Vidět ve druhém nejvyšší pravdu, kterou jsi sám

Re: Vidět ve druhém nejvyšší pravdu, kterou jsi sám

Příspěvekod Nic » sob 01. lis 2025 16:34:45

armin píše:Tvůj svět mne opravdu nezajímá, zajímá mne po čase několika otázkami a komentáři vyzkoušet jak se ta tvoje slepota vyvíjí. A také snaha pozozumět obecnějším příčinám takové slepoty ("oblbenosti") na tvém konkrétním příkladu.

Rozumím, že Tě můj svět nezajímá a že chceš sledovat, jak se podle tebe vyvíjí má „slepota“. Je v tom jistá upřímnost – a také touha pochopit něco obecnějšího skrz konkrétní příklad. Možná jsme oba na cestě pochopení, jen každý jiným směrem.

Pro mě „můj svět“ není uzavřený systém představ, ale samotné bytí, které nejde oddělit od poznávajícího. Nejde o osobní pohled, ale o vědomí, ve kterém se pohled i ten, kdo se dívá, objevuje. Když o něm mluvím, mluvím o tom, co je tady před každou myšlenkou – o tom, co zůstává, když všechno ostatní odpadne.

V tom smyslu není „můj svět“ proti „Tvému“. Jsou to dvě různé perspektivy stejného prostoru. Tvoje zkušenost vnímá střet, dění, zprávy, nespravedlnost. Moje zkušenost vnímá ticho, které to všechno umožňuje. Když Nisargadatta říká: „Můj svět je skutečný, váš vymyšlený,“ mluví o té vrstvě skutečnosti, která nezmizí ani se smrtí těla, ani s koncem myšlenky. Nejde o pohrdání, ale o přesun pozornosti.

Nemusíme se shodnout. Možná se jen díváme z různých míst na totéž. Z pohledu oddělenosti to vypadá jako rozpor, ale z pohledu Bytí se nic neděje – jen hra tvarů v jediném vědomí.

Zajímá mě, co v Tobě vyvolává odpor. Možná právě tam, kde se něco uvnitř brání, začíná skutečné poznání – ne to racionální, ale to, které se dotýká něčeho hlubšího.
Nic

Poděkoval: 75
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Zdeněk » sob 01. lis 2025 17:37:13

Nic píše:
armin píše:Tvůj svět mne opravdu nezajímá, zajímá mne po čase několika otázkami a komentáři vyzkoušet jak se ta tvoje slepota vyvíjí. A také snaha pozozumět obecnějším příčinám takové slepoty ("oblbenosti") na tvém konkrétním příkladu.

Rozumím, že Tě můj svět nezajímá a že chceš sledovat, jak se podle tebe vyvíjí má „slepota“. Je v tom jistá upřímnost – a také touha pochopit něco obecnějšího skrz konkrétní příklad. Možná jsme oba na cestě pochopení, jen každý jiným směrem.

Pro mě „můj svět“ není uzavřený systém představ, ale samotné bytí, které nejde oddělit od poznávajícího. Nejde o osobní pohled, ale o vědomí, ve kterém se pohled i ten, kdo se dívá, objevuje. Když o něm mluvím, mluvím o tom, co je tady před každou myšlenkou – o tom, co zůstává, když všechno ostatní odpadne.

V tom smyslu není „můj svět“ proti „Tvému“. Jsou to dvě různé perspektivy stejného prostoru. Tvoje zkušenost vnímá střet, dění, zprávy, nespravedlnost. Moje zkušenost vnímá ticho, které to všechno umožňuje. Když Nisargadatta říká: „Můj svět je skutečný, váš vymyšlený,“ mluví o té vrstvě skutečnosti, která nezmizí ani se smrtí těla, ani s koncem myšlenky. Nejde o pohrdání, ale o přesun pozornosti.

Nemusíme se shodnout. Možná se jen díváme z různých míst na totéž. Z pohledu oddělenosti to vypadá jako rozpor, ale z pohledu Bytí se nic neděje – jen hra tvarů v jediném vědomí.

Zajímá mě, co v Tobě vyvolává odpor. Možná právě tam, kde se něco uvnitř brání, začíná skutečné poznání – ne to racionální, ale to, které se dotýká něčeho hlubšího.

Za tím je jasný rukopis AI.

Já mám obavu, že se jedná o duševní poruchu. Diskuze s Janou připomíná diskuzi s člověkem identifikujícím se jako Kryštof Kolumbus.

:?
Zdeněk

Poděkoval: 0
Poděkováno: 14-krát v 14 příspěvcích

Příspěvekod Nic » sob 01. lis 2025 18:02:05

Zdeněk píše:Za tím je jasný rukopis AI.

Já mám obavu, že se jedná o duševní poruchu. Diskuze s Janou připomíná diskuzi s člověkem identifikujícím se jako Kryštof Kolumbus.

:?

Tomuhle bys rozuměl líp?

Můj svět je mnou, to se nedá oddělit. Opravdu není šance poznávat pravdu skrz iluzi oddělenosti: "já versus svět".

A jak říká Nisargadatta, tenhle skutečný svět nemůžeš poznat, dokud v něm nejsi. A také říká: "Můj svět je skutečný, váš je vymyšlený."

Tvůj svět je to, co vidíš, slyšíš, vnímáš svými smysly. Je stvořen z toho, co si o tom přečteš na internetu, vidíš ve zprávách. Vidíš svět plný válek a nepokojů, vidíš jako řešení porazit nepřátele.

Skutečný svět, tak jak ho poznávají probuzení, je klid a mír sám. Není v něm žádná smrt, žádné utrpení, žádný strach, nikdo cizí, nikdo nepřátelský.

Kdybys teď v tomhle okamžiku oslepl, ohluchl a byl úplně izolován od všech těch zpráv ze světa, tak by možná podobný klid a mír v Tobě mohl být taky. Podobný klid a mír zažívají jogíni, mniši, když se od světa izolují. Pak to vypadá, že v klidu není problém klid udržet. Jenže pravda se ukáže, když se dostanou zpátky do civilizace. Pokud se v nich neprobudilo uvědomění jednoty Bytí, tak v ruchu světa o ten klid zase přijdou.

Rozdíl mezi klidem pramenícím z nevidění (ze slepoty) a klidem v prozření je v poznání Skutečnosti, kterou je Já. "Vše je Já a blaženost…" jak říká Eduard Tomáš.

Slepý květinu nevidí, Eduard Tomáš popisuje, jak se podívá na květinu, odmyslí tvar a jméno a květina je tímtéž, co Eduard Tomáš. Ve skutečnosti je to ještě mnohem jednodušší.

Bez připoutanosti k tělu a mysli, bez připoutanosti k iluzi oddělenosti, je tady rovnou uvědomění, že absolutně všechno je Já a blaženost, sat-čit-ánanda - Vědomí - Bytí.

Proto Nisargadatta popisuje "svůj svět" tak, jak ho popisuje. A je třeba říct, že ten popis je naprosto výstižný.

Maharádž: "Všichni jste promočení, protože hustě prší. V mém světě je vždy pěkné počasí. Není tu noc ani den, teplo ani chladno. Netrápí mne tu žádné starosti ani výčitky svědomí. Má mysl je osvobozena od myšlenek, neboť tu nejsou žádné touhy, jichž by byla otrokem.
Váš svět je pomíjivý a proměnlivý. Můj svět je dokonalý a neměnný. Můžete mi o svém světě říkat cokoli chcete – budu poslouchat pozorně, možná dokonce i se zájmem, ale ani na okamžik nezapomenu, že váš svět neexistuje, že sníte.
Můj svět nemá žádné charakteristické vlastnosti, podle kterých by se dal rozpoznat. Nelze o něm říci nic. Já jsem svým světem. Můj svět je mnou samotným. Je úplný a dokonalý. Každý otisk je vymazán, každá zkušenost odmítnuta. Nepotřebuji nic, dokonce ani sebe ne, neboť sám sebe nemohu ztratit.
Cokoli se stane ve vašem světě, to má platnost a vyvolává reakce pouze v něm samotném. V mém světě se neděje nic.
Vaše slova mne nemohou postihnout. Můj svět je neverbální. Ve vašem světě to, co je nevyslovené, neexistuje. V mém světě neexistují slova a jejich významy. Ve vašem světě není nic stálého, v mém světě se nic nemění. Můj svět je skutečný, zatímco váš je vytvořen ze snů.
"

Můžeš si sám odpovědět: Ty si připadáš normální, když popisuješ svůj svět tak, jak ho poznáváš?

Dokážeš si přiznat, že skutečnost je to, co poznává Nisargadatta?

Nejde o to, abys vyhodnocoval, kdo je blázen, jde o poznání Skutečnosti - o probuzení ze snu.
Nic

Příspěvekod Zdeněk » sob 01. lis 2025 18:12:54

Nic píše: Dokážeš si přiznat, že skutečnost je to, co poznává Nisargadatta?

Dokážu si přiznat, že mapa, kterou mi někdo předkládá, je hodnověrná.

Ale co když někdo praví akceptuj tuhle mapu a jsi tam?

Obrázek
Zdeněk

Příspěvekod Nic » sob 01. lis 2025 18:37:00

Ani ten nejdokonalejší popis vody Tě nezbaví žízně. Ani ta nejdokonalejší mapa Tě nedovede ke zdroji, kterým jsi Ty sám, když hledáš, kde nejsi.
Nic

Příspěvekod armin » sob 01. lis 2025 19:47:49

Nic píše:

Já žádný odpor k tobě nebo k tomu, co píšeš necítím. Podobně jako necítím odpor k Jehovistům, jejich slepé víře a "misionářské" činnosti.
Prostě jsou to jevy, ze kterých se můžeme poučit o různých motivacích a zákoutích lidské psychiky.

Ale máš pravdu, že když člověk cítí k něčemu odpor, může mu to, je-li duchovně bdělý, pomoci poznat svoje ulpělosti, které ten odpor vyvolávají.
armin

Poděkoval: 37
Poděkováno: 89-krát v 85 příspěvcích

Příspěvekod Nic » ned 02. lis 2025 6:42:22

armin píše:
Nic píše:

Já žádný odpor k tobě nebo k tomu, co píšeš necítím. Podobně jako necítím odpor k Jehovistům, jejich slepé víře a "misionářské" činnosti.

Co to znamená být pravdivý?

Kdy příspěvky na duchovním fóru jsou ve slepé víře misionářskou činností?

Když napíšeme Inspirativní citáty, pokyny pro pokročilé aniž by nám bylo jasno, že skutečnost je jen jedna a projekce skrz mysl se svými formami, tvary a jmény je jen imaginární - relativní realita a slepě věříme, že píšeme něco moudrého? Nebo když se normálně bavíme o tom, co poznáváme v diskuzi na duchovním fóru, používáme citace Mistrů a zkoumáme, v čem se naše poznání shoduje s tím, co poznávají probuzení, v čem se liší a jakým způsobem dospět k hlubšímu poznání?

Prostě jsou to jevy, ze kterých se můžeme poučit o různých motivacích a zákoutích lidské psychiky.

Jestli jsme dospěli pouze do bodu zkoumání druhých osob, tak jsme pořád v zajetí té největší nevědomosti, kdy se díváme na druhého jako na tělo - individualitu, proto i sami sebe považujeme za tělo - individualitu, a nemáme šanci poznávat nejvyšší pravdu, protože pořád zkoumáme prst který ukazuje na měsíc, tím pádem se nedíváme kam ukazuje.

Ale máš pravdu, že když člověk cítí k něčemu odpor, může mu to, je-li duchovně bdělý, pomoci poznat svoje ulpělosti, které ten odpor vyvolávají.

Duchovní bdělost je pozornost obrácená k pravdě, která přesahuje mysl. Tvůj svět je světem mysli, proto nemůžeš ani náhodou rozumět tomu, co Ti píšu, o čem mluví Nisargadatta a ani o čem mluví Eduard Tomáš, když poukazují na skutečnost nezakrývanou iluzí mysli.

Diskuze s Tebou na duchovním fóru je naprosto nesmyslná, Miroslave.

Nejsem jehovista, abych kohokoliv tlačila k slepé víře.

Nemám zájem, abys slepě věřil něčemu, co sám nepoznáváš jako skutečnost.

Tak hodně štěstí
Nic

Příspěvekod Salmo1cz » ned 02. lis 2025 7:18:38

Samozřejmě.
A stejně jako Ashin Ottama a další, jména a tvary jsou pouhou fluktuací energie.Vše je dočasné a končící v prázdnotě.
Jenomže se nikdo neptá jak to vlastně vzniká a co to vůbec znamená.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... fMl61UqYMR
Salmo1cz

Poděkoval: 1
Poděkováno: 9-krát v 9 příspěvcích

Příspěvekod Salmo1cz » ned 02. lis 2025 7:29:52

43 Jeho učedníci mu řekli: Kdo jsi, že nám tohle říkáš ? (Ježíš odpověděl): Z toho, co vám říkám, nepoznáte, kdo jsem? Ovšem jste jako židé, neboť oni milují strom a nenávidí jeho plody, nebo milují plody a nenávidí strom. (J 1,10-11; Mt 23,29-33; L 11,47-48)
Salmo1cz

Poděkoval: 1
Poděkováno: 9-krát v 9 příspěvcích

Příspěvekod Nic » ned 02. lis 2025 7:53:30

Salmo1cz píše:Samozřejmě.
A stejně jako Ashin Ottama a další, jména a tvary jsou pouhou fluktuací energie.Vše je dočasné a končící v prázdnotě.
Jenomže se nikdo neptá jak to vlastně vzniká a co to vůbec znamená.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... fMl61UqYMR

Díky za připomenutí. Všechny ty hry mysli, i když jsou clonou zakrývající skutečnost, která je ještě před myšlenkou, tudíž nevzniklá a není tady nikdo, pro koho by to mohlo mít význam, nejsou ničím špatným.

Může tady být další poznání, že všechny ty hry mysli pramení ze zdroje, který je láskou. Tím pádem ve skutečnosti jsou nádherné a dokonalé ve všech podobách, i ve formě zkoumání vznikajícího a zanikajícího, i významu pro to imaginární oddělené.

Ovšem bez poznání našeho neměnného, celistvého Já se stáváme obětí iluzorního, omezeného ega, které vnímá svět skrz filtr strachu, touhy, odporu a oddělenosti. Proměnlivost se pak nejeví jako kreativní tanec lásky, ale jako chaotická a často bolestivá realita, protože nevidíme, co je za ní – a v ní.
Nic

Příspěvekod Nic » ned 02. lis 2025 7:56:23

Salmo1cz píše:43 Jeho učedníci mu řekli: Kdo jsi, že nám tohle říkáš ? (Ježíš odpověděl): Z toho, co vám říkám, nepoznáte, kdo jsem? Ovšem jste jako židé, neboť oni milují strom a nenávidí jeho plody, nebo milují plody a nenávidí strom. (J 1,10-11; Mt 23,29-33; L 11,47-48)

Ano, díky moc. Nádherně touhle citací doplňuješ téma neměnné Skutečnosti a jejích proměnlivých projevů. Ježíš říká: Nezkoumejte jen "kdo jsi?", ale pochopte podstatu "z toho, co říkám". Neoddělujte kořen od ovoce, podstatu od projevu. Pravda (Skutečnost) je jedno a je přítomna jak v "stromu" (neměnné), tak v "plodech" (proměnlivé). Nepoznáte-li jednotu, zůstanete v dualitě a nepochopení.

:happy:
Nic

Příspěvekod Zdeněk » ned 02. lis 2025 8:28:23

Nic píše:Ani ten nejdokonalejší popis vody Tě nezbaví žízně. Ani ta nejdokonalejší mapa Tě nedovede ke zdroji, kterým jsi Ty sám, když hledáš, kde nejsi.

Kterým bych byl já sám, pokud bych byl dostatečně bdělý. Pokud bych nebyl dostatečně bdělý, pak považovat jenom tuto myšlenku/názor za bdělost je bláznovství.

Bdělý žádné myšlenky k bdělosti nepotřebuje. Myšlenky jsou totiž právě to, co bláznivému člověku, který na nich ulpívá/drží se jich, bdělosti zabraňují.
Zdeněk

Příspěvekod Nic » ned 02. lis 2025 8:36:52

Zdeněk píše:
Nic píše:Ani ten nejdokonalejší popis vody Tě nezbaví žízně. Ani ta nejdokonalejší mapa Tě nedovede ke zdroji, kterým jsi Ty sám, když hledáš, kde nejsi.

Kterým bych byl já sám, pokud bych byl dostatečně bdělý. Pokud bych nebyl dostatečně bdělý, pak považovat jenom tuto myšlenku/názor za bdělost je bláznovství.

Považovat prst ukazující na měsíc, za samotný měsíc je bláznovství.

Bdělý žádné myšlenky k bdělosti nepotřebuje. Myšlenky jsou totiž právě to, co bláznivému člověku, který na nich ulpívá/drží se jich, bdělosti zabraňují.

Ano. Skutečná bdělost je stav za myšlenkami, tichá přítomnost, která nepotřebuje žádné koncepty k definování sebe sama. Je to jako voda – abychom uhasili žízeň, musíme ji pít, ne o ní jen mluvit. A abychom ji pili, musíme se k ní dostat, ne se ztrácet v mapách nebo teoretických pojednáních.

Nic

Příspěvekod Zdeněk » ned 02. lis 2025 8:49:57

Nic píše:Ano. Skutečná bdělost je stav za myšlenkami, tichá přítomnost, která nepotřebuje žádné koncepty k definování sebe sama. Je to jako voda – abychom uhasili žízeň, musíme ji pít, ne o ní jen mluvit. A abychom ji pili, musíme se k ní dostat, ne se ztrácet v mapách nebo teoretických pojednáních.

Ano. Zároveň však platí, že i toto je myšlenka, názor, který si blázen může osvojit a považovat to za realizaci. A není možné ho z tohoto stavu slovy vyléčit, protože nejde eliminovat něco tím, co je ono samo.

Proto Nagardžuna praví, že šunjata, prázdnota, je praxe, a že ti, pro které je šunjata teorie, jsou nevyléčitelní.

Pokud tedy nemají to štěstí a neocitnou se ve vhodné zenové hale s vhodným zenovým mistrem, a nedostanou strašlivý výprask holí, i když sedí nejlíp na světě.
Zdeněk

Příspěvekod Nic » ned 02. lis 2025 9:32:41

Zdeněk píše:
Nic píše:Ano. Skutečná bdělost je stav za myšlenkami, tichá přítomnost, která nepotřebuje žádné koncepty k definování sebe sama. Je to jako voda – abychom uhasili žízeň, musíme ji pít, ne o ní jen mluvit. A abychom ji pili, musíme se k ní dostat, ne se ztrácet v mapách nebo teoretických pojednáních.

Ano. Zároveň však platí, že i toto je myšlenka, názor, který si blázen může osvojit a považovat to za realizaci.

Přesně tak, Zdenku. Jen mysl, která se drží iluzí, může zaměnit koncepty se skutečnou realizací. A život je tím nejlepším zrcadlem, které neúprosně ukazuje, jestli se pohybujeme v proudu objímající moudrosti a Lásky, nebo jestli jsme uvězněni v cyklu ega plného strachu, odporu a nekonečné touhy po něčem lepším.

A není možné ho z tohoto stavu slovy vyléčit, protože nejde eliminovat něco tím, co je ono samo.

Ano. Souhlasím, slova a koncepty jsou omezené. Ale ty sám jsi tím, co je to ONO, Zdenku. A právě v tom spočívá naše vnitřní navigace: skutečnost, kterou prožíváme, buď rezonuje s tímhle hlubokým souladem, nebo se projevuje jako touha po něčem "jiném, lepším" , což signalizuje, že nejsme v souladu s tím, co skutečně jsme.

Proto Nagardžuna praví, že šunjata, prázdnota, je praxe, a že ti, pro které je šunjata teorie, jsou nevyléčitelní.

To určitě.

Pokud tedy nemají to štěstí a neocitnou se ve vhodné zenové hale s vhodným zenovým mistrem, a nedostanou strašlivý výprask holí, i když sedí nejlíp na světě.

Přesně tak. Život sám, se vší svou surovostí, je tou nejlepší zenovou holí. Iluze ega a ulpívání na konceptech v každém případě nemají šanci vydržet neúprosný tlak života, kde jsme vystaveni pravdě. Nějakého zenového mistra v hale pak ani není potřeba hledat.

Sami nejlépe víme, jestli náš vnitřní svět září dokonalým klidem, mírem, radostí a štěstím, jak ho popisují probuzení, nebo jestli se zrcadlí v iluzorním snu plném bojů, utrpení, odporu a nekonečného chtění.

Nic

Příspěvekod Zdeněk » ned 02. lis 2025 10:35:39

Nic píše:Ale ty sám jsi tím, co je to ONO, Zdenku. A právě v tom spočívá naše vnitřní navigace: skutečnost, kterou prožíváme, buď rezonuje s tímhle hlubokým souladem, nebo se projevuje jako touha po něčem "jiném, lepším" , což signalizuje, že nejsme v souladu s tím, co skutečně jsme.

Skutečnost, kterou prožíváš, je rezonována něčím vnějším (tedy např. ONÍM), podobně jako hypnotizér rezonuje stav štěstí v hypnotizovaném. O tom svědčí i tvoje oči.

Nagardžuny šunjata, Nisargadatty 'já jsem' či vipassana ale není hypnóza či autohypnóza. Právě naopak.
Zdeněk

Příspěvekod Zdeněk » ned 02. lis 2025 10:38:05

Sjednocení mysli něčím vnějším ale může být velmi užitečná meditační pomůcka (prakticky nezbytná), pokud se ví, že je to meditační pomůcka.
Zdeněk

Příspěvekod armin » ned 02. lis 2025 11:18:15

Nic píše:[

Duchovní bdělost je pozornost obrácená k pravdě, která přesahuje mysl. Tvůj svět je světem mysli, proto nemůžeš ani náhodou rozumět tomu, co Ti píšu, o čem mluví Nisargadatta a ani o čem mluví Eduard Tomáš, když poukazují na skutečnost nezakrývanou iluzí mysli.

Tak hodně štěstí

Ty se na mne nedíváš jako na nejvyšší pravdu? :donknow:
armin

Příspěvekod Nic » ned 02. lis 2025 11:44:03

armin píše:
Nic píše:[

Tak hodně štěstí

Ty se na mne nedíváš jako na nejvyšší pravdu? :donknow:

:D :D :D

Jistě, že jsi nejvyšší pravdou.

A jestliže se poznáváš,

tak je jasné, že jsi Já.

Nic

Příspěvekod armin » ned 02. lis 2025 11:55:58

Nic píše:
Jistě, že jsi nejvyšší pravdou.

A jestliže se poznáváš,

tak je jasné, že jsi Já.

A komu je to jasné? A komu to bylo nejasné?
Nejvyšší pravdě?
armin

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení