. A nemůžu-li tvořit zlo, pak se mi ani nevrací, čili nemůžu se ani bát tvořit!
Trvalo mi to celé poznat, pochopit a hlavně přijmout, počítám-li dobu, od kdy jsem se začínal intenzivněji zabývat otázkami duchovního (a také morálního) rozvoje, téměř dvacet let. Za tu dobu mi spousta toho utekla. Jenže tam, kde mnozí ustrnuli a spokojili se s tím, co si vytvořili v ranné dospělosti, já v mnohém začínám - s chutí do života, s radostí a očekáváním jenom toho nejlepšího. A to je moc, moc, fajn