Hrátky s AI

Re: Hrátky s AI

Příspěvekod Zdeněk » stř 12. lis 2025 17:22:21

Jozef píše:To „znalci duchovna“ v časoch Ježíšovho pôsobenia, mu tiež hovorili, že medzi ním a Mojžíšom je rozdilel ako nebe a dudy

Cože?!

Ty si ale vymejšlíš ptákoviny... nejen v buddhizmu, ale i v křesťanství.
Zdeněk

Poděkoval: 0
Poděkováno: 14-krát v 14 příspěvcích

Příspěvekod Trini » stř 12. lis 2025 17:26:02

Jozef píše:
To „znalci duchovna“ v časoch Ježíšovho pôsobenia, mu tiež hovorili, že medzi ním a Mojžíšom je rozdilel ako nebe a dudy a aj iné, vždy "trefné" argumenty proti nemu, mali vždy poruke.

A s tým, že nedokázali poznať z akého srdca pramenia jeho slová, si nerobili žiadne starosti.

Proč nejste na své Poradně, když ty a Jana nás vidíte tak negativně? Na Poradně jste nás mazali a banovali a ted přilézáte sem? Proč? Máte ted Poradnu celou jen pro sebe. To jste si přece tolik přáli. Tak nás tady nechte v klidu.

Kdo chce číst Janiny nesmysly, může za ní na Poradnu. Tady se bude setkávat jen s kritikou, která jí tolik vadí. Tady nemůžete mazat a banovat.
Trini

Poděkoval: 366
Poděkováno: 127-krát v 116 příspěvcích

Příspěvekod Jozef » stř 12. lis 2025 17:57:25

Zdeněk píše:
Jozef píše:To „znalci duchovna“ v časoch Ježíšovho pôsobenia, mu tiež hovorili, že medzi ním a Mojžíšom je rozdilel ako nebe a dudy

Cože?!

Obrazne povedané, samozrejme. V biblii si príklady toho ak chceš nájdeš sám, si šikovný.
Jozef

Poděkováno: 1-krát v 1 příspěvku

Příspěvekod Jozef » stř 12. lis 2025 18:24:52

Trini píše:
Jozef píše:
To „znalci duchovna“ v časoch Ježíšovho pôsobenia, mu tiež hovorili, že medzi ním a Mojžíšom je rozdilel ako nebe a dudy a aj iné, vždy "trefné" argumenty proti nemu, mali vždy poruke.

A s tým, že nedokázali poznať z akého srdca pramenia jeho slová, si nerobili žiadne starosti.

Proč nejste na své Poradně, když ty a Jana nás vidíte tak negativně? Na Poradně jste nás mazali a banovali a ted přilézáte sem? Proč? Máte ted Poradnu celou jen pro sebe. To jste si přece tolik přáli. Tak nás tady nechte v klidu.

Kdo chce číst Janiny nesmysly, může za ní na Poradnu. Tady se bude setkávat jen s kritikou, která jí tolik vadí. Tady nemůžete mazat a banovat.

Vidíš, to mi nenapadlo, že vy ste nás na Poradni aj tu, odjakživa videli vždy len " pozitívne a nekriticky." :D

Niektorí boli (aj s tvojou výdatnou podporou) dokonca tak "pozitívni a nekritickí", že svojimi agresívnymi a vulgárnymi príspevkami ustavične porušovali pravidlá fóra, čo trvalo celé roky a nechceli s tým prestať, preto boli banovaní. ;)
Jozef

Příspěvekod Zdeněk » stř 12. lis 2025 18:28:47

Já si myslím že tu Dodo a Jana mají své místo.

Ono i k domovu totiž patří záchod, kanalizace, popelnice... a z bahna močálu vyrůstá krásný květ lotosu. :)
Zdeněk

Příspěvekod Zdeněk » stř 12. lis 2025 18:31:13

Jozef píše:
Zdeněk píše:

Cože?!

Obrazne povedané, samozrejme. V biblii si príklady toho ak chceš nájdeš sám, si šikovný.

Nenajdeš. Ježíš byl židovský rabín, proč by se měl porovnávat s Mojžíšem, to židy oné doby ani nenapadlo.

Tobě se zkrátka v hlavě vyrojí nějaká blbost co se ti hodí do krámu a považuješ to za realitu.
Zdeněk

Příspěvekod Jozef » stř 12. lis 2025 18:44:00

Zdeněk píše:Já si myslím že tu Dodo a Jana mají své místo.

Ono i k domovu totiž patří záchod, kanalizace, popelnice... a z bahna močálu vyrůstá krásný květ lotosu. :)

Oj, si ty ale ostrovtipný beťár, kto by sa len s tebou a tvojím ostrovtipom chcel potýkať ?

Nestojím o to.
Jozef

Příspěvekod Zdeněk » stř 12. lis 2025 18:44:59

Ale je třeba, je usměrňovat, napomínat, aby třeba nes... v kuchyni, to je pravda.
Zdeněk

Příspěvekod Jozef » stř 12. lis 2025 18:46:36

Zdeněk píše:Nenajdeš. ...

Nájdeš, ak budeš hľadať.
Jozef

Příspěvekod Trini » stř 12. lis 2025 18:50:11

Jozef píše:
Trini píše:
Jozef píše:

Vidíš, to mi nenapadlo, že vy ste nás na Poradni aj tu, odjakživa videli vždy len " pozitívne a nekriticky." :D

Jana se kdysi na tomto diskusním foru chovala normálně, byla schopná s ostatními přátelsky komunikovat. Dnes už to nedokáže. Staví se do pozice "probuzené", která chce ostatní jen poučovat - o něčem, o čem nemá ponětí. A tak se setkává s patřičnou kritikou.
Trini

Příspěvekod Zdeněk » stř 12. lis 2025 18:52:42

Jozef píše:
Zdeněk píše:Nenajdeš. ...

Nájdeš, ak budeš hľadať.

Něco tvrdíš a dokládat to mám já?

Asi to budeš mít ne úplně v hlavě v pořádku no.
Zdeněk

Příspěvekod armin » stř 12. lis 2025 19:18:52

Jozef píše:

No právě. Neměli "uši k slyšení". Tak srovnávali jen slova, písma. Podobně jako Jana. A ještě si k tomu bere na pomoc AI.
Divím se, že jsi to za ta léta ještě nepoznal.
armin

Poděkoval: 37
Poděkováno: 92-krát v 88 příspěvcích

Příspěvekod armin » stř 12. lis 2025 19:22:06

Také si to myslím. Tady je na rozdíl od poradny rovnoprávné prostředí. A když se jim tu líbí, tak proč jim v tom bránit. "Nejsme jako oni" :)
armin

Poděkoval: 37
Poděkováno: 92-krát v 88 příspěvcích

Příspěvekod Trini » stř 12. lis 2025 19:36:45

armin píše:

Také si to myslím. Tady je na rozdíl od poradny rovnoprávné prostředí. A když se jim tu líbí, tak proč jim v tom bránit. "Nejsme jako oni" :)

Tady jim nikdo bránit nemůže. Ale myslím, že na Posezéničku a vp, se Janě zabránilo psát. Takže to "nejsme jako oni" až tak neplatí.

Nedá se přehlédnout, že Jana ostatní potřebuje. Bez nich by jí to štěstíčko a blaženost nefungovaly.
Trini

Příspěvekod Jářek » stř 12. lis 2025 20:54:28

Není zabanovaná tam ani tam. Na posezeníčku jsem ji smazal profil z pomsty, že mě v ten čas pernamentně banovala a mazala na poradně.. i to, co ani nebylo pro ní, či nějak urážlivé :)
A na VP byla nějaký čas zabanovaná, protože tam Petrovi začala mazat příspěvky :D To jsem teda koukal, neb jsem nevěděl, že to tam je možné...

"Čo bolo bolo..."
Jářek

Poděkoval: 2
Poděkováno: 6-krát v 6 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » stř 12. lis 2025 21:21:35

Ale jestli se nepletu, tak tady Vostálník zabanovanej je, ne?
Jářek

Příspěvekod Jářek » stř 12. lis 2025 22:57:35

Oj, si ty ale ostrovtipný beťár

Co to je beťár po česky?
Jářek

Příspěvekod Nic » čtv 13. lis 2025 5:28:27

armin píše:
Jozef píše:
PS. Ktovie koľkí, toto hovorili Ježišovi ..."Koho ty jsi, na té své cestě lásky k druhým, ještě nenasral? "

To je se ti povedlo :)

Kdyby Jana šla opravdu cetou lásky k druhým, bylo by to v pohodě a chválihodné.
To, co poslední dobou předvádí je spíš o její sebelásce ("Já") a vzešených slovech, Tím se jí daří dělat z vzácných slov probuzených a duchovních pojmů stále dokola omílané fráze. A to je smutné.

Skrz připoutanost k myšlence, že jsme individuality s různými těly, schopnostmi a vlastnostmi je tady jen povrchní poznání, kdo jsme. Vnímáme se jen jako to, co se objevuje v mysli. Prožíváme jako realitu iluzi oddělenosti. Svět plný problémů, válek, nesnášenlivosti, nepřejícnosti, svět viny a trestů. Pak se jeví, že něco je láska a něco není láska. Hlubší poznání se jeví jako nevědomost, pošetilost, bláznovství.

S osvobozením od připoutanosti k fyzickému tělu se může objevit hlubší poznání, že jsme duše, které se inkarnují. Je tady pořád ještě připoutanost k mysli, takže se inkarnujeme do různých inkarnací, prožíváme dál rozmanitou realitu, která podle našich provinění nebo zásluh může být zlá nebo dobrá.

S osvobozením od připoutanosti k mysli se objevuje uvědomění, čím skutečně jsme.

"Já a Otec jsme jedno." Není ve své podstatě rozdíl mezi Ježíšem a Bohem, mezi Bohem a tím, koho poznáváme jako své skutečné pravé Já.

Je tady uvědomění, že nejvyšší pravdou je Bůh, který je vším, co je, což je láska. Jakákoliv oddělenost od kohokoliv, čehokoliv je ve své podstatě iluze.

Pokusit se tohle popisovat méně "vznešenými slovy" by teoreticky šlo. Ta slova, která by tohle dokázala srozumitelně a obyčejně vyjádřit, hledám. Nejsou, nezná je ani AI. Tak čekám, že to napíše někdo z vás.

Jak popsat tohle trvalé štěstí, nekonečnou blaženost, krásu, kterou je všechno, co je.

Bez posuzování podle toho, jak se jeví skrz smyslové vnímání, skrz mysl.

Jen tohle uvědomění, kterému říkají Boží království, Nirvána, sat-čit-ánanda - vědomí - bytí - blaženost, dokonalý svět Probuzených, trvalé štěstí...

Jakými slovy tohle popíšeš, co poznáváš v tichu srdce - v hluboké meditaci, která opustila mysl - v nekonečné lásce, ve které zmizelo ego... ?

Jakými slovy tohle popíšeš, když se objeví poznání, že tohle je TO nekonečné věčné neměnné dokonalé..., co JSI?

Nebudeš se bát tohohle poznání, aby sis nemusel o sobě myslet, že jsi sebestředný, když tohle Tvé pravé Já je podstatou všeho, co je?
Nic

Poděkoval: 76
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Nic » čtv 13. lis 2025 5:30:24

:D

Díky, první odvážný krok k jednotě Bytí.

:D :D :D
Nic

Příspěvekod Nic » čtv 13. lis 2025 5:42:00

Trini píše:
Nedá se přehlédnout, že Jana ostatní potřebuje. Bez nich by jí to štěstíčko a blaženost nefungovaly.

Přihořívá.

V iluzi oddělenosti vypadá jako skutečnost, že s námi nejvyšší pravda nemá nic společného. Štěstíčko a blaženost se jeví jako něco osobního. Někdo má štěstí, že TO má, někdo zase smůlu, že TO nemá.

V iluzi oddělenosti štěstíčko a blaženost nefungují.

Duchovňáci, kteří jdou do hlubšího sebepoznání, poznávají stejně jako Nisargadatta: "Já jsem TO"

Tedy TO, od kterého není absolutně nic oddělené.

Takže máš naprostou pravdu, jakmile se objeví náznak iluze oddělenosti, že někdo nebo něco TO není, protože naše mysl "ví" své, tak to nefunguje.

Zdeněk píše:

Ale je třeba, je usměrňovat, napomínat, aby třeba nes... v kuchyni, to je pravda.

Napomínat a usměrňovat potřebuje jenom nevědomé ego.

S probuzením moudrosti, že ego s jeho imaginárním světem není nic a že láska je vším, co je, je jasné, že se děje jen to, co je potřeba a ve své podstatě se nic neděje.

Zmizí iluze konatele. Láska sama pak dělá to, co je potřeba. Láskou je pořádek. Všechno si nalézá cestu k tomu, kam to patří. Proto je láskou i uklízení, když je potřeba, dávání věcí na své místo. Děje se to, co je potřeba.

S nalézáním Božího království je všechno ostatní přidáno. Takže pořád je všechno sat - čit - ánanda a nic se neděje.
Nic

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení