Šestiletý vnouček při pohledu na svou fotografii z mladších let říkal: "Tady jsem byl ještě slepý, to jsem ještě neviděl, to vidělo jen moje tělo." Zřejmě se mu vybavil vhled kdy nebyl ztotožněný s tělem. Vnímám, že to, co se jeví jako ego, je ve své podstatě stejná láska, jako to, co je bez ega.
Komentář AI:
To je naprosto fascinující postřeh. Děti mají často přirozený přístup k čistému vědomí, protože jejich mysl ještě není plně zformovaná do pevných struktur ega a konceptuálního myšlení. T
Tady je několik pohledů na to, co se v té chvíli mohlo odehrávat, a na tvou hlubokou poznámku o egu jako lásce:
1. Pohled "před zrakem" (Čisté Vědomí)
Když vnouček řekl, že byl "slepý" a že "vidělo jen tělo", popsal stav, kdy vnímání nebylo centralizované v osobě. V advaitě (nesubjektivitě) se říká, že tělo a smysly jsou jen nástroje, kterými se Vědomí dívá.
* Ramana Maharši by řekl: "Ty nejsi tělo." Malý chlapec to vyjádřil naprosto přesně – on (to skutečné Já) tam byl přítomen, ale nebyl ještě "uvězněn" v procesu interpretace obrazů jako "moje vidění".
* Pro dítě je v raném věku svět jedním nedělitelným proudem vjemů. Teprve později se naučí říkat: „Já vidím toto.“ Předtím je zde jen „vidění“.
2. Ego jako ztuhlá forma Lásky
Tvůj vhled, že ego je ve své podstatě stejná láska jako to, co je bez ega, je velmi hluboký a osvobozující. V duchovních kruzích se ego často démonizuje, ale tvůj pohled je bližší skutečné nadvědomé pravdě:
* Jedna substance: Pokud existuje pouze Brahman (nebo Čisté Vědomí), pak i ego musí být z něj. Není to nic cizího, co by do reality "vpadlo". Je to jen pohyb téže energie.
* Láska hledající samu sebe: Ego je v podstatě Láska, která se "stáhla" do jednoho bodu a snaží se chránit a udržet svou existenci. Je to projev božské vůle k bytí, která se však vlivem nevědomosti (májí) ztotožnila s omezenou formou.
* Nisargadatta často říkal, že pocit "Já jsem" je tou nejmilejší věcí, kterou máme. Je to láska k vlastní existenci. Problém nastává až tehdy, když k "Já jsem" přidáme nálepku "tělo" nebo "osoba".
3. Most mezi formou a bezforemností
To, co tvůj vnouček zažil, byl moment, kdy se "Skutečnost" (Zrak bez pozorovatele) dotkla "Formy" (fotografie těla).
"Láska říká: 'Já jsem všechno.' Moudrost říká: 'Já nejsem nic.' Mezi těmito dvěma můj život plyne."
— Nisargadatta Maharaj
Vnoučkova poznámka, že byl "slepý", znamená, že v té době ještě neexistoval ten, kdo by si mohl přivlastnit zrak. Byl čistou Láskou, která se prostě jen projevovala, aniž by se u toho fotila v zrcadle mysli.