Frustrace z (ne)diskuze

Re: Frustrace z (ne)diskuze

Příspěvekod Skutečnost » čtv 10. dub 2025 12:19:36

Zdeněk píše:
Skutečnost píše:Jde to i jinak, ale je to pro mnoho lidí cesta pekelným lesem, kdy se to blíží k situaci žhavého učitele prokázat si své mistrovství na svéhlavém, nevypočitatelném žákovi, který je vždy ihned v opozici...

Cesta peklem má asi pro oba tento průběh: https://vesvetle.blogspot.com/2006/01/c ... uvola.html , přičemž ve tvém (elo) případě může i nastat výměna rolí (není to nijak nebezpečné, jen to zabolí).

Dá se to ale zvládnout, a to i docela rychle.

Tak já myslel že jsi Lída, a ty nejsi Lída. :(

Co já jsem to taky za duchovňáka, když takhle blbě intuitivně poznávám, naprd.

Lída... Hezké jméno. Klidně mne tak pojmenovávej...
Skutečnost

Poděkoval: 0
Poděkováno: 5-krát v 5 příspěvcích

Příspěvekod elo » čtv 10. dub 2025 12:33:00

Skutečnost píše:
Zdeněk píše:Pokud to navazuje na úvodní příspěvek, tak je to přeci úplně jasné. :)

Nemůžeš s tím svým blízkým člověkem naplňovat svoje očekávání, nejde to.

Nech hrušku uzrát, nech kořeny zesílit.

Tohle nejsou jen tak ledajaké sny, je třeba je brát vážně a řídit se jimi.

Jde to i jinak, ale je to pro mnoho lidí cesta pekelným lesem, kdy se to blíží k situaci žhavého učitele prokázat si své mistrovství na svéhlavém, nevypočitatelném žákovi, který je vždy ihned v opozici...

Cesta peklem má asi pro oba tento průběh: https://vesvetle.blogspot.com/2006/01/c ... uvola.html , přičemž ve tvém (elo) případě může i nastat výměna rolí (není to nijak nebezpečné, jen to zabolí).

Zdá se, že jsi nedokázala opustit duchovní rozměr v této diskuzi.
Ale, když už se tu takto odhaluješ, ty ses už dostala do situace, kdy jsi chtěla prokázat své mistrovství na svéhlavém žákovi? Prošla jsi tím peklem a vzala ho nedobrovolně s sebou?
elo

Poděkoval: 10
Poděkováno: 3-krát v 3 příspěvcích

Příspěvekod Skutečnost » čtv 10. dub 2025 12:35:18

elo píše:
Skutečnost píše:
Zdeněk píše:Pokud to navazuje na úvodní příspěvek, tak je to přeci úplně jasné. :)

Jde to i jinak, ale je to pro mnoho lidí cesta pekelným lesem, kdy se to blíží k situaci žhavého učitele prokázat si své mistrovství na svéhlavém, nevypočitatelném žákovi, který je vždy ihned v opozici...

Ale, když už se tu takto odhaluješ, ty ses už dostala do situace, kdy jsi chtěla prokázat své mistrovství na svéhlavém žákovi? Prošla jsi tím peklem a vzala ho nedobrovolně s sebou?

Když odmyslíš ty konkretizující detaily, tak odpověď je ano.
Skutečnost

Příspěvekod elo » čtv 10. dub 2025 13:14:13

Skutečnost píše:
elo píše:
Když máš na A jiný pohled než já, tak to dokazuje že nevím, co jsem chtěl napsat o B.
Hezká logika. Taková netradiční, ale zajímavá.

Bude to asi delší...

Nejde o to, že já mám pohled A a ty pohled B. Vynecháme-li ty potřeby sebepotvrzení, je tu něco hlubšího, co lze ukázat.

Představ si, že existuje něco, co cestu A i cestu B nakonec spojuje. Babička říkávala, že všechny cestu vedou nakonec do Říma, a podobně je to myšleno,ne tedy ten Řím, ale to, že se stejně sejdou.

objekt: indická tantra.

V mém pohledu, který jsem i uvedl jako doslova můj pohled. Jsem popsal, co mě na tom objektu přišlo nejvíc inspirující.
Můj pohled: je to o vnímání mužské a ženské energie ve vztahu muže a ženy. Při fyzickém setkání a spolubytí (ne nutně intimním), prožitkem dochází k navnímání energie opačného pohlaví, a díky tomu v procítění této energie v sobě. Což se děje příjímáním a dáváním energie, energie se cyklí a jak prochází mužem a ženou opakovaně tak se mísí v jednu.

Objekt je to velice široký a dá se úplně pochopit, že pro tvé vnímání jsou v popředí jiné aspekty.
Ta má přesný řád a přesné podmínky.

Moje vyjádření, nikterak nepopíralo, že to nemá řád a přesné podmínky.
Ano ty rituály mají přesný řád a podmínky, to o čem jsem psal já byl efekt těchto rituálů.

Tradiční tantra pracuje s tím, že ten "materiál" je velmi vzdálen čemukoli, co by se blížilo k pojmenování "ideální".

Opět nechápu to ostré vymezení "ne." Nepsal jsem nic o materiálu, a nepoužil jsem slovo ideální, ani jsem myslím nějakou ideálnost neuvažoval.
To že jsem zmínil jen fyzickou blízkost a nezmínil, že některé techniky byly prováděné na dálku (často i převažovaly), jen s představou druhé osoby.

No pak už je jen krůček k tomu, aby se otevřel prostor, pro práci, v sobě.
Cesta od A k B existuje.

Skutečnost píše:Jsme ale v situaci, kdy je položena otázka, zda umíš potvrdit, že i ty vidíš, že ty cesty se scházejí a setkají se.

Kdy ta otázka byla položena?

Skutečnost píše:To, že se liší nějaké ty "mentálně-emocionálně-tělesné" detaily nemusí hrát až takovou roli, kterou ale hraje ten cíl. Tvým cílem je vytvoření souladu mezi dvěmi póly, což by mělo vést k vytvoření jednoty. Jenže tento milník zatím vůbec nevidíš. jsi zaujat těmi póly a hledáš na ploše doteku něco, čím lze póly spojovat. To ale není možné.

Máš o mě zajímavé představy.
Chceš mi určovat cíl? Cestu? Milníky?

Skutečnost píše:Princip toho spojování je totiž to, co je v kolizi se tvým popisem a tím tvým "Ano". buď víš, ojektže to spojení protipólů v jeden celek (tradiční tantra) MUSÍ vycházet odjinud, než z těch pólů samotných, anebo to nevíš.

Tvá starost o to, co vím a nevím je dojemná.

Skutečnost píše:Nauka tantry - jako nauka o spojování protikladů - to spojování nejen popisuje, ale i vysvětluje, jak k němu může dojít. A s intimitou tohle vysvětlení nemá téměř nic společného.

No boha jeho. Kde jsem psal, že to má společné hlavně s intimitou? :ouch:
Zkus číst to, co píši a méně se domýšlet. A když už se domýšlíš, nech si potvrdit, že správně.
Teď už chápu tvé "ne" - je to "ne" představě, kterou sis z mého psaní vytvořila. Pak je toto "ne." nemístě. Je to "ne." romantické představě o soužití ideálních pólů ve vzájemné harmonii.
Ale, jak jsi k této představě na podkladě toho, co jsem psal došla, to je mi záhadou. No asi je v tobě živá i když se jí snažíš říct "ne". (potlačená? :donknow: :D )
elo

Příspěvekod Skutečnost » čtv 10. dub 2025 13:22:13

elo píše:
Skutečnost píše:
elo píše:
Když máš na A jiný pohled než já, tak to dokazuje že nevím, co jsem chtěl napsat o B.
Hezká logika. Taková netradiční, ale zajímavá.

Bude to asi delší...

Nejde o to, že já mám pohled A a ty pohled B. Vynecháme-li ty potřeby sebepotvrzení, je tu něco hlubšího, co lze ukázat.

Představ si, že existuje něco, co cestu A i cestu B nakonec spojuje. Babička říkávala, že všechny cestu vedou nakonec do Říma, a podobně je to myšleno,ne tedy ten Řím, ale to, že se stejně sejdou.

objekt: indická tantra.

V mém pohledu, který jsem i uvedl jako doslova můj pohled. Jsem popsal, co mě na tom objektu přišlo nejvíc inspirující.
Můj pohled: je to o vnímání mužské a ženské energie ve vztahu muže a ženy. Při fyzickém setkání a spolubytí (ne nutně intimním), prožitkem dochází k navnímání energie opačného pohlaví, a díky tomu v procítění této energie v sobě. Což se děje příjímáním a dáváním energie, energie se cyklí a jak prochází mužem a ženou opakovaně tak se mísí v jednu.

Objekt je to velice široký a dá se úplně pochopit, že pro tvé vnímání jsou v popředí jiné aspekty.
Ta má přesný řád a přesné podmínky.

Moje vyjádření, nikterak nepopíralo, že to nemá řád a přesné podmínky.
Ano ty rituály mají přesný řád a podmínky, to o čem jsem psal já byl efekt těchto rituálů.

Tradiční tantra pracuje s tím, že ten "materiál" je velmi vzdálen čemukoli, co by se blížilo k pojmenování "ideální".

Opět nechápu to ostré vymezení "ne." Nepsal jsem nic o materiálu, a nepoužil jsem slovo ideální, ani jsem myslím nějakou ideálnost neuvažoval.
To že jsem zmínil jen fyzickou blízkost a nezmínil, že některé techniky byly prováděné na dálku (často i převažovaly), jen s představou druhé osoby.

No pak už je jen krůček k tomu, aby se otevřel prostor, pro práci, v sobě.
Cesta od A k B existuje.

Skutečnost píše:Jsme ale v situaci, kdy je položena otázka, zda umíš potvrdit, že i ty vidíš, že ty cesty se scházejí a setkají se.

Kdy ta otázka byla položena?

Skutečnost píše:To, že se liší nějaké ty "mentálně-emocionálně-tělesné" detaily nemusí hrát až takovou roli, kterou ale hraje ten cíl. Tvým cílem je vytvoření souladu mezi dvěmi póly, což by mělo vést k vytvoření jednoty. Jenže tento milník zatím vůbec nevidíš. jsi zaujat těmi póly a hledáš na ploše doteku něco, čím lze póly spojovat. To ale není možné.

Máš o mě zajímavé představy.
Chceš mi určovat cíl? Cestu? Milníky?

Skutečnost píše:Princip toho spojování je totiž to, co je v kolizi se tvým popisem a tím tvým "Ano". buď víš, ojektže to spojení protipólů v jeden celek (tradiční tantra) MUSÍ vycházet odjinud, než z těch pólů samotných, anebo to nevíš.

Tvá starost o to, co vím a nevím je dojemná.

Skutečnost píše:Nauka tantry - jako nauka o spojování protikladů - to spojování nejen popisuje, ale i vysvětluje, jak k němu může dojít. A s intimitou tohle vysvětlení nemá téměř nic společného.

No boha jeho. Kde jsem psal, že to má společné hlavně s intimitou? :ouch:
Zkus číst to, co píši a méně se domýšlet. A když už se domýšlíš, nech si potvrdit, že správně.
Teď už chápu tvé "ne" - je to "ne" představě, kterou sis z mého psaní vytvořila. Pak je toto "ne." nemístě. Je to "ne." romantické představě o soužití ideálních pólů ve vzájemné harmonii.
Ale, jak jsi k této představě na podkladě toho, co jsem psal došla, to je mi záhadou. No asi je v tobě živá i když se jí snažíš říct "ne". (potlačená? :donknow: :D )

Vidíš to tvé vnucování tvého pohledu a tvých dojmů? Asi pro to se ta hruška raději drží větve, než by ti dobrovolně zůstala ležet ve tvé ruce.
Skutečnost

Příspěvekod elo » čtv 10. dub 2025 13:28:34

elo píše:Sadař - hruška. Zahradník - květina.
Kde je v těchto obrazech nevyváženost?

Skutečnost píše:V tom slově "chce" hned na začátku.

Zdeněk píše:Nemůžeš s tím svým blízkým člověkem naplňovat svoje očekávání, nejde to.

Je tu nevyváženost, která to chce implikuje.
Skutečnost to naznačila v reakci na Zdeňkova slova.
To by měl být vykřičník.
elo

Příspěvekod Jářek » čtv 10. dub 2025 14:16:20

Říkal jsem si že už sem nezabřednu, ale sliby chyby :)

Zaujala mě ta tantra. Ale nerad bych tu Lidušce působil trauma :give_flower:
Jářek

Příspěvekod Skutečnost » čtv 10. dub 2025 14:37:00

Jářek píše:Říkal jsem si že už sem nezabřednu, ale sliby chyby :)

Tantra je dnes v módě, ale ne každý je ochoten pro ni zezelenat. Co jsi pro ni schopen nabídnout ty?
Skutečnost

Příspěvekod armin » čtv 10. dub 2025 14:41:52

Pro elo pro info - zdejší "Liduška" je chlap. :)
armin

Poděkoval: 34
Poděkováno: 80-krát v 76 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » čtv 10. dub 2025 15:42:35

Skutečnost píše:

Tantra je dnes v módě, ale ne každý je ochoten pro ni zezelenat. Co jsi pro ni schopen nabídnout ty?

V módě je všelicos, buddhismus, advaita, jóga... Neříká se náhodou Tantra jóga?
Oni znalosti nejsou vše, jen sebelepší terminologie tě hloub nepustí. Spíš hlídá "bránu".

Já tu přednášku dávat nebudu, a kdyby chtěl Elo něco nově v tématu probrat ohledně tantry, tak budu naslouchat.... :)
Jářek

Příspěvekod Zdeněk » čtv 10. dub 2025 16:13:12

elo píše:
Skutečnost píše:

To je "duchovní rozměr" leda tak ega. :)

Cesta Zenu znázorněná deseti obrázky krocení buvola sem patří asi jako pěst na oko.

Zen je o meditaci, mnoha, mnoha, mnoha hodin nepohnutého sedění proti bílé stěně a o bolesti (pro Evropany, ze zkřížených nohou). Chtít těmi výklady k obrázkům někoho dovést k osvícení skrze diskuzi na netu je prostě bláznovství.
Zdeněk

Poděkováno: 4-krát v 4 příspěvcích

Příspěvekod elo » čtv 10. dub 2025 16:15:25

Skutečnost píše:[

Vidíš to tvé vnucování tvého pohledu a tvých dojmů? Asi pro to se ta hruška raději drží větve, než by ti dobrovolně zůstala ležet ve tvé ruce.

Ne.
elo

Příspěvekod elo » čtv 10. dub 2025 16:18:15

armin píše:Pro elo pro info - zdejší "Liduška" je chlap. :)

Myslíš Skutečnost, kterou někdo považoval za Lídu?

Od teď mu budeme říkat Liduška?
A co Liduška, souhlasí?
elo

Příspěvekod elo » čtv 10. dub 2025 16:21:27

Skutečnost píše:
elo píše:
Skutečnost píše:

Když odmyslíš ty konkretizující detaily, tak odpověď je ano.

Tak to muselo být fakt peklo.
A z mistrování tě to vyvedlo? Nebo tím ještě trpíš?
elo

Příspěvekod elo » čtv 10. dub 2025 16:28:53

Jářek píše:
Skutečnost píše:

Oni znalosti nejsou vše, jen sebelepší terminologie tě hloub nepustí. Spíš hlídá "bránu".

Já tu přednášku dávat nebudu, a kdyby chtěl Elo něco nově v tématu probrat ohledně tantry, tak budu naslouchat.... :)

Klidně se tu projev, sdílej, zeptej se.
Třeba se tu to téma chytne a někdo to rozvine.

To, co je tu teď v Čechách v módě a nazýváno tantra, s tím nemám zkušenost, jen sdílení od známých. Nemá to s tím, o čem jsem psal nic společného.
elo

Příspěvekod Skutečnost » čtv 10. dub 2025 16:31:49

elo píše:
armin píše:Pro elo pro info - zdejší "Liduška" je chlap. :)

Myslíš Skutečnost, kterou někdo považoval za Lídu?

Od teď mu budeme říkat Liduška?
A co Liduška, souhlasí?

Klidně, hlavně, když to pojmenovávání pomůže vám...
Skutečnost

Příspěvekod Skutečnost » čtv 10. dub 2025 16:40:04

elo píše:
Tak to muselo být fakt peklo.
A z mistrování tě to vyvedlo? Nebo tím ještě trpíš?

Když víš proč, ta to peklo můžeš vnímat i jako kulisy.
A pokud si pamatuji, nešlo o "mistrování" - popis pro tebe byl jako "když se to blíží situaci žhavého učitele prokázat si své mistrovství na svéhlavém, nevypočitatelném žákovi, který je vždy ihned v opozici...", protože rvaní nezralé hrušky z větve nese všechny možné znaky, ale nenese znaky moudrosti.
Skutečnost

Příspěvekod Skutečnost » čtv 10. dub 2025 16:42:09

elo píše:
Skutečnost píše:

Ne.

To je i pochopitelné. Přijmi mou soustrast.
Skutečnost

Příspěvekod Skutečnost » čtv 10. dub 2025 16:44:54

Zdeněk píše:To je "duchovní rozměr" leda tak ega. :)
Cesta Zenu znázorněná deseti obrázky krocení buvola sem patří asi jako pěst na oko.

Zen je o meditaci, mnoha, mnoha, mnoha hodin nepohnutého sedění proti bílé stěně a o bolesti (pro Evropany, ze zkřížených nohou). Chtít těmi výklady k obrázkům někoho dovést k osvícení skrze diskuzi na netu je prostě bláznovství.

Ano, někdo to tak opravdu má. Ale to není nic jiného, než jedna z forem jak vyvolat Satori. Jsou i jiné formy.
Skutečnost

Příspěvekod Skutečnost » čtv 10. dub 2025 16:47:56

Jářek píše:
Skutečnost píše:

Přidávám se: "Elo, Elo, Elo - projev se!"
Skutečnost

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení