armin píše: Žádné ani sebeduchovnější texty tě k duchovnímu poznání nemohou dovést ani s ničím nerezonují.
Kdysi dávno, více než před třiceti lety, po přečtení Aštávakragíty, se na krátký čas probudilo samadhi. Najednou bylo jasné, o co jde — že tohle je ONO.
Většina z nás, kteří zatouží po poznání Pravdy, dostane tu první ochutnávku docela zadarmo. A pak — jako by se po tom slehla zem.
Četla jsem pak Aštávakragítu opakovaně, i s Tomášovými vysvětlivkami, a nic.
Vnímala jsem ve všech těch promluvách, že v pozadí je Pravda, ale bylo to, jako cucat bonbon zabalený v celofánu. Cítila jsem její přítomnost, ale nedotkla se jí. Nebylo to ONO.
V té době bych si, Miroslave, s Tebou snad i notovala. Potvrdila bych Ti nejspíš to, co říkáš:
„Žádné duchovní texty tě k duchovnímu poznání nemohou dovést ani s ničím nerezonují.“
Až jednou jsem si najednou uvědomila  lásku, ve které tyhle promluvy vznikaly.
Ta láska zaplavila mé srdce a začalo se probouzet to, o čem to celé je.
Tuším, že v tom mohla mít svůj význam věta Osha:
„Kdybyste mě milovali, tak byste se probudili.“Láska, která tohle poznání probouzela, nebyla něčím, co bych vytvářela já, ani něco, co bych dávala nějakému probuzenému.
Bylo to naopak něco, co mě zcela zaplavovalo — a v čem mizela má identita.
Začalo prosvítat nekonečné spojení se všemi Probuzenými, kteří jsou tím jedním Já.
Všechna slova Probuzených, která vedou k probuzení, jsou utkána z lásky.
A tahle láska má neuvěřitelnou moc probouzet — ale je zcela bezmocná, pokud je naše srdce uzavřené.
V nepoznávání toho, kým skutečně jsme, jsme jako larva motýla, která čeká, až se v ní probudí motýl.
Nedá se to nijak urychlit — v nás samotných je ta moc, která v pravý čas otevře křídla.
Ale osvícení neprobíhá v čase. To je ten paradox.
Láska Probuzených — která je ve své podstatě tím, čím jsi — Tě může probudit okamžitě.
Může okamžitě osvítit poznání, že nejsi to, co si myslíš, že jsi… a že já nejsem to, co si myslíš, že jsem.
Je to ukryto v tichém tajemství, že nejvyšší Mistr, Mudrc, Guru — Bůh — je ukryt v Tvém srdci.
Nepotřebuje o Tobě nic vědět. Ale když mu dáš souhlas, umí změnit Tvé srdce.