Stav společnosti

Re: Stav společnosti

Příspěvekod Trini » čtv 06. lis 2025 13:49:15

Zdeněk píše:
armin píše:Pak po revoluci jsem s překvapením zjistil, že někteří lidé, kteří mi byli blízcí svým humorem moudrostí a vůbec sympatičtí byli a jsou židé. Třeba Voskovec a Werich, reportéři, vědci (Einstein - knížečka "Jak vidím svět") atd.
A dokonce někteří mí kamarádi, o kterých jsem to vůbec nevěděl a kteří se mnou jezdili do Jílového.

To jsem nevěděl doteď, že Voskovec a Werich byli Židé.

O tom jsem nikdy neslyšela, ani nečetla, že by Werich byl Žid. Jsou na to nějaké důkazy?

Máma po smrti táty řekla, že jeho babička byla Židovka. Ale už není možné se ho zeptat, jestli je to pravda. Ale je fakt, že jeden z jeho nejlepších přátel byl Žid.

Můj Boží člověk - katolický kněz z Holandska, narozený v Indonezií, měl babičku Čínanku a dědečka Žida.

Prý i Hitler měl dědečka Žida, takže nevylučuji, že i u Okamury by se nějaký pradědeček Žid mohl najít.

https://www.focus.de/wissen/mensch/gesc ... 24094.html

In Fachzeitschrift veröffentlicht
US-Forscher spricht von neuem Hinweis: Hatte Hitler doch einen jüdischen Großvater?
Trini

Poděkoval: 363
Poděkováno: 126-krát v 115 příspěvcích

Příspěvekod Trini » čtv 06. lis 2025 14:09:38

armin píše:Ten můj kamarád, právník - už jsem to sem psal, žil za totáče s manželkou a dvěma dětmi v jedné místnosti v bytě kde sdíleli záchod a koupelnu s jinou rodinou a byli léta v pořadníku na přidělení bytu.

A jak to vypadá dnes:

Übersicht mit KI

V České republice žilo na jaře 2019 přibližně
2600 dětí bez domova, což bylo tehdy podle průzkumu Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí asi 11 % z celkového počtu 23 830 osob bez domova. Poslední data uvádí, že v bytové nouzi žije až 61 000 dět

Souhrn z roku 2019:

Přibližně 2600 dětí bylo v této době bez domova.
Děti tvořily zhruba 11 % všech osob bez domova v Česku.
Nejvíce bezdomovců včetně dětí bylo v Moravskoslezském kraji a Praze.

Aktuálnější data:

Data z roku 2024 uvádějí, že v akutní bytové nouzi žije až 61 000 dětí, což představuje přibližně 39,6 % všech lidí v bytové nouzi.

Tyto děti žijí především na ubytovnách
Trini

Příspěvekod Zdeněk » čtv 06. lis 2025 14:54:17

Trini píše:
Zdeněk píše:
armin píše:Pak po revoluci jsem s překvapením zjistil, že někteří lidé, kteří mi byli blízcí svým humorem moudrostí a vůbec sympatičtí byli a jsou židé. Třeba Voskovec a Werich, reportéři, vědci (Einstein - knížečka "Jak vidím svět") atd.
A dokonce někteří mí kamarádi, o kterých jsem to vůbec nevěděl a kteří se mnou jezdili do Jílového.

To jsem nevěděl doteď, že Voskovec a Werich byli Židé.

O tom jsem nikdy neslyšela, ani nečetla, že by Werich byl Žid. Jsou na to nějaké důkazy?

Hmm, to je zajímavé, Grok tvrdí, že židovské kořeny neměli.

Ten armin už taky neví jak bejt židovsky zajímavej (nakonec bude štonc tvrdit, že praotec Čech byl vlastně žid).
Zdeněk

Poděkoval: 0
Poděkováno: 14-krát v 14 příspěvcích

Příspěvekod armin » čtv 06. lis 2025 15:55:43

Zdeněk píše:Hmm, to je zajímavé, Grok tvrdí, že židovské kořeny neměli.

Ten armin už taky neví jak bejt židovsky zajímavej (nakonec bude štonc tvrdit, že praotec Čech byl vlastně žid).

Už nevím, kde jsem k tomu přišel a tenkrát mne to překvapilo.
Když teď dívám na net tak jsem našel hezký citát z Werichiva vystoupení k nějakému výročí v Židovském muzeu.
Docela vystihuje, co si i já myslím o antisemitismu. Třeba také jako já nebyl žid ale židé mu evidentně nevadili ani se jich nebál.

Považoval jsem a považuji stále za největšího nepřítele člověka blbost.
A z blbosti se narodil antisemitismus. Já nejsem tak vzdělaný jako pan Sartre a stovky jiných filosofů, abych mohl rozřešit nebo objasnit kořeny antisemitismu. Ale vím pudově a vím to jistě, že antisemitismus je jednou z největších příčin neštěstí lidstva. A vůbec ne proto, že ubližuje Židům, ale proto, že dovoluje hlupákům zlým blbcům, nečestným a špatným zbabělcům zbavovat se pocitu méněcennosti. Přitom méněcennosti, která je zasloužená a které se nikdy nezbaví. Antisemita je v podstatě nešťastný člověk. Antisemitismus nezpůsobují Židi, protože nejde vůbec o Židy. Neboť, jak řekl Sartre – nemýlím-li se -, kdyby Židé nebyli, antisemita by si je musel vymyslet. Je pochopitelné, že po zvěrstvech, kterých se dopustil nacismus, by nebylo ani chytré, ani výhodné se hlásit k antisemitismu. A proto vynalézáme slova. Nová slova, vymyšlená prodejnými nebo vystrašenými žurnalisty, hloupými ideology, kterými nahrazujeme slovo antisemitismus.

https://citarny.com/souvislosti/chovani ... iseminismu
armin

Poděkoval: 37
Poděkováno: 89-krát v 85 příspěvcích

Příspěvekod armin » čtv 06. lis 2025 16:02:08

Tak koukám, že si to asi někdo vymyslel a publikoval - kde jsem na to narazil. Proč, je popsáno hezky v komentýři z netu:

Jste úspěšný? Tak jste Žid!
Poslední dobou jsem na internetu objevil zajímavou tendenci: všem osobnostem, které to někam dotáhly, nějak uspěly, přikládají lidové vrstvy, resp. jejich fragmenty, židovský původ. Všichni víme, že Židem byl Jan Werich, Ljuba Hermanová, Karel Poláček nebo Ota Šik. Nyní se ke svému překvapení dovídám, že Žid je i Zdeněk Svěrák, Eva Holubová, Andrej Babiš a dokonce Václav Havel.

Tak někteří třeba jsou, prý Standa Gross nebo Marek Benda. Nevím. Jediný, kdo se tak authenticky profiloval, byl Jan Fischer, kterému ale zas nevěřím nos mezi vočima. Ale ti ostatní? Zdá se, že lidové vrstvy zde pouze umocnily a zobecnily jev, o kterém se moc nemluví, ale který se nikdo soudný nesnaží popírat, a sice že mezi úspěšnými politiky, umělci, spisovateli, nobelisty atd. je nápadně vysoké procento Židů, zcela neúměrné jejich procentuálnímu zastoupení v populaci. Lze to přičíst řadě okolností: nejen nevšední nadání, ale i "tah na branku", schopnost své nadání dobře prodat a pochopitelně i silná kmenová solidarita, jánabráchism a rukarukumyjism mezi Židy navzájem. Lidové vrstvy z toho udělaly závěr, že kdo je úspěšný nebo vůbec nějak na tom dobře, musí být nutně Žid.

Já sice nemám ani úspěch, ani postavení, ani peníze, ale jsem nesmírně spokojen a šťasten. Obávám se, že budu asi taky Žid.

https://discussionspeed.blogspot.com/20 ... e-zid.html
armin

Poděkoval: 37
Poděkováno: 89-krát v 85 příspěvcích

Příspěvekod Trini » čtv 06. lis 2025 17:11:20

Právě se dívám: Ivan Olbracht byl po matce poloviční Žid. Ted je právě pronásledovaný jako komunista mainstreamem.

To mi připomíná padesátá léta v USA -"co Žid to levičák a komunista". Popravení Židové komunisté - manželé Rosenbergovi. Karl Marx byl také Žid po matce i otci - z rabínských rodin.

Franz Kafka - pražský německý Žid.

Režisér Dušan Klein byl český Žid.

Paul Newman - matka ze Slovenka, otec polsko-rakouský Žid.

Hrál hlavní roli ve filmu Exodus:

Exodus (1960) ORIGINAL TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=JMZ9bjInqwI

https://www.csfd.cz/film/7490-exodus/prehled/

Příběh skupiny Židů odehrávající se ve vypjatých dnech po II. světové válce. Najdou svou zemi zaslíbenou? Ubrání se všem nepřátelům?
Trini

Předchozí

Zpět na Úvahy a zamyšlení