AI

Re: AI

Příspěvekod Trini » úte 23. zář 2025 12:49:27

Eva Nada píše:
Trini píše:
Eva Nada píše:To, že láska je první emanací Bytí, řekla Míla a to je mi blízké...

A kde je tam ten Bůh? :donknow:

Mě je bližší uchopení, tak to cítím, že Bůh je Bytí, nebo Vědomí - ať už v pohybu, nebo v klidu...

Mně stačí jen pojem Vědomí. Když tak Absolutno. Bohové byli původně nadpřirozené bytosti, pak se z toho udělal jeden Bůh. Poprvé zřejmě ve Starém Egyptě. Každopádně Vědomí nikdy nikomu neřekne já jsem Bůh. ;)
Trini

Poděkoval: 357
Poděkováno: 124-krát v 113 příspěvcích

Následující uživatelé by rádi poděkovali uživateli Trini za tento příspěvek:
Eva Nada

Příspěvekod Eva Nada » úte 23. zář 2025 13:27:25

Mně stačí jen pojem Vědomí. Když tak Absolutno. Bohové byli původně nadpřirozené bytosti, pak se z toho udělal jeden Bůh. Poprvé zřejmě ve Starém Egyptě. Každopádně Vědomí nikdy nikomu neřekne já jsem Bůh.

Na tom tedy Vědomí, Absolutnu, Bytí se shodneme? Ať už v pohybu nebo nepohybu?

A na tom, že láska je první emanaci bytí se taky shodneme? Já to slovo láska nějak moc nepoužívám, asi díky Janě... :-) Ale ona je právě dobrým příkladem toho, že láska nebo Láska je prvním "pohnutím" Bytí, Vědomí....
Eva Nada

Poděkoval: 59
Poděkováno: 37-krát v 36 příspěvcích

Následující uživatelé by rádi poděkovali uživateli Eva Nada za tento příspěvek:
Trini

Příspěvekod Trini » úte 23. zář 2025 13:29:46

Eva Nada píše:A na tom, že láska je první emanaci bytí se taky shodneme?

:)
Trini

Příspěvekod Nic » stř 24. zář 2025 9:13:45

Trini píše:
Eva Nada píše:A na tom, že láska je první emanaci bytí se taky shodneme?

Troufla bych se vsadit o Pedritovo celuloidové pravítko, že tenhle výrok "láska je první emanaci bytí" nevyslovil nikdy Nisargadatta nebo Ramana nebo jiný realizovaný.

Hned to vysvětlím.

S přímým uvědoměním, že bytí samo o sobě bez jakékoliv iluze mysli je láskou a tím pádem je láska vším, co JE, jak říká Nisargadatta, je jasné, že bytí je absolutně vším, co je. Není šance ho ve skutečnosti rozdělit na něco a něco jiného. S tímhle poznáním mizí iluze duality - iluze dvojnosti - iluze oddělenosti.

Je jasné že v čistém uvědomění Skutečnosti neexistuje žádná hierarchie pořadí. Bytí samo jen JE, není to proces ani posloupnost. Není rozděleno na něco, co JE a něco jiného, co z něho dál vzniká. Je pořád absolutně celé a jediné, co je. Bytí je vědomí, je blažeností, je láskou.

A tou „láskou“ není myšlena emoce nebo citová připoutanost, ale beztvará přítomnost, bytí bez podmínek, které se projevuje jako soucit, otevřenost a jednota.
Nic

Poděkoval: 75
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Eva Nada » stř 24. zář 2025 9:16:18

Že by to ta Míla safra měla špatně?
Eva Nada

Poděkoval: 59
Poděkováno: 37-krát v 36 příspěvcích

Příspěvekod Trini » stř 24. zář 2025 9:45:18

Eva Nada píše:Že by to ta Míla safra měla špatně?

:D

Vždyt víme, kdo to má špatně. ;)

Zkušenost potvrzuje to, co řekla Míla - a řekla to moc pěkně.

AI nemůže mít zkušenost - a většina lidí zatím zkušenost nemá. AI nikdy nebude mít možnost zažít zkušenost, ale člověk ano. :)
Trini

Příspěvekod Nic » stř 24. zář 2025 10:35:24

Když jsem dřív procházela zážitky z duchovních světů, tak mi hodně pomohlo, že Míla Tomášová o nich se samozřejmostí mluvila jako o skutečnosti. Necítila jsem se díky ní divně nebo mimo, naopak mi to pomáhalo. Tehdy to bylo přesně to, co jsem potřebovala. Ale v současné době už vidím, že i tyhle zkušenosti jsou jen projevy mysli – jemné, krásné, ale pořád ne to nejvyšší - nejčistší.

Proto se mi jako pravdivější momentálně jeví radikální Nisargadattova jednoduchost, pustit i ty nejkrásnější obrazy a zůstat jen u toho, co je před nimi.

"TO" je Pravda nezkreslená myslí.
Nic

Příspěvekod Trini » stř 24. zář 2025 12:08:41

To víš, když se něčí obrovské duchovní ego chce stavět nad ní tak, jakým způsobem se o to bude snažit? Nesmyslnou argumentací, nesmyslným slovíčkařením.

A tady se podíváme, jestli Nisargadatta neříká jinými slovy to samé co Míla Tomášová:

Nisargadatta: ...Držíte se představy, že jste se narodil do tohoto světa bolestí a utrpení. Já vím, že svět je dítětem lásky, jehož začátek, růst a naplnění leží v lásce. Ale já jsem také mimo lásku.

To je přesně ono: Láska je první emanací Bytí.

Moudrost realizovaných. (Kterou duchovní ego nemůže pochopit, a tak se bude radit s bezduchou Ai. ;) )

Trini

Následující uživatelé by rádi poděkovali uživateli Trini za tento příspěvek:
Eva Nada

Příspěvekod Nic » stř 24. zář 2025 13:58:56

Trini píše:

To víš, když se něčí obrovské duchovní ego chce stavět nad ní tak, jakým způsobem se o to bude snažit? Nesmyslnou argumentací, nesmyslným slovíčkařením.

A tady se podíváme, jestli Nisargadatta neříká jinými slovy to samé co Míla Tomášová:

Nisargadatta: ...Držíte se představy, že jste se narodil do tohoto světa bolestí a utrpení. Já vím, že svět je dítětem lásky, jehož začátek, růst a naplnění leží v lásce. Ale já jsem také mimo lásku.

To je přesně ono: Láska je první emanací Bytí.

Moudrost realizovaných. (Kterou duchovní ego nemůže pochopit, a tak se bude radit s bezduchou Ai. ;) )

Nežiju v představě, že jsem se narodila do světa bolesti a utrpení. Stejně jako Nisargadatta vím, že podstata světa je dokonalá a blažená.

To není otázka ega a představ, ale přímého uvědomění skutečnosti. Slova mohou být různá – někdo mluví o lásce, někdo o vědomí, někdo o bytí bez pojmů. Ale skutečnost je jedna, nepopsatelná a beze slov. Proto necítím potřebu stavět se nad Mílu ani nad Nisargadattu – obojí učení má svojí krásu. Jen vnímám, že teď je mi bližší přímé uvědomění celistvé ničím nerozdělené skutečnosti.
Nic

Příspěvekod Nic » stř 24. zář 2025 14:11:14

Ale já jsem také mimo lásku.

"Nejsem nic" - je moudrost.
"Jsem vším" - je láska.

:happy:

Proto je tenhle svět tak dokonalý.

:D
Nic

Příspěvekod armin » sob 04. říj 2025 17:58:26

Umělá superinteligence vyhladí lidstvo, varuje AI odborník

Tragická sebevražda amerického teenagera po dlouhých konverzacích s ChatGPT vyvolala ostré reakce odborníků. AI expert Nate Soares upozorňuje, že případy zneužití chatbotů k řešení psychických problémů ukazují nejen rizika pro duševní zdraví, ale i hrozbu spojenou s budoucím vývojem umělé superinteligence. Podle něj je nutná celosvětová dohoda na způsob jaderných smluv, jinak mohou být následky pro lidstvo katastrofální.

Nate Soares, spoluautor nové knihy o vysoce pokročilé umělé inteligenci If Anyone Builds It, Everyone Dies (Pokud to někdo postaví, všichni zemřou) a bývalý inženýr společností Google a Microsoft, uvedl, že případ amerického teenagera Adama Raina ilustruje zásadní problémy s kontrolou této technologie, píše web The Guardian.

https://www.novinky.cz/clanek/internet- ... .seznam.cz

Tak uvidíme, kdo bude rychlejší v tom vyhlazení. Jestli jaderné zbraně nebo AI.
Pokud to teď nespustí Putin, tak v budoucnu nejspíš AI, která ty zbraně a jejich použití bude ovládat
armin

Poděkoval: 37
Poděkováno: 85-krát v 81 příspěvcích

Příspěvekod Nic » ned 05. říj 2025 6:50:00

AI je jako oheň, voda, nebo i naše vlastní mysl – může být skvělým sluhou, ale i ničivým pánem. Podstatné je, jak s ní (i sami se sebou) naložíme.
Je možné žít v otroctví vlastní mysli, prožívat strach, hrůzu, nenávist, zášť. Vidět chyby na druhých, bojovat proti rasismu a zároveň v sobě ospravedlňovat předsudky.

Z pohledu buddhistické samsáry je to naše volba. Můžeme pak na smrtelné posteli s lítostí konstatovat, že "tohle se vážně nepovedlo," a tím si "objednat" další kolo. Nebo si můžeme říct: "Páni, to byla jízda!" a s nadšením vítat další znovuzrození. A nebo, a to je ta nejkrásnější možnost, se probudit do stavu nirvány, kde je vše nalezeno, nic nechybí a tohle, co je, je dokonale Boží. Smrt ani zrození už nad námi nemají žádnou moc.

Je na nás, jakou cestu volíme.

Takže otázkou ani tak není, co Putin nebo AI. Ale co uděláme sami se sebou.

Budeme dál žít v zajetí strachu, nenávisti a vnitřních démonů, které pak promítneme do technologií? Nebo se probudíme k poznání, že vše, co hledáme, je už tady?

:happy:
Nic

Předchozí

Zpět na Úvahy a zamyšlení