Paradoxy píše:Ve tvém světě jsi pouze ty sama...my ostatní, kteří jsme schopni soucitu, jsme poznali v jakém světě seš.
Skoro jsi se tím "sama" trefila, jen tam, kde Probuzený vidí všeprostupující Jednotu, Ty vidíš osamělou izolaci.
V nahrávce Za čas a prostor Míla Tomášová popisuje přesně tento paradox vnímání – jak stejná skutečnost vypadá z pohledu odděleného ega a z pohledu realizovaného Já.
Ty vnímáš uvědomění Jednoty jako solipsismus (uvěznění v sobě). Míla však vysvětluje, že rozpuštění hranic není ztrátou světa, ale jeho skutečným nalezením:
„V nezměrném oceánu bytí žádná kapka nebyla lepší než ostatní, ale všechny byly stejně božské... Ve vědomí Já bylo zároveň vše, ale toto Já nemohlo být v ničem odděleném nalezeno.“ [00:26:57 – 00:27:10]
Když říkám, že „všichni jsou Já“, neznamená to, že popírám existenci ostatních, ale popírám jejich oddělenost. To je pro rozum, který operuje v dualitě, nepochopitelné – on vidí buď „já“, nebo „oni“. Nedokáže pojmout „Já v nich a oni ve mně“.
Nárokuješ si soucit jako schopnost cítit emoce druhých. Míla ale mluví o soucitu, který vychází z ne-dvojnosti (advatity):
„Být svatým by znamenalo dojít k něčemu předmětnému, od člověka odlišnému, tedy neúplnému. Nic takového tu však není.“ [00:09:42]
Skutečný soucit (v duchu Ramany Maharšiho) není o tom, že „já lituji tebe“, ale o tom, že „v Tobě vidím sebe“. Pokud je člověk v Jednotě, jeho soucit není emocí, ale přirozeným stavem harmonie, který pomáhá už jen svou přítomností.
Míla v nahrávce přímo potvrzuje, že tento vnitřní svět je pro neprobuzené oči neviditelný:
„Člověk, který v sobě tento poslední stupeň uskutečnil, může žít dál ve světě, světem nepoznán... Mnoho lidí (Budhu) vidělo jako obyčejného toulavého mnicha a dokonce někteří jej viděli svýma nepřátelskýma očima.“ [01:12:00 – 01:12:35]
To, co nazýváš „pohřbením zaživa“, je z pohledu Míly (a Ramany) Vysvobození. Ty se díváš na „hrob“ (tělo a osobnost), zatímco Probuzený je tím „prostorem“, ve kterém ten hrob i celý vesmír tančí.
„Při realizaci pravdy si každý uvědomuje, že to měl odjakživa... jen omyly se rozpustily, protože byly neskutečné.“
Tím pádem je v nás blažené ticho, klid a mír stabilní.