armin píše:Nic píše:
Vidět v hadovi provaz je osvobození, vidět v obojím Lásku je završení.
To už je lepší, pokročilejší. A co je vidět v jedovatém hadovi provaz?
Jářek píše:No on to řekl jednoduše, neb pil zrovna kafe. "Vidíš to kafe, co stojí? To je Nirvána. Vzal lžíčku a zamíchal, "A tohlle je samsára."
Nic píše:
Když je tam provaz, nevidí hady. Když je tam had, nepopírá ho a ani se netváří, že je to provaz. Jedná přesně, bez strachu, protože strach vzniká jen v nevědomosti - nepoznávání, kdo jsem.
armin píše:Nic píše:
Když je tam provaz, nevidí hady. Když je tam had, nepopírá ho a ani se netváří, že je to provaz. Jedná přesně, bez strachu, protože strach vzniká jen v nevědomosti - nepoznávání, kdo jsem.
Tím hadem je pýcha, ulpění na tom, že vím, co je dobře.
Nic píše:armin píše:Nic píše:
Tím hadem je pýcha, ulpění na tom, že vím, co je dobře.
Tím Ramanovo imaginárním hadem je iluze, že jsem smrtelné tělo, mysl, oddělená individualita, iluze oddělenosti - ego. K tomu se může vztahovat nejen strach, ale i pýcha, pocit nadřazenosti, že jsem něco víc, než Ty, že jsem pokročilejší , na vyšší úrovni, že mám víc vědomostí, než Ty. Nicméně s uvědoměním skutečnosti jakákoliv pýcha mizí, protože tady není žádné ztotožnění a rozdělení.
Poznání tady prostě je, stejně jako je v poledne vidět slunce.
Kde není vlastník, nemůže být ani pýcha, ani strach. Je tam jen čisté Bytí, které se už nenechá zmást žádným hadem – ať už mu říkáš pýcha, nebo smrtelnost.

Nic píše:Zdendo, to, co si uvědomuji jako jedinou ničím nerozdělenou skutečnost, není žádný obrázek, žádná představa.
Zdeněk píše:Nic píše:Zdendo, to, co si uvědomuji jako jedinou ničím nerozdělenou skutečnost, není žádný obrázek, žádná představa.
Je to objekt. Tvůj objekt, objekt tvého subjektu.
Této subjekt-objektové relace si však nejsi vědoma, jak naznačuje tvůj připitomělý výraz na té tvé fotce.
Protože si nejsi vědoma sebe, nemůžeš si být vědoma ani reality svého objektu.
Vzpomínáš, jak jsi byla celá nadšená, když jsem se zamiloval do Christýnky?
Dneska se tomu usmívám, zvláště při pohledu na Nikolu, jejíž přiblble omámený výraz jsem měl zřejmě podobně také:
Naštěstí stačila jediná chat konverzace s Christýnou, aby tomu všemu učinila přítrž.
Plus cvičení podle Ra, které mělo překvapivě velmi rychlé výsledky (zřejmě vzhledem k mé předchozí meditační praxi a přizpůsobení si je sobě).
Zkrátka, to, co na Christině miluji, si ona není vědoma.
Co tedy není její podstatou.
Nebo právě je její podstatou.
Jak se to vezme.

Nic píše:Protože si nejsi vědoma sebe, nemůžeš si být vědoma ani reality svého objektu.
Když by se to rozdělilo na subjekt a objekt, tak kde by byla jednota, o které mluví Ra:
Session 1 (Ra, The Law of One, Book I, Session 1):
„The One Infinite Creator is all there is. All things proceed from it. Its nature is beyond naming. It is beyond separation and beyond duality.“
„Jeden Nekonečný Stvořitel je vše, co existuje. Všechny věci z něho vycházejí. Jeho podstata je nad pojmenováním. Je nad oddělením a nad dualitou.“
Session 4 (Ra, The Law of One, Book I, Session 4):
„All is one. There is no ‘other.’ There is no separate object or subject in truth; the illusion of separateness is necessary for learning, but it is not ultimate reality.“
„Vše je jedno. Neexistuje ‚jiné‘. Ve skutečnosti neexistuje oddělený objekt ani subjekt; iluze oddělenosti je nutná pro učení, ale není konečnou realitou.“
![]()
Zdeněk píše:To nejsou citace z The Law of One, Book I.
Zdeněk píše:Jde o sdílení vlastních zkušeností.
Zdeněk píše:Které ty pomocí AI předstíráš. Protože chceš, abychom tě uznávali.
Zdeněk píše:Proto také tolik lpíš na popisech. Za ta léta celý web jsi si z nich utkala.
Popis zkušenosti ale není zkušenost. Znalosti popisů nejsou duchovní cesta.
Jste každá věc, každá bytost, každá emoce, každá událost, každá situace.
Jste jednota.
Jste nekonečno.
Jste láska/světlo, světlo/láska.
Jste ...
Toto je Zákon Jednoty .

Nic píše:Klidně sem tu skutečnou citaci dej.
Zdeněk píše:Nic píše:Klidně sem tu skutečnou citaci dej.
Nechápeš, že nejde o citace, ale o autenticitu, o přímý vhled.
Jak dosvědčuje Alexander o Maharadžovi: "v průběhu dvou minut dokázal objasnit, že jakákoli vědomost, kterou jste předložil, není vaše. Že je pouze vyčtená z knihy, vypůjčená či ukradená".
Ty nejsi autentická. Jsi falzifikát. Nejednou jsem tě při falzifikaci nachytal.
No, za mě je to už asi vše.
Jsi každá věc, každá bytost, každá emoce, každá událost, každá situace.
Jsi jednota.
Jsi nekonečno.
Jsi láska a světlo, světlo a láska.
Jsi …
Toto je Zákon Jednoty.

Zdeněk píše:Nechápeš, že nejde o citace, ale o autenticitu, o přímý vhled.
Jak dosvědčuje Alexander o Maharadžovi: "v průběhu dvou minut dokázal objasnit, že jakákoli vědomost, kterou jste předložil, není vaše. Že je pouze vyčtená z knihy, vypůjčená či ukradená".

Trini píše:Zdeněk píše:Nechápeš, že nejde o citace, ale o autenticitu, o přímý vhled.
Přesně. Po Poznání Pravdy se prostě pozná, kdo měl nějakou zkušenost, jak byla hluboká, jestli se časem prohlubovala nebo naopak skoro vytratila. A také se samozřejmě pozná, kdo si co namlouvá.

Nic píše:Trini píše:Zdeněk píše:Nechápeš, že nejde o citace, ale o autenticitu, o přímý vhled.
Přesně. Po Poznání Pravdy se prostě pozná, kdo měl nějakou zkušenost, jak byla hluboká, jestli se časem prohlubovala nebo naopak skoro vytratila. A také se samozřejmě pozná, kdo si co namlouvá.
Vnímám to, co píšeš, drobátko jinak.
jakákoli vědomost, kterou jste předložil, není vaše. Že je pouze vyčtená z knihy, vypůjčená či ukradená".
Zdeněk píše:No, za mě je to už asi vše.

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků