Stav společnosti

Re: Stav společnosti

Příspěvekod Zdeněk » pon 15. zář 2025 19:27:42

armin píše:Genocida je mám dojem hodně rozšířená dnes v Africe, možná i v té Barmě mezi jednotlivými etniky a za Hitlera to byl holokaust - tedy pod genocidou chápu záměrné vyhlazování konkrétního etnika. V Gaze si tím nejsem jist, tím označením genocida. Je fakt, že obyvatelstvo Gazy to tam odnáší opravdu hodně za Hamás, který nechce vydat zbytek rukojmí a jeho ideologií je vyhladit Izrael.
Tak to vidím já, když se ptáš, ale je mi to dost vzdálené jsa odkázán jen na zprostředkované informace a názory a nemám s tím vlastní zkušenost abych soudil, a nevylučuji, že se mýlím.

Jiné je to s Ruskem a Ukrajinou. Tady s tím mám osobní zkušenosti jak s Ruskou okupací, tak s Ukrajinci co jsou u nás.

Co sem pleteš osobní zkušenosti, vždyť je to úplně mimo kontext (a pokud se ti do toho neodolatelně vtírají, svědčí to o kvalitě tvé duchovní cesty).

Základem každé analytické práce je umět abstrahovat, odhlédnout od partikularit (jako je třeba nějaká osobní zkušenost) a nalézt společný invariant. A ty zkrátka nadřazuješ partikularitu.

Masaryk (židovský levoboček, jak Bartoš přesvědčivě dokazuje) patřil mezi intelektuální elitu, a s jeho sub specie aeternitatis i mezi elitu mravní. A ty jsi softwarový architekt.
Prostě jste porevoluční mafiánská chobotnice, pijavice, do mocenské struktury prolezlá, nic víc. A podle toho to tu tak vypadá.
Zdeněk

Poděkoval: 0
Poděkováno: 10-krát v 10 příspěvcích

Příspěvekod armin » pon 15. zář 2025 20:28:19

Zdeněk píše:Co sem pleteš osobní zkušenosti, vždyť je to úplně mimo kontext (a pokud se ti do toho neodolatelně vtírají, svědčí to o kvalitě tvé duchovní cesty).

Zkušenost je základ. Ty raději operuješ s tím, co jedna paní povídala a koho pomlouvala. A vybíráš si z těch povídaček co ti ladí s tvým nastavením. A to tě v něm utvrzuje. A že těch povídaček na výběr dneska je. A s AI to bude ještě horší.
armin

Poděkoval: 35
Poděkováno: 82-krát v 78 příspěvcích

Příspěvekod Zdeněk » úte 16. zář 2025 5:18:17

armin píše:Zkušenost je základ.

Jo, ale zkušenost s abstrakcí, pojmová. Tvoje zkušenost se týká jen jevů (kterou máme společnou se zvířaty). Tvoje zkušenost je: pes mě kousnul => psy jsou špatní. Máš uvažování malého dítěte.

Mít zkušenost psa jako pojmu znamená vidět skrze tento pojem všechny psy, kousavé, nekousavé, hodné, zlé, i ty co se ani ještě nenarodili.

Skrze tento typ myšlení např. Koperník odvodil heliocentrickou soustavu. Abstrahoval od jevové zkušenosti. Jak chceš bez toho dělat analýzu podniku? To by šlo jen opravdu hloupě.

Ty nejsi softwarový architekt. Ty jsi protekční celoživotní vyžírka, nás všech.
Zdeněk

Poděkoval: 0
Poděkováno: 10-krát v 10 příspěvcích

Předchozí

Zpět na Úvahy a zamyšlení