Vidět ve druhém nejvyšší pravdu, kterou jsi sám

Re: Vidět ve druhém nejvyšší pravdu, kterou jsi sám

Příspěvekod armin » pon 27. říj 2025 15:21:59

Nic píše:[

Jakmile nás dovedou duchovní texty k poznání skutečnosti, tak to trvalé štěstí, o kterém mluví Eduard Tomáš, není ničím, co by bylo možné jakkoliv chápat. Duchovní texty pak rezonují s přímým poznáváním toho, kam směřují naši pozornost.

Sladkost cukru se taky nedá chápat, že je to tak? Cukr je možné jen ochutnat a pak je to jasné.

No právě. Žádné ani sebeduchovnější texty tě k duchovnímu poznání nemohou dovést ani s ničím nerezonují.
Podobně jako sebelepší texty o sladkosti cukru tě ke zkušenosti sladkosti cukru nedovedou ať by v tobě při jejich čtení rezonovalo co chtělo.
To je právě tvoje slepá cesta, co tu předvádíš, že "praktikuješ" texty.
A proto si taky "duchovně" dobře rozumíš i s tou AI.
armin

Poděkoval: 37
Poděkováno: 89-krát v 85 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » úte 28. říj 2025 0:01:05

Jana je trucovitá holka, co si nenechá nic líbit. Nemá smysl se s ní hádat, má tuhej kořínek.

I proto ji máme všichni rádi, jako ti správní Átmaové :glasses:
Jářek

Poděkoval: 1
Poděkováno: 6-krát v 6 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » úte 28. říj 2025 0:13:02

Mammamia, ocukřil jsem bramboráky, vyndal jsem z police misky cukru a soli, utíraje je, a zandal je šup šup obráceně.
A z bramboráků jsou slaďoušžvejky...

Do korálů a sasanek!
Jářek

Příspěvekod Nic » úte 28. říj 2025 9:41:21

armin píše: Žádné ani sebeduchovnější texty tě k duchovnímu poznání nemohou dovést ani s ničím nerezonují.

Kdysi dávno, více než před třiceti lety, po přečtení Aštávakragíty, se na krátký čas probudilo samadhi. Najednou bylo jasné, o co jde — že tohle je ONO.
Většina z nás, kteří zatouží po poznání Pravdy, dostane tu první ochutnávku docela zadarmo. A pak — jako by se po tom slehla zem.

Četla jsem pak Aštávakragítu opakovaně, i s Tomášovými vysvětlivkami, a nic.
Vnímala jsem ve všech těch promluvách, že v pozadí je Pravda, ale bylo to, jako cucat bonbon zabalený v celofánu. Cítila jsem její přítomnost, ale nedotkla se jí. Nebylo to ONO.

V té době bych si, Miroslave, s Tebou snad i notovala. Potvrdila bych Ti nejspíš to, co říkáš:

„Žádné duchovní texty tě k duchovnímu poznání nemohou dovést ani s ničím nerezonují.“

Až jednou jsem si najednou uvědomila lásku, ve které tyhle promluvy vznikaly.
Ta láska zaplavila mé srdce a začalo se probouzet to, o čem to celé je.
Tuším, že v tom mohla mít svůj význam věta Osha:

„Kdybyste mě milovali, tak byste se probudili.“

Láska, která tohle poznání probouzela, nebyla něčím, co bych vytvářela já, ani něco, co bych dávala nějakému probuzenému.
Bylo to naopak něco, co mě zcela zaplavovalo — a v čem mizela má identita.
Začalo prosvítat nekonečné spojení se všemi Probuzenými, kteří jsou tím jedním Já.

Všechna slova Probuzených, která vedou k probuzení, jsou utkána z lásky.
A tahle láska má neuvěřitelnou moc probouzet — ale je zcela bezmocná, pokud je naše srdce uzavřené.

V nepoznávání toho, kým skutečně jsme, jsme jako larva motýla, která čeká, až se v ní probudí motýl.
Nedá se to nijak urychlit — v nás samotných je ta moc, která v pravý čas otevře křídla.

Ale osvícení neprobíhá v čase. To je ten paradox.
Láska Probuzených — která je ve své podstatě tím, čím jsi — Tě může probudit okamžitě.
Může okamžitě osvítit poznání, že nejsi to, co si myslíš, že jsi… a že já nejsem to, co si myslíš, že jsem.

Je to ukryto v tichém tajemství, že nejvyšší Mistr, Mudrc, Guru — Bůh — je ukryt v Tvém srdci.
Nepotřebuje o Tobě nic vědět. Ale když mu dáš souhlas, umí změnit Tvé srdce.

:srdce:
Nic

Poděkoval: 75
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod armin » úte 28. říj 2025 15:24:35

Nic píše:

A pak se toho hned chopilo ego, jak se to často stává, celé blažené ze sebenaplnění a teď už praktikuješ jen ty texty.
Ego se jimi "duchovně" vyparádilo, také aby nebylo za těmi obleky vidět (ani ty ho nevidíš). Tak krásné, rádo by, aby bylo uznáváno, milováno jako ti opravdu probuzení, co pletou ty své texty z lásky, ale nějak to na posluchače a čtenáře nefunguje.
Kde asi udělali soudruzi z NDR chybu?
armin

Následující uživatelé by rádi poděkovali uživateli armin za tento příspěvek:
Trini

Příspěvekod Nic » úte 28. říj 2025 16:19:20

armin píše:
Nic píše:

A pak se toho hned chopilo ego, jak se to často stává, celé blažené ze sebenaplnění a teď už praktikuješ jen ty texty.
Ego se jimi "duchovně" vyparádilo, také aby nebylo za těmi obleky vidět (ani ty ho nevidíš). Tak krásné, rádo by, aby bylo uznáváno, milováno jako ti opravdu probuzení, co pletou ty své texty z lásky, ale nějak to na posluchače a čtenáře nefunguje.
Kde asi udělali soudruzi z NDR chybu?

Dalo by se říct, že právě skrz své vlastní ego vidíme ego v druhých jako něco skutečného, protože vidíme formu, oddělenost, jinakost. A to je přesně to, o čem mluvil Eduard Tomáš — ta největší nevědomost, iluze oddělenosti, mája.

Když se dívám na druhého jako na „někoho jiného“, dívám se skrze tuhle iluzi.

Ale když v druhém vidím stejnou existenci, Bytí, totéž Já, které září i ve mně, iluze mizí.

Možná si tedy každý z nás může položit jednoduchou otázku:

Je tvá existence stejným štěstím, stejnou láskou, stejnou dokonalostí, jako má vlastní existence?

Opravdu zmizela má vlastní nevědomost, skrz kterou není možné poznávat, že jsi ve skutečnosti nejvyšší pravdou?

:happy:
Nic

Příspěvekod armin » úte 28. říj 2025 16:47:05

Nic píše:
Dalo by se říct, že právě skrz své vlastní ego vidíme ego v druhých jako něco skutečného, protože vidíme formu, oddělenost, jinakost. A to je přesně to, o čem mluvil Eduard Tomáš — ta největší nevědomost, iluze oddělenosti, mája.

Ale když v druhém vidím stejnou existenci, Bytí, totéž Já, které září i ve mně, iluze mizí.

Je tvá existence stejným štěstím, stejnou láskou, stejnou dokonalostí, jako má vlastní existence?

Opravdu zmizela má vlastní nevědomost, skrz kterou není možné poznávat, že jsi ve skutečnosti nejvyšší pravdou?

Škoda že nemáš možnost se s Tomášovými osobně setkat. Maríči na tom byla podobně jako ty. Tu vedl přímo Ramana Mahariši se kterým byla ve spojení (v době kdy už nežil) Tak čekala jak ji Tomášovi přijmou atd. A víš, jak to dopadlo.
Zažill jsem když tam přijela podobná zapálená "hvězda" jako ty a jak ji paní Tomášová vypoklonkovala.

Probuzený spolehlivě dovede rozlišit opravdového duchovního poutníka od nositele duchovního ega, vžívače a nadchýňače nad sebou samým.
armin

Následující uživatelé by rádi poděkovali uživateli armin za tento příspěvek:
Trini

Příspěvekod Jářek » úte 28. říj 2025 17:51:56

Když se s Janou osobně bavím, je úplně v pohodě. Žádná potřeba moudrých textů. A došlo mi, že je to o tlaku na ní.

Bez toho tlačení na pilu by hádám vše šlo jinak.

Tady řece nejde o to, kdo je probuzen víc nebo míň.

Je to úplná blbost se o tohle přít.
Jářek

Příspěvekod Nic » úte 28. říj 2025 18:56:24

armin píše:
Nic píše:

Škoda že nemáš možnost se s Tomášovými osobně setkat. Maríči na tom byla podobně jako ty. Tu vedl přímo Ramana Mahariši se kterým byla ve spojení (v době kdy už nežil) Tak čekala jak ji Tomášovi přijmou atd. A víš, jak to dopadlo.
Zažill jsem když tam přijela podobná zapálená "hvězda" jako ty a jak ji paní Tomášová vypoklonkovala.

Probuzený spolehlivě dovede rozlišit opravdového duchovního poutníka od nositele duchovního ega, vžívače a nadchýňače nad sebou samým.

Osobně jsem mluvila s Mílou Tomášovou. Byla velmi příjemná. Bylo to zhruba před třiatřiceti lety.
Napadla mě tehdy otázka, co je na duchovní cestě nejdůležitější, a odpověděla bez zaváhání: „Pravdivost.“

Říkala také, že bychom nikdy neměli o nikom mluvit špatně. Přiznala, že i ona má dosud nějaké neuvolněné vásany — a že by její vnučka mohla potvrdit, že i u ní se občas objevily okamžiky, kdy nezvládala emoce. Byla otevřená, lidská a pravdivá.

Ta pravdivost nás vede k poznání nejvyšší Pravdy, kterou jsme.

Nemám zájem komukoliv působit jakékoliv trauma ani se nad nikoho povyšovat.
Paradoxem však je, že když člověk začne poznávat, že všechno je jedním — že „Ty jsi Já“ — může to zvenčí působit, jako by se vytahoval. Ale ve skutečnosti je to opačně, s tímhle poznáním jsi nekonečně víc, než si mysl dokáže vůbec představit.

V iluzi oddělenosti se jeví, že není všechno dokonalé, že jsou tu různé bolesti a traumata. Ale Jednota Bytí je dokonalá — bez chyby, beze stínu, bez protikladu.
Není omezena formou, časem ani proměnou.
Z pohledu bytosti, která právě prožívá utrpení, se to může zdát jako necitlivost nebo nezájem, ale ve skutečnosti je to jen odlišná perspektiva:
z pohledu srdce je všechno v pořádku, i to, co se zvenčí jeví jako chyba.

Nemám zájem Tě, Miroslave, přesvědčovat, že Tvůj osobní pohled na moji osobou nemá s nejvyšší pravdou nic společného.

To, co ve skutečnosti jsme, nemá chybu, nelze to poškodit ani obléct do duchovního ega.
Ale to, co si myslíme o sobě nebo o druhých, se jako problém opravdu může jevit.
A právě v tom poznání, že i tohle je součást hry vědomí, mizí potřeba rozlišovat, kdo je „duchovnější“.
Nic

Příspěvekod Trini » úte 28. říj 2025 19:11:35

Nic píše:
Osobně jsem mluvila s Mílou Tomášovou. Byla velmi příjemná. Bylo to zhruba před třiatřiceti lety.

Hodně ses za těch třicet let změnila - vytvořila obrovské duchovní ego.

I tady na tom foru jsi kdysi psala tak, že sis s ostatními rozuměla a Vostálpetr tě měl rád. Ted ses od všech, kdo tě neoslavují jako probuzenou, oddělila - žiješ v té své iluzi oddělenosti, kterou si promítáš na ostatní.
Trini

Poděkoval: 363
Poděkováno: 126-krát v 115 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » úte 28. říj 2025 19:48:38

Trini píše:
Nic píše:

Hodně ses za těch třicet let změnila - vytvořila obrovské duchovní ego.

I tady na tom foru jsi kdysi psala tak, že sis s ostatními rozuměla a Vostálpetr tě měl rád. Ted ses od všech, kdo tě neoslavují jako probuzenou, oddělila - žiješ v té své iluzi oddělenosti, kterou si promítáš na ostatní.

Osobně jsem mluvil s Magorem. A poprvý mi málem po chvíli jednu natáh. Pač jsem se chlubil, že mám konexe v Jihlavských listech, že bych tam domluvil jeho psaní... Jenže to jsem nevěděl, že on Jihlavský listy nesnáší... No, nějak jsme si to vysvětlili...
Jářek

Příspěvekod Trini » úte 28. říj 2025 20:10:31

Nic píše:Osobně jsem mluvila s Mílou Tomášovou. Byla velmi příjemná. Bylo to zhruba před třiatřiceti lety.
Napadla mě tehdy otázka, co je na duchovní cestě nejdůležitější, a odpověděla bez zaváhání: „Pravdivost.“

Říkala také, že bychom nikdy neměli o nikom mluvit špatně. Přiznala, že i ona má dosud nějaké neuvolněné vásany — a že by její vnučka mohla potvrdit, že i u ní se občas objevily okamžiky, kdy nezvládala emoce. Byla otevřená, lidská a pravdivá.

Byla opravdu výjimečná. :)

I po probuzení je dál potřeba pročištovat ego.

.....................................................

Eduard Tomáš:

Má Bůh či Absolutno pocit já?

Nemá, jeho stav je stavem neosobnosti.

Jak je tedy možno, aby jogín zaměnil svůj stav osobního "já" za božský stav neosobnosti?

Bhakta to provede láskou, karma-jogín neosobní činností a džnanín rozumem a jednobodovou koncentrací.

Je taková změna stavu trvalá?

Zpravidla není trvalá. Proto, když jogín pozná jednou svůj pravý stav, má se ho pevně držet.

Proč to není hned trvalé?

Ego vzhledem ke svým vasanám (závislostem), které tvoří jeho sílu, se rychle znovu uchopí své vlády. Proto se je snažíme zneškodnit všemi možnými prostředky.

:)
Trini

Příspěvekod Nic » úte 28. říj 2025 20:19:58

Trini píše:
Nic píše:Osobně jsem mluvila s Mílou Tomášovou. Byla velmi příjemná. Bylo to zhruba před třiatřiceti lety.

Eduard Tomáš:

Jak je tedy možno, aby jogín zaměnil svůj stav osobního "já" za božský stav neosobnosti?

Bhakta to provede láskou, karma-jogín neosobní činností a džnanín rozumem a jednobodovou koncentrací.

Zpravidla není trvalá. Proto, když jogín pozná jednou svůj pravý stav, má se ho pevně držet.

Ego vzhledem ke svým vasanám (závislostem), které tvoří jeho sílu, se rychle znovu uchopí své vlády. Proto se je snažíme zneškodnit všemi možnými prostředky.

Díky. Je to krásné, co píšeš. Nicméně to, co je trvalé, není stav jogína, je to sama Skutečnost, která je vždycky přítomná, nad kterou nemá žádná iluze ega moc,

i když se objeví sen a v něm snící, který netuší, že sní.

Nic

Příspěvekod Trini » úte 28. říj 2025 20:29:39

Nic píše:
Trini píše:

Eduard Tomáš:

Díky. Je to krásné, co píšeš. Nicméně to, co je trvalé, není stav jogína, je to sama Skutečnost, která je vždycky přítomná, nad kterou nemá žádná iluze ega moc,

Prostě nevíš, o čem mluví probuzení, a máš holt velkou potřebu psát o svých představách. ;)
Trini

Příspěvekod Nic » stř 29. říj 2025 4:52:07

Trini píše:
Nic píše:
Trini píše:

Eduard Tomáš:

Prostě nevíš, o čem mluví probuzení, a máš holt velkou potřebu psát o svých představách. ;)

:D

Nejde o to to vědět, ale jde o uvědomění Skutečnosti. Ta nemá vasány a je trvalá. Všechny ty stavy jógína, bhakty nemohou být trvalé, protože tady je ještě ztotožnění "já jsem jogín, já jsem bhakta..., někdo, kdo dosáhl nějakého stavu". V moudrosti, která říká néti-néti - "not this, not that," zmizí veškeré ztotožnění s čímkoliv, co dokáže mysl jakkoliv uchopit. Moudrost říká: "Nejsem nic". A tady se pak rozvíjí poznání Lásky: "Jsem vším". "Já jsem svým světem. Můj svět je mnou samotným. Je úplný a dokonalý..."

Láska sama o sobě je ve své podstatě absolutně dokonalá. Tohle je Skutečnost.

Nic

Příspěvekod Trini » stř 29. říj 2025 7:10:58

Nic píše:
Trini píše:
Nic píše:Díky. Je to krásné, co píšeš. Nicméně to, co je trvalé, není stav jogína, je to sama Skutečnost, která je vždycky přítomná, nad kterou nemá žádná iluze ega moc,

:D

Nejde o to to vědět

To se nedá přehlédnout, že tobě jde jen o osobní představy.

A co říkají probuzení:

Eduard Tomáš:

Když se dostaví blažený klid, necháš ho prostě být, zůstaneš uctivě a odevzdaně potichu, nebudeš si ho vůbec všímat, budeš jedině mlčet. To znamená, že si nebudeš přitom všímat ani pozorovatele ani Pánaboha. Znamená to prostě jen B Ý T. A hlavně si na tom nezakládat, zůstat maličká od začátku až do konce.

Co je nejvyšší Skutečností?

Rovnováha mezi rozumem a láskou, Osvícení. (Krišnamurti)

Trini

Příspěvekod Nic » stř 29. říj 2025 7:56:39

Trini píše:
Prostě nevíš, o čem mluví probuzení, a máš holt velkou potřebu psát o svých představách. ...

To se nedá přehlédnout, že tobě jde jen o osobní představy.

A co říkají probuzení:

Eduard Tomáš:

Když se dostaví blažený klid, necháš ho prostě být, zůstaneš uctivě a odevzdaně potichu, nebudeš si ho vůbec všímat, budeš jedině mlčet. To znamená, že si nebudeš přitom všímat ani pozorovatele ani Pánaboha. Znamená to prostě jen B Ý T. A hlavně si na tom nezakládat, zůstat maličká od začátku až do konce.

Co je nejvyšší Skutečností?

Rovnováha mezi rozumem a láskou, Osvícení. (Krišnamurti)

Trini, rozumím ti, a ano — to, co říkáš, platí.
Když se dostaví blažený klid, nemá se ho kdo držet. Zůstává ticho, odevzdanost, nezasahování.

Moje zkušenost je, že celá existence je láskou, blažeností a štěstím.
Není v tom žádná identita, která by mohla něco „nechávat být“ nebo se o něco snažit.
Prostě je to, co je.

Když se tohle děje, už to nemá jméno ani tvář, a přesto je to nejintimnější přítomnost.
Možná jen chybí slova, která by to dokázala vyjádřit. Všechna slova o tom jsou vždy už mimo.

Tomáš i Krišnamurti ukazují na totéž —
na rovnováhu rozumu a lásky, na mlčení, ve kterém se obojí ztrácí v Jednom.
V tom prostoru není ani „já, které neví“, ani „já, které ví“.
Je jen samotné Bytí, které o sobě nic nepotřebuje tvrdit, protože už je úplné.
Nic

Příspěvekod Jářek » stř 29. říj 2025 8:04:03

Všechny ty stavy jógína, bhakty nemohou být trvalé, protože tady je ještě ztotožnění "já jsem jogín, já jsem bhakta...

To je fakt, jednou jsem si zrovna pomyslel, že jsem dobrej jogín neb jsem si všim šneka a v poskední vteřině zahnul,
a záhy to narval kolobrndou do křoví...
Jářek

Příspěvekod Jářek » stř 29. říj 2025 8:16:30

Avšak štěstí že tam bylo, jinak bych skončil v řece, všem rybám pro smích ***
Jářek

Příspěvekod armin » stř 29. říj 2025 8:26:24

Jářek píše:Když se s Janou osobně bavím, je úplně v pohodě. Žádná potřeba moudrých textů. A došlo mi, že je to o tlaku na ní.

Bez toho tlačení na pilu by hádám vše šlo jinak.

Tady řece nejde o to, kdo je probuzen víc nebo míň.

Je to úplná blbost se o tohle přít.

Zajímavé je, že zřejmě ztratila schopnost se na netu bavit normálně - třeba sem na inspiruj vstoupila nedávno zase jen s těmi svými obehranými neoadvaitovými moudry a argumenty.
armin

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení