Maharadž: V mém případě to bylo velmi snadné a jednoduché. Můj Guru, předtím než zemřel, mi řekl: „Věř mi, jsi Nejvyšší Skutečností. Nepochybuj o mých slovech, důvěřuj mi. Říkám ti pravdu – jednej podle toho.“ Nemohl jsem na jeho slova zapomenout a tím, že jsem na ně nezapomněl – jsem realizoval.
Trini píše:
Nisargadatta neměl rád slovíčkářství. A to, co děláš ty, není nic jiného než slovíčkářství.
Nisargadatta: Když Vědomí pozná samo sebe, nazývá se to Sebepoznání.
A ty máš pořád jen starost, aby tě někdo nekritizoval.

Nisargadatta: Když Vědomí pozná samo sebe, nazývá se to Sebepoznání.

Ano, to je přesné. Je to poznání: "Já jsem svým světem. Můj svět je mnou samotným. Je úplný a dokonalý." Jak říká Nisargadatta.
A jak říká Eduard Tomáš: "Postavte se na stranu Boha"
Najednou zmizí iluze oddělenosti, objevuje se poznání, že oddělená individualita byla sen, iluze.
"Já jsem TO"
Absolutně všechno má tu stejnou dokonalou kvalitu Nejvyšší Skutečnosti.
Bůh se dívá Sám na Sebe v nekonečně mnoha podobách a není v něm nevědomost, že je tady někdo druhý, kdo by byl něčím jiným, než Nejvyšší Skutečnost.
Na ten projev nevědomosti se Božství dívá jako na zábavu. Nejvyšší Skutečnost se v nevědomosti - v iluzi oddělenosti - nepoznává, a kritizuje se.
Je to humorné, když se nevědomost pokouší zasáhnout nedotknutelnost. Zasmějeme se, když poznáváme neškodný provaz v tom, co způsobovalo strach v podobě nebezpečného hada. Smrt ega se jevila děsivě, a přitom je tak nádherným vysvobozením poznání, že ego je sen, iluze. Na té Boží straně, s uvědoměním Nejvyšší Skutečnosti, je všechno Nejvyšší Skutečností, proto je ten Nisargadattův svět tak dokonalý. Láska je vším, jak říká.
A je tady taky soucit. Jakmile v těch podobách prožívaných v nevědomosti zatoužíme poznat Pravdu, tak je tady milost, která ji osvětluje.
Slova Probuzených se stávají přitažlivá. Osvětlují Nejvyšší Skutečnost, kterou JSI.
A jakmile se tahle přitažlivost začne probouzet, není možné se neprobudit.
Proto je ve mně taková radost.
Někdy se směju, až mě bolí saňky, jak říkají na Slovensku.